Windows Phone App Studio: vytvorte si vlastnú aplikáciu

S pomocou nového Windows Phone App Studia bude môcť aplikácie tvoriť takmer každý, aj bez znalostí zložitého kódovania. Vlastná aplikácia pôjde nahrať priamo do odomknutého telefónu.

Operačnému systému Windows Phone je najčastejšie vyčítaná absencia dostatočného počtu kvalitných aplikácii. Spoločnosť sa čoraz viac snaží motivovať vývojárov a uľahčovať im tvorbu pre vlastnú platformu. Jedným z posledných krokov je aj spustenie betaverzie Windows Phone App Studia, ktoré podľa slov Microsoftu umožní vytvárať aplikácie aj bez znalostí programovacích jazykov.

Na vytvorenie vlastnej aplikácie tak postačí iba Microsoft účet, ktorým už každý majiteľ Windows Phone alebo Windows 8 disponuje, a použitie nového editora v štyroch krátkych krokoch. Používateľ dostane možnosť vytvoriť si vlastnú aplikáciu pomocou preddefinovaných štýlov a drag&drop okien. Bude možné pridávať obrázky, videá a dokonca aj RSS a Twitter zdroje obsahu.

Momentálne je App Studio dostupné iba na pozvánky. Čoskoro však bude možné vlastnú vytvorenú aplikáciu dostať do Windows Phone telefónu aj bez jej uverejnenia vo Windows Phone Store. Každý (zdarma) registrovaný nový developer bude môcť odomknúť jeden telefón a nahrať doň dve vlastné aplikácie mimo oficiálneho obchodu. Používatelia s Dev Center účtom dostanú počas letnej akcie možnosť odomknúť tri telefóny a nahrať na každý z nich 10 aplikácií. Budú však musieť obetovať 19 dolárov.

App Studio

obr: Microsoft

Za svoje peniaze však dostanú rozšírenú možnosť podpory prostredníctvom chatu a vývojárskeho fóra. Nové centrum je určite zaujímavým krokom zo strany Microsoftu, nemožno však očakávať, že v takto jednoduchom editore vzniknú prevratné aplikácie. Práve naopak, vlastný obchod sa môže stať ešte viac ohrozenený najrôznejším balastom a vyhľadanie kvalitného obsahu bude opäť o niečo zložitejšie. V prípade používania slovenského Windows Phone Store majú napríklad momentálne najobľúbenejšie platené aplikácie často menej ako 10 používateľských hodnotení.

Zdroj: Windows Phone Developer Blog

Diskusia k článku:

Začať diskusiu