HTC One X

Recenzia vlajkovej lode so štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, veľkým 4,7'' HD displejom a 8 Mpix fotoaparátom. Poteší 1 800 mAh batéria.

Základné parametre:

OS: Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + HTC Sense

procesor: štvorjadrový 1,5 GHz procesor ARMv7 Nvidia Tegra 3

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA+

rozmery: 134 x 70 x 9 mm,

hmotnosť: 132 gramov overenédisplej: Super LCD 2, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 280 x 720 b., rozmery 58 x 103 mm, uhlopriečka 4,7'' (118 mm), Gorilla Glass

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

predná kamera: 1,3 Mpix

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 32 GB ROM (23 GB dostupná) + 25 GB Dropbox na 2 roky bezplatne

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos  Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,  TV-Out, Beats Audio,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Pol batéria 1 800 mAh

SAR: 0,909 W/kg hlava, 0,706 W/kg telo (norma 2 W/kg)

Cena a dostupnosť: v predaji, 560 eur

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3, HTC Sense 4

Obsah balenia: mobil so zabudovanou batériou, USB kábel, stereo handsfree, nabíjačka, pomôcka na výmenu SIM, dokumenty.

Najprv som HTC krivdil, že séria One nie je veľmi prevratná. Ale neskôr som uznal, že to bola chyba. Napríklad HTC One X je veľmi pekný a výborne vybavený model s množstvom vylepšení, ktoré ho významne odlišujú od konkurentov. Začnem však najprv kritikou.

HTC One X podporuje len microSIM karty, čo si žiada návštevu predajne operátora a pravdepodobne aj nejaký poplatok navyše. Alebo použitie ostrého noža a orezanie starej SIM karty. Chýba mu úplne podpora pamäťových kariet. Keďže dizajnéri HTC nemajú v láske hardvérové tlačidlá pod displejom, rozsvietenie displeja si žiada stlačenie vypínača v hornej stene. iPhone či konkurenčné Samsungy sú na tom v tomto smere lepšie. A pritom by stačilo priradiť rozsvietenie aj ovládačom hlasitosti v pravej (!) bočnej stene. Za štvrtý vážnejší nedostatok považujem absenciu hardvérovej spúšte fotoaparátu, najmä, ak sa HTC pýši práve týmto prvkom. Dokonalý fotomobil má mať spúšť v bočnej stene a basta! Dizajn rozhodol aj o nelogickom umiestnení microUSB do ľavej bočnej steny.

Poďme chváliť. Dizajn, materiály, informačná LED-ka nad displejom s dokonale podrobným prispôsobením v nastaveniach, príkladné spracovanie pevného tela, atď. K batérii sa však dostanete len rozobratím telefónu. A na to nemáte pravdepodobne ani odvahu, ani náradie. Zo základných parametrov poteší NFC, ktoré lacnejšiemu bračekovi One S chýba.

Po rozsvietení displeja sa objaví jedna z vami vybraných scén. Rýchlo tak môžete spustiť fotoaparát, zavolať známemu či pozrieť e-maily. Šikovné a návykové. Úplnou parádou je možnosť stiahnuť hornú rolovaciu lištu bez nutnosti odblokovania. Dostanete sa tak rýchlo k neprečítaným e-mailom, prijatým správam a podobne.

Od rozsvietenia displeja po nasnímanie fotografie uplynie 6 sekúnd. Reálne. Fotoaparát je úplne nový a ponúka nadštandardné funkcie. V automatickom režime držaním spúšte vytvoríte sériu záberov, z ktorých si potom vyberiete ten najlepší. Je to veľmi návyková funkcia. Režim videa nemusíte nikde hľadať, stačí sa dotknúť príslušnej spúšte kamery a začas nahrávať. Popri tom môžete spúšťou fotoaparátu snímať plnohodnotné širokouhlé snímky. A to aj v prípade, že máte v nastaveniach stanovený pomer strán 4:3, ktorý vám odporúčame používať aj my. Záznam Full HD videa vyniká malým dátovým tokom, záznam HD videa je prakticky výrezom z Full HD, takže vzdialené objekty sú na HD videu o polovicu bližšie než na konkurentoch.

