Prechod z iPhone 7 na Galaxy S8 (časť 1/2)

Postrehy z dvoch týždňov od preloženia mojej SIM karty z iPhonu do najnovšieho Samsungu doplnené niekoľkými užitočnými tipmi.

Už pár rokov používam aktívne len iPhone. Kvôli záznamu a strihu videí. A kvôli kompaktným rozmerom. A zopár funkciám, na ktoré som si už tak zvykol, že je len veľmi ťažké sa ich vzdať. Napríklad posunu obrazu na displeji poklepaním po domácom tlačidle, alebo 3D Touch, alebo automatického rozsvietenia odomykacej obrazovky po zodvihnutí telefónu, alebo chronologického zoznamu všetkých upozornení na odomykacej obrazovke, alebo spodnej lišty, alebo posuvného tlačidla pre tichý režim v ľavej bočnej stene... Je toho vážne veľa a pokiaľ si ako fanúšik Androidu myslíte, že iOS je biedny systém bez nápadov, mám ďalší tucet návykových vlastností, ktoré na Androide stále márne očakávam.

Lenže, to isté platí aj opačne. A hoci som čistá konzerva, nerád veci mením a mám isté autistické sklony, zmena je život a výzvy treba prijímať. Rozhodol som sa preto zistiť, čo všetko dnes môže chýbať majiteľovi Androidu na iPhone. A pokiaľ mám Android vyskúšať na vlastnej koži, tak jedine na čo najlepšom smartfóne. Ďalšou podmienkou tak ostali už len kompaktné rozmery - hlavne šírka mobilu do 70 mm. A tak vyhral Samsung Galaxy S8 - úzky mobil s parádnou funkčnou výbavou a špičkovými fotoaparátmi vpredu i vzadu.

Vysvetlivky:

Android - operačný systém pre smartfóny

android - smartfón s OS Android

Okrem túžby po zmene mi pri výbere nového androidu pomohli aj hodinky Gear S3 s podstatne lepšou využiteľnosťou so smartfónmi Samsung. Lákala ma predná kamera so zaostrovaním na natáčanie spontánnych videí, audio jack pre pripojenie nielen slúchadiel, ale hlavne externého mikrofónu Rode, zanedbateľná nie je ani podpora pamäťových kariet, vysoký displej pre pohodlnú prácu s dvomi oknami plus klávesnicou, elegantný dizajn a množstvo zaujímavého príslušenstva.

Ale ak mám byť úprimný, išlo mi hlavne o to, či prechod z iOS na Android vôbec ešte zvládnem. A Galaxy S8 považujem za aktuálne najvybavenejší ako-tak kompaktný android. Presvedčiť by som sa ešte možno nechal na G6 od LG, ale šírku 72 mm oproti 68 mm (v prípade S8) už považujem za problém. A vypínač vzadu za ešte väčší, priam kritický. Snáď mi odpustíte. Ale tieto širokouhlé fotky z G6 si určite pozrite. Huawei P10 tiež pripadá do úvahy, no nie je vodeodolný a jeho fotoaparát nerozpozná pripojený externý mikrofón. Sony Xperia XZs ešte poriadne v mojich rukách nepristála a verzia Premium je na môj vkus jednoducho obrovská.

Balenie es-osmičky

V balení Galaxy S8 sa nachádza rýchla USB-C nabíjačka a tiež redukcia z microUSB na USB-C. Tým pádom mám hneď zabezpečené nabíjanie aj v kancelárii, aj v aute (vďaka redukcii). Ešte by to chcelo nabíjačku domov. Ako dlhoročný používateľ dvoch iPhonov a jedného iPadu už mám lightning nabíjačky všade, takže USB-C na miestach, na ktorých sa pohybujem, zaostáva. Ani v batohu pri záložnom zdroji, ani na chalupe, ani u frajerky... Riešením je takýto USB kábel s tromi koncovkami.

Slúchadlá do uší od AKG sú slušné, v lietadle ich určite ocením, ale pri bežných potulkách mestom alebo na počúvanie hudby v kancelárii mám radšej EarPods od Applu, ktoré dopĺňa niekoľko druhov Bluetooth slúchadiel, na ktoré nedám dopustiť.

Prvé zapnutie

Po prvom zapnutí a vyplnení Google konta zisťujem, že v mobile nevidím všetky kontakty. Môj iPhone ich ukladal len do iCloudu. V nastaveniach iPhonu v časti Kontakty som nemal ako predvolený účet Google / Gmail a po prepnutí naň sa mi už daných 122 kontaktov, ktoré som od októbra uložil do mobilu, nie a nie zosynchronizovať s veľkým bratom. Skúsil som nainštalovať zopár appiek, ktoré mi vyhodil AppStore po zadaní "google contact sync", ale nič z toho nezodpovedalo mojím predstavám. Pripadám si ako úplný amatér.

Nakoniec mi kolega Matej poradil, že by som mohol využiť Smart Switch v es-osmičke a káblom alebo bezdrôtovo údaje z iPhonu preniesť priamo do nového mobilu. Tak som tam šupol aj posledné hovory, správy a spomínané kontakty. Paráda. Samsung ich už následne synchronizoval s Google kontom a konečne sú všetky tam, kde majú byť - aj v mobile, aj online. Preniesli sa aj známe wi-fi siete, ale bez hesiel. Škoda. Na iOS zariadeniach som zvyknutý, že po uložení wi-fi siete do jedného sa k nej automaticky pripoja aj ostatné. Je to parádna vec. Ale teraz sa teším aj z jednoduchého prenosu hovorov, správ a kontaktov.

