HTC Windows Phone 8S

Recenzia subtilného smartfónu strednej triedy s OS Windows Phone 8, 4'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom a slušnou výbavou.

Základné parametre:

OS:Windows Phone Windows Phone 8

chipset: Qualcomm MSM8227 (Snapdragon S4 Plus), 28 nm

procesor: 1 GHz Dual-core Krait

grafický procesor: Adreno 305

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 121 x 63 x 11 mm,

hmotnosť: 114 gramov overenédisplej: Super LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b,. rozmery 52 x 86 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm), Gorilla Glass

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí, spúšť fotoaparátu,

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 3,61 GB) + micro SD karta (do 32 GB) + 7 GB v cloudovej službe SkyDrive

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out, Beats Audio

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer

batéria: Li-Ion batéria 1 700 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: Q4 2012, približne 300 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: Windows Phone 8

Obsah balenia: telefón so vstavanou batériou, microUSB kábel, nabíjačka, slúchadlá, dokumenty

Po októbrovom predstavení „osmičkovej" verzie operačného systému Windows Phone sa už v obchodoch začínajú objavovať nové smartfóny s týmto OS. Prívlastok "prvý Windows Phone 8 v našej redakcii" si už navždy privlastní model od HTC so zaujímavým názvom Windows Phone 8S by HTC. Ide o lacnejší kúsok z dvojice noviniek tejto značky. Druhým modelom je Windows Phone 8X by HTC, ktorý už taktiež zoženiete v obchodoch.

HTC zabalilo novinku do rovnakého odevu ako už skôr predstavené modely s OS Android. Jednoduchú a hlavne ekologickú bielu škatuľku obopína recyklovateľný papier s hlavnými informáciami o telefóne. Po otvorení sa objavil telefón v čiernobielej verzii. Túto farebnú kombináciu môžeme označiť za najkonzervatívnejšiu, keďže v predaji bude dostupná aj svetlo/tmavomodrá, červená a sivožltá. Pokus zaujať aj mládež je teda zreteľný. V škatuľke ešte nájdete riadnu kopu dokumentov, slúchadlá a microUSB kábel, ktorý sa pridaním adaptéra zmení na nabíjačku.

Dizajn zariadenia ma naozaj oslovil, najmä svojou jednoduchosťou a hladkými tvarmi. Povrch je príjemný na dotyk a ľahko ho očistíte od prípadných odtlačkov. Ľahký, 113 gramov vážiaci smartfón pôsobí mimoriadne pevným dojmom a vďačí za to unibody konštrukcii. Odnímateľná časť na zadnej stene drží na svojom mieste naozaj pevne a je iba natoľko veľká aby ste sa dostali k slotom pod ňou. Prvým je slot na microSIM kartu. Ten druhý má v smartfónoch s Windows Phone 8 premiéru a umožní zväčšiť internú pamäť o ďalšie gigabajty. Samozrejme, že hovoríme o slote na microSD kartu. Tešiť sa tak môžu fanúšikovia multimédií, ktorých už nebude brzdiť niekedy naozaj malá interná pamäť v modeloch s predošlou verziou OS. Počas prvého odnímania krytu sa vám možno bude zdať, že to vôbec nejde. Na pohodlnosti nepridáva ani hladký povrch bez akéhokoľvek miesta na vloženie nechtu. Osvedčením riešením je použitie oboch palcov a silné potiahnutie. Unibody konštrukcia sa značne podpísala pod pevnosťou, no obeťou je zabudovaná batéria. Prípadné problémy s ňou bude teda potrebné riešiť so servisným strediskom.

Z prvkov po stranách zariadenia nás nepotešilo umiestnenie tlačidla napájania hore, radi by sme ho videli napravo a taktiež microUSB konektor v spodnej stene. Umiestnenie je v poriadku no nepochopeným riešením je jeho obrátenie. Predstavte si ako by vyzeral tento telefón v klasickej dokovacej stanici pre väčšinu zariadení. Pozerali by ste sa iba na obsah zadnej steny, teda fotoaparát s LED bleskom a mriežku hlasného reproduktora. Už spomínanému tlačidlu napájania v hornej stene robí spoločnosť 3,5 mm audio konektor a tlačidlo hlasitosti je spolu so spúšťou umiestnené v pravej stene. Tu treba pochváliť a zdôrazniť spúšť, ktorá je povinným prvkom v zariadeniach s OS Windows Phone.

