LG G6 dual SIM - dva foťáky, dve simky

Skúsenosti čitateľa Petra s dual SIM verziou vlajkovej lode s 5,7'' QHD displejom s pomerom strán 18:9 a výborným širokouhlým fotoaparátom.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Petrove skúsenosti.

Úvod

LG dokáže svojimi vlajkovými loďami každý rok prekvapiť; pozitívne alebo negatívne, a kontroverzia im rozhodne nechýba. Model G4 priniesol odnímateľný zadný kryt z kože, G5 kontroverzný dizajn s modulárnou konštruciou, no a G6 je vlajková loď roku 2017 "len" s procesorom Snapdragon 821 namiesto najnovšieho Snapdragonu 835, ktorý je prítomný v konkurenčných modeloch. LG je známe aj viacerými verziami jedného modelu pre rôzne trhy. Pre informáciu uvediem, že celkovo existuje až 10 typových variantov modelu LG G6. Na testovanie som si zadovážil dual SIM verziu (H870DS), ktorá pre európsky trh nie je bežne dostupná.

Ide o kórejskú verziu a okrem použitia dvoch SIM kariet obsahuje aj iné odlišnosti. Prvou je vnútorná pamäť o veľkosti 64 GB, čiže ide o dvojnásobný nárast oproti európskemu 32 GB variantu. Druhou je prítomnosť Hi-Fi Quad DAC prevodníka. Pre úplnosť dodám, že druhú SIM kartu vkladáte do otvoru pre SD kartu, čiže ide o hybridný dual SIM, kde si musíte vybrať medzi SD kartou a druhou SIM kartou. Všetkých prípadných záujemcov o dual SIM verziu poteším prítomnosťou slovenčiny. Dual SIM verzia LG V20 toto šťastie nemala, vystačiť ste si museli s angličtinou, prípadne iným cudzím jazykom.

ikona

LG G6 (H870) (základné info)Vlajková loď s 5,7'' QHD 18:9 displejom, 4 GB RAM, procesorom Snapdragon 821, duálnym 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, odolnosťou voči vode a prachu IP68 a 3300 mAh batériou.

Konštrukcia

Za jednoznačne pozitívne prekvapenie možno považovať dizajn LG G6, ktorý od svojho predchodcu prešiel kus cesty správnym smerom. Hoci telefón neponúka používateľský prístup k batérii, ako tomu bolo v prípade predošlých dvoch generáciách, o to viac nadobudol na kráse a elegantnosti. Hlavnými použitými materiálmi sa stali kov a sklo. Predná strana telefónu je tvorená 5,7-palcovým LCD IPS displejom, ktorý zaberá takmer celú prednú stranu telefónu a je v rohoch zaoblený. Pomer tela k obrazovke (body to screen ratio) dosahuje podľa výrobcu hodnotu 80 %. V hornej časti ostal len úzky pás funkčnej plochy pre predný fotoaparát, senzory a výstup slúchadla. Notifikačnú LED diódu nehľadajte, žiadna v telefóne nie je. Rámy po bokoch telefónu sú minimálne. Spodná "brada" predného panelu je tvorená trochu hrubším pásom oproti vrchnej časti a vytvára tak dojem nesúmernosti. V nej sa usídlilo len logo výrobcu.

Ovládacie prvky Androidu nájdeme priamo na displeji. Predný panel je krytý sklom Gorilla Glass 3. Od výrobcu som si na telefóne našiel nalepenú ochrannú fóliu. Zadná časť je tvorená opäť sklom, tentokrát ide o novšiu generáciu Gorilla Glass 5. Rozmanitosť použitých odolných skiel pokračuje duálnym zadným fotoaparátom, ktorý je pre zmenu krytý opäť Gorilla Glass 3. Dôvodom, prečo LG použilo odlišné sklá pre zadný panel a optiku fotoaparátu, sú ich odlišné mechanické vlastnosti. Gorilla Glass 3 je vraj menej náchylné na škrabance, Gorilla Glass 5 je zase viac nárazu odolné. Nič to nemení na tom, že najlepšou prevenciou proti škrabancom pri sklenenom telefóne je kryt.

Duálny fotoaparát dokonale lícuje so zvyšným povrchom telefónu a zbytočne tak nevyčnieva. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že pri položení na stôl sa telefón bude dotýkať práve optikou fotoaparátu, nie je tomu tak. Milimetrovú medzeru vytvára veľmi jemné zaoblenie zadnej strany. Panel duálneho fotoaparátu obsahuje ešte dvojitú prisvetľovaciu diódu. Laserové zaostrovanie chýba. Snímač odtlačkov prstov sa nachádza pod optikou zadného fotoaparátu a je centrovaný na stred. Hoci je lemovaný jemným prstencom, ťažšie sa palcom hmatá. Keď už snímač nahmatáte, odomknutie je vždy presné, bez nutného opakovania a aj pomerne rýchle.

