TOP 8 smartfónov do 350 eur (jeseň/zima 2018)

Seriál so zoznamom najlepších telefónov pokračuje cenovou kategóriou okolo tristo eur. Silná skupina, v ktorej je z čoho vyberať.

Pri výbere nového smartfónu sa najprv zamyslíte nad maximálnou sumou, ktorú ste ochotní investovať. Ak máte voľných 350 eur, môžete získať naozaj kvalitný mobil so slušným foťákom, vysokým výkonom a silnou batériou, ktorý sa nezadýcha ani po dvoch rokoch.

Do hry prichádza USB-C konektor, konečne užitočné duálne fotoaparáty a často tiež odolnosť voči vode. Výber je dostatočne široký.

Motorola Moto G6 Plus

Orientačná cena: od 269 eur

Cenovo dostupný android sa nám len tesne nezmestil do predchádzajúceho článku s výberom smartfónov do 250 eur. Bude tak hlavnou hviezdou pre zákazníkov, ktorí nechcú mínať príliš veľa. Má 5,9-palcový Full HD+ displej, čítačku odtlačkov prstov umiestnenú prakticky pod ním a podporuje tiež návykové Moto gestá a Moto obrazovku.

Mobil dokážete odomknúť tvárou, má 3,5 mm audio jack, zvýšenú odolnosť voči vode a samostatné sloty pre dve SIM aj pamäťovú kartu rozširujúcu 64-gigabajtové úložisko.

Z nevýhod vypíšeme slabšiu 3200 mAh batériu a duálny 12 + 5 Mpix fotoaparát, ktorý na ďalšie modely v tomto výbere stačiť nebude. Viac podrobností si prečítajte v našej recenzii Motorola Moto G6 Plus - dobrý štandard od Lenova.

Xiaomi Mi 8 Lite

Orientačná cena: od 289 eur

Za oficiálnych 289 eur môžete mať zo slovenskej distribúcie 4 GB verziu so 64 GB vnútorným úložiskom. Ak chcete dvojnásobok priestoru, z peňaženky budete musieť vytiahnuť 329 eur.

6,26-palcová novinka si zachováva čítačku odtlačkov prstov vzadu a rovnako ako Motorola, aj ona ponúkne 12 + 5 Mpix fotoaparáty. Batériu s 3350 mAh kapacitou nabijete cez USB-C, selfies zachytíte cez kvalitný 24-megapixelový snímač nad displejom. Android 8.1 Oreo vylepšuje grafická nadstavba MIUI.

Zameranie na strednú triedu potvrdzuje použitie čipsetu Snapdragon 660 od Qualcommu. Globálna verzia tohto telefónu si porozumie so všetkými slovenskými LTE pásmami. Dávajte si však pozor na chýbajúce NFC a pozorne si prečítajte všetky technické parametre v našom základnom infe.

LG G6

Orientačná cena: 289 eur

LG G6 z úvodu minulého roka má stále čo povedať a je až neuveriteľné, ako veľmi klesla cena niekdajšej vlajkovej lode. Čo na tom, že uvádzaných 289 eur je akciová cena v obchode MP3.sk a telefón dovoz z európskej distribúcie. Parametre sú mimoriadne presvedčivé aj dnes: 5,7-palcový displej s jemným QHD rozlíšením, Snapdragon 821, odolnosť voči vode a prachu IP68 alebo 4 GB operačná pamäť.

Ťahákom je duálny 13-megapixelový fotoaparát, ktorý ponúkne klasický aj naozaj kvalitný širokouhlý objektív. Drobným nedostatkom oproti mobilom z roku 2018 môže byť len 32 GB úložisko základnej verzie. To ale môžete rozšíriť microSD kartou.

Podrobnú recenziu hladajte na Fony.sk pod titulkom LG G6 - ešte nákazlivejší širokáč.

Honor Play

Orientačná cena: 299 eur

Honor Play skúša zaujať výkonným procesorom v lacnom tele. Veď posúďte sami, za túto cenu ponúkne rovnaký čipset ako Huawei P20, aj so 4 GB operačnou pamäťou a 64 GB úložiskom. Zameranie na hráčov mu príliš neveríme, ale 3750 mAh batéria a dlhá výdrž potešia.

Nevýhodou je horšie umiestnenie reproduktora, slabší 16-megapixelový fotoaparát, kde je druhý 2 Mpix snímač len pomocníkom pri rozostrovaní pozadia a chýbajúca odolnosť voči vode.

Aj tak ale ide o veľmi slušnú výbavu za veľmi málo peňazí. Viac sa dočítate v recenzii s názvom Honor Play - lacný, ale mocný.

Huawei P20 Lite

Orientačná cena: 289 eur

Tento kúsok v našom výbere nesmie chýbať, rôzne cenové porovnávače ho totiž označujú za aktuálne najpredávanejší mobil na Slovensku. Oproti sesterskému Honoru ale dostal len slabší Kirin 659 a menší 5,84-palcový displej.