Z prvkov prednej steny si ako prvé určite všimnete trojicu dotykových tlačidiel pod displejom a slúchadlo. V mriežke slúchadla je ukrytá aj LED dióda a všimol som si ju keď ma informovala o slabej batérii a počas nabíjania. A neviem prečo ale to je asi tak všetko čo dokáže. Žiadne notifikácie o zmeškaných hovoroch, správach ani e-mailoch. Dióda indikuje slabú batériu ak je nabitá na menej než 10 %. Vedľa slúchadla sa nachádza dvojica senzorov. Prvý má na starosti zhasínanie displeja počas hovoru a ten druhý sa stará o automatickú reguláciu jasu, v závislosti od okolitých podmienok. Predný fotoaparát, ktorý by sa zišiel aj pri videohovoroch cez Skype žiaľ chýba.

Displej so štvorpalcovou uhlopriečkou a rozlíšením 480 x 800 bodov môžeme označiť za ideálne riešenie pre používateľov, ktorí nesympatizujú s veľkými lopatami, no na druhej strane ocenia jeho veľkosť pri prezeraní webu alebo sledovaní videí. S takýmto pomerom rozlíšenia a uhlopriečky sa stretáva už pomerne dlho a ide o dobré riešenie. Displej je dostatočne jemný a raster nie je viditeľný. Výrobca použil svoj Super LCD displej a výsledkom sú pekné farby a dobré pozorovacie uhly. Slabšie je to s čiernou farbou, no v tomto je už dlhšiu dobu kráľom AMOLED displej. Presvedčilo nás o tom aj porovnanie s modelom Nokia Lumia 820, ktorý je už tiež v našej redakcii. Displeju 8S-ka samozrejme nechýba akcelerometer a ovládanie pomocou viacerých prstov (multitouch). O nastavenie jasu sa stará už spomínaná automatická regulácia, ktorá odvádzala svoju prácu dobre. HTC opäť nesklamalo ani v čitateľnosti v exteriéri. Čítanie webovej stránky bolo bezproblémové. Dobrou správou je aj prítomnosť ochranného sklíčka Gorilla Glass, ktoré by malo ochrániť displej pred prípadnými škrabancami.

S Windows Phone 8 prichádzajú aj dvojjadrové procesory. V tomto prípade ide o dvojjadrový procesor s taktom 1 GHz (Krait), ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 305 tvorí chipset s kódovým označením MSM8227. Za chipsetom stojí spoločnosť Qualcomm a patrí do triedy Snapdragon S4 (Plus). Operačná RAM pamäť ponúkne kapacitu 512 MB, ktorá si hravo poradila aj s viacerými spustenými aplikáciami. Z interného 4 GB priestoru je dostupných 3,61 GB a úložný priestor je už možné rozšíriť aj pomocou SD karty do 32 GB. Významný krok vpred sa udial aj v oblasti konektivity. Cez Bluetooth už je možné posielať súbory, čo som aj vyskúšal (s OS Android), a za top pokrok v tomto smere považujem podporu mass storage. Obsah medzi PC a telefón si tak konečne môžem vymieňať bez nutnosti využiť program Zune. Najmä dĺžka kopírovania väčších videí ma odrádzala od sledovania filmov v telefóne.

