Telekom: LTE spustené

Telekom spúšťa od 15. novembra 2013 celoslovenskú prevádzku mobilnej 4G / LTE siete. V prvej fáze je však pokrytých iba päť miest, do troch mesiacov chce operátor pokryť 20 % populácie. Do polovice februára budú môcť zákazníci surfovať v LTE sieti bez príplatkov.

Ako sme vás už informovali na našej facebookovej stránke, Telekom odštartuje plnohodnotnú prevádzku 4G siete (LTE) v piatok 15. 11. 2013. Pri uvedení bude pokrývať päť miest: Trnavu, Nitru, Žilinu, Banskú Bystricu a Prešov. K dnešnému dňu je v prevádzke 150 BTS-iek. Do troch mesiacov chce Telekom sprístupniť LTE pre 20 % populácie. Kvôli blízkosti k hraniciam a možným prekryvom sa Bratislava a Košice zatiaľ siete LTE nedočkajú.

Po dosiahnutí míľnikov pri minulých technológiách (80 % pokrytie populácie pri FLASH-OFDM, vyše 80 % pokrytie populácie 3G a inštalácia HSPA+ na všetky 3G vysielače) chce byť Telekom technologickým lídrom v budovaní siete štvrtej generácie.

Prvým operátorom na Slovensku, ktorý spustil komerčnú prevádzku LTE siete, aj keď na výrazne obmedzenom území, bolo O2. Modrý operátor však ponúka iba surfovanie po internete, nie hlas. No zo siete 4G v Telekome sa dovoláte aj na mobilnú sieť konkurencie.

4G / LTE sieť Telekomu funguje v pásme 1 800 MHz a paralelne s ostatnými sieťami. Zákazník môže na svojom zariadení s podporou LTE využívať aj siete staršej generácie. Maximálne teoretické rýchlosti sú na úrovni 73 Mbps pre download a 23 Mbps pre upload. Nami namerané reálne rýchlosti boli o niečo nižšie, približne 46 Mbps pre prijímanie a 20 Mbps pre odosielanie súborov.

Na využívanie LTE siete budete potrebovať:

- byť v pokrytí 4G / LTE siete

- dátový balíček s podporou 4G / LTE

- kompatibilnú SIM kartu (USIM)

- kompatibilné zariadenie

Na surfovanie v sieti štvrtej generácie musíte byť používateľom programu Happy, Biznis Star alebo Neobmedzeného mobilného internetu. S iným programom nebudete mať možnosť 4G využívať. Zákazníkom starších paušálom, napríklad Podľa seba Naj, tak neostáva nič iné, len počkať na koniec viazanosti a prejsť na Telekomom uprednostňovaný program. Migrácia z programu Podľa seba na novší Happy nie je stále možná a postupne sa staršie programy z portfólia vytratia úplne.

Na využívanie 4G siete je potrebné aktivovať si doplnkový balíček ku svojmu programu. V súčasnom portfóliu bude možná jeho aktivácia od programu Happy M a Biznis Star**. K aktuálnemu objemu predplatených dát v jednotlivých programoch tak pribudnú extra dáta v objeme 1 000 MB. V nižších programoch (Happy S a Biznis Star*) zdvojnásobil Telekom objem dát zo 100 MB na 200 MB. Platí pre nových aj existujúcich zákazníkov.

Aktivácia je možná aj zaslaním bezplatnej SMS správy na skrátené číslo 12323 v tvare 4G ZAP. O aktiváciu služby 4G internet k Mobilnému internetu môžete požiadať v ľubovoľnom Telekom centre alebo na linke 0800 123 456.

Balíček 4G internet v mobile bude môcť zákazník využívať do 15. februára 2014 bezplatne. Potom mu bude automaticky deaktivovaný a v prípade záujmu bude môcť od 16. 2. 2014 prejsť na platenú verziu. Podľa prvých informácií bude za 3,5 GB balíček cena 9,99 eur, za 10 GB 19,99 eur. Operátor však chystá akciové zvýhodnenie.

Nebude chýbať možnosť navýšiť si (aj opakovane) objem predplatených dát. Za 1 GB zaplatí zákazník 2,99 eur. Telekom chce v budúcnosti ponúknuť aj zdieľanie dát.

Pre využitie novej 4G / LTE siete je potrebné mať kompatibilnú SIM kartu, tzv. USIM kartu, ktorá je štandardne vydávaná zákazníkom Telekomu od jesene minulého roka. Kto túto USIM kartu zatiaľ nemá, môže o jej vydanie požiadať na predajni, kde mu bude bezplatne vymenená. V budúcnosti sa počíta s možnosťou online objednania výmeny SIM kariet.

