O2 sa ospravedlňuje: priznať si chybu je fér. Mrzí nás to

Operátor si uvedomil, že obmedzením roamingových dát pre Platinový a Diamantový O2 Paušál, ku ktorému nedávno došlo, nahneval množstvo zákazníkov. Nedostatočným odkomunikovaním a zmenou podmienok "počas hry". Preto im ponúka možnosť zrušiť zmluvu bez poplatkov a vysvetľuje, kde sa stala chyba.

Začiatkom septembra O2 zrušilo roaming v EÚ pre dva najvyššie programy. Zákazníci s Platinovým a Diamantovým O2 Paušálom mohli podľa pôvodných vyjadrení svoje neobmedzené volania, SMS správy a predplatené objemy dát využiť aj pri cestách do krajín Európskej únie.

Už vtedy sa vo Všeobecných obchodných podmienkach (VOP) objavila poistka - princíp 80:20. Čo znamenalo, že zákazník môže v priebehu trojmesačného obdobia využiť 80 % dát a predplatených minút na spotrebu doma a 20 % v zahraničí. Podobné pravidlo bude totiž platiť aj pre všetky roamingové hovory po "zrušení" roamingu v polovici budúceho roka. Je to ochrana proti výrazne nadmernému využívaniu hovorov a dát.

Kde vznikol problém, vysvetľuje na stránke www.soda.o2.sk šéf marketingu O2 Igor Tóth. Keď zostavovali spomínané dva produkty, vychádzali z dovtedy známych údajov o prevolaných minútach a spotrebovaných dátach zákazníkov v zahraničí. O2 už raz roaming rušilo, a to v Českej republike, kde umožňuje volať, SMS-kovať a dátovať ako doma.

Spotreba, a tým aj náklady operátorovi síce narástli, ale dokázal sa s nimi vysporiadať. Preto predpokladal, že keď zruší roaming aj v EÚ, nastane u zákazníkov podobný nárast spotreby dát a počtu prevolaných minút. Znamenalo by to opäť mierny, no stále prijateľný pokles rentability ponúkaných paušálov. Stalo sa však to, čo nepredpokladal.

šéf marketingu O2 Igor Tóth

Spotreba v roamingu enormne narástla. Dôvodom boli zákazníci zdržiavajúci sa dlhodobo v zahraničí. Pre tých však Platinový ani Diamantový O2 Paušál nebol určený. Bol pre slovenských zákazníkov, aby sa pri svojich pracovných cestách alebo dovolenke v krajinách EÚ nemuseli obmedzovať. Problémom je, že za dáta, ktoré zákazník využíva v zahraničí, musí O2 tamojšiemu operátorovi zaplatiť za využitie jeho siete veľkoobchodnú cenu. Čím viac dát sa presurfuje, tým väčšie má operátor výdavky. Od určitej hranice to prestáva byť rentabilné a produkt sa stáva ekonomicky neudržateľným.

V O2 na základe dát o spotrebe zákazníkov počítali s tým, že v zahraničí využijú najviac jednu pätinu dát z predplateného balíka a zvyšok minú doma. Skutočnosť však bola presne opačná, a tu si operátor priznáva druhú chybu. Princíp 80:20 nebol takmer nikde komunikovaný. Neočakávalo sa totiž, že ho bude operátor musieť naozaj uplatniť. A keď, tak len vo výnimočných prípadoch zneužívania.

V O2 si uvedomujú, že niektorých nových zákazníkov získali najmä kvôli deklarovanej výhode, o ktorú teraz prišli. Tým, ktorí by chceli odstúpiť od zmluvy, by mohli vzniknúť isté náklady. Napríklad niektorých zákazníkov O2 "vykúpilo” z viazanosti u iného operátora a dostali bonus na zariadenie, no aj tak im O2 nesplnilo to, kvôli čomu prišli. K vzniknutej situácii sa operátor chce postaviť čelom. Týmto zákazníkom ponúka, že zmluvná pokuta, ktorú až do výšky 150 eur vyrovnal u predošlého operátora, ide na náklady O2. A pri vrátení zariadenia nebude požadovať žiadne dodatočné poplatky.

V prípade zákazníkov s Platinovým O2 Paušálom chce uviesť veci na pravú mieru a jasne odkomunikovať, že limit na roamingové dáta stanovil na 1 GB mesačne, v súlade s princípom 80:20, ktorý je uvedený vo Všeobecných obchodných podmienkach.

Limit 1 GB mesačne je pre zákazníka dostatočne atraktívny objem a zároveň je udržateľný pre operátora. Po jeho prečerpaní môžu zákazníci v zahraničí surfovať za 2 eurá za 50 MB s Internetom na deň, alebo bez neho za 6 centov za 1 MB. Tak ako pri nižších O2 Paušáloch. Zmene, ktorá nastala 1. 12. 2016, sme sa podrobne venovali v článku O2 zmenilo podmienky využívania najvyšších paušálov v EÚ roamingu.

Zdroj: soda.o2.sk

Diskusia k článku:

galaxi 18.12.2016 - 08:47

Dobrý podvod na zákazníka od naj naj najferovejšieho.

dasilva19.12.2016 - 00:08 Trvalý odkaz

Ešte by ma zaujímalo či sa pánovi Tóthovi nezdá 6 € za 500 mega na 30 dní trošku veľa pre O2 fér bez viazanosti. Veď dvojsimkáči hufne prechádzajú v mestách pre dáta k 4-ke. Žeby trošku pridať množstvo dát aj sem ? Veď Orange si už tiež natlklo držku s dátami. Alebo sú všetci spokojní? Asi tie ceny na Slovensku sú riadne prestrelené. Ale v lete padne ROMING. Figu borovú !!! vyberie sa to inde... Howg

Dezi19.12.2016 - 12:52 Trvalý odkaz

Data su dolezite a nie nekonečné hovory ktore operatori davaju. Datove balíčky su katastrofa.a4ka ich rozdava ale mimo mesta ziadne pokrytie

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease19.12.2016 - 17:38 Trvalý odkaz

v lete žiaden ROMING nepadne.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy19.12.2016 - 18:24 Trvalý odkaz

Ked chcete data tak si ich kupte a prestante fnukat...
Normalny smrtelnik co chodi do prace a doma ma wifi tak za mesiac neminie viac ako 300-500MB.
Operatori to vedia a tomu prispôsobujú svoje balicky

Celá diskusia 18 príspevkov