Orange zverejnil cenovú kalkulačku roamingových služieb v Zóne 1 - EÚ

Na webovej stránke operátora si môžete spočítať, koľko vás bude od 15. júna stáť komunikácia cez telefón v krajinách Európskej únie, pokiaľ si miniete svoje predplatené minúty a megabajty. Stačí zadať paušál a dozviete sa cenu za volania, SMS a dáta.

Od 15. júna 2017 začnú platiť nové pravidlá účtovania súvisiace s používaním mobilných služieb v roamingu. Operátori sa musia novej smernici prispôsobiť, inak im hrozí pokuta až do výšky 5 % z obratu. Od februára tohto roka poznáme veľkoobchodné ceny, ktoré si budú opeátori platiť medzi sebou a od polovice júna máme v EÚ volať a dátovať za domáce ceny.

Prvým z operátorov, ktorý pri uvedení novej ponuky spomenul európsku reguláciu roamingu bol Orange, keď predstavil Go paušály. Podrobné pravidlá, ktoré budú platiť pre zákazníkov existujúcich paušálov Orange zverejní včas, zatiaľ si môžete pozrieť cenovú kalkulačku, ktorá zohľadňuje nariadenie EÚ platné od 15. júna.

Každý zákazník, ktorý má niektorý z paušálov obsahujúci predplatené minúty, správy, dáta alebo kredit do všetkých sietí v SR, ich čerpá v rámci EÚ zo svojho predplateného balíka. Ak takýto paušál zákazník aktivovaný nemá, alebo všetko vyčerpá, komunikácia môže byť spoplatnená za rovnaké ceny aké platia na území SR. Tieto ceny odhalí cenová kalkulačka. Zvolíte konkrétny paušál a dozviete sa všetko potrebné.

Operátor na webovej stránke vysvetľuje, že cena za komunikáciu v EÚ bude rovnaká, ako by ste komunikovali v SR, čiže zaplatíte domácu cenu, ktorá závisí od vášho aktuálneho paušálu. Ak máte neobmedzené hovory, aj v zahraničí môžete telefonovať neobmedzene. Rovnako to platí pre dáta. Keď vyčerpáte svoj objem predplatených dát, operátor vám zníži prenosovú rýchlosť, prípadne zaplatíte za 1 MB toľko, koľko by ste zaplatili pri surfovaní na Slovensku. Jedno majú všetky paušály a predplatené služby spoločné: za prichádzajúce hovory neplatíte.

Aby sa predchádzalo neobvyklému využívaniu regulovaných roamingových služieb, sú v roamingu nastavené kontrolné mechanizmy. Ak mal za predchádzajúce štyri mesiace v roamingu väčšiu spotrebu než doma a zároveň sa zdržiaval viac mimo Slovensko, môže mu operátor účtovať roamingové príplatky vo výške 0,032 € za minútu hovoru, 0,01 € za SMS a 7,7 € za 1 GB dát (ceny sú bez DPH).

Kontrolné mechanizmy budú využívať nielen slovenskí, ale ja zahraniční operátori, takže kto si plánoval kúpiť v niektorej z krajín EÚ paušál s výhodnejšími cenami volaní a dát než má na Slovensku, môže byť sklamaný. Ani zahraničný operátor mu neumožní dlhodobo využívať tento paušál mimo krajinu, v ktorej si paušál zakúpil.

Zdroj: orange.sk

Diskusia k článku:

Daor32 05.06.2017 - 18:19

GO paušály sú úplná kravina, ale na toto nemôže povedať nič zlé ani zarytý antiorangista. Ja som spokojný.

kalliopp05.06.2017 - 20:46 Trvalý odkaz

Mna by zaujimalo, ako to bude po minuti predplatenych dat. Pouzivam Kenguru 30GB s 500GB a doplnkovu sluzbu zrychlenie dat 768kbit/s a platim za to spolu 30€ s DPH (= 25€ bez DPH). Zaujimalo by ma, kolko dat mozem preniest v roamingu? Podla vzorca regulacie mi to vychadza tak, ze 25€ / (7,7€ x 2) = 6,49GB => t.j. v roamingu by mi mal Orange umozniit preniest 6,49GB dat ako doma bez priplatku (500MB plnou rychlostou, od 501MB do 6,49GB spomalenou rychlostou 768kbit/s). Pripadna spotreba nad 6,49GB mozu uctovat priplatok za kazdy MB. Otazka je, akou rychlostou? Myslite, ze su moje vypocty spravne?

David06.06.2017 - 00:03 Trvalý odkaz

Kalliopp dan je 20% cize z 30€ = 24€ bez DPH. A tak ako si popisal by to malo fungovat. Operator ta musi informovat po prihlaseni do roamingu kolko coho mas. Tie domace ceny v roamingu su takisto jedno velke svinstvo. Napr. bez balika ponuka OR 690MB za 15€ alebo Telekom 0,06€/1MB co vyjde 60€ za 1000MB v roamingu, pri stvorke 40€ za 1000MB. Takze stale neplati ze clovek sa nemusi obavat faktury za data v zahranici. Bez balicka mozeme zaplatit za 1000MB az 60€ (teoreticky akukolvek sumu, ktora plati na domacom trhu) a nie velkoobchodnu cenu 9,22€/1024MB. Pozor na to. Realne vidim len jednu moznost ako mat relaitivne "lacne data" v EU pri dlhodobom pouzivani. To je operator 4ka + aktivacia 1GB/1€ a k tomu clovek dostane priplatok 9,22€, cize 1GB kdekolvek v EU 10,22€. Pri easy pecke by to bolo 6+9,22€, pri O2 8+9,22€) Od 1.1.2018 sa ten priplatok uz znizi na cca 7,2€ z 9,2€.

Daor3206.06.2017 - 09:50 Trvalý odkaz

Dawis: píšeš o dlhodobom používaní... Lenže smernica EÚ nebola robená pre dlhodobé používanie. Má riešiť situácie typu, idem nakupovať do Parndorfu, aby som sa nemusel obmedzovať v užívaní telefónu, alebo idem na dva týždne na dovolenku. Nie že idem žiť so slovenským paušálom do Talianska...

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease06.06.2017 - 12:35 Trvalý odkaz

Dawis, aby si sa nedivil. Podla EK je VOC a MOC za dáta rovnaká 7,70€ bez DPH t.j. 9,24€ s DPH.
Príklad z TS EK na dáta pri predplatenke bez balíka:
"For pre- paid metered contracts: when a customer goes abroad, she/he can roam like at home up the amount of credit remaining on the pre-paid card. For data, the customer can use at least the volume that can be purchased by the remaining credit on the pre-paid card at the wholesale roaming data price cap.

In the Czech Republic, Zoran has a €20 pay and go (pre-paid) card for data, calls and texts. By the time he goes on holiday, Zoran has €13 (€10.74 excluding VAT[4]) credit remaining on his card. While being abroad, Zoran can enjoy a volume of data equivalent to the value of his credit. This means he gets the equivalent of €13 worth at the wholesale roaming data price cap. Based on the caps agreed by the European Parliament and Member States, this would give Zoran almost 1.4 GB of data roaming in as of 15 June 2017 and 1.8 GB of data roaming as of 1 January 2018."

zdroj: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-885_en.htm

Celá diskusia 10 príspevkov