Firefox OS zlyhal a vývojársky tím sa ruší

Ambiciózny projekt po piatich rokoch končí. Platforma, ktorá mala konkurovať Androidu najmä v lacných a slabo vybavených smartfónoch zákazníkov neoslovila.

Firefox OS, na ktorom spolupracovali firmy Mozilla a Telefónica, bol oficiálne predstavený v júli 2012, ale prvé zariadenia s novým systémom sme videli už na februárovom MWC 2012.

Platforma Open Web Devices na báze HTML5 je postavená na základe Linuxu a je veľmi jednoduchá. Celý operačný systém je prakticky internetový prehliadač s niekoľkými aplikáciami, ktoré poznáte aj z bežných internetových prehliadačov v počítači. Firefox OS bol určený najmä pre lacné smartfóny, neskôr sa obavil aj v niektorých inteligentných televízoroch Panasonic.

U nás bol dostupný kompaktný Alcatel Onetouch Pixi 3 (3.5) s cenovkou tesne pod 50 eur. Očakávaný úspech operačného systému nenastal, a tak sa vývojársky tím ruší.

Mozilla sa bude venovať vylepšovaniu internetového prehliadača a nevzdáva sa ani projektu s technológiami zameranými na internet vecí (IoT), v ktorom vidí potenciál do budúcnosti. Vytvoriť konkurencie schopný systém ako alternativu k Androidu a iOS sa zdá byť nemožné. Podarí sa to niekedy?

Zdroj: cnet.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu