Skúsenosti s HTC Windows Phone 8S

Víťazný čitateľský text našej súťaže o šesť mesiacov so Samsungom Galaxy S4 vám priblíži Marianove skúsenosti so štýlovým windowsfónom. Počiatočné nadšenie vystriedalo sklamanie. Prečo?

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Mariana Cihoňa.

HTC Windows Phone 8S sa objavil na trhu začiatkom roka 2013. Spolu s HTC Windows Phone 8X a Nokiami Lumia 520 a 820 bol medzi prvým telefónmi s prepracovaným operačným systémom Windows Phone 8. Je zároveň aj mojim prvým mobilným smarfónom bez hardvérových tlačidiel a fyzickej klávesnice. Kým na absenciu klávesnice aj tlačidiel si budem musieť zvyknúť, dúfam, že s operačným systémom Windows Phone je mojim posledným. Prečo?

ikona

Recenzia: HTC Windows Phone 8SRecenzia subtilného smartfónu strednej triedy s OS Windows Phone 8, 4'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom a slušnou výbavou.

Výber

V polovici tohto roka som stál pred pomerne zložitým rozhodnutím - potreboval som relatívne dostupný mobilný telefón, ktorý by nahradil môj už postarší HTC Desire Z - výborný smartfón, s veľmi kvalitnou klávesnicou, stabilnou konštrukciou, ale bohužiaľ slabým hardvérom, a zároveň aby vhodne doplnil môj tablet.

Pretože voľbu som musel ohraničiť na ponuku mobilného operátora, po prečítaní niekoľkých dostupných recenzií padol výber na HTC Windows Phone 8S.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prvé dni - spokojnosť

Na začiatku skutočne nebolo na čo sa sťažovať - 8S je príjemne malý a ľahký smartón, s príťažlivým dizajnom. Z ponúkaných štyroch farebných vyhotovení sa mi najviac páčila kombinácia zelenej a sivej, nanešťastie tá bola u operátora beznádejne vypredaná, a tak som sa rozhodol pre decentnú čierno-bielu. Výbava ničím výrazne nezaostáva za drahšími modelmi.

Dokonca aj so systémom Windows Phone 8 som bol až prekvapivo spokojný. Procesor Snapdragon S4 s nijak vysokým taktom 1 GHz a len dvomi jadrami nemá s operačným systémom žiaden problém - plynulosť práce mi zdanlivo pripomína zašlé časy posledných Symbianov S60, ktoré nepotrebovali super výkonné procesory. Ani po pár týždňoch používania a nainštalovaní niekoľkých aplikácii som nezaznamenal výraznejšie spomalenie, zasekávanie sa či časté reštarty.

Frustrácia

Bublina však praskla veľmi rýchlo. Prvým indikátorom toho, že s 8S nie je úplne všetko v poriadku bola veľkosť pamäte - výrobcom udávaných 4GB je čistá lož. V telefóne je v skutočnosti 3,61GB pamäte, z čoho je pre používateľa dostupná necelá polovica. Nádhera, ale to nie je všetko. Windows Phone 8 má totiž jednu úžasnú vlastnosť, o ktorej sa väčšinou dozviete príliš neskoro. V priebehu mesiaca vám z dostupnej pamäte zožerie približne 1,2 GB len na uloženie cache súborov, zviazaných hlavne s prácou so sociálnymi sieťami a zálohovaním na SkyDrive. Žiaden problém poviete si, nejaká aplikácia na čistenie pamäte to vyrieši - chyba lávky. Žiadna aplikácia k týmto dátam nemá prístup, a tak po krátkom čase budete nútení odstraňovať aplikácie, ktoré by ste si inak v telefóne nechali, fotografie, hudbu… Až vám jedného krásneho dňa telefón oznámi, že má nedostatok pamäte asi tak 5 x denne a vám neostane nič iné, iba starý dobrý reset.

Táto agónia sa dá predĺžiť spôsobom, ktorý si bude pamätať snáď už len hŕstka veteránov tu na Fony.sk. Ručnou inštaláciou aplikácií na pamäťovú kartu. Áno, prosím pekne - stiahnete si aplikácie z Marketu do počítača, odtiaľ si ich cez čítačku kariet prenesiete na kartu a potom si aplikácie pekne nainštalujete do telefónu. Čo vám ušetrí tak pár dní, pretože keď sa objaví aktualizácia aplikácie, a vy samozrejme zabudnete, že ste ju inštalovali ručne, alebo na to jednoducho už nemáte nervy, a ona si už zase začne odkladať cache priamo v telefóne. Výborné riešenie Microsoft!

No, alebo prestanete svoje údaje zálohovať na SkyDrive, čo bude veľká škoda, alebo prestanete používať integrovaný prístup k sociálnym sieťam cez aplikáciu Kontakty, čo je nezmysel - veď aj preto máte smartfón.

Peklo

Tak som sa zmieril s tým, že môj smartfón musím asi tak raz za dva mesiace kompletne zresetovať, inak je prakticky nepoužiteľný. Zmieril som sa aj s tým, že jediný použiteľný web prehliadač je Internet Exlorer a že Windows Phone 8 nepozná niečo také ako plnohodnotný multitasking. Snáď okrem pár messengerov tak nefunguje absolútne nič. Takže mi ani nevadí, že vo Windows Phone 8 neexistuje správca úloh, iba akási pamäť posledných používaných aplikácií (skúste vypnúť Skype…), ktorých je aj tak v Markete žalostne málo alebo fungujú presne tak, ako by ste si to neželali. Napríklad inak výborný RapDialer je super na kontextové vyhľadávanie kontaktov, ale ak vám niekto zavolá, zmeškaný hovor v ňom nenájdete. Takže aj tak treba používať vstavanú aplikáciu.

