Porovnanie fotoaparátov: Huawei P10 vs. iPhone 7

Súboj nepriamych konkurentov kompaktných rozmerov. Jedného už dobre poznáte, ten druhý je čerstvou novinkou útočiacou proti najlepším.

Apple iPhone 7 v 32 GB verzii stojí aktuálne asi 759 eur. Keď už to myslíte s fotografovaním a záznamom videí vážne, radšej dajte prednosť 128 GB verzii za 869 eur.

Oficiálna cena nového Huawei P10 so 64 GB pamäťou rozšíriteľnou microSD kartou je 599 eur. Hovoríme teda o telefóne lacnejšom o 270 eur.

Dnes teda neporovnávame priamych konkurentov, ale pol roka starý referenčný mobil s veľkým dôrazom na fotoaparát a čerstvú novinku s fotoaparátom od LEICA.

Huawei P10 vyniká dvojicou fotoaparátov - farebný RGB má 12 Mpix (4:3), takže pri väčšine záberov a režimov počítajte s týmto rozlíšením (prípadne 9 Mpix s pomerom strán 16:9). 20 Mpix čiernobiely snímač dokáže pomôcť vytvoreniu 20-megapixelovej farebnej snímky, ale viac ho asi oceníte pri štandardných monochromatických záberoch. Skrátka, štandardom sú 12 Mpix zábery, ktorých kvalita je fakt príjemná a dátová spotreba jedného záberu menšia než pri 20 Mpix, ktoré na displeji mobilu či počítača možno ani vôbec nevyužijete.

Oproti iPhonu 7 som si však všimol dva zásadné nedostatky: clonové číslo (svetelnosť) objektívu f/2.2 oproti f/1.8 a dvojnásobnú dátovú spotrebu rovnakých 12 Mpix záberov. Priemerný záber z P10 zaberá dvojnásobne viac miesta (3 - 5 MB) v pamäti mobilu či na microSD karte než rovnaké snímky z iPhonu (1,5 - 3,5 MB). To nielen plytve miestom, ale tiež spomaľuje načítavanie fotiek pri listovaní alebo uploade na nejaké vzdialené úložisko.

Oba prístroje dokážu nahrávať Full HD video (30 fps) s dodatočnou digitálnou stabilizáciou, alebo tiež FHD (60 fps) a 4K/UHD (30 fps), ktoré sa už spoliehajú len na optickú stabilizáciu.

Na záznam videa by som si vybral iPhone 7. Aj preto ho vlastne používam. Ale to neznamená, že pre bežného používateľa, ktorý na mobile nestrihá videá, ale ich chce maximálne občas orezať (začiatok a koniec), nebude Huawei P10 dobrý.

Pri fotografovaní však P10 ponúka podstatne viac možností - vyniká manuálnym režimom, PRO režimom s vodováhou, nočným režimom aj uzávierkou až 32 sekúnd. Večer na malom statíve dokážete s P10 zázraky. Ak ste ale v živote mobil do statívu nedali, ani ste ho nikdy nepoložili na múrik v starom meste, aby ste zachytili atmosféru mestečka, v ktorom ste strávili minulú dovolenku, nemusí vás to vôbec zaujímať. Nás v redakcii však P10 bavila.

Prostredie fotoaparátu P10-ky je bohatšie, s množstvom možností a jednoduchým vysunutím režimu PRO s vodováhou a rýchlym nastavením výpočtu expozície, ISO, expozičného času S, hodnoty epxozície EV, zaostrovania AF aj vyváženia bielej AWB.

