TOP 10 smartfónov do 250 eur (jeseň/zima 2018)

Pripravili sme výber tých najlepších smartfónov, ktoré za posledné obdobie uzreli svetlo sveta, pokiaľ chcete investovať maximálne 250 eur.

November a december je obdobím, kedy nad kúpou nového mobilu rozmýšľajú mnohí. Neraz totiž smartfón nájdeme aj pod vianočným stromčekom. Ak plánujete v niektorom z e-shopov minúť najviac 250 eur, s trochou šťastia sa môžete dotknúť aj modelov s Full HD displejom, moderným USB-C konektorom, 4-gigabajtovou operačnou pamäťou a aspoň 32 GB vnútorným úložisko.

K tomu všetkému by to chcelo veľkú batériu a kvalitný fotoaparát. Zväčša však budete musieť pristúpiť na kompromis. Buď lepší displej a výkonnejší hardvér, alebo silnejšia batéria.

Už aj do tejto cenovej kategórie začínajú prichádzať natiahnuté displeje s výrezom a duálne fotoaparáty. Od pomocného snímača toho však veľa nečakajte. Nekoná sa ani vysoké rozlíšenie, ani rozostrovanie pozadia úplne bez chýb.

Xiaomi Mi A2 Lite

Orientačná cena: 185 eur

Výber otvára Xiaomi, často považované za výborný kompromis medzi cenou a výbavou. Mi A2 Lite v konfigurácii s 3 GB RAM a 32-gigabajtovým vnútorným úložiskom vás bude stáť menej než dve stovky a napriek tomu ponúkne 5,84-palcový Full HD+ displej. Takto jemné rozlíšenie pri iných značkách niekedy nezískate ani za výraznejší príplatok.

Mobil má duálny 12 + 5 Mpix fotoaparát, silnú 4000 mAh batériu, Snapdragon 625 a Android 8 Oreo zaradený do programu Android One s rýchlejším vydávaním aktualizácií. Nadstavby MIUI sa teda tentoraz nedočkáte.

V redakcii už mobil testujeme. Z nevýhod môžeme vymenovať absenciu NFC, starší microUSB konektor, notifikačnú diódu umiestnenú dole a skrytú infromáciu o zostávajúcej energii v batérii. Tá je dostupná až po stiahnutí hornej lišty. Za 219 eur je dostupná verzia so 4 GB RAM / 64 GB úložiskom, no ani tá nepatrí k najrýchlejším. Podrobnejšie technické parametre nájdete v našom základnom infe.

Motorola Moto E5 Plus

Orientačná cena: 199 eur

Hlavným lákadlom tejto Motoroly bude cena a silná 5000 mAh batéria, no zahanbiť sa nenechá ani sklenený dizajn. Náročnejšieho zákazníka, ktorý okrem dlhej výdrže hľadá aj niečo navyše, poteší už menej.

Len HD+ displej, slabší Snapdragon 425, 3 GB RAM, 32 GB vnútorné úložisko a absencia NFC či Moto gest nás dosť mrzí. Podrobnosti sme opísali v recenzii Motorola Moto E5 Plus - vytrvalec so slušným základom.

Honor 9 Lite

Orientačná cena: 179 eur

Full HD+ panel má aj Honor 9 Lite. Zvyšná výbava v cene pozostáva z 3 GB operačnej pamäte a 32 GB úložného priestoru. Mobil útočí lákavým dizajnom, sklo nájdeme aj na chrbte okolo praktickej čítačky odtlačkov prstov.

Hlavný fotoaparát je 13-megapixelový, opäť s pomocným snímačom pre vytváranie snímok s rozostreným pozadím. Starší microUSB konektor ospravedlňuje aspoň NFC pre pohodlné bezkontaktné platby v obchodoch. Batéria s kapacitou iba 3000 mAh však na konkurentov z tohto výberu stačiť nebude a nabíjačku budete hľadať o niečo skôr.

Zvyšok našich skúseností nájdete v recenzii s názvom Honor 9 Lite - štyri oči v lesklom tele.

Motorola Moto G5S Plus

Orientačná cena: 205 eur

Motorola segment lacných smartfónov na našom trhu ovláda. Je tu však problém, ktorý sme spomenuli už na začiatku. Za menej než 250 eur môžete mať len zriedko všetko.

