LG V20 - unikát zo zámoria

Čitateľské skúsenosti s 5,7'' androidom s duálnym QHD displejom, výborným širokouhlým fotoaparátom a vynikajúcim zvukom.

Hoci je LG V20 na trhu už takmer rok, mnohí po ňom stále poškuľujú. Záujem je pochopiteľný. Telefón totiž ponúka za súčasne podhodnotenú cenu výbornú výbavu a konštrukčné prvky, ktoré postupne z telefónov miznú, hoci sú používateľmi veľmi žiadané.

LG V20 sa v Európe oficiálne nepredáva, a to ani jeho dual SIM verzia, ktorú mám k dispozícii na testovanie. Dôvod vie len samotné LG. Pre Európanov sú určené iné top modely výrobcu. Situácia by sa údajne mala zmeniť s príchodom nástupcu pod označením LG V30 a pošepkáva sa, že tento model by sa mal oficiálne pozrieť aj do Európy. S neoficiálnou distribúciou sa spája dôležitý fakt - v telefóne nenájdete slovenčinu.

ikona

Základné info: LG V20Špičkový smartfón s duálnym QHD displejom, OS Android 7.0 Nougat, 4 GB RAM, procesorom Snapdragon 820, duálnym 16 Mpix fotoaparátom s OIS, multimediálnymi funkciami, čítačkou odtlačkov a 3200 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Už som spomínal, že telefón ponúka pomerne nevšedné konštrukčné prvky. Prvý sa nachádza hneď na prednej strane, kde nájdeme dvojicou displejov. Prvým je hlavný IPS LCD panel prekrytý sklom Gorilla Glass 4 s uhlopriečkou 5,7 palca a QHD rozlíšením. Sekundárny informačný displej sa nachádza hneď nad ním, má 2,1'' uhlopriečku a rozlíšenie 160 x 1 040 bodov. Oproti predchodcovi pod označením V10 narástli sekundárnemu displeju rozmery i rozlíšenie. Podľa výrobcu by mala narásť aj jeho svietivosť z predošlých 35 nitov u V10 na 68 nitov u V20. Pokiaľ je informácia pravdivá, neviem si predstaviť, či sa zo sekundárneho displeja v prípade LG V10 dalo niečo vôbec prečítať, pretože u "vé dvadsiatky" nie je jeho čitateľnosť práve najlepšia. Najmä ak sa na displej pozeráte z uhla za jasného dňa. Pri kolmom pohľade čitateľnosť rapídne narastá. Jeho funkcie opíšem neskôr.

Predný panel obsahuje v hornej časti optiku 5 Mpix fotoaparátu a potrebné senzory. Informačnú LED diódu by ste hľadali márne, jej funkciu plní druhý displej. Trojicu ovládacích tlačidiel výrobca integroval do hlavného displeja. Predný panel lemujú zospodu aj z vrchu pomerne výrazné "brady". Rozmery telefónu týmto neľútostne narastajú a jednoznačne ide o veľký smartfón a pri jeho ovládaní budete potrebovať dve ruky. Ak si porovnáme LG V20 a LG G6, rozdiel v ich dĺžke je takmer 11 mm, pričom oba telefóny majú rovnakú uhlopriečku displeja.

Zadná strana je takmer celá kovová, okrem spodnej a hornej časti, kde sa ukrývajú antény. Zadný panel je odnímateľný, a získate tak prístup k vymeniteľnej batérii s kapacitou 3200 mAh a trojici kariet (2 x nanoSIM a 1 x microSD). Zámok zadného krytu uvoľníte bočným tlačidlom. Kryt drží veľmi dobre, kolegovia v práci netušili, že sa dá odnímať. Na zadnej strane nájdeme okrem snímača odtlačkov prstov ešte duálny fotoaparát s dvojtónovým LED bleskom a laserovým zaostrovaním. Objektívy výrazne vystupujú nad povrch telefónu a hoci sú prekryté sklom, testy ukázali, že sklíčko vie ľahko praskať.