Fotoaparáty sú tu tiež len dva, 16-megapixelový čip v tomto prípade dopĺňa 2 Mpix pomocník pre softvérové rozostrovanie pozadia a bokeh efekt. Batéria má iba 3000 mAh batériu, a tak poteší skôr 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Mobil sme už testovali, naše skúsenosti hľadajte v texte Huawei P20 Lite - zas o pol triedy vyššie.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Orientačná cena: 349 eur

Samsung poriadne prekopal svoje modelové rady Galaxy A a Galaxy J. Z ponuky do 350 eur tak vyberáme novú A7-čku so šesťpalcovým Full HD displejom. Niekoho môže lákať, že nemá žiadny otravný výrez.

Veľa sľubuje tiež 24-megapixelový fotoaparát vpredu aj vzadu. Tam je doplnený ešte ďalšou dvojicou: 5 Mpix čipom pre rozostrovanie pozadia v režime Dynamické zaostrenie a 8-megapixelovým snímačom širokouhlého fotoaparátu s extrémnym 120° uhlom záberu.

Mobil s Androidom 8 Oreo, procesorom Exynos 7885, 4 GB RAM a 64 GB vnútorným úložiskom už v redakcii testujeme. Zatiaľ nám na ňom prekáža len staršie microUSB, takže 3300 mAh batéria sa bude nabíjať pomaly. Viac podrobností hľadajte v základnom infe.

Apple iPhone 6S

Orientačná cena: 350 eur

Za 300 eur môžete mať maličký iPhone SE, no pokiaľ vyslovene netrváte na čo najmenších rozmeroch (alebo najnižšej cene), príplatok 50 eur a kúpa väčšieho iPhonu 6S s rovnakým čipsetom a výrazne priestrannejším displejom je podľa nás rozumnejšou voľbou.

Ani iPhone SE ani 6S už v oficiálnych Apple Storoch nenájdete a modely zmizli aj z webu amerického výrobcu. No veľa slovenských e-shopov, vrátane tzv. premium resellerov, ich stále dopredáva. Kúpou získate 2-ročnú záruku, hardvér stále podporovaný novými aktualizáciami iOS a za túto cenu veľmi dobré fotoaparáty. Do limitu sa však zmestíte len s 32 GB verziami.

Doplnené 4. 12:

Po úprave ceny Honoru 10 o 40 eur smerom dole, sme ho presunuli do nižšej cenovej kategórie.

Honor 10

Orientačná cena: 349 eur

Jedným z najobľúbenejších smartfónov je Honor 10 s 5,84-palcovou Full HD+ obrazovkou, výkonným Kirinom 970 a 4 GB RAM.

Má NFC, USB-C, slušnú 3400 mAh batériu doplnenú úspornými funkciami v tradičnej grafickej nadstavbe EMUI. V slovenských e-shopoch ho nájdete najmä v 64 GB verzii. Zaujímavou drobnosťou navyše je infraport pre ovládanie domácej techniky, napríklad televízora alebo set-top-boxu.

V recenzii Honor 10 - útok proti vlastným chválime rýchle reakcie aj kvalitu 16 + 24 Mpix fotoaparátu.

Záver

Z tohto výberu ma najviac zaujalo výrazne zlacnené LG G6. Ponúkne zrejme najlepšie, a vďaka druhému širokouhlému fotoaparátu nepochybne najzaujímavejšie fotografie. Pokiaľ sa staršieho dátumu výroby a európskej distribúcie obávate, vyberte si Honor Play.

Záujemcov o iPhone alebo iOS, ktorí nechcú alebo nemôžu investovať do novších modelov, nebudem odhovárať ani od kúpy iPhonu 6S.

Kolega Richard Hombauer by si vybral Honor Play a kolegyňa Lenka Ivančíková by určite odporučila akciový LG G6. Ten si totiž minulý rok kúpila hneď, ako na Slovensku odštartoval jeho predaj. "Lákali ma výborné fotoaparáty, širokouhlý snímač a odolná konštrukcia. S gé šestkou som bola mimoriadne spokojná, a neváham tento starší model odporučiť ani dnes. Aktuálna atraktívna cenovka môj výber len podporuje."

Diskusia k článku:

pavel 21.11.2018 - 12:14

a honor 8X nepatri do top???????

Janko Hraško25.11.2018 - 00:34 Trvalý odkaz

Tuna vypísané nepatria ani do midendu nie to ešte do top...ani za jeden by som nedal viac ako 150€, hlavne keď to porovnám s mojím fonom v tej istej cene !!!!!!!!!!

Janko Hraško25.11.2018 - 00:37 Trvalý odkaz

Akože...
Kúpil som tento týždeň fungl nový Samsung Galaxy S7 za smiešnych 290€.A nieje to žiadna odloženka zo skladu, mal už predinštalovaný posledný android 8 ! Dovezený z Polska, takže bezproblémový na slovensku.
A keď si ho porovnám s touto "TOP" tuna tak sa musím len rehotať jak kôň :)))

Peter30.11.2018 - 18:46 Trvalý odkaz

Žena má Mate 7. Myslíte, že Honor Play by bol adekvátna náhrada? Nefotí veľa, skôr FB a hry. Nebude ten lcd príliš úzky?

Tomas30.11.2018 - 19:28 Trvalý odkaz

Uzky urcite nebude, toho sa neboj. A kezde uz ma skusenosti s EMUI, tak je to dobra volba

Celá diskusia 9 príspevkov