V predošlom článku o LG V20 som rýchlosť snímača kritizoval. Model G6 je pri odomykaní telefónu citeľne rýchlejší, ale rýchlosť modelov od Huawei stále nedosahuje. Snímač odtlačkov prstov je mechanický, jeho zatlačením zapínate a vypínate telefón, zároveň ním aj uspávate displej. Na tento spôsob som si musel chvíľu zvykať, štandardne som používal uzamykacie tlačidlo na bočnej hrane telefónu, ktoré u LG G6 chýba. Pre odomykanie nie je nutné snímač mechanicky stlačiť, stačí prst len priložiť.

Celý telefón je obopína kovový rám, ktorý je na niekoľkých miestach delený matným plastovým prúžkom pre antény. Rám má matnú povrchovú úpravu, avšak pri kontakte s displejom a zadnou sklenenou časťou je zbrúsený a lesklý. Hrany telefónu sú príjemne zaoblené, čím sa nielen zvyšuje ergonómia telefónu, ale definuje sa špecifický dizajn pre LG G6. Zaoblenie kovového rámu spolu so zaobleným displejom vytvárajú jednoznačnú definíciu a LG G6 týmto dizajnovým znakom spoznáte aj z diaľky. Horná hrana obsahuje okrem druhého mikrofónu aj 3,5 mm vstupu pre slúchadlá. Primárny mikrofón sa usídlil na spodnej hrane spolu s mriežkou hlasného reproduktoru a konektorom USB typu C. Ako už bolo spomenuté, pravá hrana bola ochudobnená o uzamykacie tlačilo. Nájdete tu len kombinovaný vstup pre SIM karty, príp. SD kartu. Oproti na ľavom boku nájdeme kolísku ovládania hlasitosti.

Na trhu nájdete až päť farebných variant telefónu. Čiernu, striebornú (pod označením Ice Platinum), bielu, zlatú a modrú. K dispozícii mám verziu Ice Platinum a bielu. Dávajte si pozor na bielu verziu, ktorá má bočný kovový rám ružovej farby. Ostatné varianty majú rám strieborný. Farba telefónu sa vždy mení aj na prednom paneli, nie je teda vždy len čierny pre všetky farebné varianty, ako napr. v prípade Samsungu Galaxy S8. Zadná strana pri farbe Ice Platinum vytvára dojem horizontálne brúseného kovu. Na odtlačky prstov je najviac náchylná štandardne čierna farba.

Celkovo pôsobí telefón výborne spracovaným a najmä kompaktným dojmom. Pomerom strán 18:9 pri 5,7-palcovom displeji dokázal výrobca zachovať ovládateľnosť jednou rukou. Nemám problém palcom pravej ruky dočiahnuť pri písaní na písmeno "A" alebo "Q", mám dokonca ešte rezervu. Toto som s takým Samsungom Galaxy S7 edge nedokázal. Palcom dokonca viem dočiahnuť aj na horné časti displeja bez väčších problémov, takže palec hore za ergonómiu. Vo farbe Ice Platinum pôsobí telefón veľmi luxusne, zatiaľ som sa stretával s veľmi pozitívnymi reakciami. Jedinou vadou na kráse je umiestnenie čítačky odtlačkov prstov, ktorú by som radšej videl pod displejom (alebo už ako súčasťou displeja).

ikona

LG G6 - ešte nákazlivejší širokáčRecenzia vodeodolnej vlajkovej lode s 5,7'' displejom s pomerom strán 18:9, výborným duálnym fotoaparátom a prémiovým spracovaním.

Odolnosť

Chvály na konštrukciu budú pokračovať aj v oblasti odolnosti. Ako správna vlajková loď, aj "gé šesťtka" je odolná voči sladkej vode a prachu podľa certifikátu IP68. Ako bonus pridáva odolnosť voči pádom z 1,2 metra podľa certifikátu MIL-STD-810G (metóda 516.6, procedúra IV "Transit Drop"). Táto odolnosť môže vzbudzovať vzhľadom na použité materiály pochybnosti. Samotné LG pri certifikáte uvádza komentár o tom, že výsledok nemusí byť rovnaký, a to v závislosti od okolia, resp. povrchu pri páde. Odhliadnuc od toho je určite potešujúce, že LG aspoň nejakú odolnosť voči pádom prinieslo najmä v období, kedy nám telefóny praskajú takmer samé od seba (posledná kauza okolo Samsung Galaxy S8). Odolnosť LG G6 sa podarilo vyskúšať môjmu známemu a to pádom na kachličky z výšky približne 1,5 metra. Sklo vydržalo, malé oderky sa objavili na kovovom ráme, ktoré následne zabrúsil (!) a preto môžem potvrdiť použitie kovovej zliatiny pri ráme.

