Bose SoundLink Micro - malý odolný krikľúň

Recenzia malého pogumovaného Bluetooth reproduktora, ktorý môžete prichytiť k tyči aj spojiť do sterea.

Bluetooth reproduktory sú v našej redakcii moja parketa. Dlhodobo používam Bose SoundLink Mini II, popri ktorom si neviem vynachváliť JBL Flip 4. V obývačke sa mi usalašil Bose SoundLink III , ktorý s obľubou porovnávam s väčšími reproduktormi. A stále špekulujem, aký ďalší repráčik si zaobstarať. Aspoň jeden by mal byť vodeodolný - na chatu, k vode, k deťom - a láka ma tiež spájanie viacerých do siete.

V poslednej dobe som mal možnosť vyskúšať blikajúci 70-eurový reproduktor Creative Halo a teraz mi vedľa notebooku znie Ólafur Arnalds z dvojice malých reproduktorov Bose SoundLink Micro.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vďaka aplikácii Bose Connect ich totiž môžete spojiť do Party alebo Stereo režimu a hudbu tak počúvať rovno z dvoch 120-eurových reproduktorov veľkosti hokejového puku.

Najprv som oba reproduktory zapol a pripojil cez Bluetooth k iPhonu 8 Plus, potom otvoril spomínanú appku a následne aktivoval Party mode. Nie vždy to šlo hladko, občas aplikácia hľadala druhý reproduktor aj minútu, ale nakoniec sa to vždy podarilo. Keď už som raz stereo prehrávanie spustil, tak ostalo aktívne až do vybitia reproduktorov.

A tie po piatich hodinách počúvania hudby na tretinovej hlasitosti (ktorá je vhodná na dlhodobé počúvanie popri práci) zahlásili ešte 80 % batérie. Výrobca síce udáva 6-hodinovú výdrž, ale na tretinovej hlasitosti dosiahnete možno aj o trojnásobok udávanej hodnoty. To sa dnes len tak nevidí.

Bose SoundLink Micro sme vám predstavili už v v tomto novembrovom článku, z ktorého sem skopírujem aj základné parametre produktu:

rozmery 99 x 99 x 37 mm (overené), hmotnosť 286 g (overené), menič 40 mm + pasívny radiátor 38 x 32 x 20 mm, Bluetooth 4.2, dosah 10 m, vstavaný mikrofón, hlasové informácie (napr. stav batérie po zapnutí alebo oznámenie názvu pripojeného mobilu), gumený pás pre uchytenie na iných predmetoch, 5 informačných LED (stav batérie), 1 stavová LED, výdrž na jedno nabitie 6 h (reálne aj oveľa dlhšie), doba nabíjania 3 - 4 h, microUSB konektor, zvýšená odolnosť voči ošplechnutiu vodou (IP54).

Maximálna hlasitosť je neznesiteľná, už od druhej tretiny nastáva výrazné skresľovanie zvuku. Vodeodolnosť IP54 tiež očividne spôsobila slabšiu reprodukciu výšok, zvuk je akoby zastretý - ako povedal kamarát Vlado, zahuhňaný. Mrzí ma, že také niečo hovorím na dvojicu 120-eurových repráčikov, ale je to tak. Výhodou takéhoto riešenia je len stereo efekt, ale ak by som mal 240 eur, asi hľadám niečo v jednom kuse, či už od Bose, JBL alebo napríklad Onyx Studio od Harman Kardon.

Lenže vy možno chcete čo najmenší vodeodolný reproduktor, ktorý môžete uchytiť aj na tyč bicykla, popruh batohu či opasok. Reproduktor, pri ktorom ani tak nejde o čistý a vyvážený zvuk, ako skôr o čo najvyššiu hlasitosť pri počúvaní hudby vonku. A práve na to je určený SoundLink Micro. S ohľadom na jeho rozmery hrá prekvapivo nahlas, nie je lakomý ani na hĺbky a na rozplývanie sa nad čistým zvukom v obývačke si kúpite určite niečo iné. A kým ho neporovnáte s niečím lepším, bude vám jeho zvuk pripadať - vzhľadom na rozmery - prekvapivo mohutný.