Nastavenia fotoaparátu sú neskutočne bohaté.  Vpravo dole nájdete možnosť prepnutia do zábavného režimu pomalého videa.  Majiteľa HTC One X poteší aj množstvo fotografických režimov pod skratkou v ľavom dolnom rohu: automatický, HDR, panoráma, portrét... HTC sa funkciou HDR pýši a má prečo. Viacerým záberom v protisvetle HDR výrazne prospelo. Určite sa nejedná úpravu jednej snímky, ale spojenie viacerých. Len si to žiada pevnú ruku.

Prečítajte si: Porovnanie fotomobilov: Galaxy vs. HTC One

Vpravo hore v hľadáčiku sa zase nachádzajú rôzne filtre - monochromatický, starodávny, sépiový...  Zaostrovanie prebieha automaticky alebo dotykom. Makro je však veľmi slabé, veľmi blízke objekty One X ani nezaostrí. Platí to aj pre video, kde je riešením záznam v "priblíženom" HD.  Blesk mohol byť umiestnený na lepšom mieste, občas som ho prekryl prstom.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 6 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 35 MB / min.)

UKÁŽKA SPOMALENÉHO VIDEA (súbor 3 MB, MPEG4; 768 x 432 b., 20 fps; celkovo: 10 MB / min.)

Majitelia prístrojov HTC radu One získavajú na Dropboxe 23 GB priestoru na dva roky zadarmo. Odporúčam ich využiť napríklad pre automatický upload snímok a videí na Dropbox.  Stačí otvoriť nainštalovanú aplikáciu a nazrieť do nastavení. Len pozor na dátový balík operátora a určite to bude mať aj vplyv na výdrž na jedno nabitie.

Displej je na slnku slabší, ale ani to neplatí úplne všeobecne, keďže v niektorých situáciách bol jasnejší než na Galaxy Note so Super AMOLEDom. V interiéri je všetko v najlepšom poriadku. Extra jemné rozlíšenie oceníte pri prezeraní fotografií, webových stránok alebo čítaní bezplatného PDF magazínu Riview, ktorý na obrazovke HTC One X vyzerá výborne. Nastavenia displeja a celého telefónu, do ktorých sa dostanete cez skratku v hornej rolovacej lište, sú priam šokujúco detailné. Novinkou je napríklad zmena veľkosti písma.  Treba však spomenúť, že mi skratky pre blokovanie otáčania displeja, vypnutie wi-fi či GPS v hornej lište veľmi chýbali.

Nadstavba HTC Sense si odo mňa neraz vyslúžila pochvalu a inak tomu nebude ani tentoraz. Android ICS a Sense veľmi pekne spolupracujú, a to už od parádneho odblokovacieho displeja s pekným upozornením na udalosť, zmeškaný hovor či prijatú SMS. Na domácej obrazovke ma mrzí obmedzené listovanie stránkami, ktoré nevytvárajú virtuálnych kruh, ale z poslednej sa musíte pekne postupne vrátiť späť do stredu či na začiatok. Naopak, teší ma vytváranie priečinkov na domácej obrazovke. Stačí jednu aplikáciu presunúť k druhej a priečinok sa vytvorí automaticky. Priečinky a vlastné úpravy domácich obrazoviek kompenzujú aj veľmi obmedzenú správu hlavnej ponuky funkcií. V nej treba listovať zľava doprava, pričom sa opäť z poslednej strany nedostanete hneď na prvú, ale musíte sa pekne postupne vrátiť späť.

Podržaním vypínača sa dostanete do ponuky vypnúť / režim v lietadle / reštartovať. Posledná možnosť sa občas hodí. 

Pod displejom svietia tri kapacitné tlačidlá - späť, domov a spustené aplikácie. Možnosti spustenej aplikácie musíte hľadať výhradne na displeji, tlačidlo Menu sa spolu s modelmi pre Android ICS úplne vytratilo. Nefunguje tu ani žiadna nadštandardná funkcia po podržaní ktoréhokoľvek tlačidla pod displejom. 

