Yeelight LED Smart Bulb - inteligentné žiarovky od Xiaomi

Recenzia dvojice LED žiaroviek s inteligentnými funkciami, Wi-Fi pripojením a aplikáciou pre OS Android a iOS s množstvom nastavení.

Čínska spoločnosť Xiaomi je známa hlavne cenovo dostupnými smartfónmi, v apríli tohto roka sme vám priniesli recenziu vlajkovej lode Mi 5 a nedávno i 6,44'' tabletofónu Mi Max. Produktová línia Xiaomi je však oveľa väčšia než ste si možno doteraz mysleli. Okrem smartfónov, tabletov a príslušenstva, ako napríklad externé nabíjačky, sa logo Mi objavuje aj na smartTV, notebookoch, slúchadlách, kufroch a množstve produktov pre inteligentnú domácnosť. Nedávno sme vyskúšali IP kameru a dnes sa pozrieme na žiarovky Yeelight.

Základné parametre:

Priemer 55 mm, dĺžka 120 mm, objímka lampy: E27, menovitý príkon: biela 8 W, farebná 9 W,

napätie: 220 V - 50 Hz 0,1 A, menovitý svetelný tok: 600 lumen, životnosť: 25000 hodín, teplota farby: biela 4000 K, farebná 1700 - 6500 K, farebné spektrum: 16 miliónov farieb, pripojenie: Wi-Fi 802.11 b / g / n 2,4GHz.

Inteligentné LED žiarovky nie sú ani na našom trhu žiadnom novinkou, ponúka ich napríklad spoločnosť Philips. Takmer pred dvomi rokmi sme testovali Prestigio Smart LED Color Light a písali sme aj o LED žiarovkách s Bluetooth a reproduktorom. Od štandardných žiaroviek sa okrem nižšej spotreby vďaka technológii LED líšia najmä tým, že ich môžeme ovládať pomocou aplikácie a pri niektorých si vieme okrem intenzity svetla nastaviť aj farbu alebo rôzne efekty.

Táto pridaná hodnota sa však nepriaznivo odzrkadľuje na cenovke, ktorá sa pohybuje v desiatkach a pri setoch až stovkách eur. Nebolo by to Xiaomi, ktoré poznáme, keby neponúkli svoje lacnejšie riešenie. Tým sú žiarovky Yeelight v dvoch verziách – bielej a farebnej.

Inštalácia žiaroviek je rovnaká ako pri štandardných žiarovkách, no na využívanie pokročilých funkcií si budete musieť nainštalovať do svojho smartfónu aplikáciu Mi Home, ktorú si stiahnete z Google Play alebo App Store. Pri prvom spustení je potrebné sa prihlásiť do vášho existujúceho Mi účtu, alebo si vytvoríte nový. Aplikácia vyhľadá dostupné zariadenia, v našom prípade žiarovku, ktorú cez aplikáciu pripojíte k vašej Wi-Fi sieti. Následne si môžete vybrať alebo vytvoriť označenie miestnosti, kde sa žiarovka nachádza, a taktiež vytvoriť si skratku na ovládanie konkrétnej žiarovky v podobe samostatnej aplikácie. Aplikácia Mi Home slúži na spravovanie a ovládanie aj ďalších výrobkov značky Xiaomi, kam patria aj Wi-Fi routre, lampy, čistička vzduchu a vody i ovládanie infračerveného vysielača, napríklad z Xiaomi Redmi 3S, s ktorým sme žiarovky testovali.

Slovenský jazyk aplikácia neobsahuje, musíte si tak vystačiť s angličtinou, občas sa objavili aj čínske znaky, hlavne pri názvoch produktov. K ovládaniu inteligentnej žiarovky sa dostaneme po jej zvolení v Mi Home alebo skratkou, ak ste ju pri inštalácii vytvorili. Pri vypnutom stave sa v dolnej časti nachádzajú tri tlačidlá – Power, ktoré žiarovku aktivuje, Scene obsahuje osem vopred nastavených režimov (romantický, nočný, kino...) a posledné tlačidlo Snap slúži na výber farby pomocou kamery alebo fotky z galérie.

Keď je žiarovka zapnutá, pribudnú ešte tlačidlá Hue, White a Flow. Prvé dve majú zhodné ovládanie, a to intenzitu svetla, ktorú volíte posunutím prsta vertikálne a farebný odtieň horizontálne. Pri Hue vyberáte z RGB spektra, s White nastavujete teplotu bielej farby a režim Flow mení štyri zvolené farby. Rýchlosť akou sa budú farby meniť nastavíte horizontálnym posunom prsta.

Ovládanie je jednoduché a intuitívne, za čo Xiaomi chválim. V nastaveniach si viete aktivovať časovač vypnutia, premenovať žiarovku alebo aktualizovať SW. Ďalšou funkciou je nastavenie úloh, kedy pri zvolenej podmienke – zvolený čas, aktivovanie dotykom, alebo pri prijatí hovoru či správy (funguje iba na Xiaomi smartfónoch), môžete nastaviť žiarovke aby vykonala nejakú činnosť, napríklad zmenila farbu, zvýšila jas a podobne.

Orientačná cena: 17,09 € (biela), 22,49 € (farebná)

Záver

Yeelight žiarovky ponúkajú všetko, čo by ste si od inteligentných žiaroviek mohli želať. Ovládať ich budete aplikáciou Mi Home, ktorá ponúka množstvo podrobných nastavení a užitočných funkcií. Veľkým lákadlom je aj cena, ktorá je oproti konkurencii polovičná, niekedy až tretinová. Žiarovky Yeelight si môžete zakúpiť na stránke www.ibuygou.com.

Diskusia k článku:

tiboro2007 22.09.2016 - 11:33

Ako to v praxi funguje ked napr. ziarovku zapnem s klasickym vypinacom ale vypnut uz vypnem cez aplikaciu? Co sa stane s vypinacom? Vypinac sa zostane v "zapnutom" stave...a co ked po vypnuti cez app chcem znovu zapnut s vypinacom. Najprv vypnem a hned zapnem? Takto to funguje alebo ako?

Tomáš Brestovanský22.09.2016 - 12:35 Trvalý odkaz

Aby žiarovka fungovala, musí byť vypínač v polohe "zapnutý". Vtedy sa dá žiarovka ovládať pomocou aplikácie - vypnúť a zapnúť. Ak je žiarovka vypnutá cez aplikáciu, vypínač treba stlačiť dvakrát - vypnúť a hneď zapnúť, aby sa žiarovka rozsvietila...

Ondro23.09.2016 - 01:20 Trvalý odkaz

A nefunguje aj. Také niečo pri. tej farebnej, že mám mobil pripojený, v reprákoch hrá hudba, tú sníma mobil a žiarovka na to reaguje? Keby hej tak hneď kupujem

Ondro23.09.2016 - 01:24 Trvalý odkaz

Akosi mi blbne čiarka:-)

Tomáš Brestovanský24.09.2016 - 15:36 Trvalý odkaz

Bohužiaľ toto žiarovka nedokáže, teraz som to skúšal. Stále je tu však možnosť vybrať si štyri farby, zvoliť rýchlosť ich obmeny podľa vkusu a o disco efekt máte postarané ;)

Celá diskusia 7 príspevkov