Porovnanie fotomobilov: Galaxy S3 vs. One X

Porovnali sme fotoaparáty dvoch vlajkových lodí, Samsung Galaxy S III a HTC One X. Zamerali sme sa aj na HDR, záznam videa prednou kamerou či makro.

Fotoaparát je už neoddeliteľnou súčasťou moderného smartfónu. Preto sme v tomto smere porovnali Samsung Galaxy S III a HTC One X, z ktorých zadných stien vtŕčajú relatívne veľké objektívy náchylné na poškodenie či minimálne zašpinenie.

To by sme neboli my, keby sme nezačali kritikou, no ľahké zašpinenie ochranného sklíčka objektívu najmä v horších svetelných podmienkach, v protisvetle či snímaní lesklých objektov spôsobí výrazné zníženie kvality fotografií. Odteraz budete leštiť nielen displej, ale aj objektív v zadnej stene.

Samsung Galaxy S III je aktuálne najlepší fotomobil od Samsungu, porovnateľný len s Galaxy Note. HTC One X už tak jednoznačne najlepším fotomobilom od HTC nie je, ale na základe nedávneho foto porovnania ho tak môžeme kľudne označiť.

Prečítajte si: Porovnanie fotomobilov: Galaxy vs. HTC One

Dôkladne sme porovnali fotoaparáty v štyroch konkurentoch - Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Note, HTC One S, HTC One X. Výsledky porovnávacieho testu boli občas prekvapivé.

Oba porovnávané smartfóny ponúkajú rýchle spustenie fotoaparátu priamo z odomykacieho displeja. Je to veľmi návykové. A keď nemáte k dispozícii mechanickú spúšť v bočnej stene, ktorá by fotoaparát spustila aj v zablokovanom stave, ako to dokáže Xperia S, tak je ikona fotoaparátu na odblokovacej obrazovke jediným riešením pre rýchle spustenie tejto funkcie.

Rozdiel je však v hľadáčiku - prvkoch na obrazovke so spusteným fotoaparátom. Samsung ponúka päť skratiek, ktoré môžete poprehadzovať, nahradiť inými či vybrané z nich úplne vymazať. Na HTC tak nikdy nebudete mať rýchle prepnutie zadnej a prednej kamery či okamžitej zmeny expozície. Na One X môžete rýchlo ovládať len blesk, režimy (HDR, panoráma...) a efekty (ktoré si ja osobne radšej nechávam na post-procesing, nech przním iba kópiu, nie originál). Naopak, HTC vyniká v okamžitom zázname videa i fotografovaní, keďže ponúka zobrazenie spúšte fotoaparátu i kamery naraz pod sebou.

V zázname HD videa vyniká Samsung Galaxy S III, ktorého fotoaparát i kamera sú kvalitatívne zhodné s Galaxy Note. HTC One X zase ponúka efektívnejšie využitie dát, keďže minúta HD videa na ňom zaberie len 2/3 dát HD videa zo Samsungu.

HTC One X: HD video (MPEG4, 12 MB, 17 sekúnd)

Samsung Galaxy S III: HD video (MPEG4, 24 MB, 16 sekúnd)

Neviem, či je výhodou, že HD video na One X je výrezom Full HD videa, čím vzniká jeden problém. Pri zázname rodinnej oslavy bude každý zameriavaný objekt dvojnásobne priblížený a tak sa vám nikdy v danej miestnosti nepodarí natočiť väčší, resp širší záber. No napríklad pri nakrúcaní jachty blížiacej sa do prístavu bude táto loď na HD videu HTC One X oproti Samsungu dvojnásobne priblížená, čo môže byť výhodou. Lenže, hľadáčik pre fotografiu a video je jednotný, a tak sa spomínané dvojnásobné priblíženie prejaví až po stlačení spúšte kamery, čo používateľa HTC One X takmer vždy prekvapí. Ťažko sa pripravíte na záznam priblíženého videa, keď priblíženie nastane až po stlačení spúšte, že?