Kliknutím na ikonu slúchadla sa dostanete k posledným hovorom, ale najmä inteligentnému hľadaniu kontaktov. To funguje na výbornú. Mrzí ma však jediné políčko pre zadávanie mena v novom kontakte. Už som si v androidoch zvykol, že ručne určím, čo je meno, stredná časť, priezvisko a prezývka. Tu mám na všetko jedno jediné pole. A to je málo! Klávesnica od HTC je veľmi príjemná, nechýba tu ani prediktívne písanie s navrhovaním slovenských slov. Dokonca aj po nainštalovaní mojej obľúbenej Smart Keyboard (ktorej klávesnca od HTC nesiaha ani po päty) fungovala v prístroji nadštandardná kontrola pravopisu. Po nainštalovaní inej klávesnice z Google Play (bývalý Market) sa pri každom písaní v hornej lište objavila ikona klávesnice s odkazom na nastavenia. Trochu ma to obťažovalo. Ak si raz dôkladne prispôsobím napríklad spomínanú Smart Keyboard, nepotrebujem jej nastavenia vidieť aj niekoľko mesiacov.

Ďalšie funkcie súvisia buď s Androidom Ice Cream Sandwich (4.x) alebo nadstavbou Sense. Aj operačný systém, aj jeho nadstavba sú všeobecne veľmi vydarené a niet im veľmi čo vyčítať. Snáď len práca s nastaveniami bude robiť začiatočníkom aj mierne skúseným používateľom menšie problémy. Musíte si ich skrátka prejsť pekne postupne a spoznať tak telefón dôkladnejšie. Oplatí sa.

Správy sú zoradené do šikovných konverzácií. Internetový prehliadač je úžasný najmä vďaka displeju. Komu sa nepozdávajú jeho možnosti, stiahne si iný z Google Play. To isté platí o kalendári, ktorý som hneď nahradil kalendárom a widgetom Jorte. Ten dokáže jemný displej využiť naplno. Gmail už v Androide ICS konečne ponúka sťahovanie a ukladanie príloh. Hurá! Nový je aj správca spustených aplikácií pod pravým tlačidlom pod displejom. Oproti starším HTC je zmien mnoho, len sú drobné a zistíte ich všetky pekne postupne. Určite môžem prehlásiť, že sa na HTC One X oplatí skočiť napríklad z modelu Desire. To bude istotne poriadna zmena.

Editor filmov od HTC vyzerá byť ako fajn aplikácia, ktorá zlyhala na pridaní snímok zo vstavaného fotoaparátu do videa. Vraj sú príliš veľké. Zato aplikácia Car určená do auta na jednoduchšie používanie navigácie v Google Maps (na Slovensku zatiaľ nefunguje), prácu s kontaktmi či počúvanie hudby sa celkom vydarila. S ňou využijete aj nové príslušenstvo do auta.

Funkcia Prenos poslúži hlavne na prenos kontaktov z vášho starého mobilu (najmä rôznych smartfónov) do tohto nového. Jednoducho a účinne. Aplikácia podporuje rôzne modely rôznych značiek.

FM rádio ponúka len RDS, chýba mu Radio Text, teda popis práve počúvanej skladby. Na to dobre poslúži zabudovaná funkcia SoundHound, ktorú nájdete aj v prehrávači hudby. Tá je určená na online rozpoznávanie skladieb, podobne ako  konkurenčný Shazam. Okrem toho je v prehrávači k dispozícii aj online aktualizácia obalu albumu. Šikovná to funkcia. Hlasný reproduktor sa môže pochváliť peknými výškami, no na hĺbky úplne zabudnite. Prepojenie prehrávača s odblokovacou obrazovkou je viac než dostatočné. K dispozícii je posun skladieb aj rýchly skok priamo do prehrávača posunom widgetu smerom dole do odblokovacieho kruhu. HTC síce na Beats Audio úplne nezabudlo, ale v balení nie sú ani slúchadlá tejto značky, ani audio profil Beats Audio nie je jediným vo vylepšeniach zvuku. Našťastie. Ten aj z rádia Devín spraví Európu 2. Taký agresívny zásah do zvuku by mali zakázať. Ja viem, niekomu sa to môže páčiť, a práve pre tých sa pri každom počúvaní hudby objaví v hornej lište možnosť zapnúť / vypnúť Beats Audio jediným dotykom. Ako som už spomínal, hornú lištu stiahnete aj pred odblokovaním displeja, čo môžete využiť aj pri ovládaní Beats Audio. Regulácia hlasitosti funguje aj so zhasnutým displejom tak, ako na všetkých androidoch. Mimochodom, audio výstup nie je vôbec strašný, s mojimi slúchadlami AKG K24P aj Sennheiser PC161 som bol celkom spokojný.

HTC One X vie majiteľa aj rozosmiať. Stačí sa pozrieť na názov profilu "sladidlo" vo vylepšeniach zvuku.