Operačný systém Windows Phone si mnohých získal svojou stabilitou, svižnosťou a jednoduchosťou. S poslednou vlastnosťou súhlasím až od určitého momentu, ktorým je prvé zapnutie a kompletné nastavenie úvodných nastavení. Tu sa treba naozaj poriadne preklikať všetkými možnosťami a v určitých ponukách si radšej otvorte možnosť prispôsobenia vlastných nastavení. Po ich absolvovaní sa zobrazí vynovená domáca "metro" obrazovka, kde sú viditeľné dve zmeny. Prvou je odstránenie zlatého rezu, ktorý bránil plnohodnotnému využitiu šírky displeja. Druhou je možnosť zmeniť si veľkosť aktívnych dlaždíc (tiles). K dispozícii sú tri veľkosti (1 x 1, 2 x 2, 2 x 4) a s narastajúcou veľkosťou pribúda informačná hodnota dlaždice. Napríklad na najmenšej verzii Google Mail sa zobrazuje iba počet prijatých e-mailov a tá najväčšia už zobrazí aj predmet poslednej prijatej správy. Pár aplikácii a tým pádom aj dlaždíc je od samotného HTC a za najvydarenejšiu považujem dlaždicu počasia, ktorá informuje o čase a aktuálnom počasí. Ďalší pozitívny zásah od HTC sa nachádza medzi nastaveniami zablokovanej obrazovky. Pozadie (téma) HTC zobrazí taktiež informácie o počasí, ktoré sú doplnené o príslušný obrázok aktuálneho stavu. Zablokovaná obrazovka vie ešte zobraziť informácie z Facebooku a notifikácie zmeškaných udalosti. Tu k dokonalosti chýba priamy vstup do danej aplikácie, ktorej sa udalosť týka. Zaujímavou funkciou je detský kútik. Ide o vytvorenie osobitnej ponuky aplikácii dostupnej napríklad vášmu dieťaťu. Spúšťa sa zo zablokovanej obrazovky posunutím doľava. Pre svoju zablokovanú obrazovku si nastavím heslo a jedinou možnosťou tak bude iba posunutie doprava. Obsah dlaždíc môže byť naozaj rôzny. Od konkrétneho hudobného albumu, cez webovú stránku až po aplikácie. Meniť obsah v tomto režime je možné iba z hlavného, teda zaheslovaného režimu. A aby sme nezabudli. Windows Phone 8 je už plne lokalizovaný aj do slovenčiny.

Okrem displeja slúži na ovládanie prostredia aj trojica tlačidiel pod displejom. Tlačidlom „späť" sa odchádza z aplikácie a jeho dlhším podržaním sa zobrazí ponuka práve spustených aplikácií (multitasking). Prepínanie medzi aplikáciami tak bude rýchlejšie, no pre zatvorenie je stále potrebne do aplikácie vstúpiť a opustiť ju pomocou tlačidla späť, nie Windows. Už v predchádzajúcich smartfónoch s WP 7.5 som mal najmenej pochopenia pre tlačidlo lupy. To slúži iba na spustenie vyhľadávača Bing, súčasťou ktorého je aj čítačka QR kódov a skener písma s funkciou preloženia rozpoznaného textu v cudzom jazyku. Pri tomto tlačidle mi chýba možnosť zmeniť server vyhľadávania alebo priradiť inú aplikáciu. Nezmenenou ostala aj horná lišta s informáciami o čase, sieti a batérii, ktorá sa z nepochopiteľných dôvodov stále skrýva.

Jednou z najpodarenejších aplikácií v tomto operačnom systéme je aplikácia Ľudia. Ide o dobre prepracovaný telefónny zoznam, ktorý si rozumie s účtami sociálnych sietí. Po ich pridaní sa zhodné kontakty automaticky prepoja, a vy tak budete mať prístup k posledným statusom a fotografiám daného kontaktu. Priamo v aplikácií je možné status lajkovať alebo komentovať. V poslednej záložke kontaktu sa nachádza história správ, e-mailov a hovorov s danou osobou. S aplikáciou Ľudia je prepojený aj číselník Telefón. Ten mi však funkčne príliš nesadol, chýbalo mi najmä inteligentné vytáčanie, a radšej som siahol po osvedčenom číselníku RapDialer. Inteligentné vytáčanie prehľadáva dokonca aj e-mailové adresy, v nastaveniach nájdete prispôsobenia vzhľadu aplikácie a potiahnutím po kontakte doprava sa otvorí pole pre napísanie SMS správy. Vývojár si určite zaslúži pochvalu za dobre odvedenú prácu.

Aplikácia Správy je v operačnom systéme Windows Phone šikovne prepojená s Facebook chatom. SMS, MMS správy a chat s danou osobou sa zobrazujú v jednom vlákne. Ak je kontakt na Facebooku offline, aplikácia vám ponúkne možnosť odoslať SMS správu. Pri chate si môžete nastaviť stav. Offline alebo neviditeľný sa zíde ak nechcete byť rušený. V online chate by som ocenil aj integráciu služby Google Talk. K nej som sa pripájal pomocou doinštalovanej aplikácie IM+ z Obchodu. Je zaujímavé, že aj keď aplikácia beží na pozadí a prijíma správy, pri jej otváraní sa všetky kontakty načítavajú nanovo. Správy a vlastne všetok text zadávate pomocou klávesnice, ktorá je súčasťou operačného systému. Na klávesnici sa píše dobre aj v režime naležato. Otočenie pre mňa veľký význam nemálo, keďže klávesnica v tomto operačnom systéme ešte stále nevyužíva celú šírku displeja. Klávesnici nechýbajú ani slovenské znaky a ponuka emotikonov.

Pridaním viacerých e-mailových účtov sa pre každú službu vytvorí osobitná ikona v ponuke aplikácií alebo ich môžete mať všetky pokope. Interval kontroly je možné prispôsobiť v nastaveniach. V mojom prípade to bola samozrejme automatická kontrola. Pošta je delená podľa neprečítaných, označených a naliehavých e-mailov. Pri preplnenej schránke sa hodí možnosť vyhľadať konkrétne slovo aj v obsahu e-mailu. Priamo v aplikácii nie sú dostupné všetky jej možnosti. Napríklad dokument pošlete iba tak, že ho dáte z aplikácie Office zdieľať a následne sa otvorí rozpísaná správa s dokumentom pripojeným už v prílohe. A keď sme už pri aplikácii Office. Ponuka funkcií je naozaj bohatá – vytváranie nových dokumentov, prepojenie so SkyDrive, Office 365 ale to, že sa dokument pri zoomovaní automaticky nezalamuje vážne nepochopím. Okrem Office je súčasťou OS aj aplikácia OneNote. Ide o nástroj na vytváranie poznámok a zoznamov, ktoré môžete zdieľať s ostatnými.

Na prezeranie webu slúži prehliadač Internet Explorer. Poradí si s viacerými otvorenými oknami, obľúbené stránky si môžete pridať do záložiek a nechýba ani história posledných prezeraných stránok. V nastaveniach ešte nájdete možnosť nastaviť si preferovanú verziu stránky. Teda klasickú desktopovú alebo mobilnú verziu. Na prehliadači mi asi najviac chýbala možnosť nastaviť iný vyhľadávací nástroj. Ten Bing mi akosi nesadol. Z mínusov prehliadača spomeniem napríklad chýbajúce automatické zalamovanie textu pri zoomovaní a taktiež chýbajúcu podpora flash animácií. YouTube videa na stránke sa po spustení otvoria v prehrávači videí. Dúfajme, že v blízkej dobe sa v obchode s aplikáciami objavia aj iné prehliadače.

Hardvérová spúšť vo „uindousfónoch" je výbornou podmienkou a fotoaparát prebudí aj v zablokovanom stave. Novinka ponúkne 5-megapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. Ten poslúži aj ako baterka vďaka aplikácii Svietidlo od HTC. Do jednoduchosti, ktorá nás sprevádza celým systémom je ladené aj prostredie fotoaparátu. Napriek jednoduchosti sú ale nastavenia bohaté. Nájdete tu možnosť zmeniť veľkosť fotografie, vyváženie bielej, expozíciu, kontrast, sýtosť , ostrosť, ISO a aj zisťovanie tváre. Najzaujímavejšou funkciou sú ale tzv. fotonástroje, ktoré nájdete v obchode s aplikáciami a po inštalácií sa stanú súčasťou nastavení fotoaparátu. My sme vyskúšali Translator od Microsoftu a aplikáciu Me. Prvá nasnímala text v cudzom jazyku a preložila ho do iného (aj slovenčiny), a tá druhá umožní k fotografii pridať popis a následne ju uploadnúť na Facebook alebo Foursquare. Pomocou tlačidla na displeji sa rýchlo prepnete do režimu videa. Maximálne rozlíšenie je HD a v ponuke nastavení sa nachádzajú podobné možnosti ako vo fotoaparáte. Počas nahrávania telefón automaticky preostruje a v tmavších podmienkach poslúži aj LED blesk ako prisvetlenie.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 62 MB / min.)