A posledným klincom do rakvy je fakt, že sa mi na horných rohoch začína šúpať pogumovaná vrstva. Po štyroch mesiacoch používania.

Premárnená šanca

Je teda HTC 8S až takým zlým smartfónom? Nie, nie je. HTC vyrobilo veľmi zaujímavé zariadenie, ktoré však nikdy nemalo bežať na Windows Phone 8. Bez tohto operačného systému by bolo HTC veľmi príjemným štýlovým spoločníkom pre mladých ľudí, ktorým rodičia nekúpia Apple iPhone 5S či Samsung Galaxy S4. Tí by tiež s radosťou počúvali hudbu cez pomerne kvalitné slúchadlá a logo Beats by Dre na zadnej stene 8S-ka by malo zmysel. A ani priemerná kvalita 5-megapixelového fotoaparátu by im nevadila, pretože Instagram (mimochodom pre Windows Phone 8 stále nie je oficiálne dostupný) aj tak nie je o kvalite fotografií.

Diskusia k článku:

petris 12.10.2013 - 12:19

ak toto bol vitazny text tak sa obavam citat tie ostatne. fakt a nech sa nikto neurazi. nebudem tu pisat miliony dovodov preco mam tento nazor. nesuhlasim s tym ze jediny pouzitelny web prehliadac je ie. messengerov je v markete dost a funguju plnohodnotne. operacny system urcite nie je uplne dokonaly ale v porovnani s androidom je to nebe a dudy. zatrepat si mrnavu pamat milionmi aplikacii je velmi zle rozhodnutie. a hlavne sa potom stazovat na jej nedostatok. preto cely tento clanok hodnotim ako taky pokus o zabitie volneho casu. "a poslednym klincom do rakvi" - to dufam nemyslite s tym makkym i vazne :-D htc vyrobilo drek. "i" uniklo pozornosti. :-) opravene. (Lenka)

Marian12.10.2013 - 13:47 Trvalý odkaz

petris dik za nazor :)

co sa tyka aplikacii - mam tieto - GPS Voice Navigation, Foursquare, IM+ Pro, ProShot, Shazam, RapDialer, SkyCash, Skype, Chronos Calendar, Shrink Storage a Tapatalk - zda sa ti, ze mam pamat zatrepanu aplikaciami? Mne teda urcite nie. A prave preto, ze mam iba tieto aplikacie, nemusim telefon resetovat kazdy mesiac, pretoze dve aplikacie, ktore by som rad mal, ale nemozem mat - Facebook a Skydrive - nemam nainstalovene + mam vypnutu synchronizaciu so socialnymi sietami (Google, FB, Twitter, Linkedin). A aj tak iba 362MB volnej pamati a coraz viac sa naplna - dokonca som sa naucil na telefone neotvarat prilohy - fotky, dokumenty atd, aby som zbytocne pamat nezapratal priliz rychlo.

Nevsimol som si, ze by som pisal o messengeroch. Mas tip na iny prehliadac ako IE? UC Browser sa mi nezdal o nic lepsi a urcite vyrazne zaostava za prehliadacmi pre Android (na tablete pouzivam Boat). A instalacia - minus dalsia pamat.

Co povies na zvysok mojich namietok k systemu? Multitasking napriklad? Videl si bezat dve okna naraz na androide?

Co sa ti este v clanku konkretne nepacilo? Teda az na tu chybu. :)

petris12.10.2013 - 14:00 Trvalý odkaz

pisal si o par messengeroch :-)

kupil si si benzinak a pritom si chcel jazdit na naftu lebo u vas v obci ju fero lacno predava. tolko k tym dvom beziacim oknam na androide.

kupil si si najlacnejsi drek s windowsphoneom a teraz si sklamany. nie to nie je chyba systemu ako takeho. to je chyba htc ze to funguje tak ako to funguje. nepoznam nikoho kto by mal podobny problem s nokiou alebo samsungom.

proste tvoja kupa tohoto lacneho smejdu od htc bol tragicky omyl z ktoreho sa snazis obvinit microsoft. tak to vacsinou byva ked si obmedzeny ponukou tvojho operatora k tvojmu pausalu aby si akoze za telefon dal este menej ako ten crap stal vo volnom predaji.

paul12.10.2013 - 14:12 Trvalý odkaz

myslím, že ostatný súťažiaci budú ukrivdený keď vyhral takýto článok v ktorom autor okrem toho akú ma tragickú vnútornú pamäť nám nič iné neopísal to tu mohol napísať hociktorý používateľ low-endu s androidom ktorý má 4gb vstavanú pamäť...som zvedavý na článok ktorý skončil na 2 a 3 mieste

Marian12.10.2013 - 14:35 Trvalý odkaz

petris - cital si zle - napisal som, ze okrem messengerov nic ine v multitaskingu poriadne nefunguje.

z nicoho sa nesnazim obvinit microsoft - aj keby som si kupil najdrahsi telefon s windows phone, nedotiahnute funkcie by boli aj tam.

prafrazujuc tvoj komentar s autami - ja mam benzin a nemam rad diesle, ktorymi ty jazdis, napisal som o ich vadach a tak teraz kopes dookola nozkami. :)

paul - to nie je recenzia, ale skusenosti. napisal som co sa mi na telefone nepaci. opisovat displej ci bluetooth predsa nema vyznam, vsak?

Celá diskusia 85 príspevkov