Výhody iPhonu 7:

- lepšia stabilizácia videa

- lepšie možnosti strihu videa priamo v mobile

- uzamknutie epxozície pri zázname videa (podržaním prsta)

- práca s expozíciou aj počas záznamu videa

- pri zázname videí reaguje na pripojený mikrofón (cez redukciu)

- pohodlnejšie prepnutie na prednú kameru

- rýchle doregulovanie jasu aj pri prednej kamere

- predná kamera nespúšťa nasilu otravný režim Portrét rozmazávajúci okolie tváre

Výhody Huawei P10:

- ľahký orez záberov na 16:9

- nastavenia priamo vo fotoaplikácii (v iPhone nájdete nastavenia fotoaparátu hlboko v nastaveniach mobilu)

- rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením hlasitosti nadol

- vodováha v režime PRO

- režim PRO aj pri zázname videa

- záznam kvalitnejšieho zvuku v stereo kvalite pri zázname videa

- krajší Full HD displej v interiéri

- zábavné večerné zábery

- fotenie do RAW

- jednu stranu mobilu bez tlačidiel oceníte pri položení mobilu na podložku

Celkové zhodnotenie

Na video si beriem jedine iPhone 7. Aj kvôli tomu ho denne používam. Stále dúfam, že Apple pridá do foto aplikácie aj rýchle prepínanie medzi kvalitou záznamu videa (často mením medzi FHD 30 fps a FHD 60 fps; večer je totiž 60 fps nepoužiteľných). No napriek tomu by mi možnosti záznamu a strihu videa v iPhone 7 na Huawei P10 chýbali. Pre amatérske použitie (žiadne pripájanie mikrofónu, žiadna ručná úprava expozície počas záznamu) bude určite veľmi lákavé aj nahrávanie videa Huaweiom, ktorý poteší stereo zvukom.

Pri fotografiách sa však situácia trochu mení. P10-ka je zábavnejšia. A kvalitou záberov pritom vôbec nezaostáva. Práve naopak - v niektorých situáciách iPhone 7 dokonca prekonáva.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

FOTOGALÉRIA celé zábery (zmenšené na maximálne: 1600 x 1200 b.)

Otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Huawei P10

Apple iPhone 7

Huawei P10

Apple iPhone 7

Huawei P10

Apple iPhone 7

Huawei P10

Apple iPhone 7

Huawei P10

Apple iPhone 7

Huawei P10

Huawei P10

Apple iPhone 7

Huawei P10

Apple iPhone 7

Diskusia k článku:

ondrakomous 28.03.2017 - 20:05

oboji strasny. samsung s7 forever.

markos928.03.2017 - 20:46 Trvalý odkaz

pockal by som na p10 plus, ten ma lepsiu optiku fotoaparatu

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne29.03.2017 - 00:31 Trvalý odkaz

iPhone ma slusny fotoaparat, oproti spicke medzi androidmi je vsak priemerny. Huawei s dvoma sosovkami, ma ovela viac moznosti nastavenia, hlavne aktualne stoji tak o 2-3 stovky menej.

Paci sa mi, ze ani jeden snimok nepreostruje, ako Samsungy.

ondrakomous29.03.2017 - 02:58 Trvalý odkaz

iphone je skvely pro 99% beznych lidi, protoze ma skvelou automatiku, takze uplne kazdy zvladne vyfotit fotku, aniz by musel cokoliv dalsiho upravovat, fotak mu nastavi vsechno automaticky clonu, cas, iso, vyvazeni bile a snimky jsou opravdu relativne dobry, kazdej kdo ma iphone si pochvaluje kvalitu fotek a videii. nadavaji na to prave zkusenejsi, kteri o foceni neco vi a prave ona nemoznost volby nastaveni/manualni rezim je ubiji k smrti. protoze iphone priklad meri expozici bodove, pridava v automatice velky sum/coz sony snimace absolutne nezvladaji
huawei nema tak presnou automatiku, zato uzivateli nabizi bohate nastaveni, ale uprime kdo z beznych uzivalu pouziva manualni rezimy, rozostreni pozadi atd, je to obycejny marketing, vic objektivu, vic nastaveni.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease29.03.2017 - 13:44 Trvalý odkaz

nič extra. iPhone má síce reálnejšiu farebnosť. Ale kontrast (niekedy až prehnaný) a detaily hovoria v prospech P10. Na iP7 proste vidím "šedý zákal". Krásne je to vidno na zelenine a cenovkách.
Škoda, že sa opäť zabudlo na nočné zábery..

Celá diskusia 15 príspevkov