Na hornej hrane je okrem sekundárneho mikrofónu aj infraport. Spodná hrana je vybavená 3,5 mm jackom pre slúchadlá, hlavným mikrofónom, USB-C portom a výstupom hlasného reproduktoru. Na ľavej bočnej hrane nájdeme ovládanie hlasitosti. Vypínač je integrovaný do skenera odtlačkov, pre uzamknutie telefónu je potrebné čítačku stlačiť. Našťastie pre rozsvietenie a zhasnutie obrazovky môžete použiť návykové dvojité poklopanie po displeji. Funguje to spoľahlivo. Na rozdiel od čítačky, ktorá by odo mňa obdržala známku 7/10. Občas je nepresná a na dnešnú dobu pomalšia. Konkurencia je už ďalej.

Spracovanie konštrukcie pôsobí dobrým dojmom, ale nie luxusným. Ak držíte Samsung Galaxy S7 edge alebo Honor 9, máte pocit väčšej hodnoty. Bez batérie je telefón neprirodzene ľahký. Paradoxne v čiernej farbe pôsobí telefón subjektívne horšie (viac hračkársky) než jeho strieborná verzia, ktorá pridáva telefónu serióznosť a slabšiu dávku luxusu.

Telefón budete ovládať väčšinou dvomi rukami. Inak riskujete, že vám telefón vypadne, najmä ak sa budete snažiť dočiahnuť palcom na informačný displej. Telefón sa pýši odolnosťou podľa vojenského certifikátu MIL-STD-810G, má odolať pádom z výšky do 1,2 metra. Na druhej strane telefón neponúka žiadnu odolnosť voči vode ani prachu.

LG V20 prišiel na trh ako prvý smartfón s Androidom 7.0 Nougat. Nebol to ani Google Pixel ani séria Moto, ale V20. Bohužiaľ, tým to aj skončilo. Napriek tomu, že nejedno konkurenčné zariadenie už beží s Androidom 7.1.1, v telefóne sa stále nachádza pôvodná verzia 7.0. LG aspoň nezabúda na bezpečnostné aktualizácie. Poslednou je Security Patch z 1. júna 2017.

Nad Androidom beží nadstavba LG UX 5.0+. Ako každá nadstavba, aj táto ponúka svoje špecifiká. Za zmienku stojí úprava spodnej lišty s funkčnými tlačidlami, kde si okrem trojice známych tlačidiel môžete pridať aj tlačidlo pre screenshot (tzv. Capture+), funkciu stiahnutia hornej lišty, Qslide (zoznam aplikácii, ktoré môžete pridať na plochu ako miniaplikácie a pracovať s nimi paralelne v ostatnom obsahu) a poslednou vymoženosťou je tlačidlo pre výmenu primárnej SIM karty.

Dual SIM nastavenia sú pomerne chudobné. Na výber máte v podstate len to, ktorá SIM karta bude primárna a z ktorej sa budú uskutočňovať hovory a posielať SMS-ky. Indikáciu primárnej karty vidíte v hornej lište, kde sa zobrazuje signál kariet. Primárna má indikátor signálu v štvorci. Ak by ste na čokoľvek chceli použiť druhú SIM, je potrebné zmeniť prioritu kariet, k čomu vám môže pomôcť práve tlačidlo pre výmenu v spodnej lište.Telefón ponúka v dual SIM nastaveniach možnosť "úsporného volania". Znamená to, že ku každému jednému kontaktu si môžete priradiť, ktorá karta sa má automaticky použiť na volanie. Pokiaľ na jednej SIM prebieha hovor, druhá sa javí ako nedostupná.

Kvalita hovoru je dobrá. Dobrá znamená za tri. Už sa mi raz stalo, že ma bolo na druhej strane slabšie počuť, resp. mi vypadával signál, hoci ikona hlásila plnú kvalitu. Stalo sa to ale len raz. Hlasitosť slúchadla je postačujúca, ale hlasitý reproduktor je tichý. Je to škoda, najmä keď telefón má po iných stránkach výborné zvukové vlastnosti. Počas hovoru je možné odomknúť telefón dvojitým poklepaním, bez potreby odomykania cez snímač odtlačkov prstov. Za menší bug považujem nemožnosť prepínať obsah malého displeja počas hovoru na vypnutom hlavnom displeji. Na druhej strane, pokiaľ prebieha hovor a telefón máte odomknutý, môžete sa s telefónom hrať a prezerať si obsah. Do prebiehajúceho hovoru sa dostanete veľmi rýchlo opäť cez sekundárny displej. Veľmi šikovné, najmä počas konferenčných porád.