Displej

Po pozitívnych riadkoch o konštrukcii sa vrhneme na displej. Tu už toľko chváliť nebudem, hoci parametre by na prvý pohľad mohli hovoriť o opaku. Telefón je vybavený 5.7" QHD Plus FullVision displejom (1440 x 2880 b.) ponúkajúcim jemnosť 564 ppi. Už sme spomínali jeho nezvyčajný pomer 18:9. Displej sa pýši Dolby Vision a HDR10 štandardmi a zároveň schopnosťou zobraziť až 12-bitové farby (alebo 68 miliárd farieb). Faktom ostáva, že v HDR10 sú k dispozícii len niektoré seriály v našich končinách nerozšírenom Netflixe. Pozor, LG G6 nepodporuje virtuálnu realitu Daydream od Google.

Toto všetko sú fakty na papieri. Aká je realita?

Obraz je ostrý. Farby sú na môj vkus vyblednuté a nemôžem si nikde upraviť ich teplotu. Čitateľnosť je veľmi dobrá aj na silnom priamom slnku, hoci občas mám problémy so silnými odleskami. V noci je jas zase príjemne nízky. Automatická regulácia jasu pracuje spoľahlivo. Na moje prekvapenie sa čitateľnosť displeja zhoršuje pri náklonoch telefónu do bokov v horizontálnom smere. Celkovo sa dá povedať, že displej odvádza svoju prácu veľmi dobre, ale ak ostávame v kategórii IPS LCD panelov, ten v Honor 9 mi prišiel lepší.

Zaoblené hrany displeja vytvárajú na prvý pohľad zaujímavú dizajnovú nevšednosť. Pri bližšom skúmaní zistíte, že zaoblenie nie je v tvare dokonalého štvrťkruhu, ale ide skôr o vajcovité skosenie Čo zaoblenie prináša v praxi? Pri bežných aplikáciách nič, všetky sa vám prispôsobia.

Budem sa trochu venovať pomeru strán displeja 18:9 (2:1) a vrátim sa do histórie. Pamätáte sa na model LG Chocolate (BL40) z roku 2009? Ten priniesol na danú dobu veľmi nevšednú konštrukciu s natiahnutým displejom s pomerom strán 21:9. Hoci už vtedy tu nápad s natiahnutým displejom bol, jeho potenciál nebol využitý. O 8 rokov neskôr sa natiahnuté displeje stávajú štandardom. Ide o dôkaz, že každý nápad musí prísť v ten správny čas. Sme v roku 2017, kedy LG využíva natiahnutý displej účelnejšie.

Veľmi sa mi páči rozdelenie displeja pre prácu s 2 aplikáciami súčasne. Túto možnosť vyvoláte v multitaskingu stlačením tlačidla dvoch prúžkov, ktoré sa nachádzajú pri každom okne aplikácie, ktoré rozdelenú obrazovku podporujú. Fotoaparát, nastavenia telefónu alebo výber motívu nemôžete používať pri režime rozdelenej obrazovky. Týmto využitie natiahnutého displeja nekončí. LG zapracovalo aj na prostredí fotoaparátu, kde môžete pri fotení hneď vidieť v ľavej časti obrazovky, ak máte telefón otočený na široko, päť posledných fotografii. Fotografiami sa dá počas snímania rolovať, čiže prakticky sa môžete prerolovať ku každej spravenej fotke.

Displej 18:9 vs. multimédiá a aplikácie

Nový pomer strán prináša aj svoje úskalia a to najmä pri prezeraní multimediálneho obsahu. Nejde o žiadnu drámu. Videá na Youtube budú mať po krajoch čierne pásy, prípadne niektoré hry sa nebudú rozprestierať po celom displeji. Pomerne komické je prezeranie fotografii vo formáte 4:3, kde je prítomnosť čiernych pásov tak veľká, až sa fotografia javí nekompletná. Niektorí vizionári tvrdia, že pomer strán 18:9 je novým štandardom namiesto dnešného 16:9. Ak tomu tak bude, nebude trvať dlho a mediálne obsahy sa budú novému formátu prispôsobovať.