Počas testovacích dní som sa ani raz nestretol so zaváhaním, slušná je aj 23 GB pamäť mobilu (zápis 20 MB/s, čítanie 30 MB/s). K tomu prirátajte spomínaných 23 + 2 GB dát na Dropboxe. Paráda. Nikdy mi nezáležalo na množstve jadier, megaherzoch procesora. Ak mobil funguje podľa mojich predstáv, je to v poriadku. HTC One X jednoznačne patrí k najsvižnejším high-endom na trhu, Galaxy Note sa na neho v tomto smere nechytá a v benchmarkoch za sebou zanecháva aj Asus Transformer Prime.

GPS funguje zdanlivo normálne, ale pri testovaní aplikácie Sports Tracker, ktorá ponúka zastavenie merania pri pohybe pod 2 km/h, som zistil nízku stabilitu GPS signálu. Na jednom otvorenom priestranstve som pri vypití kofoly nachodil aj pol kilometra. Toto mi Galaxy Note nerobí a viac som už Sports Tracker na One X nepoužil.

Z citlivosti Wi-Fi som mal najprv radosť, no doma som mal horší príjem než na Galaxy Note. Zvláštne. Ale všeobecne bola citlivosť Wi-Fi na slušnej úrovni. HTC One X poslúži aj ako Wi-Fi hotspot.

Výhody:

+ dizajn a spracovanie

+ veľmi rýchle reakcie

+ HTC Sense 4

+ foto-video

+ LED dióda nad displejom

+ hudobný prehrávač a soundhound

+ rýchle spustenie mnohých funkcií spolu s odblokovaním

+ ekologické (papierové) balenie

Nevýhody:

- microSIM

- absencia pamäťových kariet

- rozsvietenie displeja len vypínačom (žiadne hardvérové tlačidlo pod obrazovkou)

- hlavná ponuka funkcií bez vlastného usporiadania a priečinkov

- výsuvná lišta bez skratiek (len skok do nastavení)

- chýba hardvérová spúšť fotoaparátu

Orientačná cena: 556 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC One X je aj napriek množstvu nedostatkov jednoznačne jeden z najlepších smartfónov na trhu. Najväčší nedostatok vidím v jeho cene. Lacnejší je Samsung Galaxy Nexus aj Galaxy Note, menej peňazí zaplatíte aj za Sony Xperia S. Ak vám nerobí starosti cena HTC One X, budete mať radosť najmä z dizajnu, nadštandardných funkcií jeho fotoaparátu i z nadstavby HTC Sense 4. Tá sa naozaj vydarila. Som rád, že nástupca Samsungu Galaxy S II bude mať s čím bojovať, pretože HTC One X mu bude silným súperom. A keby som nepoužíval Galaxy Note na písanie množstva poznámok, One X by bol pravdepodobne môj ďalší mobil.

Zaspomínajme si aj na prvé dojmy z Barcelony:

Dojem z modelu je pozitívny, výborný displej aj rýchlosť systému, potešila hmotnosť. Na tak veľké zariadenie pôsobí ľahko. Sklamalo ma použitie micro SIM karty, zadný kryt je napevno prichytený. HTC sa pýši aj podporou Beats Audio, ale to významne zasahuje do reprodukcie, čo bude prekážať najmä náročným poslucháčom. HTC One X na mňa pôsobí ako vydarený nástupca Sensation XL (dojem z displeja je podobný).

Pobyt redaktora v Barcelone hradilo O2.

MWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One XMWC 2012 HTC One X

Diskusia k článku:

Marian 27.02.2012 - 00:55

nice,700e. wait... WHAT?

Espio27.02.2012 - 01:03 Trvalý odkaz

No tak 700€ to riadne predtrelili to nebude ziadny hit som si ho chcel kupit ale 700€ je fakt moc

Marek27.02.2012 - 01:44 Trvalý odkaz

tak tu cenu prehnali, ale myslim ze pojde o 200€ dole

Lenka Ivančíková27.02.2012 - 02:03 Trvalý odkaz

Cena je priblizna a zatial neoficialna, takze sanca na realnejsiu cenu tu stale je.:-)

Viliam Babela27.02.2012 - 07:55 Trvalý odkaz

Aj Galaxy Note ste písali že 750 € a ja som ho kúpil za 550€

Celá diskusia 77 príspevkov