Takmer každý čínsky výrobca neponúka vo svojej nadstavbe možnosť mať aplikácie uložené vo vlastnom priečinku, ale všetko je umiestnené na hlavných plochách. Kórejské LG ponúka až tri možnosti usporiadania plochy. Home (všetky aplikácie na plochách), EasyHome (obsahuje aj priečinok so všetkými aplikáciami + úvodnú plochu s obľúbenými kontaktmi) a Home & Appdrawer (klasická plocha spolu s appdrawerom).

Pokiaľ sa obávate o zbytočný balast v telefóne, nemusíte. V telefóne nájdete šikovnú aplikáciu pre FM rádio, pre ovládanie spotrebičov cez infraport pod názvom QuickRemote, správu priečinkov alebo nahrávač zvuku. Z kategórie zbytočnejších to môže byť vopred nainštalovaný Instagram alebo Evernote.

Reakcie telefónu sú rýchle. Stará sa o to Snapdragon 820 spolu grafikou Adreno 530 s 4 GB RAM. Úložisko má kapacitu 64 GB a netreba zabudnúť na dodatočný vstup pre SD kartu. Malé zaváhanie je cítiť pri čistení všetkých bežiacich aplikácii na pozadí. Tu spomeniem nelogické umiestnenie tlačidla pre mazanie aplikácii, ktoré je v hornej časti obrazovky a jeho dosažiteľnosť palcom je len tak tak. Výrobca si našťastie uvedomuje veľké rozmery telefónu, a preto integroval aj režim jednej ruky. Stačí, ak prejdete prstom cez domáce tlačidlo doľava alebo doprava a obrazovka sa vám zmenší.

V prípade, že si nejakú aplikáciu odinštalujete, máte možnosť si ju znovu nainštalovať. Telefón si ju uloží ako keby do koša. Toto platí aj pre vymazané fotky. Nechtiac ste zmazali fotky z dovolenky? Žiadna panika, v koši ich nájdetei po dobu 7 dní. Šikovné a užitočné.

Potešilo ma podrobné nastavenie displeja, ktoré obsahuje voľbu veľkosti ikon, mriežky, typu písma, veľkosti písma atď. Ďalšou zaujímavosťou sú tzv. Smart settings. Tam si môžete nastaviť zmenu profilu telefónu podľa toho, kde sa nachádzate, aké slúchadlá pripojíte, alebo ak sa pripojíte cez Bluetooth.

Poďme sa pozrieť na nastavenie sekundárneho displeja. To vám umožňuje zobraziť vždy päticu rýchlych nástrojov (zapínanie Bluetooth, Wi-Fi, baterky atď…), päticu aplikácii, päticu kontaktov, posledné použité aplikácie, ovládanie hudby, nasledujúce udalosti v kalendári a podpis. Medzi jednotlivým obsahom prepínate posúvaním po displeji. Displej vám môže svietiť stále, môžete ho samozrejme vypnúť, ale najefektívnejší je vtedy, keď je hlavný displej vypnutý. Vtedy sa po ňom môžete posúvať a zapínať tak Wi-Fii, Bluetooth, šetrič batérie alebo môžete ovládať hudbu. Veľmi príjemné bolo ovládanie Spotify. Pre tento účel som nemusel zapínať hlavný displej, pretože ovládacie prvky Spotify sú na malom displeji. Toto isté platí aj vtedy, keď s telefónom pracujete. Napríklad prezeráte internet a chcete prehodiť skladbu. Nemusíte sa nikam prepínať, jednoducho ju prepnete cez sekundárny displej. Pomocou displeja môžete dokonca prepínať medzi aplikáciami, je to zrýchlený multitasking. Displej funguje najmä aj ako informačný panel, takže na ňom okrem piktogramov prijatej notifikácie vidíte aj obsah. Ďalšie plus pridávam za časový manažment vypnutia a zapnutia sekundárneho displeja. Môžete si zvoliť, aby bol displej stále zapnutý, ale v čase napr. medzi 00:00 – 06:00 sa vypne.