Ak by ste si chceli jednotivé aplikácie prispôsobiť vzhľadom na nový pomer strán, môžete tak spraviť v nastavení displeja, v sekcii "Zmena veľkosti aplikácie". Tu si môžete manuálne zvoliť, ako sa má aplikácia zobrazovať. Na výber máte zobrazenie Kompatibilita (16:9), Štandardný (16,7:9) a Celá obrazovka (18:9). V nastaveniach displeja si môžete voliť jeho veľkosť, čo v preklade znamená zmenu veľkosti ikon a písma v celkom prostredí telefónu. Na výber máte tri veľkostné kategórie, pričom štandardné je zvolená stredná veľkosť.

Always On displej

Keď sme už pri displeji, pozrime sa hneď na funkciu always-on. Je to jediná možnosť, ako vie telefón zobrazovať notifikácie, pretože notifikačnú LED diódu výrobca tentokrát vynechal, čo je škoda. Páči sa mi časový manažment always on displeja, kde si môžete nastaviť presnú hodinu, kedy sa má displej vypnúť (napríklad v noci). Pokiaľ nosíte telefón vo vrecku, displej sa automaticky vypne. Jeho personalizácia je na druhej strane chudobná. Na výber máte zobrazovanie digitálnych hodín, analógových, alebo podpisu. Súčasťou zobrazovania po uzamknutí obrazovky budú samozrejme všetky notifikácie v podobe ikon. Dvojitým poklepaním po displeji sa vám obrazovka rozsvieti a vy si tak môžete obsah notifikácii aj prečítať, pokiaľ ich zobrazovanie máte povolené v nastaveniach pre aplikácie.

Čitateľnosť obsahu na always-on displeji je najmä za slnečného dňa slabá, našťastie tu máme v nastaveniach prepínač pre svetlejšie zobrazenie. To čitateľnosti výrazne pomôže, ale musím opäť pripomenúť, že ak sa pozeráte na displej zboku, takmer nič na always-on displeji neuvidíte.

Možno si myslíte, že zapnutá always-on funkcia na LCD paneli musí byť poriadnou záťažou pre batériu. Spravil som malý test. Pri vypnutej always-on funkcii mi za hodinu neklesla batéria ani o 1 %, pričom som mal vypnuté dáta, GPS, Wi-Fi a mal som aktívne dve SIM karty. Pri rovnakých podmienkach, ale so zapnutou funkciou always-on, mi klesla batéria o 1% za hodinu. Svetelnosť always-on displeja bola na nižšej hodnote. Z tohto malého testu môžeme povedať, že ani pri LCD displeji sa nemusíte báť funkciu always-on zapnúť, batériu vám nevysaje. Ak by sme mali nájsť výhody IPS displeja oproti always-on funkcii pri AMOLED displejoch, tak informácie na IPS displeji ostávajú na jednom mieste narozdiel od AMOLED displejov, pri ktorých informácie sem tam rušivo menia svoje miesto kvôli životnosti displeja.

Ovládacie tlačidlá Androidu sú súčasťou displeja a ako je dobrým zvykom, ich poradie si môžete meniť, dokonca obohatiť o ďalšie tlačidlá, ako spúšťanie hornej lišty, zmenou primárnej SIM karty, alebo skratkou pre aplikáciu QuickMemo+. K pohodlnému ovládaniu prispieva aj možnosť zmenšenia obrazovky prejdením po funkčných tlačidlách do jednej alebo druhej strany.

Odomykanie displeja

Odomykanie displeja prebieha rôznymi spôsobmi. Snímač odtlačkov prstov je veľmi presný a celkom rýchly. Ako už bolo spomenuté vyššie, jeho rýchlosť je lepšia ako v prípade LG V20, ale pomalšia než pri telefónoch Huawei. Ďalšou možnosťou je odomknutie telefónu cez tzv. knock code. Tento spôsob spočíva vo vami zvolenej kombinácii poklepaní na displeji, pričom ich musí byť minimálne šesť. Tento spôsob odomykania funguje aj na zhasnutej obrazovke a je pomerne vítaný, keďže čítačka pre prsty je umiestnená vzadu. Posledným spôsobom, ako odomknúť telefón, je cez tvár. Nasnímajte si tvár a odomykajte ho pri pohľade na uzamknutý displej. Odomknutie trvá približne 3 až 4 sekundy, je pomerne spoľahlivé, ale stále pomalé v porovnaní so snímačom pre prsty.

