Xiaomi Yi Home - IP kamera s nočným videním

Recenzia malej IP kamery so širokouhlým objektívom ovládanej cez aplikáciu na smartfóne. Postráži vám byt, dieťa, psa a nezruinuje vašu peňaženku.

Xiaomi nie sú len cenovo dostupné smartfóny, tablety, externé nabíjačky či inteligentné náramky, ale v ponuke slovenských obchodov nájdete aj šikovnú bezpečnostnú kameru, vďaka ktorej si postrážite svoj majetok, starostliví rodičia budú mať pod kontrolou napríklad spiace dieťa a cez kameru si na diaľku pozriete, čo práve robí váš domáci maznáčik.

Základné špecifikácie:

Výška 115 mm, priemer podstavca 80 mm, dĺžka prívodného kábla 2 m, širokouhlý záznam HD videa (111°, 1 280 x 720 b., 20 fps), nočné videnie do 5 m, 4x zoom, pripojenie cez Wi-Fi, kompatibilita s Androidom a iOS, slot na microSD do 32 GB.

Obsah balenia:

Kamera, napájací kábel s microUSB koncovkou, 1A adaptér, dokumenty.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Inteligentná kamera, ktorú v obchodoch nájdete aj pod názvom Xiaomi YI Small Ants IP Camera, vás nezradí ani v noci. Nočný záber síce nie je farebný, ale dobre na ňom vidno všetky potrebné detaily. A tak s nadsádzkou povedané, ľahko odhalíte, kto vám vyjedá v noci chladničku.

Kamera má na výšku pätnásť centimetrov, podstavec na ktorej stojí má priemer osem centimetrov. Nezaberie tak veľa miesta a môžete ju umiestniť takmer kamkoľvek. Nevýhodou je, že musí byť stále pripojená do elektriny, nemá vlastnú batériu, a tak keď doma vypadne elektrický prúd, nebude kamera zaznamenávať vôbec nič. Napájací kábel má dĺžku dva metre (pre niekoho dostatočné, pre iného môže byť krátky) a ku kamere ho pripojíte cez microUSB konektor.

Telo kamery je pripevnené na podstavci pomocou otočného kĺbu s rozsahom 180°, takže si ju nastavíte presne podľa vašich potrieb. Samotný záznam je maximálne v HD rozlíšení 720 x 1 280 bodov, obraz je však dostatočne ostrý a veľkou výhodou je širokouhlý záber 111°. Pri vhodnom umiestnení tak máte prehľad o takmer celej izbe. Na tele kamery nechýbajú dva mikrofóny, záznam videa teda môže byť aj so zvukom. Záleží od vašich nastavení.

Spárovanie s telefónom a kamerou prebieha cez aplikáciu Yi Home Camera, ktorú si bezplatne stiahnete v obchodoch App Store alebo Google Play. Najskôr si vytvoríte účet a pripojíte kameru k domácej Wi-Fi sieti. Po pripojení k sieti sa žltá kontrolka zmení na modrú. Následne musíte vygenerovaný QR kód z aplikácie ukázať na kameru a po pár sekundách sa ozve robotický hlas, že kamera je pripojená.

V nastaveniach aplikácie si zvolíte, či chcete byť upozornení na pohyb pred kamerou a či má byť aj zaznamenaný na microSD kartu (kompatibilná je veľkosť 8 GB až 32 GB). Nájdete tu nastavenie časovej zóny, nočného režimu, otočenie obrazu o 180° a na prístup do aplikácie môžete vyžadovať bezpečnostný PIN kód.

Cez deň si môžete vypnúť upozorňovanie na pohyb pred kamerou a aktivujete si ho na diaľku cez mobil, napríklad po zatvorení predajne, kde máte kameru umiestnenú. Môžete si aj nastaviť oblasť z monitorovaného priestoru, ktorá má reagovať na detekciu aktivity a následne posielať upozornenia (oblasť dverí, okna).

V aplikácii máte pod aktuálnym záznamom z kamery chronologicky zoradené zaznamenané udalosti pri detekcii pohybu. Môžete si záznam prehrať, uložiť do mobilu alebo zdieľať cez správu, Messenger, WhatsApp alebo uložiť ho na Dropbox. Výhodou je zoomovanie počas reálneho záznamu, ale aj pri prehrávaní uloženého videa. V pravej dolnej časti obrazovky sa stále zobrazuje prenosová rýchlosť záznamu, v priemere sa pohybuje okolo 80 - 90 kb/s. Stlačením ikony mikrofónu si môžete vypočuť zvuk sledovaného miesta v reálnom čase. Oneskorenie obrazu a zvuku sú tak dve sekundy.