Keď máte telefón vo vrecku, vypne sa automaticky a šetrí tak batériu. Displej využijete aj v prostredí fotoaparátu, kde sa zmestilo prepínanie medzi režimami auto a manual. Celkovo môžem hodnotiť sekundárny displej veľmi pozitívne. Na rozdiel od always on funkcie hlavného displeja ponúka sekundárny displej širšie využitie a priamu interakciu. Niektorí sa naň pozerajú ako na zbytočnú technickú fičúrku, ja som v ňom našiel praktického pomocníka na každý deň. Koniec koncov, displej sa dá vždy vypnúť. Za najväčší nedostatok sekundárneho displeja považujem jeho kontrast, resp. čitateľnosť na priamom slnku pod uhlom.

Nesmieme opomenúť ani hlavný displej. Jeho QHD rozlíšenie je viac než postačujúce. Viditeľnosť na priamom slnku je dobrá a automatická regulácia podsvietenia funguje spoľahlivo. AMOLED displeje majú krajšie podanie farieb, nemôžem si pomôcť. Najviac ma hnevá vypnutie podsvietenia pri aktivácii úsporného režimu. Akonáhle vám klesne batéria pod 5 % a ste vonku, na displeji vôbec nič neuvidíte. Naslepo musíte šmátrať po manuálnom ovládaní podsvietenia a zvýšiť jas.

LG nastúpilo na vlak s duálnymi fotoaparátmi už dávnejšie, s predchodcom LG G5 a používa odlišný prístup od konkurencie. Namiesto približovania sa zameriava na rozširovanie. Prvý fotoaparát je 16 Mpix so svetelnosťou f/1,8 pri pomere strán 4:3 a optickou stabilizáciou, druhý, širokouhlý 135-stupňový fotoaparát má rozlíšenie 8 Mpix so svetelnosťou f/2,4. Medzi jednotlivými snímačmi môžete prepínať dvomi spôsobmi. Buď zoštipnutím prstov, kedy dochádza k automatickému prepínaniu medzi širokouhlým a štandardným fotoaparátom, alebo kliknutím na ikonu stromčeka na displeji, ktorý označuje širokouhlý fotoaparát. Predtým, než sa pozrieme na výsledky fotiek, prejdime si nastavenia fotoaparátov. Ako som spomínal v úvode, sekundárny displej zobrazuje prepínanie medzi režimami Auto, Manual a Video Manual. S automatickým režimom jednoducho fotíte bez ďalšieho nastavovania. Prostredie pre automatický režim ponúka na displeji zapínanie a vypínanie blesku, filtre a vstup do režimov panoráma, slow-motion, time-lapse, popout (ide o efekt okna v okne), multiview (zapína všetky tri kamery naraz a na jednej fotke vidíte výsledok všetkých troch naraz v usporiadaní, aké si sami zvolíte) a snap (ide o 3- až 60-sekundovú pohyblivú fotku v štýle fotografie novín z Harryho Pottera).

Keby ste hľadali aktiváciu HDR, je potrebné zájsť do hlbších nastavení. HDR má našťastie aj režim "auto". V hlbšom nastavení si môžete voliť pomer strán fotografie, časovanie uzávierky, voľbu úložiska pre fotografie a taktiež v ňom nájdete simple mode. Ide o maximálne jednoduchý režim, v ktorom vidíte len spúšť fotoaparátu, nič iné. Pre úplnosť uvediem, že 16 Mpix fotografie vytvára telefón pri pomere strán 4:3. Pre zhotovenie fotografii s pomerom 16:9 klesá rozlíšenie na 12 Mpix.

Výsledky automatického režimu nie sú vôbec zlé. Fotky majú prirodzené farby aj dynamický rozsah, avšak všimol som si občasné prepálenie, s ktorým sa automatika nevie pohrať. Najmä v interiéri pri umelom osvetlení. Nič to nemení na tom, že úroveň šumu aj za zhoršených svetelných podmienok je nízka a fotka ostrá.

