Windows Phone 8.1: Facebook Messenger, noví výrobcovia hardvéru a nové funkcie

Microsoft na svojej keynote v Barcelone oficiálne potvrdil niektoré z noviniek, ktoré sa očakávajú v jarnej aktualizácii Windows Phone 8.1. Príde Facebook Messenger i dual SIM a pre nových výrobcov sa uvoľnia hardvérové požiadavky.

Facebook pred pár mesiacmi rozdelil svoju oficiálnu aplikáciu a Messenger pre posielanie správ na dve časti. Hoci niektorí používatelia iOS či Androidu tento fakt neprijali s nadšením, my máme Messenger pomerne radi. Na nové správy totiž dokáže upozorňovať okamžite, vďaka push notifikáciám. Android podporuje aj takzvané chatovacie hlavičky, ktoré môžu okno s konverzáciou zobraziť nad akoukoľvek inou aplikáciou.

Na Windows Phone je situácia iná, správy tu stále posielame z jedinej aplikácie Facebook. Tá je však pomalá, často padá a notifikácie niekedy nefungujú. O mnohom svedčí aj fakt, že ju do Windows Phone Store vkladá priamo Microsoft a bok po boku sa tam nachádzajú aj hlavná, aj beta verzia.

John Belfiore, ktorý má v Microsofte program Windows Phone na starosti, teraz oznámil, že Facebook Messenger bude už o niekoľko týždňov dostupný aj na túto platformu. Aj tu to bude samostatná aplikácia.

obr: Windows Phone Central

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dočkali sme sa aj vyhlásenia, že Windows Phone 8.1 príde na jar tohto roku (očakáva sa na developerskej konferencii Build v apríli) a už po niekoľký raz bolo potvrdené, že ho budú podporovať všetky súčasné smartfóny s Windows Phone 8. Microsoft zároveň uvoľní niektoré z doterajších požiadaviek pre výrobcov zariadení - ovládacie tlačidlá už budú môcť byť aj na displeji a povinná nebude ani hardvérová spúšť fotoaparátu.

Aplikácie bude možné ukladať aj na SD kartu, presne tak, ako naznačovali úniky z SDK pre vývojárov. WP 8.1 bude podporovať dual SIM (každá karta bude mať vlastnú dlaždicu pre volania a SMS) i modely s 512 MB RAM a 4 GB úložiskom. Zrejme aj vďaka tomu prišlo k nadviazaniu partnerstva s viacerými ďalšími výrobcami či dodávateľmi. Potvrdené bolo HTC, LG, Lenovo, Huawei, Samsung, ZTE ale aj Xolo, Foxconn, ISR, Karbonn a Longcheer. Časť z nich je z Číny a Taiwanu, spolu s podporou dvoch SIM kariet a jednoduchého hardéru sa teda dá vypozorovať jasné zameranie na rozvojové trhy. Veríme, že mobilné okná budú dostatočne rýchle aj na low-endoch.

obr: The Verge

ikona

Windows Phone 8.1: notifikačné centrum a aplikácie na SD karte?Oficiálne predstavenie novej verzie operačného systému od Microsoftu sa blíži. Z údajného SDK balíčka pre vývojárov uniklo niekoľko informácií o funkciách, ktoré by sa v nej mohli objaviť. Sú pravdivé? (+ video)

Bolo tiež potvrdené, že mapy Here od Nokie budú v novej verzii dostupné pre všetky notebooky, PC a tablety s desktopovými(!) Windows 8.1. Budú rýchlejšie, s lepším rozlíšením podkladov a podporou synchronizácie medzi PC a mobilným zariadením. Na ich ovládanie bude možné používať dotykovú obrazovku ale aj klávesnicu a myš.

Spolu s novými Windows Phone 8.1 Microsoft ponúkne aj prvú veľkú aktualizáciu (alebo ak chcete Service Pack) pre "počítačové" Windows 8.1. Príde k vylepšeniu dlaždicového rozhrania Windows UI a podpory pre dotykové ovládanie. Zároveň by mali pohodlne bežať aj na zariadeniach (tabletoch) s 1 GB RAM a 16 GB SSD diskom. Microsoft tiež o 70 % znížil nákupnú cenu operačného systému pre výrobcov. To by malo zraziť cenu najlacnejších zariadení pod 250 dolárov (približne 182 eur).

obr: Here

Zdroj: Microsoft, Here

Diskusia k článku:

Začať diskusiu