O2: LTE sieť spustená

O2 spustilo 2. augusta 2012 na západnom Slovensku komerčnú prevádzku LTE. S maximálnou rýchlosťou sťahovania dát až 100 Mbps má konkurovať hlavne pevnému kabelovému pripojeniu. Prinášame vám aj prvé skúsenosti s prenosovou rýchlosťou.

Testovacia prevádzka najrýchlejšieho mobilného internetu na Slovensku je spustená v troch lokalitách - Bernolákove, Zálesí a Ivánke pri Dunaji, kde žije spolu cez 12 000 obyvateľov. Prenos dát LTE (Long Term Evolution) technológiou je až desaťkrát rýchlejší než umožňuje technológia DSL. Prečo si O2 vybralo práve tieto lokality? Vďaka dobre pripravenej infraštruktúre boli náklady na vybudovanie siete relatívne nízke.

Balíček LTE Internet je dostupný za mesačný poplatok 15 €. Pre zachovanie kvality poskytovaných služieb v sieti LTE sa bude uplatňovať FUP 100 GB dát na mesiac, čo predstavuje niekoľkonásobok bežnej prevádzky v pevných sieťach.

Aj keď O2 na svojej stránke uvádza, že po dosiahnutí 100 GB prenesených dát klesne maximálna prenosová rýchlosť, nie je to pravda. Poskytovanie služby bude zastavené. Operátor nebude v sieti LTE blokovať žiadne porty, napr. P2P siete. Každý zákazník si môže službu na celý mesiac bezplatne vyskúšať. Ak si LTE Internet aktivuje v auguste, má službu zadarmo až do konca septembra.

O2 LTE

Zákazník si bude môcť vybrať z dvoch zariadení, ktoré umožňujú využitie technológie LTE. Ak ho do 12-tich mesiacov odovzdá funkčné spolu s nepoškodeným obalom do O2, celá výška zaplatenej sumy sa mu vráti.

Huawei WiFi router B593 podporuje okrem LTE aj technológie 3G a EDGE. K zariadeniu je možné pripojiť až 32 paralelne pripojených zariadení. Cena za router je 50 eur.

O2 LTEO2 LTE

ZTE USB modem MF821D, rovnako ako predchádzajúci typ, podporuje technológie LTE, 3G a EDGE. Cena zariadenia je 30 eur s DPH.

O2 LTE

Rýchlosť pri sťahovaní dát v sieti LTE je teoreticky až 100 Mbps, pri reálnej prevádzke je rýchlosť závislá hlavne na počte pripojených zákazníkov do siete. Na dnešnej prezentácii v Bernolákove bola pred novinármi demonštrovaná rýchlosť pripojenia 84,24 Mbps pre download a 28,71 Mbps pre upload s odozvou 32 ms.

O2 LTEStarostovia troch obcí symbolicky prestrihujú nepotrebný kábel

Prenosové rýchlosti boli vtedy veľmi slušné, no pri neskoršom osobnom meraní v stane O2 sme namerali oveľa nižšie hodnoty. K dispozícii boli obidve LTE zariadenia, ktoré ponúka operátor zákazníkom. Ako sa dalo čakať, pri použití Wi-Fi routra boli namerané rýchlosti o niečo nižšie než pri použití modemu.

Namerané hodnoty pre download sa pohybovali od 42,46 do 79,17 Mbps. Pri uploade sme dosiahli rýchlosti od 5,53 Mbps do 27,80. Ping sa pohyboval v rozmedzí 32 až 72 ms. Výsledok závisel aj od zvoleného servera, cez ktorý meranie prebiehalo.

O2 LTELTE Internet sa nedá aktivovať na hlasovej SIM karte. Pre využívanie služby dostane zákazník samostatnú SIM kartu, ktorú môže používať v modeme, Wi-Fi routri alebo mobilnom telefóne s podporou LTE technológie. Dôležité však je, aby zariadenie podporovalo frekvenciu 1 800 MHz.

O2 LTE

Kto sa tešil, že za 15 € mesačne bude môcť surfovať nielen v LTE, ale aj 3G sieti, bude sklamaný. Balík LTE Internet je možné používať iba v sieti LTE, to znamená, že pokiaľ sa dostanete mimo pokrytia, na danej SIM karte môžete použiť niektorý z alternatívnych dátových balíkov O2. Pre občasné surfovanie mimo pokrytie je vhodný Internet na deň s objemom 400 MB za cenu 0,50 € na deň alebo v prípade väčšej alebo častejšej potreby surfovať mimo LTE sieť je možné si na rovnakej SIM karte aktivovať niektorý z dátových balíkov s predplateným mesačným objemom dát.

O2 LTE

Celkovo môžeme povedať, že spustenie LTE na Slovensku je v mobilnej technológii určite ďaľší krok vpred. Vo svete zažíva sieť štvrtej generácie veľký rozmach, čomu sa prispôsobili aj výrobcovia smartfónov a ponúkajú nové LTE modely.

Po určitom čase vyhodnotí O2 funkčnosť LTE siete aj skúsenosti zákazníkov a na základe výsledkov rozhodne, či sa bude ďalej venovať budovaniu 3G siete alebo sústredí svoju pozornosť na LTE technológiu. V prípade spustenia LTE siete na väčšom území Slovenska sa, podľa vyjadrení zástupcu O2, upraví aj výška mesačného poplatku za využívanie služby, pravdepodobne smerom hore.

Diskusia k článku:

Lukas 03.08.2012 - 11:04

Uz nech je to aj v Bratislave a bude to super

huje©03.08.2012 - 12:38 Trvalý odkaz

vzhladom na to, ze je to len marketingova siet, davam palec dole.

Lukas03.08.2012 - 14:17 Trvalý odkaz

ach boze vystri si tu ruku dohora uz konecne

jankoikariam03.08.2012 - 14:43 Trvalý odkaz

Ak zdvihnu cenu na 60joroooo za net tak nech si nechaju hm tajne som dufal ze bude za 15 jojo v zadku zas to je

Lukas03.08.2012 - 16:08 Trvalý odkaz

musis pozitivne mysliet urcite nieco vymyslia, snad :)

Celá diskusia 13 príspevkov