Videorecenzia

Výkon a systém

Práca s telefónom je síce svižná, ale nie plynulá. Svižnosť práce s telefónom narúšajú mierne zadrhávania v prostredí. Najmä pri mazaní aplikácii na pozadí a pri otvorení priečinku so všetkými aplikáciami. Tento nedostatok dávam za vinu nadstavbe LG UX, pretože rovnaký efekt som spozoroval aj pri LG V20. Použitá nadstavba LG UX je vo verzii 6.0 a prekrýva prítomný operačný systém Android 7.0. Ostatné úkony, ako prepínanie medzi aplikáciami, prezeranie webu alebo spúšťanie aplikácii, prebieha na výbornú.

Použitý procesor je Snapdragon 821 spolu s grafickým čipom Adreno 530. Veľkosť RAM pamäte sa zastavila na 4 GB. Nebudem riešiť to, že by LG malo dať do svojej vlajkovej lode najnovší procesor Snapdragon 835, to budú riešiť adolescenti pri porovnávaní počas školských prestávok. Je to preto, lebo Snapdragon 821 bohate zvláda každú úlohu, ktorú mu zadáte a potom preto, lebo cenovka LG G6 adekvátne klesla.

Nadstavba LG UX 6.0 prináša rôzne možnosti personalizácie. Zoštipnutím prstov na hlavnej obrazovke si okrem prispôsobenia poradia hlavných obrazoviek môžete zapnúť tzv. Smart Buletin, ktorý spočíva v zobrazovaní najzaujímavejších informácii. Zobrazovať môžete informácie z kalendára, LG Health, Evernote, Smart settings a hudby. Ich poradie si môžete ľubovoľne meniť a taktiež ich môžete pre zobrazovanie obsahu jednotlivo vypínať alebo zapínať. Ak by ste požadovali zobraziť ďalší obsah, môžete tak spraviť stiahnutím ďalších aplikácii na zobrazenie. To sa deje cez tzv. LG SmartWorld, čo je vlastný obchod s aplikáciami od LG. Dostanete sa tam stlačením ikony pre sťahovanie, ktorá je hneď vedľa zapínacieho tlačidla Smart Buletin. Pri vstupe do LG SmartWorld musíte zadať krajinu, ale Slovensko ani Česko sa tam nenachádzajú. Z pomerne exotických krajín som si vybral Hong Kong (English) a obsah sa vám zobrazí po anglicky.

Už sa vám stalo, že ste nechtiac vymazali fotografie z mobilu? Ak máte LG G6, nemusíte panikáriť, nájdete ich v koši po dobu 7 dní. Veľmi praktické. V koši dokonca nájdete aj omylom odinštalované aplikácie.

Telefón nie je prepchatý balastom, ale nejaký sa tu nájde. Nepochopil som natvrdo nainštalovanú aplikáciu Evernote, ktorú si dokonca nemôžete odinštalovať. V telefóne ďalej nájdete aj užitočnejšie aplikácie ako Úlohy, LG Health, FM Rádio, podarený poznámkový blok QuickMemo+, alebo výbornú aplikáciu HD Audio Rekordér, ktorý vám dovolí nahrať FLAC nahrávku v kvalite do 24 bitov / 192 kHz. Aplikácia ďalej ponúka filter na rezanie nízkych frekvencii LCF (do tejto kategórie patrí napríklad vietor), alebo funkciu koncert, ktorá umožňuje kvalitné nahrávanie zvuku aj vo veľmi hlučnom prostredí. Pri nahrávaní telefón dokonca inteligentne zapne rôzne mikrofóny v závislosti od toho, či ho držíte vo vertikálnej alebo horizontálnej polohe. Ukladať si nahrávky okrem FLAC formátu môžete aj do m4a a WAV.

Zvuk

Ako môžete vidieť, LG G6 je po zvukovej stránke vybavený na jednotku, a to sme sa nedostali k tomu najlepšiemu. Je totiž vybavený Quad DAC prevodníkom. Jeho funkciu som popisoval v článku o LG V20 a preto si text vypožičiam. Quad DAC znamená prítomnosť štyroch ESS Sabre ES9218 prevodníkov. DAC je v skratke Digital-to-Analog prevodník, ktorý vám premení váš digitálny audio signál na analógový. Každý DAC spracováva audio signál a znižuje šum, konkrétne hodnotu SNR (Signal to Noise Ratio), čoho výsledkom je analógový, šumu zbavený a krajší výstup. Aktiváciu Hi-Fi Quad DAC si môžete zvoliť z hornej lišty, je totiž súčasťou ostatných prepínačov, ako Wi-Fi, GPS, dáta atď. Možno vás zaujíma, prečo nie je Quad DAC zapnutý stále. Je to preto, lebo spotrebúva energiu, takže ak nepočúvate hudbu, Hi-Fi je rozumné vypínať. Pre zobrazenie Quad DAC nastavení musíte zapnúť funkciu a najmä pripojiť slúchadlá. Čím kvalitnejšie slúchadlá máte, tým viac spozorujete rozdiel v reprodukcii. Telefonovanie s LG G6 je bezproblémové. Hlasitosť v slúchadle je dostatočná, nedochádzalo k výpadkom signálu.

