Samsung Gear Fit 2 Pro - vyladený športový náramok

Recenzia inteligentného náramku so zaobleným 1,5'' OLED displejom, GPS a meraním tepu, ktorému už nerobí problém ani plavecký bazén.

Trh s nositeľnou elektronikou už nejaký čas stagnuje a najväčším hráčom je rozhodne Apple Watch. Popri kalifornských hodinkách a alternatívach s Android Wear patrí medzi lídrov na trhu Samsung s hodinkami a náramkami, v ktorých beží vlastný operačným systémom Tizen. Gear Fit 2 Pro sú len miernym vylepšením minuloročného modelu Gear Fit 2. Oplatí sa siahnuť po novom modeli?

ikona

Základné info: Samsung Gear Fit2 ProVylepšená verzia športového náramku s GPS a 1,5-palcovým displejom teraz zvládne aj monitoring plaveckých aktivít. Poteší vylepšené zapínanie okolo zápästia.

V balení nájdeme náramok samotný, dokumentáciu a kolísku na nabíjanie s integrovaným USB káblom.

Náramok je veľmi dobre spracovaný. Silikónový remienok má športový dizajn, testovaný kus bol čiernej farby s rovnými pruhmi. V ponuke je aj čierno-červený remienok s trojuholníkovým vzorom. Remienok sa zapína klasicky cez kovovú pracku ako na bežných hodinkách. Túto zmenu oproti Gear Fit 2 (recenzia) chválim, pretože predchádzajúci model mal problém so samovoľným odopínaním. Počas môjho používania som sa s týmto problémom na Gear Fit 2 Pro nestretol.

Telo Gear Fit 2 Pro je z matného plastu. Oproti klasickému Gear Fit 2 ponúka Pro verzia vyššiu odolnosť voči vode, čo možno vidieť napríklad aj na spodnej strane kde sú už v porovnaní s predchodcom kovové skrutky zakryté. Vďaka certifikácii MIL-STD-810G ho môžete ponoriť do vody s tlakom 5 atmosfér, čo je teoreticky 50 metrov. Nová verzia je tak vhodná aj na plávanie, na čo výrobca v propagačných materiáloch aj náležite upozorňuje.

Hlavnou doménou náramku je 1,5-palcový OLED displej s rozlíšením 216 x 432 pixelov. Ide o najlepší displej, s akým som sa v inteligentom náramku stretol. Podanie farieb, jemnosť displeja aj čitateľnosť na slnku sú výborné. Celý čas som náramok používal na základnom jase intenzity 7, pričom maximálnu hodnotu 11 môžete mať zapnutú len 5 minút. Ani raz za dva týždne som však nemal potrebu jas zvyšovať, čo veľmi chválim. Za negatívum pokladám absenciu automatickej regulácie jasu. Cez deň sú síce údaje na náramku relatívne dobre viditeľné, no cez noc vám displej vypáli oči.

Náramok je vybavený dvojjadrovým 1 GHz procesorom Exynos 3250, 512 MB operačnou pamäťou a 4 GB úložiskom. Z neho môžete po prvom spustení využiť 2,1 GB pre aplikácie či hudbu. Podobne ako pri hodinkách Gear S3 aj tu sa stretávame s operačný systémom Tizen. Gear Fit 2 Pro funguje veľmi plynulo, nestretol som sa so sekaním či samovoľnými reštartmi.

Celé prostredie operačného systému je prispôsobené na vertikálne zobrazenie na náramku, všetky texty a aplikácie je možné pre zobrazenie viac textu posúvať hore a dole. Texty sú dostatočne veľké a prehľadné. Pre zistenie potrebných informácií tak stačí letmý pohľad na náramok. Nechýbajú ani široké možnosti prispôsobenia či už ciferníka alebo typu a veľkosti písma. Na pravom boku nájdeme dve tlačidlá. Spodné slúži na zobrazenie nainštalovaných aplikácií a návrat na domácu obrazovku, horné ako krok späť.

Okrem vertikálneho posunu na obrazovke sa využíva aj horizontálny prechod medzi kartami, ktoré zobrazujú rôznych obsah. Posunom prsta doprava na domácej obrazovke zobrazíte notifikácie, medzi ktorými môžete opäť vertikálne skrolovať. Okrem upozornení z telefónu tu nájdete tiež oznámenia zo Samsung Health o vašich cieľoch či meraniach tepu. Na notifikácie je tiež možné odpovedať, žiaľ iba z vopred nastavených odpovedí. Tie si môžete opäť upraviť v aplikácii Gear. Rovnako si môžete vybrať, z akých aplikácií chcete notifikácie na náramku zobrazovať. O príchode nového upozornenia vás náramok informuje vibráciou. Hovorom a notifikáciám môžete pridať dlhé vibrovanie, aby ste ich vedeli ľahšie odlíšiť.

