RÚ SR varuje operátorov pred vysokou pokutou

Už o necelý mesiac začnú platiť nové pravidlá účtovania súvisiace s používaním mobilných služieb v roamingu. Operátori sa musia novej smernici prispôsobiť. Pokiaľ by sa snažili nariadenie obísť, hrozí im pokuta až do výšky 5 % z obratu.

Tohtoročnú letnú dovolenku v niektorej z krajín Európskej únie by ste si mali užiť bez obáv z dodatočných nákladov za roamingové poplatky. Od polovice júna budeme v EÚ volať a dátovať za domáce ceny. Od februára tohto roka poznáme veľkoobchodné ceny, ktoré si budú opeátori platiť medzi sebou.

Európska únia pracuje na znižovaní roamingových poplatkov už od roku 2007. Každý rok postupne znižovala ceny za hovory, SMS-ky a dáta prenesené v zahraničnej sieti. Cieľom je skoncovať s roamingovými poplatkami a zjednotiť mobilný trh.

Nové veľkoobchodné ceny nadobúdajú účinnosť od 15. júna 2017, a to je dátum, od ktorého by sme mali pri cestách po krajinách EÚ telefonovať, zasielať SMS správy alebo surfovať cez mobil za rovnakú cenu ako doma.

Prvým z operátorov, ktorý pri uvedení novej ponuky spomenul európsku reguláciu roamingu bol Orange. Go paušály umožňujú zákazníkom telefonovať a posielať správy v rámci Európskej únie za rovnakých podmienok ako doma. A podľa vyjadrení v tlačovej správe zaradil Orange paušály do svojej ponuky o mesiac skôr, než začne platiť európska regulácia roamingu.

Nová ponuka však nebola prijatá pozitívne, pretože mobilné dáta sú súčasťou len programov Go 20 € a vyšších, a to len s nízkym objemom 100 MB, ktoré sa dajú využiť aj v EÚ. Ďalšie dáta treba dokupovať a pri čerpaní v Európskej únii vám ich Orange spoplatní cenou 0,009 € / 1 MB. Za 1000 MB dát presurfovaných v niektorej z krajín EÚ by ste zaplatili 9 eur. A práve dáta v paušáloch Go sa stali tŕňom v oku laickej i odbornej verejnosti.

Môžeme sa len domnievať, či Orange vrátil do ponuky paušály Flex a Max na základe tlaku verejnosti. Tie pôvodne s príchodom Go paušálov prestal ponúkať. Operátor k celému problému poslal oficiálne stanovisko: Európsku reguláciu roamingu, ktorá vstúpi do platnosti 15. 6. 2017, bude Orange Slovensko v plnom rozsahu rešpektovať. Orange Slovensko je navyše v úzkom kontakte so zástupcami EÚ zodpovednými za reguláciu roamingu s cieľom korektnej aplikácie pravidiel regulácie do všetkých ponúk platných od 15. 6.

Negatívnu kritiku si všimol i regulačný úrad, ktorý dnes upozornil, že pozorne sleduje dodržiavanie európskych pravidiel. V prípade nedodržiavania alebo porušenia príslušných ustanovení Nariadenia o roamingu hrozí mobilným operátorom pokuta až do výšky 5 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Regulačný úrad bude aj naďalej sledovať dodržiavanie stanovených pravidiel. Od operátorov očakáva písomne položené otázky a je naplánovaná ďalšia komunikácia. O výsledkoch bude priebežne informovať.

Na kompletnú ponuku našich operátorov si budeme musieť ešte nejaký čas počkať. Na jej prípravu v súlade s novými pravidlami majú menej než mesiac.

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

marek1234 19.05.2017 - 23:09

To, co predviedol Orange bolo na zalobu a pokutu. Som rad, ze im tento spinavy trik nevysiel.

shaggy20.05.2017 - 01:48 Trvalý odkaz

Preco tento portal tak servilne informuje o krokoch operatorov, ked je kazdemu jasne, ze ide len o odrb? Preco tento portal nevie jasne pomenovat problem? Bojite sa, ze pridete o reklamu? Nebojte sa, normalny clovek uz davno pouziva ad-block...

deathwalker20.05.2017 - 08:49 Trvalý odkaz

Pretože nie sme v krčme, ale medzi inteligentnými ľudmi, tak píšu tak. Praveže normalny človek, vie, že kvalitny projekt je nutne podporiť, a na mnohých stránkach je adblock vypnutý. Keď sa ti nepači, choď na Novy Čas, je tam príbeh o babke v kostole, môžeš si tam zanadavať. Na straˇy!

korps20.05.2017 - 10:10 Trvalý odkaz

nie je to na zalobu a pokutu pretoze nic neporusil. isiel uplne v sulade s nariadenim len to dotiahol do extremu. Vsimnite si, ze nikde komisia nepovedala, ze presne to co spravil, orange je zle. To co robi telekom je problem, pretoze jeho bunus data v sr platia len v sr. A priklad, ze komisia nevie poriadne co hovori...Podla nej je ok (aspon na konkurencnom webe pisali ze komisia alebo urad povedal) ak operator vypne v programe datovy roaming, ze to nieje obchadzanie pravidiel. Takze podla nej je lepsie ak vam operator vypne vobec nejaku moznost datovat v zahranici ale ak vam operator necha moznost datovat za velkoobchodny priplatok, tkory sa bude kazdy rok znizovat az k 2.5eur za gb bez dph alebo 2eur, uz si nepamatam, tak to je obchadzanie. To nedava zmysel...Inac z toho vyplyva, ze kazdy balik ktory dostavate zadarmo je obchadzanie. Takze asi operatori zrusia vsetky bonusove data.

Dezi20.05.2017 - 10:15 Trvalý odkaz

pripada mi akoby ten zakon z dielne EU bol iba tak povrchny a operatori ho aj tak budu vediet obist

Celá diskusia 7 príspevkov