Uber v EÚ definitívne potrebuje licencie na prepravu osôb

Hoci Uber Technologies Inc. tvrdí, že sú len technologickou platformou spájajúcou zákazníkov a dobrovoľných šoférov, Európsky súdny dvor definitívne rozhodol, že ide o transportnú prepravu osôb a potrebuje licenciu. Bude ju musieť vydať každá krajina.

"Služba ponúkaná Uberom spájajúca ľudí s neprofesionálnymi vodičmi spadá do oblasti transportných služieb, a preto európske krajiny môžu regulovať podmienky poskytovania týchto služieb", tvrdí najvyšší európsky súd v Luxembourgu.

My budeme dúfať, že Slovensko - popri bežných taxíkoch alebo HOPINe - nebude brániť slobodnému fungovaniu služieb ako Uber, Taxify či BlaBlaCar. Zákazník sa predsa dokáže aj sám rozhodnúť, či sa nechá radšej odviezť licencovaným taxikárom, alebo sa spoľahne na neprofesionála, ktorý si takto privyrába po večeroch. Vo vašom meste je vďaka tomu viac možností osobnej prepravy, ktorá je navyše podstatne lacnejšia než v prostredí bez konkurencie.

Napríklad my sme sa už toľkokrát nechali z mesta odviezť len s mobilom v ruke, bez akejkoľvek hotovosti vo vrecku, bez nutnosti volať na dispečing a vysvetľovať, kde to presne stojíme, že by nám za Uberom (a podobnými) bolo viac než smutno.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 20.12.2017 - 20:24

Smutný december. Najskôr neutralita siete v US a teraz strihanie uberu v EU. Je to také emutno-vtipne, ako nami zvolení ľudia, ktorí nás majú zastupovať robia všetko preto aby sa ľudia mali horšie. Nadnesene povedané...

Celá diskusia 1 príspevok