IPPAWARDS: súťaž fotografií zachytených iPhonom

Už v poradí šiesty ročník súťaže spoznal svojich víťazov v šestnástich kategóriách. Jedinou podmienkou bolo, aby boli zaslané fotografie odfotografované s iPhone, alebo iPodom.

Združenie iPhone Photography Awards už od roku 2007 každoročne usporadúva súťaž, do ktorej môže svoje fotografie zaslať úplne každý. Porota potom na základe merítok umeleckej hodnoty a originality vyberie víťazov pre každú kategóriu.

Fotografie však musia byť zaznamenané s iPhonom alebo iPodom. Tablety od Apple a iné smartóny sú zo súťaže vylúčené. Propozície uvádzajú, že výsledné obrázky by nemali byť upravované vo Photoshope alebo inom podobnom softvéri, iOS aplikácie ako Hipstamatic a CameraBag sú však tolerované.

Prečítajte si: 5x áno a 5x nie pre Apple iPhone 5 (23. 10. 2012)

IPPAWARDS práve otvorilo prihlášky do ročníka 2014. Za mierny poplatok (3,5 dolára) tak môžete svoje fotky prihlásiť aj vy. Nižšie vám prinášame náhľad snímok prvých troch celkových víťazov z tohto roku.

obr: iPhone Photography Awards

Nie je to po prvý raz, čo sa s fotografiami zo smartfónov stretávame na miestach, kde by sme očakávali skôr veľké, profesionálne zrkadlovky. Denník Chicago Sun-Times ešte v máji v rámci reštrukturalizácie multimediálneho obsahu prepustil 28 fotografov a reportérov začal školiť pre zaznamenávanie väčšej časti obrázkov a videí k článkom prostredníctvom iPhone.

Tento krok vyvolal v časti žurnalistickej a fotografickej komunity rozčarovanie. Existuje však množstvo dôkazov o tom, že kvalita fotografií zo snímačov a optiky súčasných smartfónov spĺňa aj najprísnejšie požiadavky pre kvalitu. Dan Chung z britského Guardianu takto napríklad zaznamenával celé olympijské hry v Londýne v roku 2012. Vtedy používal iPhone 4s, avšak s množstvom najrôznejších externých objektívov.

Prečítajte si: Apple iPhone 4S (22. 11. 2011)

obr: The Guardian

Čím fotíte dôležité snímky vy? Stále preferujete kompaktný fotoaparát, alebo si s mobilným telefónom vystačíte už aj na dovolenkách, alebo rodinných oslavách?

Zdroj: ippawards.com, theguardian.com

Diskusia k článku:

Cantabrico 19.08.2013 - 15:30

Ako mohla ta fotka kona vyhrať prvu cenu nepochopim. Naopak, ta tretia je dokonala. "...spĺňa aj najprísnejšie požiadavky pre kvalitu" - To splnaju aj polske potraviny, a predsa to neje to prave orechove.

Celá diskusia 1 príspevok