Nainštalujte si Windows Phone 8.1. Poradíme vám, ako na to

Nechce sa vám čakať, kým bude na váš smartfón dostupná oficiálna aktualizácia na najnovší WP 8.1? Pripravili sme pre vás krátky postup.

Začiatkom apríla tohto roka predstavil Microsoft najnovšiu verziu svojho operačného systému pre mobilné zariadenia s číselným označením 8.1. Novinka prináša množstvo atraktívnych vylepšení a nových funkcií, preto sa jej mnohí používatelia už nevedia dočkať.

Oficiálne by sa mala aktualizácia začať distribuovať v najbližších mesiacoch (presný termín nie je zatiaľ známy), kto je však nedočkavý a nevadí mu, že riskuje stratu záruky, môže použiť aj developerskú verziu. My sme novú platformu vyskúšali na redakčnej Nokii Lumii 925. Neobsahuje úplne všetky vylepšenia, ale hlavné fičúrky v nej nechýbajú.

ikona

Microsoft oficiálne predstavil Windows Phone 8.1Verzia s poradovým číslom 8.1 sa konečne dočkala oficiálneho uvedenia. Najprv ju dostanú nové Lumie, neskôr všetky zariadenia, na ktorých aktuálne beží WP 8. Prinesie hlasovú asistentku, tretí rad dlaždíc či nový Internet Explorer.

Prvým krokom k najnovšej verzii WP 8.1 je zaregistrovanie svojho Microsoft účtu na stránke www.appstudio.windowsphone.com. Kliknutím na tlačidlo Start New Project spustíte registráciu. Z obchodu s aplikáciami Windows Phone Store (alebo priamo z odkazu potvrdzujúceho e-mailu) si nainštalujete aplikáciu Preview for Developers. Po nainštalovaní ju nájdete v menu, otvoríte a zaškrtnete políčko Enable Preview for Developers.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Následne sa presuniete do Nastavení - Aktualizácia telefónu a dáte vyhľadať. Po dvoch menších prípravných aktualizáciách vám telefón konečne ponúkne najnovšiu verziu WP 8.1. Celé vám to zaberie približne 30 minút (záleží od rýchlosti vášho pripojenia). Nezabudnite, že pokiaľ máte obmedzený dátový balík operátora, použite radšej Wi-Fi sieť. Inštalačné balíky vám spolu spotrebujú približne 1 GB dát. Pred aktualizáciou odporúčame aj zálohu dát, tie vám síce v telefóne po update zostanú, ale ako sa hovorí: jeden nikdy nevie.

Po nainštalovaní Windows Phone 8.1 si tak budete môcť užívať novú notifikačnú lištu na spôsob Androidu, v ktorej nájdete všetky zmeškané hovory, doručené správy, percentá batérie, dátum, čas i rýchly prístup k vybraným nastaveniam. Oznámenie vymažete po jednom "slajdnutím" prsta doprava, alebo ťuknutím na tlačidlo Vymazať všetky. Takisto sa informačná lišta so silou signálu, Wi-Fi, hodinami a indikátorom batérie už nebude skrývať, ale ostane takmer stále viditeľná. Výnimkou sú niektoré aplikácie. V nastaveniach si vyberiete, pre ktoré aplikácie sa budú zobrazovať notifikácie a či budú sprevádzané zvukom či vibráciami. Konečne sme sa dočkali aj oddelenia zvukov zvonení a notifikácií od médií a aplikácií.

Nová verzia internetového prehliadača Internet Explorer dokáže synchronizovať vaše záložky s počítačom a pribudla aj možnosť anonymného prehliadania. Synchronizovať medzi všetkými svojimi windows zariadeniami môžete aj motív, nastavenie aplikácií a heslá. Nechýba ani plná podpora HTML5 videí a ovládanie gestami. Potiahnutím prsta vľavo alebo vpravo po obrazovke sa pohybujete medzi stránkami vpred a vzad. Funkcia Dátový senzor ponúka okrem nastavenia dátového limitu aj voľbu šetrenie dát v prehliadači. Načítanie len niektorých prvkov by tak malo údajne ušetriť až 80 % dát.

Výraznou zmenou prešla aj domáca obrazovka, na ktorej si môžete zmeniť veľkosť a počet dlaždíc. Pozadie domácej obrazovky nemusí byť už nudné a jednofarebné, ale kľudne ho môžete oživiť obľúbenou fotografiou. Stačí si vybrať z vášho albumu.