Moto G5S Plus prináša dobrý čipset Snapdragon 625 a vo verzii za 205 eur aj 4-gigabajtovú operačnú pamäť a 32 GB úložisko. Dobrou správou je tiež jemnejší Full HD displej a povrchová úprava zabezpečujúca ochranu pred poliatím vodou, no batéria išla akosi mimo kľúčových špecifikácii a ponúkne len slabšiu 3000 mAh kapacitu.

13-magapixelový fotoaparát to v tomto prípade skúša s kombináciou čiernobieleho a farebného snímača. V tomto prípade ale duo neprinesie ani zázračne dobré snímky v noci, ani príliš úspešne a bez chýb rozostrené pozadie. O našich podrobných skúsenostiach si prečítajte v článku Motorola Moto G5S Plus - gé-päťka s dvomi očami

Huawei P Smart

Orientačná cena: 209 eur

Sesterská značka Honoru, Huawei, ponúkne v cene do 250 eur model P Smart s prakticky totožnou výbavou ako Honor 9 Lite. Rovnako veľký je displej, vo vnútri tiež tiká Kirin 659 spolu s 3 GB RAM a 32 GB vnútorným úložiskom.

Čakajte 3000 mAh batériu a rovnaké zadné fotoaparáty. Iba predný snímač pre autoportréty je trochu horší, s rozlíšením 8 Mpix. Najväčším rozdielom tak zostáva kovová konštrukcia, ktorá môže byť pri náhodných pádoch o niečo odolnejšia. Recenziu na Fony.sk nájdete pod názvom Huawei P smart - nevýrazný oneskorenec.

Asus ZenFone Max Pro

Orientačná cena: 219 eur

Smartfóny od Asusu si zatiaľ do veľkého množstva slovenských vreciek a kabeliek svoju cestu nenašli. ZenFone Max Pro pritom dostal veľmi slušnú výbavu. Má veľký 6-palcový Full HD+ displej a za cenu 219 eur aj 4 GB RAM, 64 GB vnútorné úložisko a až 5000 mAh batériu.

Nechýba nový operačný systém Android 8.1 Oreo, NFC, výkonný Snapdragon 636, čítačka odtlačkov prstov a dva objektívy vzadu. Pre časť zákazníkov budú dôležité samostatné sloty pre dve SIM a doplnkovú microSD kartu.

Fotoaparát má duálny snímač s 13 + 5 Mpix rozlíšením, pričom dokáže nahrávať aj 4K videá. Viac detailov hľadajte v našom základnom infe.

LG Q7

Orientačná cena: 226 eur

Rozumne staré vlajkové lode LG sa do limitu 250 eur nezmestia. Vlajku kórejského výrobcu preto drží model Q7. Ten sa od konkurencie odlišuje najmä výbavou do ťažších podmienok, vlhkého prostredia a rúk neopatrných majiteľov. Spĺňa totiž certifikácie IP68 aj vojenský štandard MIL-STD 810G.

5,5'' Full HD+ displej by preto mal prežiť aj zopár pádov na zem. Zadný fotoaparát je v tomto prípade len jeden, s 13-megapixelovým snímačom, nám by to ale vôbec neprekážalo.

Výrobca bohužiaľ na pár miestach už šetriť musel. K 3 GB operačnej pamäti je pribalená iba 3000 mAh batéria. Nabijete ju však cez USB-C konektor. Toto všetko sme zrhnuli v základnom infe.

Samsung Galaxy J6+

Orientačná cena: 229 eur

Z ponuky Samsungu vyberáme najvybavenejší model z radu J vo verzii plus s väčším 6-palcovým displejom a aspoň 3300 mAh batériou. Bohužiaľ, ani on sa nedočkal vyššieho rozlíšenia než je 720 x 1480 bodov.

Tradičnou súčasťou bude známa a podarená grafická nadstavba výrobcu nad Androidom 8.1 Oreo, zmenou zas umiestnenie čítačky odtlačkov prstov na bok, do rámu prístroja. Zadná časť tak aspoň zostane elegantne hladká, vystupovať z nej bude iba duálny 13-megapixelový fotoaparát s 5 Mpix pomocníkom pre portrét a bokeh.