Dual SIM

Dual SIM manažment je už štandardne pri modeloch LG chudobný a funguje na odlišnom princípe, ako napríklad pri telefónoch Huawei. V nastaveniach si totiž nevolíte kartu, z ktorej sa má primárne telefonovať, alebo sa majú odosielať správy, prípadne voliť možnosť "najskôr sa opýtať" pred každým uskutočnením hovoru alebo SMS. Pri LG máte zvolenú primárnu SIM kartu, z ktorej sa všetko uskutočňuje. To, ktorá karta je zvolená ako primárna, vidíte podľa obdĺžnika okolo signálu SIM karty v hornom stavovom riadku. Indikáciu zvolenej karty vidíte aj po stiahnutí hornej lišty. Prepínanie medzi kartami sa deje pomocou hornej lišty, kde si jednoducho prepnete karty, alebo dodatočným tlačidlom, ktoré si môžete pridať do spodného radu funkčných tlačidiel. Jedinú dodatočnú kontrolu máte nad tokom dát. Tok dát si môžete v hlavných nastaveniach telefónu natvrdo priradiť vami zvolenej SIM karte bez ohľadu na to, aká karta je práve zvolená pre hovory alebo SMS.

Ak na jednej SIM karte prebieha hovor, druhá sa javí ako neaktívna. Pokiaľ si počas hovoru prezeráte napríklad galériu fotografii, na displeji sa vám objaví malá plávajúca lišta indikujúca prebiehajúci hovor, s ktorou môžete hýbať. Do hovoru sa dostanete kliknutím na lištu.

Konektivita je aj v prípade dvojsimkovej verzie telefónu zvládnutá na výbornú. Okrem povinného GPS, Glonass, BDS a NFC telefón zvláda Bluetooth 4.2 , Wi-Fi 5 Ghz a najmä LTE 800 MHz.

Fotoaparát

Kapitolou samou o sebe je zadný duálny fotoaparát. Vyhnem sa popisovaniu parametrov a prostredia, všetko si môžete prečítať v regulérnej recenzii. Budem sa venovať konkrétnym postrehom z používania. Aplikácia fotoaparátu je veľmi prehľadná a stabilná, ale len od chvíle, kým vám nepríde notifikácia. Vtedy sa do prostredia fotoaparátu natlačia funkčné tlačidlá Androidu a prekryjú tak tlačidlá fotoaparátu. Toto však trvá len chvíľu, aj tak ide o rušivý element.

Hlavný snímač o veľkosti 13 Mpix som používal pri pomere strán 16:9, čím mi kleslo rozlíšenie fotoaparátu na 9,7 Mpix. Automatický režim mi poskytol za dobrého svetla krátke, takmer okamžité uzávierky. Pozor, ak si nastavíte HDR na režim auto (v hlbšom menu fotoaparátu), čas medzi sltačením spúšte a realizáciou fotky sa predĺži na cca pol sekundy. Samsung zvláda tieto časy pri vlajkových lodiach lepšie. Výsledná kvalita fotiek v exteriéroch je jedným slovom výborná.

Mierne sklamanie prichádza po presune do interiéru, kde som si všimol dva nežiadúce fakty. Prvým je nesprávne zobrazovanie farieb. Všimnite si fotografiu s kaktusom. Prvá fotografia je robená LG G6 cez auto režim. Okolitá stena sa zobrazila ako ružová. Tá istá fotografia spravená cez Allview P9 Energy zobrazuje stenu oranžovú. Realita je oranžová farba. Druhým neduhom je na môj vkus silné zlievanie detailov v interiéroch. Všimnite si detail kaktusu. Je na ňom pavučina, ktorú LG G6 takmer úplne zlial dokopy.