Audio a video súbory spustíte pomocou aplikácie Hudba + videá. Prekvapením je, že FM rádio vo Windows Phone 8 chýba. HTC opäť implementovalo Beats Audio a môžete ho využiť pri sledovaní videí alebo počúvaní hudby. Mňa si táto funkcia príliš nezískala a veľmi rád som privítal možnosť vypnúť ju v nastaveniach. Prehrávač hudby poskytne iba to najhlavnejšie. Skladby sú delené podľa interpretov, albumov, žánrov a nechýba ani možnosť vytvorenia vlastného zoznamu skladieb. Ovládanie prehrávača je dostupné aj na zablokovanej obrazovke. Prehrávač videí si poradil so súbormi .avi, .mp4, prehral nám aj HD video, no s titulkami si nerozumie.

Novinkou vo Windows Phone 8 má byť nahradenie Bing máp mapami od Nokie. V HTC Windows Phone 8S sme však našli iba klasické mapy. Aj tu je možnosť stiahnuť si ich do pamäte telefónu a využiť ich na vyskladanie trasy, no navigácia chýba.

Unibody konštrukcia ukrýva batériu s pomerne bohatou 1 700 mAh kapacitou. Moje náročnejšie požiadavky bola ochotná akceptovať v priemere dva dni. Počas nich som uskutočnil pár hovorov, mal zapnutú push notifikáciu e-mailov, počúval hudbu a vyhľadával potrebné veci na webe. Ak sú vaše nároky menšie, možno sa priblížite aj k trom dňom.

Na jeden záber: HTC Windows Phone 8S

Výhody:

+ pevná a ľahká konštrukcia

+ kapacita batérie

+ Super LCD displej s dobrými pozorovacími uhlami a čitateľnosťou v exteriéri

+ výhody novej verzie S (slot na microSD kartu, mass storage, posielanie súborov cez Bluetooth)

+ rýchly systém s prepracovanými aplikáciami

+ spúšť fotoaparátu

Nevýhody:

- informačná dióda upozorní iba na slabú batériu

- chýba predná kamera (Skype)

- vstavaná batéria

- nepohodlne umiestnené tlačidlo napájania

- obrátený microUSB konektor

Orientačná cena: približne 300 €

Záver

Windows Phone 8S by HTC je podľa mňa veľmi podareným smartfónom strednej triedy. Nová verzia OS už odstraňuje nedostatky tej staršej a zariadeniu dáva iný rozmer. Novinka si ma získala ľahkým, pevným zhotovením a vo "farebnejšej" verzii isto očarí mladších používateľov. Štvorpalcový Super LCD displej potešil dobrými pozorovacími uhlami a čitateľnosťou v exteriéri. Z nedostatkov spomeniem LED diódu, ktorá indikuje iba slabú batériu, nepohodlne umiestnené tlačidlo napájania a chýbajúcu prednú kameru. Táto novinka s "oknami" ma príjemne prekvapila a po nedávnych pozitívnych skúsenostiach s modelom HTC Desire X môžem povedať, že HTC to so smartfónmi v strednej triede momentálne ide.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 19.09.2012 - 23:17

ešte krajší ako 8X O_o

bubnu19.09.2012 - 23:40 Trvalý odkaz

tiež si to myslím ... keby dai cenu pod 350 tak by bolo super ..

Lubos M20.09.2012 - 11:58 Trvalý odkaz

Dosť sa to podobá na Sony xperia P. Je to ale WP8 a nie android, takže asi v pohode. Som myslel že nokia to v oblasti WP ovládne vďaka dizajnu, no začínam o tom pochybovať. HTC prišlo s celkom zauímavými WP8 fónmi.

Me_Gusta20.09.2012 - 18:49 Trvalý odkaz

no cena pod 350€ u HTC...neviem neviem, ale zas písali sa články že HTC chce kompletne u nových telefónov znížiť ceny, takže je nádej ;)
A na Sony sa skoro vôbec nepodobá...HTC malo vždy dosť svojský a rozdielny štýl :)

Zaruch05.11.2012 - 14:02 Trvalý odkaz

Počul som, že všetky značky mobilov s WP8 budú mať Nokia mapy, ale neviem či s navigáciou. Inak myslel som si, že u mňa vyhráva Nokia, ale HTC vyzerá dobre a cena je tiež prijateľná.

Celá diskusia 45 príspevkov