Na Zelené pleso s LG G6 (30 širokouhlých fotiek)

Keď som zistil, že pred víkendom mi na redakčnom stole skončí LG G6, presne som vedel, aký mobil si vezmem na fotenie tatranskej túry.

Je o mne známe, že z rôznych riešení duálnych fotoaparátov v mobiloch preferujem dvojicu s rôznymi ohniskovými vzdialenosťami. Je mi sympatické aj riešenie v iPhone 7 Plus (normálny plus portrétový objektív), no jednoznačne u mňa vyhráva riešenie od LG (normálny plus širokouhlý objektív). V modeli G5 však širokáč snímal len 8-megapixelové zábery. LG G6 dorovnalo sily jednotlivých 13-megapixelových fotoaparátov, ten normálny vyniká akurát optickou stabilizáciou a lepšou clonou pre večené zábery. Lenže polovičná ohnisková vzdialenosť a clona f/2.4 zase znamenajú bohovskú hĺbku ostrosti, čo je pri záberoch krajiniek, interiérov bytov či áut možno menej efektné, ale viac praktické. Skrátka, na LG G6 je všetko, ako má byť. Už len poriešiť OIS aj na širokáči, a bude to balada.

Vypínač vzadu

Najviac ma hneval vypínač v zadnej stene telefónu. Pre spustenie fotoaparátu som sa ho nemusel ani raz dotknúť - vždy som len dvakrát stlačil hlasitosť nadol a bolo. Lenže fotoaparát nezobrazuje ani ovládacie tlačidlá (multitasking / domov / späť), ani neponúka žiadny spôsob pre pohodlné zhasnutie displeja. Vždy som musel hľadať vypínač v zadnej stene. Fakt nerozumiem, čo je na tomto riešení pohodlné a praktické.

Navyše, pokiaľ jediný vypínač obsahuje aj čítačku odtlačkov, stačí, aby som stlačením vypínača obrazovku zhasol a potom naň o pol sekundy pri odkladaní mobilu do vrecka len letmo ťukol ukazovákom, a už sa displej zase rozsvieti a odomkne. Na porazenie!

Ale údajne existujú ľudia, ktorým riešenie LG vyhovuje. Budem rád, ak sa ozvú v diskusii. Pozor, nebavíme sa teraz o vypínači v bočnej stene a čítačke odtlačkov v zadnej. LG G6 kombinuje tlačidlo a čítačku v jednom jedinom prvku pod dvojicou zadných objektívov.

Radosť z foťáku

Pokiaľ však ide o fotoaparát, ten mi robil len radosť.

Po aktualizácii umožňuje LG G6 zoomovanie ťahom tlačidla spúšte nahor / nadol. Jasné, že digitálne približovanie je obyčajný nezmysel, ale tu ho môžete využiť na prepínanie medzi základným a širokouhlým foťákom. Hlavne ťah nadol som využíval veľmi rád. Návrat späť na klasický objektív už väčšinou znamenal skok až na osemnásobný zoom. Kópia nápadu Samsungu (z Galaxy S8) si teda žiada ešte doladiť.

Širokouhlé fotografie aj videá sú skutočne pôsobivé. Lepšie výsledky som dosahoval v manuálnom režime, ale aj automatika je fajn. Manuál potešil lepším vyvážením bielej farby alebo možnosťou nastaviť dlhší expozičný čas, ktorý som ocenil pri tzv. spomalení vody v potoku. Samozrejme, len v tieni stromov, no aj tu sa ukázala výhoda clony f/2.4 oproti f/1.8 na základnom objektíve. Tá by totiž vyžadovala kratší čas a spôsobila menšiu hĺbku ostrosti. Snímka rozmazaného potoka tak vznikla pri clone f/2.4 s ISO 50 a expozičným časom 1/10 s. V EXIFe vidím ešte aj nadmorskú výšku 1189 m n. m. Milé.

Galéria

Nasledovné zábery som zmenšil z 4160 x 3120 (13 Mpix) na 1600 x 1200 pixelov (2 Mpix). Nech sa vám rýchlejšie načítajú. Priemerná veľkosť pôvodných 13 Mpix záberov je 6 - 8 MB. Ak by som fotil do 16:9 (4160 x 2340 pixelov, 10 Mpix), išlo by o asi 5 - 6 MB. 100 fotografií z výletu tak zaberie asi 700 MB pamäte.

Takmer všetky zábery som robil so zapnutým HDR. Prepínanie tejto funkcie nenájdete v bočnej lište (žiaľ), ale v nastaveniach fotoaparátu. No ani raz som jej zapnutie neoľutoval, takže mi nechýbalo ani ukladanie druhého záberu bez tohto efektu.

A nezabudnite si tiež prečítať článok Takto fotí LG G6!

A na záver ešte jeden rýchly zostrih záberov a videí pomocou šikovnej appky Quik od GoPro, ktorá je bezplatne dostupná pre desktopy, Android aj pre iOS.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 16.05.2017 - 19:46

Fantazia. //edit; tie blur prechody v tom videu su otravne a aj tie ciernobiele skokove zoomy posobia tak nervozne a kazia harmoniu z prirody a plynulosti videa. paci sa mi dopasovanie do hudby, tych efektov mi tam pride ale zbytocne vela. a trosku by som upravil aj fadeout do uplnej tmy :) som len laik, s videami som robil len s tymi z hier a aj to poriadne davno...

Richard Hombauer16.05.2017 - 21:05 Trvalý odkaz

je to prakticky automaticky zostrih, ktory som trosilinku zeditoval. o moznostiach tej appky sa chystam pripravit videorecenziu. tu som zvolil prilis odvazne prechody, aj mne samemu to prekaza. musim sa s tym este trochu viac zoznamit. vdaka za koment!

Lukas16.05.2017 - 22:41 Trvalý odkaz

tu ide ako foti telefon nie videodokument tu riesite ale ako ta g6 fuuh dost pekne

nanoSIM17.05.2017 - 09:20 Trvalý odkaz

už viem, že ide o 30 fotiek fotených širokouhlým objektívom

Lenka Ivančíková17.05.2017 - 10:26 Trvalý odkaz

mozno je to v nadpise trosku nestastne sformulovane. ide o fotky zhotovene sirokouhlym objektivom v maximalnej velkosti zmensene na 1600 x 1200 kvoli rychlejsiemu nacitaniu.

Celá diskusia 24 príspevkov