Galaxy J6+ má 3 GB operačnú pamäť a 32 GB vnútorné úložisko. Nabíjať ho budete starým microUSB káblom. Okrem čiernej a šedej stojí za zváženie krvavo červený farebný variant, ktorý umožní priemerne vybavenému smartfónu aspoň trochu vyniknúť. Viac podrobností nájdete v základnom infe.

Motorola One

Orientačná cena: 249 eur

Motorola sa chce konečne odpútať od modelov zo série Moto G. Do boja medzi 250-eurových konkurentov vyslala model s názvom One, zaradeného do programu Android One.

Softvér doplnený Moto obrazovkou s informáciami o zmeškaných udalostiach a reagujúci na známe gestá pre aktiváciu baterky alebo 13-megapixelového fotoaparátu s 2 Mpix pomocníkom, tak bude zrejme najväčšou výhodou. Možno spolu s podareným skleneným dizajnom.

Výbava je tak trochu rozporuplná, 4 GB a 64 GB vnútorné úložisko je dobrou ponukou a 5,9'' displej síce má výrez, ale iba HD+ rozlíšenie. Batéria dostala 3000 mAh kapacitu. Podrobné informácie nájdete v našom základnom infe.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Orientačná cena: 249 eur

Xiaomi náš výber aj uzatvára. Výbavou sa už približuje k vyššej triede, jediným pozostatkom z lacnejších smartfónov tak zostane microUSB konektor a absencia NFC, ktorá je bohužiaľ pre smartfóny s týmto logom typická.

Natiahnutý 6,26-palcový displej s Full HD+ rozlíšením ukrýva rýchly Snapdragon 636, 4 GB operačnú pamäť a 64 GB vnútorné úložisko. Aj batéria je sympaticky veľká, s kapacitou 4000 mAh.

Prítomná je čítačka odtlačkov prstov, 3,5 mm audio jack a zaujímavý výber fotoaparátov. Predný ponúkne až 20 Mpix rozlíšenie, zadný duálny 12 + 5 Mpix snímače. Kompletné špecifikácie nájdete v našom základnom infe.

Záver:

Hoci ani zďaleka nepatrím k fanúšikom smartfónov Xiaomi, výber dobrých zariadení do 250 eur je v roku 2018 akosi chudší, než býval v minulosti. Ak budeme trvať na Full HD displeji, 4 GB RAM, rýchlejšom procesore a silnej batérii, voľba nemôže dopadnúť inak než kúpou Redmi Note 6 Pro alebo ešte lepšie, lacnejšieho Mi A2 Lite.

Asus parametrami zaujme tiež, je ale trochu krokom do neznáma a Motorolám z tohto výberu vždy niečo pre mňa podstatné chýba.

Názor Lenky Ivančíkovej:

V nižšej strednej triede je už veľký výber slušne vybavených modelov, ktoré menej náročnému používateľovi ponúknu dostatočný komfort: Full HD rozlíšenie, 4 GB RAM, duálny fotoaparát aj silnú batériu. Asi by ma zlákal Asus ZenFone Max Pro. Papierové hodnoty má veľmi dobré a jeho súrodenec Asus ZenFone 5 bol príjemným prekvapením.

Diskusia k článku:

Nightmare 07.11.2018 - 07:49

Mi A2 lite sa predava ako teple parenice

denial07.11.2018 - 11:39 Trvalý odkaz

Pocophone F1
64 GB = 261 EUR
120GB = 273 EUR

Nuz, zmocnila sa ma nakupna mania a kupil som ten druhy.

Ano, ten prvy je uz o 11 eur drahsi ako je limit v nadpise clanku, ale ten procesor ...

MIROCK07.11.2018 - 23:13 Trvalý odkaz

za mna odtiaľto honor 9 lite alebo skor uz ked tak moto G6

ML08.11.2018 - 11:23 Trvalý odkaz

Jadnoznacne Asus Zenfone Max Pro - maximalna spokojnost, paradna vydrz, rychlost, kov, NFC, velmi citlive GPS, ciste Oreo, pravidelne aktualizacie (security patch level k 1.10.2018), slusne rozpoznavanie tvare atd.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.11.2018 - 14:22 Trvalý odkaz

Tak ten Asus vyzerá byť najlepšie vybavený z tohto pelotónu.
Kameň úrazu bude asi slabší foťák.

Celá diskusia 18 príspevkov