Obľúbené appky

Z obchodu Google Play už sťahujem všetky moje obľúbené aplikácie, a pridávam k nim aj také, ktoré mi na iOS chýbali: SHMUapp, LepšíTV, Nájdi kopec, klávesnica Smart Keyboard, widget Meniny...

Musím povedať, že v Google Play sa nachádzajú všetky moje obľúbené aplikácie. Waze je už dokonca krásne prepojené so Spotify (a naopak), Musixmatch zobrazuje texty skladieb aj v plávajúcom okne nad Spotify (čo som však po čase vypol), Mapy.cz vyzerajú rovnako dobre...zatiaľ len samé milé prekvapenia.

Vymoženosti S8-ky

Zahnutý displej je úplná zbytočnosť. Výmena rozbitého stojí 400 eur a stále sa v ňom čosi odráža. Vyzerá to dobre, aj mobil je vďaka nemu pevnejší, ale tiež krehkejší, navyše zahnuté ochranné sklíčka stále nespĺňajú moje predstavy a celkovo považujem zahnuté displeje za dôkaz, že ľudia vo svete mobilných telefónov už nevedia, čo od dobroty. Galaxy S7 (rovná verzia) je podľa mňa konštrukčne dokonalý mobil, ktorému nič nechýba a mrzí ma, že nemá priameho nástupcu.

Always On je na tom podobne. Načo mi je aktuálny čas na displeji? Ak mi znie v hlave často otázka "Koľko je hodín?", kúpim si hodinky. Navyše, ako aktívny používateľ mám na ruke stále nejaké smart watch. Na zhasnutom displeji by som však veľmi rád videl napríklad posledné emaily alebo správy z Messengera. A na ich prečítanie už musím displej rozsvietiť. Lenže, ak S8 v danom momente nielen rozsvieti displej, ale aj rozpozná moju tvár či dúhovky, okamžite sa aj odblokuje. A potom už musím sťahovať hornú lištu. Och. Na iPhone vypínačom rozsvietim displej a listujem všetkými upozorneniami od posledného odblokovania. A je to nenormálne návykové a prehľadné.

A tak na Galaxy S8 po dvoch dňoch vypínam odomykanie dúhovkami aj tvárou. Už sa spolieham len na odomykací vzor a odtlačok prsta v zadnej stene. Ten som za posledné dva týždne použil možno päťkrát.

Využil som tiež inteligentné odomykanie - počas pripojenia k môjmu autorádiu cez Bluetooth sa uzamykanie mobilu automaticky vypne. V prípade hodiniek Gear S3 som túto možnosť po dvoch dňoch vypol - telefón som totiž príliš často omylom odomkol (rozsvietil) pri prenášaní v ruke.

Veľmi sa mi páči aj rozsvietenie displeja a preskočenie odomykacej obrazovky silným stlačením tlačidla domov. Pripomína mi to iPhone. Skrátka - silno stlačím home button, palcom nakreslím odomykací vzor a v momente sa pozerám na domácu obrazovku. Že to nie je nič nové a to isté ste mohli robiť na akomkoľvek androide s tlačidlom pod displejom? Úplne vám rozumiem. Ale treba sa tešiť z maličkostí.

A jednou z nich je aj fakt, že tento článok o pár dní doplníme ďalším dielom. Lebo prechod iOS na Android si zaslúži minimálne ešte raz toľko postrehov.

Diskusia k článku:

Karol 21.06.2017 - 21:53

Ja som tiež dlhodobý používateľ iPhonu,ale keby som si mal vybrať dáky android,tak by to bol asi P10...:-)

markos921.06.2017 - 22:29 Trvalý odkaz

dobry napad tento clanok, tesim sa na pokracovanie, ja akurat od vcera prechadzam po 3 rokoch z iPhonu na galaxy s8+ tak zatial neviem ci robim dobre alebo nie ale nevzdavam to :)

dvaosem21.06.2017 - 22:52 Trvalý odkaz

Dúfam v pokračovaní povieš viac + S8. Ja používam S7, ale taktiež obdivujem IOS. držím palce v ďalšom článku.

Peter21.06.2017 - 23:14 Trvalý odkaz

Mal som tak isto skúsenosť vyskúšať iOS ale jedna vec mi strašne chýbala a to obyčajné widgety.Sklamal má aj prenos súborov všetko aby sa riešilo cez itunes. Najlepšie bolo keď som chcel od kamaráta video s firemnej akcie však pošli mi ho cez bluetooth :D no a tu som aj skončil a v tej chvíli som si povedal dosť a na druhý deň bol iphone 6 prec. Ale tak kazdy má svoje preferencie :)

markos921.06.2017 - 23:23 Trvalý odkaz

bodko prenos suborov cez bluetooth sa riesil dakedy v davnej minulosti ked sa posielali obrazky a pesnicky, hehe dnes mas trochu ine technologie :) kazdy co prejde na iPhone z androidu tak ma nervy lebo zrazu nevie co ma robit ale kto si raz zvykne na iPhone a iOS sa uz len velmi tazko vrati na android, ja to momentalne skusam len kvoli tomu ze ma s8+ super display aj fotak a proste mam chut po rokoch skusat nieco nove a spoznavat a ucit sa, mam rad prehlad ale je to tazky prechod

Celá diskusia 51 príspevkov