Posunom prsta doľava listujete medzi kartami aplikácií ako denný prehľad, počet krokov či začiatok cvičenia. Do poradia kariet si môžete pridať ďalšie aplikácie napríklad počasie, vodu alebo niektorú z vami nainštalovaných aplikácií. Poradie je opäť možné prispôsobiť či už v hodinách alebo aplikácii. Dlhým podržaním na domácej obrazovke si môžete zmeniť ciferník. Na výber máte vopred nainštalovaný alebo stiahnutý z Galaxy Apps.

Náramok je už v základe vybavený niekoľkými aplikáciami. Medzi ne patrí prehrávač hudby, časovač, stopky, kalendár, počasie, hľadať telefón a niekoľko ďalších. Na prehrávanie hudby z úložiska potrebujete bluetooth slúchadlá, kedže náramok nemá reproduktor. Preto sa z neho nedá ani telefonovať. Počasie využíva služby AccuWeather pre zobrazenie aktuálnej teploty aj predpovede počasia.

Jenou z hlavných funkcii náramku je meranie tepu. To môže prebiehať automaticky, v dvoch režimoch - občas alebo vždy. Neustále meranie tepu vám dá lepší prehľad o vašej aktivite, no za cenu vysokej spotreby batérie.

Na ovládanie náramku je potrebné nainštalovať už spomenutú aplikáciu Samsung Gear. Pri prvom pripojení náramku k telefónu je potrebné ešte nainštalovať Gear Fit 2 Plugin a Samsung Accessory Service. Proces pripojenia k telefónu sa tak zbytočne predlžuje a komplikuje. Aby toho nebolo málo, ak chcete vidieť namerané fitness údaje a sledovať si svoju aktivitu, je potrebné ešte nainštalovať aj Samsung Health,.

Samsung Gear slúži na monitorovanie batérie, voľnej pamäte či spravovanie rôznych nastavení. Nastaviť si tu môžete vzhľad náramku, spravovať oznámenia, zmeniť rozloženie aplikácií, upraviť automatické odpovede, nájsť náramok či presunúť hudbu z telefónu do náramku.

Všetky športové dáta sa združujú pod Samsung Health. Nájdete tu všetky kroky, prejdenú vzdialenosť, dĺžku spánku a pridávať si môžete aj stravu, ktorú ste zjedli. Celá aplikácia je okrem vyhľadávania jedla lokalizovaná do slovenčiny. Grafické spracovanie je naozaj na špičkovej úrovni. Okrem monitorovania aktivít tu máte tiež možnosť aktivitu aj manuálne spustiť, či sledovať, aké ciele sa vám podarilo splniť. Rôzne odznaky za splnené ciele môžu byť dobrou motiváciou pre ľudí, aby športovali. Na porovnanie vašich výsledkov s inými používateľmi Samsung Health slúži stránka Spolu, kde sa môžete zúčastniť rôznych výziev a akcií.

Obchod Galaxy Apps ponúka veľké množstvo aplikácií, no drvivá väčšina z nich sú ciferníky a jediné dve rozumné aplikácie, ktoré som našiel, sú Endomodo a Spotify. Prenášanie aplikácií z Galaxy Apps do náramku nie je zrovna najrýchlejšie, čo môže byť otravné najmä pri ich aktualizáciách.

Aplikácia Endomodo pre bežcov vyžaduje nainštalovanie rovnakej aplikácie na telefóne. Príjemným prekvapením bola akcia so Samsung Gear, ktorá mi dala 12-mesačný prémium účet zadarmo. Takýto bonus vás môže motivovať k športovaniu. Prepojenie s aplikáciou je jednoduché a slúži len na začatie tréningu. Všetky namerané údaje vrátane GPS trasy nájdete až v aplikácii.

Spotify dokáže fungovať aj samostatne bez aplikácie, a to pri pripojení cez Wi-Fi. Ak používate aplikáciu aj na telefóne, náramok poslúži na ovládanie prehrávaných skladieb. Ak však nemáte Spotify Premium, vaše možnosti budú značne obmedzené a ani prehrávanie cez Wi-Fi nebude fungovať.

