Xiaomi Air Purifier 2 - čistička vzduchu nielen pre alergikov

Recenzia čističky vzduchu s inteligentnými funkciami, nastavením rôznych režimov a ovládaním cez mobilnú aplikáciu.

Portfólio Xiaomi je obrovské a vždy vie niečím prekvapiť. Pravidelne vám prinášame recenzie smartfónov tejto spoločnosti a odskúšali sme aj inteligentný náramok Mi Band 2, VR okuliare, LED žiarovky, váhu či IP kameru. Ďalším výrobkom, na ktorý sa pozrieme, je čistička vzduchu Air Purifier 2.

Základné parametre:

Rozmery 240 x 240 x 520 mm, pripojenie Wi-Fi 2.4GHz 802.11b/g/n, spotreba 1,5 W - 31 W, hmotnosť 4,8 kg (s filtrom), senzor kvality ovzdušia, teploty, vlhkosti.

Obsah balenia:

Xiaomi Air Purifier 2, nabíjací kábel 1,8 m (potrebná redukcia na EU sieť), filter, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Miera znečistenia ovzdušia na Slovensku nie je taká vysoká ako v Číne, no čistička vzduchu má opodstatnenie aj v našich končinách. Vhodná je pre alergikov, astmatikov a ľudí s inými dýchacími problémami. Hlavnou úlohou čističky vzduchu je odstránenie peľu, prachu, plesní a iných alergénov, ktoré sú rozptýlené vo vzduchu. Dokáže tiež odfiltrovať baktérie, vlasy, smog alebo formaldehyd. Vhodná je preto aj pre bežného používateľa.

Podľa výrobcu vie Xiaomi Air Purifier 2 odfiltrovať pevné častice veľkosti PM0,3 až PM2,5 vďaka HEPA filtru japonskej výroby kategórie H11. V bežnom režime odfiltruje 310 m3 / hod vzduchu a odporúčaná plocha pokrytia je 21 až 37 m2 . Pri aktivovanom Turbo režime sa tieto hodnoty navýšia až na 388 m3 / hod a 44,6 m2.

Dizajn čističky je jednoduchý no elegantný. Biely plast je kvalitne spracovaný a pôsobí masívne. Zo všetkých strán nájdeme otvory pre vstup vzduchu. Na prednej strane sa nachádzajú štyri indikátory. Horné tri znázorňujú režimy a indikátor ukrytý medzi otvormi v dolnej časti zobrazí stav filtra. Ten dokáže zmeniť farbu podľa stavu filtra a jeho jas si viete prispôsobiť.

Bočné strany pozostávajú iba z otvorov pre ventiláciu. Vzadu nájdeme tlačidlo pre ovládanie podsvietenia a resetovanie filtra v jednom, prachový senzor, adaptér pre elektrický kábel a dvierka pre prístup do vnútra čističky. Pri pohľade zhora je vidieť turbínu, ktorá zabezpečuje cirkuláciu vzduchu a univerzálne tlačidlo pre zapnutie, vypnutie a zmenu režimu.

Aktivácia čističky je veľmi jednoduchá. Po vybalení z krabice otvoríte zadné dvierka, za ktorými je vo vnútri ukrytý napájací kábel. Ten pripojíte do konektoru na čističke a do elektrickej siete. Budete ale potrebovať redukciu pre európske zásuvky. Čističku by ste mali umiestniť tak, aby mala minimálne 20 cm miesta po stranách a 10 cm vzadu. Následne stačí stlačiť tlačidlo zapnutia a čistička začne pracovať.

Ovládať ju môžete pomocou tlačidla, ktoré vám umožní prepínať medzi režimami Auto, Spánok a Obľúbený. Na plnohodnotné používanie a sprístupnenie ďalších funkcií budete potrebovať aplikáciu Mi Home. Stretli sme sa s ňou už pri inteligentných žiarovkách Yeelight.

Po prihlásení sa do Mi účtu zvolíte možnosť pridať zariadenie. Aplikácia následne vyhľadá dostupné Xiaomi zariadenia, v našom prípade čističku. Ak by bolo hľadanie neúspešné, je potrebné zresetovať Wi-Fi modul stlačením napájacieho tlačidla a tlačidla na zadnej stene naraz.

Po úspešnom nájdení pripojíte čističku k vašej domácej Wi-Fi sieti a počkáte na prepojenie. Následne môžete, ale nemusíte, priradiť zariadenie k niektorej z miestností. Význam to má, ak chcete ovládať viac zariadení v jednej miestnosti naraz. Rovnako si môžete vytvoriť skratku, ktorá sa vám zobrazí na domácej obrazovke vášho smartfónu či tabletu.