Pri zázname Full HD videa je obraz zo Samsungu a HTC takmer zhodný, pričom Samsung opäť pri väčšom dátovom toku ponúka aj trochu vyššiu kvalitu videa.

Počas záznamu videa môžete snímať fotografie bez toho, aby ste video akokoľvek prerušili. Je to veľmi návyková vec, ktorá sa zišla napríklad pri nakrúcaní strieborných hokejistov po príchode do Bratislavy. Kvalita i rozlíšenie fotografií vytvorených počas záznamu HD videa je na Samsungu viditeľne vyššia.

Pozrime sa na fotoaparát nad displejom. Ten je na Samsungu Galaxy S III podobnej kvality ako na Galaxy Note, z čoho vyplýva, že sa jedná o dva smartfóny s najlepšou prednou kamerou na aktuálnom trhu. Galaxy S III oproti Note-u pridalo záznam pekného videa prednou kamerou. Statické i pohyblivé snímky z prednej kamery HTC One X sú na tom kvalitatívne podstatne horšie.

HTC One X: video z prednej kamery (MPEG4, 5 MB, 7 sekúnd)

Samsung Galaxy S III: video z prednej kamery (MPEG4, 12 MB, 8 sekúnd)

Poďme na to najpodstatnejšie, statické zábery. Kvalitu záberov si porovnajte z priložených snímok.

Makro zvláda podstatne lepšie Samsung Galaxy S III. Pamäťovú kartu sme snímali z najbližšej možnej polohy.

Aj záber tmavej povaly s použitím blesku podstatne lepšie zvládol Samsung Galaxy S III.

Veľkou novinkou v moderných fotomobiloch je funkcia HDR. HTC je v tomto smere agresívnejšie, no výsledok na displeji mobilu vyzerá lepšie. Nám väčšinou vyhovuje viac citlivejší HDR zásah Samsungu, ale tu si každý spraví verdikt sám. Na snímke z HTC je vidno viac objektov.

Oba smartfóny ponúkajú sériové snímanie s výberom najlepšej snímky. Je to návyková funkcia, na ktorú nedáme dopustiť. HTC sériové snímky ukladá do všakovakých priečinkov, Samsung má po množstve sériových snímaní v internej pamäti, resp. na pamäťovej karte väčší poriadok.

Verdikt

Ktorý fotomobil je lepší. Všeobecne môžeme povedať, že Samsung Galaxy S III. HTC vyniká v lepšej čitateľnosti displeja na slnku, v silnejšej funkcii HDR, v okamžitom prístupe záznamu videa bez nutnosti prepínať režimy foto / video a niekomu môže vyhovovať aj menší dátový tok HD videa (trochu nižšej kvality), čo sa zíde najmä pri uploade na YouTube priamo zo smartfónu. My by sme si vybrali Samsung, no ako vidíte, niekoľko funkcií zvláda HTC lepšie, a to môže byť pre vás to podstatné.

Recenzia: Samsung Galaxy S III (i9300)

Recenzia: HTC One X

Diskusia k článku:

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan 25.05.2012 - 22:59

Super článok :) Podľa mna tieto TOP mobily fotia aj budú fotiť skoro totožne, pretože za tú cenu tam musí byť už naozaj kvalitný foťák. Ale zas pravdupovediac nikdy to nenahradí plnohodnotný digitálny fotoaparát (aj ked sa k nemu približuje) a o zrkadlovke nehovoriac :)

DJ Pepe26.05.2012 - 18:50 Trvalý odkaz

Telefon ktory som mal a fotil najkrajsie makro (po prodani noveho camdriveru este lepsie) bol Sony Ericsson C510 Cyber-Shot

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan26.05.2012 - 20:23 Trvalý odkaz

ja zas SE K700i :) ale utopil som ho v pive :(

harm2226.05.2012 - 20:49 Trvalý odkaz

moj najlepsi fotomobil bol SE W800i :)

Pavol Pavučko27.05.2012 - 00:41 Trvalý odkaz

ja by som povedal ze najlepsi fotomobil musi mat spust dvojpolohovu tak preco to neda android povinne ako na WP microsoft???

Celá diskusia 8 príspevkov