Ak potrebujete do objektívu dostať viac ľudí, môžete sa pohrať s panorámou, alebo použiť širokouhlý objektív zadného 8 Mpix fotoaparátu. A je to paráda. Najmä v interiéroch, kde je spolu veľa ľudí a všetci sa chcú zmestiť do záberu. Je až neuveriteľné, o koľko viac dokáže telefón zachytiť širokouhlým fotoaparátom. Aj širokouhlý fotoaparát má však svoje nedostatky. Tým prvým je nízke rozlíšenie. Vytvorené fotografie nie sú vhodné na zachytenie detailov, netreba ich približovať, pretože sa vám po priblížení začnú detaily fotografie rýchlo strácať. Ide vyslovene o skupinové fotenie za účelom zachytenia čo najväčšieho množstva objektov, nie kvality snímky. Druhým nedostatkom je vysoké clonové číslo f/2,4, s čím súvisí znížená kvalita fotografií zhotovených za tmy. "Širokouhláč" je vhodné používať za svetla. Tretím nedostatkom, resp. črtou, je efekt rybieho oka po krajoch fotografie, kde dochádza k jej zakriveniu a výsledok je občas neprirodzený, najmä pri fotkách v interiéri.

Napriek týmto nedostatkom ide o výborného pomocníka a fotenie širokouhlým fotoaparátom som si užíval. Spomeniem malé porovnanie širokouhlých fotoaparátov LG V20 a LG G6. Model G6 ponúka sekundárny fotoaparát pre širokouhlé fotky s rozlíšením 13 Mpix, čiže ide o príjemný nárast z pomerne skromných 8 Mpix u vé dvadsiatky. Rozlíšením rozdiely nekončia. Ďalším je zníženie zorného uhla zo 135° v prípade V20 na 125° u G6, čo už je menej potešujúce. Na druhej strane G6 odstraňuje pomerne výrazný efekt rybieho oka a fotky sú menej deformované menej než u LG V20. Ale stále viditeľne zaoblené.

Ak by ste chceli ukladať snímky vo formáte RAW, je potrebné prepnúť na manuálny režim. Pozor, ak vám telefón oznámi, že máte už len 5 % batérie, aplikáciu fotoaparátu nespustíte. Ako som ž spomínal, konkurencia sa vydáva smerom bezstratového približovania namiesto širokouhlého fotenia. Ja už ale teraz viem, že po prechode na iný telefón mi bude širokouhlý fotoaparát chýbať. Ideálna by bola kombinácia troch zadných fotoaparátov. Možno sa tohto kroku raz dočkáme.

Fanúšikova fotografovania ocenia manuálny režim. Ten ponúka vyváženie bielej (2400 – 7400K), manuálne zaostrovanie s funkciou focus peaking (ide o softvérové zvýraznenie hrán zaostreného objektu zelenou farbou), korekciu expozície, voľbu ISO (50 – 3200) a voľbu rýchlosti uzávierky (1/3200 – 30 s). Rovnaké nastavenia máte k dispozícii po prepnutí na širokouhlý fotoaparát, okrem manuálneho zaostrovania. Výsledky sú podľa očakávania vynikajúce. Zakaždým sa ale dostávam k dileme, či má bežný používateľ čas hrať sa s manuálnym režimom. Objektívne musím povedať, že na trhu sú fotomobily s lepším automatickým režimom než aký ponúka LG V20.

Hlavný rozdiel v automatickom režime LG V20 oproti takému Samsungu Galaxy S7 edge vidím v rýchlosti uzávierky a v HDR režime. LG cvaká fotky rýchlo, ale Samsung ich robí okamžite. Týmto môže teoreticky dôjsť k rozmazaniu pohybujúcich sa predmetov, detí, zvierat atď. najmä v interiéroch za zhoršeného svetla. Celkovo ale môžem subjektívne hodnotiť fotoaparát ako výborný.