Priamy, hoci presne dvojnásobne väčší konkurent - JBL Flip 4 - ponúka čistejší zvuk, viac sa mi z neho páčia basové linky a výšky sú tiež o triedu ďalej. Za rovnaké peniaze tak JBL ponúka lepší zvuk, podobnú výdrž na jedno nabitie a tiež odolnosť voči vode, ktorú som otestoval na Vltave. Ten reproduktor vydržal všetko - dážď, ponáranie, desiatky ošplechnutí... Bose SoundLink Micro deklaruje len odolnosť voči ošplechnutiu vodou. Na jeho gumenom páse som našiel informáciu IP54/IP57 (IPx4 = ošplechnutie, IPx7 = ponorene do hĺbky 1 m). Nerozumiem, čo tým chcel výrobca povedať, ale ja sa budem spoliehať určite na tú menšiu z uvedených hodnôt.

Pre úplnosť, Bose SoundLink Micro zaberie oproti JBL Flip 4 v batohu polovicu miesta (363 cm3 vs. 673 cm3). A to je jeho najväčšia prednosť - prekvapivo mohutný zvuk a možno ešte prekvapivejšia výdrž tak malého zariadenia.

Výhody:

+ malé rozmery

+ pogumované telo so zvýšenou odolnosťou voči vode

+ spojenie dvojice do stereo režimu (cez appku Bose Connect)

+ komplexné hlásenia (stav batérie po zapnutí, názov pripojeného mobilu)

+ gumený pás na uchytenie k iným predmetom

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- odvážna cenovka

- nevyvážený zvuk (slabé výšky)

- otázna odolnosť voči vode (IP54 alebo IP57?)

- niekto by už možno uvítal nabíjací USB-C konektor

Orientačná cena: 119 eur

Záver

Najväčšou prednosťou tohto malého perforovaného puku je mohutnosť (hlasitosť) zvuku, ktorý z neho vychádza. Ten pri pohľade naň určite nečakáte. Na vyváženú reprodukciu hudby si kúpte od Bose radšej niečo väčšie, toto je skôr parťák na bicykel, kolobežku, chatu... Nie som ani trochu fanúšikom využívania takýchto reproduktorov pri turistike alebo v kempingoch, to sa radšej naučte hrať na gitaru a neotravujte druhých vaším hudobným vkusom, no v uzavretých priestoroch je to niečo iné. Na Silvestra sme práve pomocou Bose SoundLink Mini II vytvorili príjemnú atmosféru najprv v detskej herni a potom večer pri krbe. Ak dokážete takéto produkty využívať s mierou a vkusom, môžu spolu so službou typu Spotify naozaj šikovne dotvoriť atmosféru. Na starej chalupe tak púšťam potichu cimbálovku, deťom pred spaním nájdem audio rozprávky (alebo "naladím" internetové Rádio Junior), na chatách zas hľadám obľúbené skladby jednotlivých kamošov a vždy je nám o čosi veselšie.

Bose SoundLink Micro je na tento účel ako stvorené. Dva kusy môžete dokonca cez appku spojit buď do Party, alebo do Stereo režimu. A keď sa práve nesnažíte opití robiť diskotéku, vydržia vám hrať podstatne dlhšie, než len výrobcom udávaných šesť hodín. Bose SoundLink Micro má teda množstvo výhod. Otázne je, či dokážete prehryznúť jeho cenovku.

Diskusia k článku:

Bejo 03.02.2018 - 00:31

Za smiešnu cenovku dvoch týchto Bose micro sa urcite oplatí radšej jeden poriadny JBL Xtreme

Medino04.02.2018 - 22:23 Trvalý odkaz

Riso, prosim ta aky vyznam ma davat do obyvacky bleutooth repro, ktore treba stale nabijat a tym padom im venovat ohladom toho vzdy nejaku pozornost? Druha otazka je nadvezujuca a velmi podobna, aky vyznam ma davat do obyvacky bluetooth repro v cene dajme tomu 200 eur a aj viac, ak za tie peniaze mas dnes v ponuke hifi mikrosystemy s CD, niektore uz aj s DVD, bluetooth a USB a zvukom ktory je niekde uplne inde ako tieto male drahe repraciky?

Celá diskusia 2 príspevky