Vodiči Uberu musia na Slovensku dodržiavať zákonné podmienky taxislužby

Bratislavský súd rozhodol, že kým nebudú vodiči Uberu spĺňať podmienky podľa zákona o cestnej doprave č. 56/2012, nemôže spoločnosť na území Slovenska prevádzkovať svoje služby.

Od príchodu služby Uber na Slovensko sa tradiční taxikári snažili dosiahnuť zákaz jeho činnosti. Problémy má Uber po celom svete, v niektorých krajinách dokonca nesmie pôsobiť. Po niekoľkých neúspešných štrajkoch, počas ktorých sa taxikári snažili poukázať na zásadné rozdiely medzi licencovanou službou a Uberom prichádza, zásadný obrat.

V januári tohto roka podalo Občianske združenie koncesovaných taxikárov na súd v Bratislave I žalobu, v ktorej okrem iného žiadalo, aby vodiči Uberu spĺňali kritériá stanovené v zákone o cestnej doprave č.56/2012. Kým podmienky nesplnia, mali mať pozastavenú činnosť.

Súd dal združeniu za pravdu. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 13. marca 2018 a Uber sa môže proti nemu odvolať. Podľa informácií týždenníka Trend spoločnosť Uber zatiaľ nebolo nič doručené. Ďalšie informácie poskytne až po analýze rozhodnutia.

Súdnemu rozhodnotiu zrejme napomohlo aj vyjadrenie Európskeho súdneho dvora z konca minulého roka, v ktorom sa píše, že služba ponúkaná Uberom spájajúca ľudí s neprofesionálnymi vodičmi spadá do oblasti transportných služieb, a preto európske krajiny môžu regulovať podmienky poskytovania týchto služieb.

Na rovnakom princípe ako Uber funguje na Slovensku aj Taxify, ktorý nedávno spustil svoje služby v Košiciach. Je pravdepodobné, že časom bude musieť spĺňať zákonné podmienky aj táto estónska firma.

Rozhodnutie súdu zrejme uvíta aj Hopin a Liftago. Obidve firmy ponúkajú svoje služby cez mobilnú aplikáciu tak ako Uber a Taxify, jej vodiči a vozidlá však vyhovujú zákonným požiadavkám.

Zdroj: etrend.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu