Poradňa: Hľadáme ideálne Bluetooth handsfree

Klasické Bluetooth handsfree môže poslúžiť na telefonovanie, no aj počúvanie hlasových pokynov z telefónu. Rozdiely medzi výrobcami nie sú veľké, zamerajte a preto na podporu tých správnych protokolov.

V rubrike Poradňa reagujeme na poštu od našich čitateľov. Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Dnes chceme jednému z vás pomôcť s výberom toho správneho Bluetooth handsfree. Na rozdiel od bezdrôtových slúchadiel má toto príslušenstvo slúžiť najmä na telefonovanie v prípadoch, kedy telefón pri uchu držať nechcete. Typicky napríklad v aute, v kancelárii či skrátka vtedy, keď sú vaše telefonáty poriadne dlhé a časté.

Naša čitateľka ale hľadá aj riešenie pre počúvanie funkcie Talk Back na Androide, kdeže je nevidiaca.

V ponuke e-shopov sa pri výbere zamerajte na uvedenie podporovaných protokolu HSP (HeadSet Profile), ktorý umožňuje telefonovanie a HFP (Hands-Free Profile), ktorý povolí aj rozšírené možnosti ako ovládanie hlasitosti, podržanie hovoru či opakované vytáčanie. Ak budete chcieť počúvať hudbu, hľadajte podporu protokolu A2DP.

Jedným z najlacnejších riešení s rozumnou výdržou až do 11 hodín hovoru je napríklad Plantronics Explorer 10. Má plastový držiak pre pevnejšie upevnenie okolo ucha a udávanú dobu nabíjania 90 minút. V e-shopoch ho zoženiete za menej než 20 eur. K vášmu telefónu sa pripája cez Bluetooth 3.0.

Drahšie modely zdanlivo nemôžu ponúknuť nič špeciálne navyše, no obzerať sa môžete po teoreticky energeticky menej náročnom Bluetooth 4.0 či 4.1 (šetriť by mal aj mobil aj handsfree) či uvádzanej podpore spomínaného A2DP.

Práve A2DP budete potrebovať na prenos pokynov z TalkBack-u či multimédií. Jedno slúchadlo samozrejme neposlúži na počúvanie hudby, no možno ho využijete na počúvanie podcastov či pokynov z GPS v aute.

Plantronics Explorer 50 sľubuje možnosť pripojenia k dvom telefónom zároveň, Jabra Mini Black zas aplikáciu, s pomocou ktorej by ste mali zapatrošené Bluetooth handsfree lepšie lokalizovať. Obe stoja do 30 eur.

Vyššie investície do takéhoto typu príslušenstva sa nám zdajú zbytočné, vyberajte si skôr podľa typu upevnenia na uši (do ucha alebo plastový háčik cez ucho) a vlastných preferencií. Ako zaujímavosť môžeme spomenúť ešte model Jabra Steel, ktorý je vodeodolný a pripravený na ovládanie v hrubých pracovných rukaviciach.

Na telefonovanie samozrejme môžete využiť aj niektoré Bluetooth slúchadlá. Tie sú drahšie, no poslúžia zároveň aj na počúvanie hudby a ich dlhšie nosenie na ušiach môže byť pohodlnejšie.

Niekomu však môže prekážať silnejšie odrušenie okolitých zvukov, napríklad kolegov, s ktorými sa potrebujete rozprávať. Slúchadlá neodporúčame používať na telefonovanie či dokonca počúvanie hudby v aute, pokiaľ šoférujete. Z pohľadu bezpečnosti by to bola veľká hlúposť.

Testom klasických Bluetooth slúchadiel sa na Fony.sk venujeme pomerne často. Prečítajte si o takmer nevidiťeľných Samsung Gear IconX, športových JBL Reflect Mini BT alebo JBL Synchros E40BT cez uši.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Lubos 08.07.2017 - 20:41

Ja som kúpil plantronics legend na základe anglických recenzií a som spokojný...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy11.07.2017 - 19:04 Trvalý odkaz

Rozumná kúpa je plantronics, niečo "honosnejsie" jawbone.
Pre mňa je najdôležitejšie pri BT handsetoch je eliminácia okolitého hluku.

Celá diskusia 3 príspevky