Prostredie ovládania čističky je veľmi jednoduché a prívetivé. Číslo uprostred obrazovky znázorňuje počet častíc veľkosti PM2,5 vo vzduchu. Hodnoty do 50 sú považované za dobré, 100 a viac ako stredné znečistenie a viac ako 500 za životu nebezpečné. Pod týmto údajom sa nachádza aktuálny stav filtra. Nižšie sú štyri tlačidlá pre voľbu režimov a vypnutie a zapnutie čističky. Po potiahnutí prsta nahor sa zobrazia ďalšie údaje ako teplota, vlhkosť alebo koľko dní ešte ostáva do výmeny filtra.

Nachádza sa tu aj niekoľko zaujímavých údajov, napríklad ako dlho bola čistička aktívna, prirovnanie k pobytu v lese alebo na koľko teplovzdušných balónov by stačilo množstvo prefiltrovaného vzduchu, prípadne koľko nádychov to predstavuje. Toto sú základné funkcie na ovládanie čističky pomocou aplikácie, ďalšie nájdeme v nastaveniach.

Nastavenia ponúkajú možnosti zapnutia Turbo režimu, naplánovanie vypnutia a zapnutia, aktualizácie softvéru, resetovanie filtra a mnoho ďalších možností. V nastaveniach nájdeme aj anglický manuál k používaniu, čo je vítané, nakoľko ten v balení je samozrejme v čínštine.

Keď sme si opísali ako čistička vyzerá, aké má funkcie a ako sa ovláda, ostáva už len zhodnotiť používanie. Samotné ovládanie čističky a inštaláciu hodnotím na výbornú. Celý proces inštalácie je veľmi jednoduchý. Následná manipulácia, či už fyzicky cez tlačidlo alebo cez aplikáciu na diaľku, je rýchla a intuitívna. Zabudnúť nesmieme na zvukový prejav počas filtrácie, ktorý by mohol uškodiť celkovému dojmu z čističky. Výrobca udáva hlučnosť 30 dB. Ja som pre vás túto hodnotu overil v rôznych režimoch a vzdialenostiach. Priemerná hlučnosť v miestnosti bola 35 dB pri vypnutej čističke. Uvádzam tri hodnoty, ktoré predstavujú hlučnosť čističky v režimoch Automatický, Spánok a Turbo. V bezprostrednej blízkosti turbíny som nameral 60 / 40 / 82 dB.

V metrovej vzdialenosti bola hlučnosť už výrazne nižšia a to 37 / 35 / 60 dB. Čo z toho vyplýva? Pokiaľ nebudete stáť priamo nad čističkou je jej hlučnosť zanedbateľná. V nočnom režime vás nebude rušiť pri spánku či sledovaní televízie. Pri zapnutí Turbo režimu je hlučná.

Výhody:

+ cena na domácom trhu

+ spracovanie

+ prepojenie s aplikáciou a jej funkcie

+ hlučnosť v režime Spánku

Nevýhody:

- aplikácia iba v anglickom jazyku

- zlá dostupnosť čističky aj filtrov

Orientačná cena: 100 € v Číne, 270 € na Slovensku

Záver

Čistička vzduchu Xiaomi Air Purifier 2 je ďalším kvalitným výrobkom do domácnosti s inteligentnými funkciami. Jej najväčšou nevýhodou je zložitá dostupnosť a preprava na Slovensko, ktorá výrazne navyšuje cenu. Odporúčam čističku zakúpiť na Gearbest.com, kde s kupónom GBMiAirP a prepravou do EU bez dodatočných poplatkov stojí len 109 €. Problematická bude aj výmena filtra, výrobca ju odporúča približne každého pol roka. Cena filtra je približne 50 € vrátane dopravy.

Diskusia k článku:

Michal 17.01.2017 - 20:02

Rozmyslam nad tym dlhsie, ale tie ceny filtrov kazdeho pol roka su strasne...

Braňo18.01.2017 - 16:24 Trvalý odkaz

Za tých 100 eur je z akej stránky, alebo to bola len cena cca. Našiel som na gearbeste za 135. Ďakujem

Tomáš Brestovanský18.01.2017 - 23:41 Trvalý odkaz

brano279: uvedená cena je z oficiálnej stránky Xiaomi, teda taká, za ktorú ju nikdy nekúpime vzhľadom na marže obchodníkov a drahé poštovné, nehovoriac o colných poplatkoch...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne19.01.2017 - 01:05 Trvalý odkaz

Za taku cenu ju nekupia ani Číňania. Lebo + daň

oliver9927.01.2017 - 01:20 Trvalý odkaz

pokial nemate na oknach kde vetrate pelove siete/latky, cisticka vzduchu je len taka "sranda"

Celá diskusia 5 príspevkov