Nočné fotografie sa paradoxne k predošlým vetám o interiéri nesú opäť v pozitívnom duchu. Najmä rýchlosť uzávierky je pri auto režime blesková, hoci daňou je vysoké ISO šplhajúce k hodnote 3000. Zvýrazním veľmi silný blesk pomáhajúci pri fotografiách v úplnej tme. Ak máte čas a prepnete sa do manuálneho režimu, situácia sa dramaticky mení v prospech LG G6 pri akejkoľvek situácii. Jeho nastavenia sú známe už od dôb LG G4 a model G6 ponúka všetko to, čo by ste od manuálneho režimu vyžadovali. Vyzdvihnem funkciu "focus peaking", ktorá spočíva v elektronickom zvýraznení hrán zaostreného objektu zelenou farbou. Pri manuálnom režime sa vám v hlbšom menu fotoaparátu zobrazí nové políčko pod názvom redukcia šumu. Uzávierka fotoaparátu sa po jeho aktivácii ešte viac predĺži a výsledný efekt je podľa môjho subjektívneho hodnotenia mizivý.

Hlavným ťahákom celého telefónu LG G6 je jeho druhý širokouhlý fotoaparát. Jeho záber klesol zo 135° v prípade LG V20 na 125° pre G6, klesla dokonca aj veľkosť čipu, narástlo však jeho rozlíšenie z 8 Mpix na 13 Mpix. Súhrnom sa dá povedať, že LG na širokouhlom fotoaparáte zapracovalo a ponúka vyvážené výsledky. Nedochádza tak k silnému skresleniu po krajoch fotiek (efekt rybieho oka) a po priblížení fotografii neklesajú ich detaily tak rapídne, ako pri LG V20. Širokouhlý fotoaparát je jedným slovom perfektný a ak idete hocikde, kde bude viac ľudí, či už je to oslava, dovolenka alebo koncert, všetci od vás budú chcieť vaše fotky. Pozor, po prepnutí na širokouhlý fotoaparát nemáte možnosť manuálneho zaostrovania. Výsledok zo širokouhlého fotoaparátu si môžete pozrieť v článku Na Zelené pleso s LG G6 (30 širokouhlých fotiek).

Záznam videa si model G6 uchoval po vzore V20 a ponúka plne manuálny režim, čomu dávam opäť palec hore. Jediným rozdielom je absencia možnosti výberu nahrávania zvuku z prednej časti alebo zadnej časti od telefónu. Stále však máte možnosť nahrávať zvuk vo vysokej kvalite Hi-Fi. Veľmi sa mi páči natáčanie videa v pomere 21:9 Cinema pri 60 snímkoch za sekundu, avšak bez optickej stabilizácie. Tá je k dispozícii od 30 snímkoch za sekundu. Video si môžete upraviť priamo v telefóne. Rýchle úpravy spočívajú v strihaní videa a úprave jeho rozlíšenia. Ďalšie zásahy môžete robiť pomocou aplikácie KineMaster, tá ale nie je natívne inštalovaná a telefón vás najskôr prenesie do Google Play.

Predný fotoaparát ponúkne rozlíšenie 5 Mpix pri pomere strán 4:3. Hoci ponúka aj režim skrášlenia (pod názvom odtieň), ten nie je našťastie zakaždým automaticky aktivovaný. Predný fotoaparát taktiež ponúkne širokouhlý záber. Maximálne rozlíšenie pre nahrávanie videa prednou kamerou je Full HD.

Pri používaní fotoaparátu sa telefón nezahrieva v zadnej strane, ako to mu býva štandardne pri ostatných telefónoch, ale cez kovový rám. Nejde však o nič dramatické. Pri klesnutí batérie na úroveň 5 % fotoaparát nespustíte vôbec. Tento fakt je rovnaký aj pri ostatných modeloch LG a ide o ranu pod pás, pokiaľ fotoaparát veľmi potrebujete.

Skúšobné snímky a videá z redakčnej recenzie nájdete v článku Takto fotí LG G6. + videá z mobilu.

Výdrž

Balenie kórejskej verzie telefónu obsahuje USB kábel, vidlicovú nabíjačku a slúchadlá. Predajca dodáva k telefónu aj EU adaptér. Batéria telefónu mi vydrží v priemere dva dni. Moje používanie spočíva v nonstop zapnutých dátach, spojení Bluetooth s hodinkami, 200 správ cez Whatsapp, hodina počúvania hudby a zopár krátkych telefonátov. Hodnota screen-on-time dosahuje priemerne hodnotu 3,5 - 4 hodín. Telefón dokážete bez problémov vybiť aj za deň, ak budete mať stále zapnutý QHD displej. Cez noc pri aktívnych 2 SIM kartách klesne batéria v priemere o 3 - 5 %.

