Roamingové poplatky predsa len skončia. Od júla 2017

Pôvodný termín konca regulačných poplatkov bol december 2014, potom rok 2016, no nestalo sa. V Bruseli sa nedohodli a konečné riešenie sa odsúvalo a odsúvalo. Tentoraz to snáď vyjde a my budeme môcť o dva roky volať, esemeskovať a "dátovať" v krajinách Európskej únie ako keby sme boli doma.

No predtým, než nastane tento dôležitý deň, dôjde ešte k jednej úprave roamingových cien a operátori si nebudú môcť od 30. apríla 2016 účtovať k základnej cene v domácej krajine viac než 5 centov za minútu hovoru, dva centy sa SMS-ku a 5 centov za jeden presurfovaný megabajt dát. Takže pozor, nejde o konečné ceny za hovory či SMS, ale iba o strop na poplatky k domácim cenám.

ikona

Dočkáme sa jednotného trhu bez roamigových poplatkov?Európska únia stále tlačí na znižovanie cien za hovory, SMS-ky a prenesené dáta v roamingu. Hoci oproti roku 2007 už v priemere klesli o 80 %, pravdepodobne ušetríme ešte viac. Vďaka jednotnému trhu by malo všetko stáť rovnako doma i v zahraničí.

Ani tu háčik nekončí a na komunikáciu v roamingu sa budú vzťahovať obmedzenia, tzv. FUP. Zabrániť tým chcú nadmernému využívaniu neobmedzených paušálov a služieb. Limity si určí operátor sám a za komunikáciu navyše si bude účtovať poplatok. Koľko, je zatiaľ veľká neznáma.

Európska komisia tlačí pomocou eurotarify na znižovanie poplatkov už niekoľko rokov (od r. 2007), a preto z roka na rok platíme za volania a dáta v zahraničí menej a menej. Veríme, že túto dohodu už nič nenaruší a my budeme mať od roku 2017 dovolenky bez ďalších výdavkov za roaming.

Aktuálne stropy pre volania, posielanie SMS správ a používanie mobilných dát v zahraničí sú v Európskej únii určené zatiaľ takto:

- odchádzajúci hovor stojí 0,23 € za minútu hovoru

- prichádzajúci hovor stojí 0,06 € za minútu hovoru

- SMS správa 0,07 €

- 1 MB dát 0,24 €

obr: europarl.europa.eu - cena za MB, odchádzajúce a prichádzajúce hovory za minútu a cena za SMS (v centoch). na grafe vidno ako klesala cena.

Komisia zároveň oznámila, že prijala opatrenia pre uplatnenie sieťovej neutrality v štátoch EÚ čo znamená, že operátori nemôžu nikomu blokovať prístup do siete ani žiadne služby. Výnimkou bude iba hroziace preťaženie siete prípadne iný závažný dôvod.

Zdroj: europa.eu

Diskusia k článku:

dasilva 02.07.2015 - 19:36

Snáď tomu neveríte. Stačí jedno hlasovanie v europarlamente v júni 2017 a je po vtákoch.

zemiak02.07.2015 - 21:19 Trvalý odkaz

Ja tvrdim ze uz od 30.4.2016 budu ceny v roamingu vyssie ako teraz. Kto sa stavi?

Manobb02.07.2015 - 22:26 Trvalý odkaz

celá politika stojí na tom, že sa niečo sľúbi .... a nesplní (pardon: sľúbi sa to opäť, ale s posunutým dátumom plnenia) ... a tak stále dookola.

A europarlament nie je v tomto smer-e jediný ....

Hold, ovečky musia mať istoty !
SĽUBY sú ich (jediné) ISTOTY ...

;-)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne02.07.2015 - 23:44 Trvalý odkaz

Dnes bol den v NRSR nahodou celkom vyzivny.

Celá diskusia 4 príspevky