Batéria má 200 mAh a výrobca prezentuje výdrž až tri dni pri bežnom používaní. Ja som mal Fit 2 Pro neustále pripojený k telefónu, takže mi celý deň chodili upozornenia, automatické meranie tepu som nastavil na vždy a jas som nechal na úrovni 7. Pri takomto scenári bola výdrž deň až deň a štvrť. Keď som automatické meranie tepu zmenil na občasné, výdrž poskočila na dva a štvrť dňa. Vyskúšal som aj režim stále zapnutého displeja pri občasnom meraní tepu a nezmenených ostatných nastaveniach. Pri takomto scenári náramok vydržal opäť jeden deň. Ak som nechal zapnutý Always on režim aj neustále meranie tepu, náramok už nevydržal ani celý deň.

Výdrž je flexibilná podľa toho, ako často a ako intenzívne náramok používate. Môžete ho vybiť za pár hodín, no taktiež reálne používať a mať dvojdňovú výdrž. Samozrejme, čím viac aplikácií budete používať, tým rýchlejšie sa náramok vybije. Na trojdňovú výdrž som sa nikdy nedostal, no pri vypnutom automatickom meraní tepu a nižšom jase by to nemusel byť problém. Nabíjanie prebieha pomocou kolísky, ktorá je v balení. Kolíska už má integrovaný USB kábel, ktorý je potrebné iba zapojiť do USB nabíjačky. Tú však v balení nenájdete. Náramok sa s kolískou spojí vďaka pozláteným kontaktom a je jedno akou stranou náramok otočíte. Nabíjanie trvá hodinu a pol.

Keď sa rozhodnete Gear Fit 2 Pro pripojiť k inému smartfónu, musíte ho úplne zresetovať a nanovo nastaviť. To nepokladám za práve najšťastnejšie riešenie. Ak sa do takejto situácie dostanete, nezabudnite na jednu vec. V Samsung Health je potrebné ísť do nastavení konta a zapnúť si synchronizáciu so Samsung kontom. Inak sa vám vaše namerané údaje v novom zariadení nezobrazia. Manuálne zapnutie synchronizácie pokladám za nevhodný krok, kedže používatelia o ňom ani nemusia vedieť. Pri spustení aplikácií Gear aj Health po prvýkrát ste aj tak nútení sa do Samsung účtu prihlásiť, preto nerozumiem, prečo nie je synchronizácia automaticky zapnutá.

Výhody:

+ hmotnosť 33 g aj s remienkom

+ rýchly a prehľadný systém

+ čitateľnosť na slnku

+ automatické meranie aktivít

+ zvýšená odolnosť voči vode

Nevýhody:

- málo zmien oproti predchodcovi

- vysoká cena

- málo aplikácií v Galaxy Apps

Orientačná cena: 229 €

Záver

Nová verzia inteligentného náramku Gear Fit 2 Pro prináša predovšetkým vyššiu odolnosť voči vode a nový remienok s kovovou prackou. Iné rozdiely oproti predchodcovi sme si nevšimli a je preto na vašom zvážení, či tieto vylepšenia stoja za príplatok 40 €. Ja osobne by som radšej siahol po hodinkách Gear S3, ktoré už medzičasom trochu zlacneli, kúpite ich v cene okolo 360 eur. Ponúkajú viac funkcií a vďaka kultivovanejšiemu dizajnu sú vhodnejšie na spoločenské akcie než Gear Fit 2 Pro.

Diskusia k článku:

Peter 19.10.2017 - 21:12

Dobrý deň, chcem za spýtať, dajú sa na Gear s3 čítať dokumenty z wordu alebo pdf? Poprípade z ineho textoveho súboru ak ho mám uložený v mobile? Alebo podporujú túto funkciu SG gear s2? Alebo ine hodinky? Ďakujem za odpoveď:)

Richard Hombauer20.10.2017 - 03:10 Trvalý odkaz

A akym sposobom mam ten dokument do hodiniem dostat? Neviem si to ani len predstavit.

Peter20.10.2017 - 08:18 Trvalý odkaz

Možno keby ho odfotil alebo naskenoval ako obrázok, ale čitateľné to asi veľmi nebude

Peter Fejfar20.10.2017 - 14:07 Trvalý odkaz

Pre Samsung gear s3 je v obchode aplikácia PDFReader302.

Peter20.10.2017 - 19:12 Trvalý odkaz

https://youtu.be/If_ve6JXYa8

Tu som niečo zahliadol, tak neviem či aj ináč sa nedá.
Napr. Na hodinkách od apple, môj známy si normálne otvorí dokument a číta ho. No a ten dokument sa nachádza v mobile.

Celá diskusia 8 príspevkov