O kondíciu telefónu sa stará aplikácia Smart Doctor. Pomocou nej môžete vykonávať diagnostiku telefónu, testovať hardvér a zapínať úsporný režim. Smart Doctor vám vie zasielať aj upozornenia o tom, či je potrebne vykonať napríklad čistenie zariadenia. Celkom som nepochopil jeho algoritmus, pretože ma dvakrát upozornil na to, že telefón má nízku kapacitu batérie, že ho často nabíjam a že by som ho nemal vybíjať pod 5 %, aby som si neničil batériu. Toto mi ale zahlásil, keď som mal ešte 49 % batérie.

Kórejská verzia telefónu nepodporuje bezdrôtové nabíjanie, len US verzia. Našťastie tu máme aspoň rýchle nabíjanie. Z nuly na sto percent telefón nabijete za hodinu aj 30 minút.

Pred záverom svojich skúseností sa budem venovať hodnote SAR. Tá sa líši v závislosti od verzie telefónu a trhu, pre ktorý je určený. Pri pohľade na krabicu LG G6 H870DS je uvedená hodnota 0.152 W/kg, ale ani Google prekladač mi nevedel spresniť, či ide o hodnotu pre hlavu alebo telo. V každom prípade je to hodnota hlboko v norme.

Záver

LG G6 je výborný dual SIM za "smiešne" peniaze. Za 370 € zrejme iný telefón s podobnými parametrami nezoženiete. Okrem nich dominuje svojim dizajnom, ergonómiou, odolnosťou a výborným širokouhlým fotoaparátom. Na druhú stranu váh sa postaví neoficiálna distribúcia, hodnota SAR a ani displej nie je bez chybičiek. Dlhé roky lovím najlepšie dual SIM telefóny a LG G6 vzhľadom na svoju súčasnú cenovku patrí medzi najlepších kandidátov.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 27.08.2017 - 19:24

Dva fotaky, Dve simky, dva tyzdne (ci?), 2:1 displej a moje otazky :D - Videa na YT ide roztiahnut aj na 18:9 za cenu orezania horneho a spodneho okraja ako na S8? - Pocut rozdiel s vypnutym/zapnutym Hi-Fi na nejakych "ludovych" earpods pri najvyssej kvalite streamu zo spotify? (ma to myslim 320kbps) ALebo potrebujem na to uz FLAC? - iOS drzi zmazane fotografie 30 dni. Co je prakticke, na druhej strane aj trochu nebezpecne ak si to pouzivatel neuvedomi (ale mne sa to nestalo, fakt). Velmi dobra recenzia :) Sice polovicu z toho by som ja prepisal mozno do cohosi dynamickejsieho, no to uz nie je podstatne... To, co tu mam uverejnene ja, je na tom snad este horsie, strasny krc a nie dynamika :)

ondrakomous27.08.2017 - 20:07 Trvalý odkaz

dobre napisane. na gsm jsou srovnavaci snimky, lg g6 si nevede spatne, kdyz srovname pomer cenovy a kvalitu vystupu fotografii, asi nejvetsi cenovy konkurent je huawei p10, honor 9. samsung je cenou trosku nekde jinde, nokia n8 no nic moc, libi se mi snad jen monochromaticky rezim. lg poznam dobre, me ty jejich displaye vadili vzdycky, krome flexu2, kde paradoxne meli jedinej amoled, kvuli kterymu to lidi vraceli, nepochopis. fotaky zase tak evolucni nejsou od nexusu 5x jsou posuny minimalni, nevim jestli g6 podporuje RAW, nexus to umel. nejsem uplne presvedceny o konceptu siroky-teleobjektiv, uzivatelsky jo, ale technicky ne. daleko lepsi je podle me model, ktery bude mit note8. dva snimace s optickou stabilizaci, spojit do jedne snimky.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy27.08.2017 - 20:41 Trvalý odkaz

Najväčší nedostatok je takmer nefungujuca automatické regulácia jasu displeja. To je stit aký som ešte nevidela foťáku som očakával lepšie vysledky.

ondrakomous27.08.2017 - 23:32 Trvalý odkaz

g6 je technologicky maximum LG, podle me nekde na urovni tech nejlepsich cenove srovnatelnych huawei, ale samsung s8 je jeste o kus dal, s notem i klasickou s8. je otazka jestli je vubec v realnych silach drzet krok s temi nejvetsimi, prvni ctyrka je naslapana.

Knoxville27.08.2017 - 23:40 Trvalý odkaz

Technologicke maximum LG je momentalne este nepredstavene V30. Za par dni sa o tom vsetci presvedcime.Ked uz by som si mal vybrat tak radsej LG.V piatok som ten Samshit S8 drzal v ruke a ziadna slava,toboz nejaky "wow" efekt..
Hlavne ta "prakticky" umiestnena citacka uz bol vrchol!

Celá diskusia 54 príspevkov