Tretím políčkom v sekundárnom displeji prostredia fotoaparátu je Manuálny režim videa. Tu rovno môžem povedať, že pokiaľ radi natáčate video, LG V20 bude pre vás ako stvorený. Všetky manuálne nastavenia sú vám plne k dispozícii, a to dokonca aj počas natáčania. Špecifikom manuálneho režimu videa sú nastavenia zvuku, kde si okrem iného môžete zvoliť, či má mikrofón nahrávať zvuk viac pred telefónom, alebo za telefónom, a tým nahrávať skôr váš hlas. Súčasťou zvukových nastavení je aj filter silného vetra. Najvyššie možné rozlíšenie nahrávaného videa je UHD pri 30 snímkoch, 48 Mbps a pomere strán 16:9. Aj pri tomto rozlíšení si môžete v hlbších nastaveniach zvoliť funkciu Hi-Fi, čiže budete nahrávať zvuk vo vysokej kvalite. Znamená to nahrávanie 24-bitového audia s 48 kHz frekvenciou. Pozor, zvuk a jeho kvalitu si vychutnáte len na zariadeniach, ktoré Hi-Fi podporujú.

Funkciu Steady recording ( elektronickú stabilizáciu) je možné zapnúť len pri znížení kvality videa na FHD pri 30 snímkoch za sekundu. Ak prepnete na 60 snímok, funkcia je automaticky deaktivovaná. Zvláštnosťou je možnosť natáčať video do formátu 21:9 Cinema. Všetky manuálne funkcie sú k dispozícii aj po prepnutí na širokouhlú kameru. Miernym sklamaním je spomalené video, kedy dochádza k občasnej strate plynulosti videa, tzv. "frame drop".

Predný fotoaparát má skromnejších 5 Mpix pri pomere strán 4:3 a skromnejšie sú aj nastavenia. Na manuálny režim zabudnite, prítomný je len režim skrášlenia. Potešujúce je zachovanie funkcie širokouhlého fotoaparátu, ale keďže prítomný máme len jeden objektív, výsledky sú o niečo menej zaujímavé než v prípade hlavnej kamery. Výsledky predného fotoaparátu sú na môj vkus priemerné. Na trhu nájdeme rôzne "selfie fotomobily", takže ak máte radi tento druh fotenia, odporúčam pozrieť sa napríklad po Asus Zenfone 3 Zoom.

Zvuk je skutočne silnou stránkou telefónu. Už sme spomínali nahrávanie zvuku pri videu. Pokiaľ budete nahrávať telefónom len zvuk, môžete tak získať až 24-bitovú FLAC nahrávku s frekvenciou 192kHz. Pre tento účel nájdete v telefóne aplikáciu HD audio recorder, ktorá všetky nastavenia ponúka. Ukladať si nahrávku môžete okrem FLAC aj do formátu 3gp alebo wav. V aplikácii nahrávania nájdete aj možnosť prepnutia do režimu concert, kedy vám mikrofóny dokážu zaznamenať slušný zvuk aj vo veľmi hlučnom prostredí.

Treba spomenúť prítomnosť Quad DAC konfigurácie, čiže štyri ESS Sabre ES9218 prevodníky. O čo vlastne ide? DAC je v skratke Digital-to-Analog prevodník, ktorý vám premení váš digitálny audio signál na analógový. Každý DAC spracováva audio signál a znižuje šum, konkrétne hodnotu SNR (Signal to Noise Ratio), čoho výsledkom je analógový, šumu zbavený a krajší výstup. Aktiváciu Hi-Fi Quad DAC si môžete zvoliť z hornej lišty, je totiž súčasťou ostatných prepínačov, ako Wi-Fi, GPS, dáta atď. Možno vás zaujíma, prečo nie je Quad DAC zapnutý stále. Je to preto, lebo spotrebúva energiu, takže ak nepočúvate hudbu, Hi-Fi je rozumné vypínať. Pre zobrazenie Quad DAC nastavení musíte zapnúť funkciu a najmä pripojiť slúchadlá. Čím kvalitnejšie slúchadlá máte, tým viac spozorujete rozdiel v reprodukcii.

LG pridalo do balenia kvalitné Bang and Olufsen H3 slúchadlá. K telefónu som skúšal najskôr pripojiť slúchadlá Xiaomi Piston za 25 €. Počas počúvania skladieb zo Spotify som vypínal a zapínal Quad DAC a ... veľkú zmenu som nezaregistroval. Zvuk bol o niečo rozmanitejší s Quad DAC, počul som hlbšie basy, ale o nič prevratné nešlo. Slúchadlá som vymenil za priložené Bang and Olufsen a zmenu bolo počuť viac. Po dvoch minútach hrania spolu so zapnutým Hi-Fi mi zvuk skladby po jeho vypnutí pripadal citeľne chudobnejší. Žiadnu zmenu zvuku nečakajte pri Bluetooth slúchadlách, všetky vychytávky platia len pre slúchadla pripojené cez 3,5 mm vstup.

