5x áno a 5x nie pre Apple iPhone 5

Netradičná recenzia najnovšieho iPhonu hľadá hlavné dôvody pre kúpu nástupcu iPhonu 4S s predĺženým 4'' displejom a vylepšeným fotoaparátom.

Základné parametre:

OS: iOS

procesor: dvojjadrový 1,2 GHz Apple A6

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 124 x 58 x 8 mm,

hmotnosť: 112 gramov overenédisplej: IPS TFT, Retina, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 640 x 1 136 b., 326 ppi, rozmery 50 x 88 mm, uhlopriečka 4'' (102 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix (3 264 x 2 448), LED blesk, autofókus, záznam Full HD videí (1 920 x 1 080 b.), spúšť fotoaparátu (tlačidlo hlasitosti),

predná kamera: 1,2 Mpix, nahrávanie HD videa

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 / 32 / 64 GB ROM

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps), LTE (na vybraných trhoch)

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, Siri,

batéria: Li-Ion batéria 1 440 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, od 680 € za 16 GB verziu

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, podpora pamäťových kariet, HDMI, FM rádio, microUSB.

Softvérová verzia testovaného telefónu: iOS 6.0

Obsah balenia: iPhone, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá EarPods, dokumenty,

Ako si už čitatelia magazínu Riview 16/2012 mohli prečítať, najnovší iPhone môžeme skôr označiť za evolučný než revolučný. Pár vecí sa zmenilo, okrem nového iOS 6 dostupného aj pre staršie modely sú najvýraznejšími natiahnutý displej a nový konektor. Prečo si teda najnovšiu novinku z dielne Applu kúpiť?

Prečítajte si: Apple vydal iOS 6 (20.9. 2012)

Recenzia: Apple iPhone 4S (22. 11. 2011)

1. Pretože už dávno používate iPhone niektorej z predchádzajúcich generácií a nedáte na tento produkt dopustiť. Žiadny iný smartfón nie je tak rýchly, tak intuitívny a súčasne plnohodnotne nabitý funkciami. Jednoduché nestarnúce tvary, kvalitná konštrukcia a dobrá povesť z neho navyše robia nielen atraktívnu kúpu, ale aj po roku používania celkom slušný predajný artikel.

2. Pretože vám nezáleží len na telefóne, ale aj príslušenstve k nemu. Hľadáte mobil, ku ktorému máte nielen na výber z množstva rôznych puzdier či nové slúchadlá EarPods, ale aj rôzne dokovacie stanice či netradičné doplnky. Na tie si síce s príchodom nového konektora musíte chvíľu počkať, ale keď váš prvotný ošiaľ z kúpy nadupanej novinky opadne, budú už istotne v ponukách obchodov všetky menej či viac praktické veci k iPhonu 5, ktorými si môžete spraviť radosť a mobil opäť zatraktívniť. Mimochodom, redukcie z nového Lightning konektora na predchádzajúci typ, resp. microUSB, sú už v predaji. Nový konektor môžete do prístroja zasunúť v oboch polohách a nabíjanie či prepojenie s počítačom (najmä kvôli iTunes) bude vždy fungovať. To môžu iPhonu závidieť všetci konkurenti.

3. Pretože Apple na vás nezabudne ani po dvoch rokoch. Aj po uvedení ďalšej generácie budete mať v iPhone 5 stále najnovší softvér. Ale nie je to len o samotnom iOS. Najnovší iPhone je plný online koncertov vo vysokej kvalite vďaka službe iTunes Live, resp. iTunes Festival. Položte mobil na pravú bočnú stenu a užívajte si posledný koncert Muse alebo Lana Del Rey rovno vo vašom gauči. A zadarmo! O piatkový program s kamošmi tak máte hneď postarané. K tomu všetkému pridajte iBooks, iTunes, App Store, kde nájdete jednoznačne najkvalitnejšie aplikácie na svete. Lebo, ak to nejaká firma myslí s aplikáciou vážne, vytvorí aj verziu pre Apple produkty.

4. Pretože aj napriek výraznému poklesu hmotnosti zase ponúka kombináciu najlepšieho hardvéru. Predĺžený jemný displej s výbornou čitateľnosťou na slnku sa prispôsobil sledovaniu filmov (Avengers priamo v iTunes v iPhone stoja necelých 5 eur) a čítaniu webových stránok na ležato. Nový procesor A6 umožňuje záznam, orezanie aj prehrávanie Full HD videí ako aj ďalšie nadštandardné funkcie. Hanbiť sa nemá začo ani zadná, ani predná kamera. A hoci nedokážete fotoaparátu znížiť rozlíšenie snímok či Full HD videa, pri odosielaní e-mailom alebo uploade na YouTube sa zábery automaticky zmenšia na rozumnú veľkosť. Operačný systém iOS ponúka aj ďalšie podobné vylepšenia, napríklad trojité stlačenie hlavného tlačidla, ktoré môže vyvolať inverzné zobrazenie farieb. To oceníte napríklad pri večernom prezeraní webov.

5. Pretože vás už nebaví neustále doľaďovať a nastavovať váš Android. Symbian umrel a Windows Phone sa stále hľadá. Nepotrebujete hýkať nad detailnou rolovacou lištou Androidu, stačí vám tá jednoduchá "ajfonovská" s počasím a informáciami o prijatých SMS, zeškaných hovoroch i udalostiach v kalendári pre dnešný deň. Nechýba vám ani otravná informačná dióda, ani widgety spotrebúvajúce cennú energiu. Google používate len na vyhľadávanie a YouTube, o Gtalk, Picasu či online Dokumenty ste sa nikdy ani len nezaujímali. Telefón vám má skrátka slúžiť, nie tráviť hodiny pri jeho prispôsobovaní. To radšej investujete čas do sledovania koncertov, pozerania filmov, čítania kníh alebo hľadania nových atraktívnych aplikácií v App Store. Veď tie vyriešia každý "ajfonovský" problém. Takmer.