Medzi podporované zariadenia zatiaľ patrí:

HTC One, HTC One mini, Nokia Lumia 820, Lumia 900, Lumia 920, Lumia 925, Lumia 1020, Sony Xperia SP, Xperia Z, Xperia Z1 a Xperia Tablet Z.

Doplnené 15. 11. 2013 o 15:30 hod.

Medzi podporované zariadenia pribudol Samsung Galaxy Note 3.

Ďalšie značky (Apple a Samsung) a modely pribudnú v krátkom čase. Pre správne fungovanie siete na mobilnom telefóne je totiž spravidla potrebná aj aktivácia LTE zariadenia zo strany výrobcu. Ponuka kompatibilných smartfónov sa bude postupne rozširovať. Používatelia zariadení kúpených od operátora môžu očakávať aj skorú aktualizáciu softvéru, ktorá má podporiť bezproblémové fungovanie telefónu.

Pre náročných zákazníkov pripravuje operátor nový program Happy XXL, ktorý bude obsahovať:

- neobmedzené volania do všetkých sietí v SR

- neobmedzené volania do krajín EÚ

- neobmedzené SMS a MMS správy v SR a EÚ

- 5 GB balík pre použitie v sieti 4G / LTE + flat ako základný balík dát

Pre zákazníkov s USB modemom ponúka Telekom balíček 4G internet, ktorý už obsahuje vyššiu prenosovú rýchlosť.

USB modem Huawei E3276 Rotator s podporou 3G i 4G siete je k podporovaným programom dostupný za cenu 9 €.

Pri príležitosti spustenia LTE siete pripravil Telekom špeciálnu ponuku pre model Sony Xperia SP. Od 15. 11. 2013 získa prvých 500 zákazníkov uvedený smartfón za zníženú cenu.

Nové zistené informácie priebežne doplníme.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

oprava: pri programoch Happy M a XL volania nie je 1500 MB + flat, ale iba 1500 MB. Flat je tam navyše.

oprava: pri programe Biznis Star** nie je 1500 MB + flat, ale iba 1500 MB. Flat je tam navyše.

Diskusia k článku:

huje® 14.11.2013 - 17:06

"Lenka Ivančíková · Dnes 15:26 · Diskusia Telekom spúšťa od 15. novembra 2013 celoslovenskú prevádzku mobilnej 4G / LTE siete. " No celoslovenská prevádzka to podľa mňa veru nie je :-) Jedine ak by tých 5 miest bolo celé Slovensko.

Manobb14.11.2013 - 17:25 Trvalý odkaz

"Maximálne teoretické rýchlosti sú na úrovni 73 Mbps pre download a 23 Mbps pre upload. Nami namerané reálne rýchlosti boli o niečo nižšie, približne 46 Mbps pre prijímanie a 20 Mbps pre odosielanie súborov."

Zdroj: fony.sk .... od TK
"(„+ flat“ znamená spomalenie na 64 kbit/s pri pokračujúcom neobmedzenom sťahovaní dát):"

Zdroj: mobilmania.sk .... od TK

======================================
Takže na Slovensku budeme mať ešte drahší internet ... "ĎAKUJEME" ???

SLOVENSKÉ LTE = SVETOVÉ EDGE (GPRS)

shaggy14.11.2013 - 17:31 Trvalý odkaz

Toto co je? Platena reklama? Teleshopping? Nie je vam v tej redakcii hanba?

Objektivne zhodnotenie (v nadpise) toho co tu Telekom predvadza si mozete precitat napr. tu ->
http://dopice.sk/7Fl

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.11.2013 - 18:20 Trvalý odkaz

"Ďalšie značky (Apple a Samsung) a modely pribudnú v krátkom čase. Pre správne fungovanie siete na mobilnom telefóne je totiž spravidla potrebná aj aktivácia LTE zariadenia zo strany výrobcu."

Nejako nechápem toto obmedzenie. napr Xperia ZR (C5503) podporuje frekvencie LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz. Čo stým má Sony, aby to fungovalo v Telekom SK?

Dalšie ftipné obmedzenie: je potrebná pre využívanie je tiež kompatibilná SIM.
Toto už tu skúšal Orange pri 3G (USIM) a nakoniec vysvitlo, že nie je treba. Ale Telekom si za výmenu aspoň nepýta prachy ako Pomaranč (600Sk).

PS: Inak nič nové T-Mobile má 4G internet už od roku 2009 :D :D :D
http://www.telekom.sk/o-spolocnosti/press-centrum/tlacove-spravy/4g-int…

7wcsnurka14.11.2013 - 18:26 Trvalý odkaz

Zajtra ho skusim na mojom nexe,na inej stranke som cital,ze aktivacia je potrebna notifikacnou sms...

Celá diskusia 25 príspevkov