Z pohľadu konektivity nemožno telefónu takmer nič vytknúť. Nechýba ani frekvencia B20 (800 MHz). Wi-Fi podporuje pásma 2.4 GHz a 5 GHz, prítomné je NFC a Bluetooth 4.2. Cez Bluetooth môžete pripojiť až dve zariadenia a funguje to výborne. V aute mám mobil pripojený cez BT sadu, môžem bez problémov vykonávať hovory, a zároveň mám stále spárované hodinky (skúšané so Samsung Gear S3) a môžem prijímať notifikácie. Spomenul som už aj prítomnosť infraportu a s ňou spriatelenú aplikáciu pre ovládanie spotrebičov QuickRemote, ktorá funguje spoľahlivo. Pokiaľ vás zaujíma kvalita GPS, nepoteším vás. Neskúšal som, ale neskôr môžem pridať skúsenosti.

Batéria s 3200 mAh kapacitou nepatrí medzi silné stránky telefónu. QHD displej s 5,7-palcovou IPS uhlopriečkou si vyberá svoju daň. Ja osobne viem s telefónom vydržať dva dni. Pre porovnanie, výdrž Samsungu S7 edge je u mňa 3,5 dňa. Moje používanie spočíva v nonstop zapnutých dátach, spojení Bluetooth s hodinkami, 200 správ cez Whatsapp, hodina počúvania hudby a zopár krátkych telefonátov. Ak by som používal telefón viac, pôjde o jednodňový telefón. Nároční používateliaho môžu vybiť aj skôr. Hodinový telefonát vezme batérii približne 8 - 10 %. Ideálne je naplno využiť možnosť vymeniteľnej batérie, najmä ak na dovolenke s telefónom často fotíte. Počas noci mi klesá batéria v priemere medzi 3 až 8 percentami.

Telefón nepodporuje bezdrôtové nabíjanie, ale Quick Charge 3.0. Časy nabíjania sú nasledovné: za 30 minút sa telefón dokáže nabiť na 50 %, pre úplne nabitie potrebuje cca 80 minút. S chýbajúcou oficiálnou distribúciou telefónu na starom kontinente súvisí aj priložená nabíjačka, ktorá je vidlicová. Predajca mi pribalil aj adaptér, ale zlepenec vidlicovej nabíjačky a adaptéra pôsobí trochu monštruózne.

Záver

Skrytým esom v rukáve je cena. Telefóny od LG sú známe rýchlym a výrazným poklesom ceny. Súčasne je možné telefón kúpiť za 305 €. Za túto cenu dostanete smartfón so Snapdragonom 820, 4GB RAM, dual SIM funkciou, samostatným slotom pre microSD kartu, výborným širokouhlým fotoaparátom, vymeniteľnou batériou, a fantastickým zvukom. Ako bonus je servírovaný sekundárny informačný displej.

Na druhú stranu váh sa postaví neoficiálna distribúcia a s ňou spojené riziko so zárukou a tzv. bootloopov. Treba to zvážiť. Bez ohľadu na tieto fakty, je LG V20 výnimočným telefónom.

Diskusia k článku:

Knoxville 06.08.2017 - 18:51

Mám ho uz skoro rok...bez problémov...bezi krásne...slovencina v pohode...

Knoxville06.08.2017 - 18:53 Trvalý odkaz

Super obsiahla recenzia! Uvidime co 31.8. prinesie V30...

Borland06.08.2017 - 20:09 Trvalý odkaz

Vdaka. Na V30 som zvedavy stale viac. Posledne info hovori o fotoaparate s clonovym cislom f/1.6. Teraz si ale uzivam LG G6 dual. Tie sirokouhle fotoaparaty su proste navykove.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy06.08.2017 - 22:12 Trvalý odkaz

Borland máš v dual sim G6 slovenčinu?

Celá diskusia 35 príspevkov