Ani po prečítaní týchto piatich dôvodov vás v poradí šiesty "ajfón" nezaujal? Tak pridáme do ohňa ešte trochu benzínu. Tu je päť dôvodov, prečo môžete iPhone 5 kľudne ďalej ignorovať:

1. Pretože nemáte záujem zase meniť SIM kartu na ešte menšiu, tentoraz zvanú nanoSIM. Zato na pamäťové karty či perspektívne NFC sa Apple opäť raz úplne vykašľal. Použitie nanoSIM možno považovať za najväčší nezmysel tejto novinky, aj keď mu na chrbát dýcha absolútne nedoriešené využitie predĺženého displeja. Fotoaparát neponúka možnosť snímať s pomerom 16:9, ani YouTube videá či koncerty iTunes Live nedokážete roztiahnuť na celú šírku v polohe na ležato, nehovoriac o tom, že väčšina aplikácií v App Store stále na takýto rozmer nie je pripravená. Svoj iPhone 4S tak môže ešte nejaký čas kľudne ostať vo vašom vrecku.

2. Pretože nemáte chuť vyhodiť všetko to nakúpené príslušenstvo so starým konektorom. Stačí, že ste za mobil v akcii operátora "vysolili" pekných pár stoviek, nieto ešte kupovať predražené adaptéry a redukcie. Mimochodom, počuli ste o špeciálnom čipe v každom Lightning konektore, ktorý obmedzí používanie neznačkového (rozumej lacnejšieho) príslušenstva na minimum?

3. Pretože občas si chcete z mobilu vypočuť aj FM rádio. Aj dvojica reproduktorov by potešila. Najmä, ak pri držaní vo dvoch rukách (napríklad pri hraní hier) dokážete ten jediný "repráčik" veľmi ľahko úplne prekryť.

4. Pretože chcete v mobile kompletne zmapované Slovensko a nie polovicu krajiny s čiernobielymi mapami úbohej kvality. Apple bojuje s Googlom na úkor zákazníckej spokojnosti, a to by sa diať nemalo. Skôr by sa mohol od Googlu učiť a povoliť zákazníkom zmenu klávesnice prostredníctvom aplikácie. Bez plnohodnotného štvrtého riadku so slovenskými znakmi sa na ňom skrátka komfortná úprava dokumentov robiť nedá.

5. Pretože vám pri prechode z inej značky bude chýbať tlačidlo Späť a množstvo rôznych nastavení, ktoré robia smartfón smartfónom. Navyše, kvôli predĺženému displeju na skutočný krok späť v ľavom hornom rohu obrazovky ledva prstami dosiahnete. Konkurencia zvyšuje využitie odblokovacieho displeja i domácich obrazoviek, iPhone ostáva len pri rýchlom spustení fotoaparátu a prehrávača hudby, pričom štýl menu celé roky nezmenil. A to je už fakt nuda.

Takto by sme mohli pokračovať aj ďalej. Silu i nedostatky má aj nový iOS 6, ktorý je dostupný aj pre staršie modely. Ako kontroverznú môžeme chápať zmenu materiálu zadnej steny. Najmä v čiernej, mimoriadne elegantnej verzii je prístroj náchylný na viditeľné poškodenie. Skrátka, všetko má svoje pre aj proti. Rozhodnúť sa už musíte vy sami.

ukážka HD videa - priamy upload z iPhone 5 na YouTube

Pôvodné znenie nielen recenzie iPhonu 5, ale aj rôznych iných atraktívnych produktov, nájdete v našom partnerskom magazíne Riview 16/2012.

Za požičanie prístroja ďakujeme spoločnosti Telekom.

Diskusia k článku:

Jan Mikulas 12.09.2012 - 23:50

Cakal som viac ale zase je to jedno v podstate ludia si to kupia aj keby bol s azbestu...

buffer13.09.2012 - 00:16 Trvalý odkaz

iPhone5 priniesol jednu dlhoocakavanu novinku: zlacnenie iPhone 4S :)

patrick.alfa13.09.2012 - 00:18 Trvalý odkaz

nie som velmy na apple ale uprimne na 5 som sa tesil pretoze mam rad novu a modernu technyku ale toto je to o com tak strasne pisali ze zahanby samsung galaxy s3. nechcem 5-ku dako zhadzovat urcite bude mat perfektny a super ovladatelny displej ako doteraz pre mna jedno z najlepsich dotykovych ovladani ale pre boha to naozaj nedokazali spravit nejaky iny nadcasovy dizajn ved je to zase o tom istom len natiahnutom cca o 1 cm do vyski toto ma sklamalo uplne az je my to smiesne. to mam chapat akoze nedokazu ani len dizajn spravit iny alebo ako?

jozi13.09.2012 - 00:27 Trvalý odkaz

iba tak patrick.alfa ti povem čo ty chceš viac od designu apple šsk tie značky menia dizajny telefonov jak špinave ponošky no iphone je tradične najkrajši :) a ked chceš nejaky dizajn tak daju sa dokupiť rozne krity :D a neni len potahnuty 1cm ale procak neni a5 2-jadra ale a6- 4jadra

buffer13.09.2012 - 00:31 Trvalý odkaz

jozim: hmm.. a to som myslel, ze apple ovce vedia aspon citat.. A6 je samozrejme 2-jadrovy, architektura Cortex A15, ale ma podobne ako A5X 4-jadrovu PoverVR grafiku.

Celá diskusia 70 príspevkov