O2 vydražilo LTE frekvencie za 40 miliónov eur

O2 začne na Slovensku budovať širokopásmovú mobilnú dátovú sieť LTE. V aukcii Telekomunikačného úradu Slovenskej republiky (TÚSR) si operátor minulý rok zaistil potrebné frekvencie. Pásmo 800 MHz umožní operátorovi poskytovať lepšie dátové služby aj vo vidieckych oblastiach.

TÚSR vyhlásil minulý rok aukciu o frekvencie LTE, v ktorej uspeli štyria uchádzači. Výsledky aukcie chce sprístupniť tento mesiac. Kto bol, okrem troch slovenských operátorov, tým štvrtým úspešným dražiteľom, zatiaľ nebolo zverejnené.

O2, ako prvé zo slovenských mobilných operátorov v dnešnej tlačovej správe oznámilo, že získalo kľúčové frekvenčné spektrum pre 4G sieť a začne budovať širokopásmovú mobilnú dátovú sieť LTE. V kombinácii s frekvenciami, ktoré už vlastní, má podľa vyjadrení firmy dostatočnú šírku pásma na prevádzkovanie dátovej siete s vhodnou kapacitou a pokrytím.

"Budovanie 4G siete je našou dlhodobou prioritou, ako prvý operátor sme zákazníkom na Slovensku priniesli pokrytie LTE už v auguste 2012", povedal Ramiro Lafarga, generálny riaditeľ spoločnosti Telefónica Slovakia.

Modrý operátor síce spustil prevádzku už v auguste 2012, no iba v troch lokalitách - Bernolákove, Zálesí a Ivánke pri Dunaji, ako alternatívu k pevnému DSL internetu. Tie sa stali prvými oblasťami pokrytými pomocou existujúceho frekvenčného spektra 1800 MHz.

ikona

O2: LTE sieť spustená (3. 8. 2012)O2 spustilo 2. augusta 2012 na západnom Slovensku komerčnú prevádzku LTE. S maximálnou rýchlosťou sťahovania dát až 100 Mbps má konkurovať hlavne pevnému kabelovému pripojeniu. Prinášame vám aj prvé skúsenosti s prenosovou rýchlosťou.

Celková cena za frekvencie, ktoré spoločnosť Telefónica v aukcii získala, je 40 300 001 eur.

Pozn. redakcie: Druhým operátorom s komerčnou prevádzkou LTE sa v novembri minulého roka stal Telekom. Pôvodných päť lokalít sa rýchlo rozrástlo na aktuálnych 31 a LTE je k dispozícii už pre 23,7 % slovenskej populácie. 4G sieť Telekomu funguje v pásme 1 800 MHz a paralelne s ostatnými sieťami. Zákazník môže na svojom zariadení s podporou LTE využívať aj siete staršej generácie.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

galaxi 03.01.2014 - 22:02

No fajn ale čo stoho budem mať ja?

Manobb03.01.2014 - 22:09 Trvalý odkaz

... no predsa vyššie faktúry, ak si kúpiš služby v novej sieti LTE. ;-)

galaxi04.01.2014 - 00:22 Trvalý odkaz

tak to ostanem pri starom.

Celá diskusia 3 príspevky