Hlasová asistentka Cortana (konkurentka Siri) ani klávesnica typu Swype zatiaľ nie sú v našom regióne dostupné. Kalendáru pribudol týždenný náhľad a graficky krajšie prostredie s údajmi o počasí. Množstva vylepšení pri nastavení snímania sa dočkal aj fotoaparát. Pri sériovom snímaní si môžete určiť, po koľkých dňoch sa neuložené snímky zo série vymažú. Šetríte si tým miesto.

ikona

Windows Phone 8.1: Facebook Messenger, noví výrobcovia hardvéru a nové funkcie (24. 2. 2014)Microsoft na svojej keynote v Barcelone oficiálne potvrdil niektoré z noviniek, ktoré sa očakávajú v jarnej aktualizácii Windows Phone 8.1. Príde Facebook Messenger i dual SIM a pre nových výrobcov sa uvoľnia hardvérové požiadavky.

Používatelia Google služieb sa dočkali plnohodnotnej synchronizácie kontaktov, kalendárov, push notifikácií a podobne. Nový Senzor úložiska vás informuje o tom, čo vám zaberá pamäť v telefóne. Tu si zmeníte aj miesto uloženia súborov (hudby, fotografií) a aplikácií, napríklad na microSD kartu.

Zmenami prešiel aj obchode Store, aplikácie Hudba a Video sú oddelené, samostatne v menu nájdete aj FM rádio. Rôznych zmien a vylepšení je naozaj veľa, množstvo z nich možno objavíte až po niekoľkých dňoch používania.

Nezabúdajte však, že inštaláciu developerskej verzie WP 8.1 robíte na vlastnú zodpovednosť a hrozí vám strata záruky. Preto ju odporúčame len skúseným používateľom. V prípade, že sa budete chcieť vrátiť na predchádzajúce WP 8, stačí si na internete pohľadať továrenskú verziu ROM určenej pre váš telefón a nainštalovať.

Diskusia k článku:

ondrakomous 22.04.2014 - 18:43

toto bych nedoporucoval zkouset, prece jen je to verze pro developery, neni to urceny pro beznyho uzivatele a sirokou verejnost, uz sem se setkal s tim, ze pak borci breci, ze jim treba nefunguje market a uz s tim nedokazou nic delat.

MoPed22.04.2014 - 18:43 Trvalý odkaz

vsetko super, ale co takto aj vysvetlit negativa a hlavne, ze to nie je final ?? teraz kazdy chumaj nainstaluje WP8.1 a zas budu vsetci nadavat, ze im nejde toto, nejde tamto, seka im hudba a podobne vtakoviny

ondrakomous22.04.2014 - 18:52 Trvalý odkaz

oni uz ten update delaji pomalu rok, termin nikdo nevi, sou to desni sneci, tato verze nema pozitiva, je plna negativ, ty chyby budou opravovat dalsiho pul roku, minimale, no, a kdyz to vyjde na vanoce, tak budeme vsichni slavit, kluci diky. vylepseni jsou dve, pruhledny dlazdicky a notifikacni lista, kterou ma android pet let, mozna vic, bombastickej pokrok. dalsi pozitivum je, ze nokia se prestane jmenovat nokia, a "nokie" s androidem nebudou mit google market, vitej ve svete blaznu. ani se nedivim, ze je android tolik let drti.

Dominik22.04.2014 - 19:47 Trvalý odkaz

ondrakomous trepeš neskutočné bullshity, navyše DP nieje prístupné pre každého, len pre developerov, to sú ľudia ktorí si za ten účet zaplatili a pracujú na rôznych aplikáciách, fór je v tom, že sám mám DP účet, nemusím ti vymenovávať aké pozitíva prináša WP8.1, pretože je ich hodne a človek ktorý v ruke WP8.1 nemal, o tom nemôže vedieť nič.

WP7.8 bola stonásobne stabilnejšia a rýchlejšia so stonásobne slabším HW v porovnaní s android high endami, stabilita, výkon.

Android, fú, najrozšírenejší OS, lebo je v každej zabugovanej sračke.

Lenka Ivančíková22.04.2014 - 19:53 Trvalý odkaz

V clanku je uvedene, ze ide o developersku verziu a oficialny update sa caka v najblizsich mesiacoch. A ze tento postup je len na vlastne riziko s moznou stratou zaruky. Zrejme je to individualne, ale mne funguje vsetko.

Celá diskusia 32 príspevkov