Priamo zo svojho smartfónu môžete zhotoviť fotografie monitorovaného priestoru a spustiť nahrávanie videa. Všetky snímky a videá nájdete v albume, ktorý je súčasťou aplikácie. Po premiestnení kamery na iné miesto nie je potrebné opakované párovanie so smartfónom. Stačí len kameru pripojiť k zdroju energie, počkať niekoľko minút a opäť všetko funguje ako má. Samozrejme, pokiaľ zmeníte Wi-Fi sieť, treba kameru reštartovať pomocou tlačidla Reset na zadnej strane kamery. To stlačíte pomocou tenkého predmetu na pár sekúnd a počkáte, kým sa opäť rozsvieti žltá kontrolka. Otvoríte si aplikáciu v mobile a pokračujete podľa pokynov na obrazovke. Nemusíte sa báť, že by ste prišli o uložené záznamy na karte alebo v mobilnom zariadení.

Výhody:

+ širokouhlý (111°) záznam obrazu

+ HD záznam je dostatočne kvalitný

+ nočné videnie

+ cena

+ jednoduchá inštalácia

+ poľohovateľná konštrukcia

+ zoomovanie obrazu

Nevýhody:

- nemá vlastnú batériu

- USB kábel mohol byť dlhší

Orientačná cena: 49,99 eur (mobilonline.sk)

Záver

Xiaomi Yi Home je šikovná smart kamera, ktorá vám pomôže s monitorovaním vášho príbytku, detí, domáceho miláčika, ale aj prevádzky (obchodu, kaviarne…). Bez toho, že by ste boli fyzicky prítomní si skontrolujete, či je všetko v poriadku a v prípade nečakaného pohybu budete o tom hneď informovaní upozornením na mobile. Viete si na diaľku pozrieť monitorované miesto v reálnom čase, prehrať si záznamy aktivity, zhotoviť fotografie a popočúvať si, čo sa tam práve deje. Toto všetko zvládne malá kamera s cenovkou do päťdesiat eur, takže jej kúpa ani nezaťaží váš rodinný rozpočet.

Nevýhodou je permanentné pripojenie k zdroju energie a Wi-Fi sieti. Keď vypadne prúd, alebo signál Wi-Fi, kamera nebude nič zaznamenávať a neuvidíte ani záznam v reálnom čase. K dispozícii budete mať len staré záznamy. Nič to však nemení na to, že Yi Home je dobrou a cenovo dostupnou voľbou pre každého, kto chce mať prehľad o tom, čo sa práve deje na pre ňom dôležitom mieste. Nedostatky sa v tejto cenovej kategórii hľadajú naozaj ťažko.

Za zapožičanie ďakujeme partnerskému obchodu mobilonline.sk

Diskusia k článku:

andy214 07.04.2016 - 20:25

Pekný članok. Dúfam že v budúcnosti bude viac recenzií na produkty od Xiaomi.

Luca07.04.2016 - 21:14 Trvalý odkaz

Funguje vsak tato kamera aj na neverejnej (sukromnej) IP ? Podla mna nie.

gsmarena08.04.2016 - 04:21 Trvalý odkaz

andy bude vraj aj recenzia na xiaomi redmi note 3 pro (so snapdragonom 650)fony.sk daco spominali este v barcelone, tak som zvedavy.. no kus viac som zvedavy na Mi5 ten by ste ozaj mohli zohnat na recenziu..

jardo.suster@g…08.04.2016 - 10:57 Trvalý odkaz

stanley odbornik a fanusik tvojho kalibru by uz Mi5 mohol mat, cena oproti top konkurencii je myslim viac nez prijatelna.. Naco este potrebujes recenziu ked uz o nom davno vsetko vies.. Tie tvoje nokie by podla mna tiez privitali noveho cinskeho kamarata do partie..

Richard Hombauer08.04.2016 - 14:56 Trvalý odkaz

Telefony Xiamomi otestujeme radi. Podmienkou je plne spektrum LTE frekvencii a oficialna distribucia.

Celá diskusia 9 príspevkov