JBL Reflect Mini BT - reflexné športové slúchadlá

Recenzia jednoduchých Bluetooth slúchadiel s veľmi príjemným zvukom, poctivým tlmením okolitých ruchov a slušnou výdržou.

Slúchadlá na počúvanie hudby delíme na niekoľko skupín. Uzavreté vám prekryjú uši a prirodzene eliminujú ruchy okolia. Doma ich používam úplne najradšej. Na uši si dávame niekoľko typov slúchadiel- s hlavovým mostom, s uchytením cez zátylok alebo len poza uši. V móde sa našťastie drží hlavne klasika s hlavovým mostom a tradičným dizajnom. A potom tu máme slúchadlá do uší, ja ich dnes budem nazývať štupľové. Špeciálnou odnožou tejto skupiny sú športové slúchadlá, ktoré tiež strkáte do uší, ale vďaka špeciálnemu tvarovaniu vám z nich nevypadnú ani po desiatkach minút hopsania. A na zástupcu tejto kategórie sa pozrieme dnes.

Základné parametre:

15 gramov, menič s membránou 5,8 mm, Bluetooth, frekvenčný rozsah 10 - 22000 Hz, výdrž až 8 hodín počúvania hudby alebo telefonovania na jedno nabitie, zvýšená odolnosť voči vode a potu (IPX-4), reflexný pásik, dve veľkosti športových a dve veľkosti štandardných nástavcov do uší v balení.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Bluetooth slúchadlá tohto typu sú veľmi návyková vec. Ide prakticky len o dva štuple do uší spojené káblom. Ako som sa presvedčil pri recenzovaní nadčasových slúchadiel Samsung Gear IconX, bez kábla to stále nie je ono. Také slúchadlá môžem veľmi ľahko stratiť, a keď ich nemám v ušiach, musím ich nutne niekam odložiť. JBL Reflect Mini BT môžem kedykoľvek zavesiť na krk. Napríklad pri vystupovaní z lietadla, pri platení pri pokladni alebo pri výťahovej debate so susedom po večernom behu.

Existuje však ešte o čosi praktickejšie riešenie, ktoré ponúkajú slúchadlá Samsung Level U, ktorých konštrukciu si neviem vynachváliť, ale tie nehrajú tak pekne a navyše ich nemôžem len tak skrútiť do klbka a strčiť do vrecka.

A tak mám teraz v ušiach modré JBL štuple spojené reflexným pásikom, vďaka ktorému vás pri večernom behu zbadá každý vodič auta, motorky či bicykla s dostatočne silným osvetlením. Kúpiť si však môžete aj zelené alebo červené.

Ak tieto slúchadlá pripojíte k iPhonu, uvidíte stav ich nabitia aj formou grafického indikátora v hornej lište telefónu. Od odpojenia nabíjačky z microUSB konektora chráneného krytom môžete hudbu bez káblov počúvať až osem hodín. Alebo rovnako dlho telefonovať. Upozorňujem vás však, že tento typ športových slúchadiel vydržíte mať v ušiach asi tak hodinu až dve. Potom si musíte dať prestávku. Nie je na tom nič zvláštne, ale treba na to poukázať.

Pri porovnaní so slúchadlami Samsung Level U sa mi zdá zvuk Reflect Mini BT bohatší, hĺbky výraznejšie, ale nie prehnané. A pri porovnaní s JBL Everest s rovnakou cenovkou som nezbadal takmer žiaden rozdiel v reprodukcii zvuku.

Orientačná cena: 99 eur (Vzdy.sk)

Záver

Reflect Mini BT od JBL hodnotím ako vydarené slúchadlá so sebavedomou cenovkou, ktorej aj zodpovedá vyvážený zvuk. JBL produkty zvyknú uprednostniť reprodukciu hĺbok (basov) pred triezvym podaním, no v tomto prípade je všetko v úplnom poriadku. V lietadle som ocenil výborné potlačenie okolitých ruchov, pri behu zase pevné držanie v ušiach. Vo večerných uliciach mesta zase oceníte reflexný pásik na kábliku, ktorý odráža svetlo z automobilových reflektorov.

Ovládanie hlasitosti nájdete pod ľavým slúchadlom. S tým je spojená aj dvojica nedostatkov. Slúchadlá síce ponúkajú ovládanie hlasitosti aj pozastavenie a opätovné spustenie prehrávania, no zabudlo sa na preskočenie na ďalšiu či predchádzajúcu skladbu. Druhým nedostatkom je správanie slúchadiel po vytiahnutí z uší a zavesení na krk. Ovládací modul ich pochopiteľne ťahá dolu, a tak sa vám po niekoľkých minútach chôdze ľahko zošmyknú z krku na zem. Na to si dávajte pozor. Po vybratí z oboch uší ich radšej zmotajte do klbka a strčte do vrecka.

Videorecenzia

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 08.11.2016 - 08:47

Mam ich asi dva tyzdne. Prve dojmy boli v style "toto co je???", bol som zvyknuty na ten prebasovany vystup earpods + Oneplus3 + bass boost. rockova/metalova hudba sa s tym pocuvala perfektne. Po par hodinach som si vsak privykol na tychto krpcov. Ich hudobny prejav sa mi zacal pacit, absentujuce basy, na ake som bol zvyknuty mi ani tak nechybaju. Mam z nich taky nejaky pocit ako je v clanku. 99 eur je dost, ak by mali kabel, tipol by som im hodnotu tak ~ 30 eur (viem ze je kablova verzia za 69.99). Vyborne tlmia zvuk okolia, a aj sedia v usiach. Premyslal som prave nad reflect mini bt alebo everest od JBL, vyhrali tieto, su mensie, lahsie, odolne voci potu. Cenovka je vysoka, je to dalsi kram, co treba nabijat, apple earpods hraju podla mna zaujimavejsie pre bezneho konzumena, ALE ta sloboda bez kablikov a tlmenie okolitych zvukov, to tak nejak vyvazia.

Richard Hombauer09.11.2016 - 16:08 Trvalý odkaz

Mozes sem prosim napisat aj skusenosti s telefonovania? Zaujima ma dlhodobejsia prax, ci sa to na tento ucel hodi, alebo radsej prilozis mobil k uchu. Dakujem.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne09.11.2016 - 17:36 Trvalý odkaz

Ja ich mam len na hudbu do mesta a MHD. ked mi niekto vola prilozim sluchadlo k uchu, mam pocit ze pocut v nom hlasnejsie aj lepsie v hlasom a rusnom prostredi. ale dobre sa mi telefonuje s applackymi earpods, vyuzivam ich casto ked robim z domu. (tie s 3.5mm jackom)

Celá diskusia 3 príspevky