O2 zmenilo podmienky využívania najvyšších paušálov v EÚ roamingu

Využívate Platinový alebo Diamantový O2 Paušál? Dávajte si pozor na svoju spotrebu minút, SMS-iek a dát po cestách do krajín Európskej únie. Neobmedzené hovory a množstvo gigabajtov dát už neplatia. (doplnené o vyjadrenie operátora)

Začiatkom septembra O2 zrušilo roaming v EÚ pre dva najvyššie programy. Zákazníci s Platinovým a Diamantovým O2 Paušálom mohli podľa pôvodných vyjadrení svoje neobmedzené volania, SMS správy a predplatené objemy dát využiť aj pri cestách do krajín Európskej únie. O žiadnych obmedzeniach a FUP vtedy operátor nehovoril. Na tlačovej konferencii aj na svojej stránke s porovnaniami paušálov informoval o využití aj v roamingu v celej EÚ. Pri otázke na prípadné zneužívanie služby hovoril iba o indiviuálnom prístupe.

Teraz sa situácia mení. Na stránke O2 venovanej paušálom je pri Platinovom a Diamantovom upozornenie, že v EÚ môže zákazník využiť iba 1 GB dát. Na využívanie služieb volaní a SMS má operátor mierku v pomere 80:20 domácej a roamingovej spotreby. To znamená, že 80 % z celkovej spotreby by malo byť využívaných na území SR a ČR a 20 % v zahraničí.

Podľa operátora by tak mal zákazník pri cestách do zahraničia zrejme kontrolovať svoju mesačnú spotrebu, či náhodou jeho roamingová komuikácia v EÚ nepresiahla 20 % z aktuálnej domácej komunikácie. V časti otázok a odpovedí sa pri objeme dát píše: v rámci Platinového a Diamantového O2 Paušálu môžete počas jedného fakturačného obdobia využiť v EÚ bez poplatkov až 1 GB z vášho celkového objemu dát.

Je vysoko pravdepodobné, že väčšina zákazníkov stanovenú hranicu neprekročí a operátor sa týmto chce chrániť proti zneužívaniu skupinou zákazníkov, ktorí tieto paušály využívajú najmä v zahraničí. Operátor doteraz zákazníkov s vysokým paušálom na zmenu podmienok neupozornil, je teda otázne, ako by pristupoval k prípadnej reklamácii pri účtovaní za dáta a hovory vyčerpané v EÚ nad rámec FUP. Stačilo zákazníkom s vysokým paušálom poslať aspoň informačnú SMS-ku. Nestalo sa. Prečo? (doplnené: O2 posiela informačné SMS postupne, vo vlnách). Aj na to sme sa opýtali operátora. Na jeho vyjadrenie a oficiálne stanovisko čakáme. Neskôr ho doplníme do článku.

Doplnené 1. 12. 14:40 hod.

Od 1.12.2016 sme presnejšie definovali pravidlá používania dát v roamingu pre Platinový a Diamantový O2 Paušál. Pravidlo hovorilo o pomere 80:20 domácej vs. roamingovej prevádzky. V záujme transparentnosti a jednoduchosti pre zákazníka sme pristúpili k zjednodušeniu a definovaniu presného objemu dát, ktoré možno využiť v EU roamingu bez príplatku, a to na 1GB. To zároveň umožňuje klientovi lepšiu kontrolu nad využívaním dát. Pri hlasových službách, SMS a MMS naďalej platí pravidlo férového využívania, a to, že 80% prevádzky by malo byť realizované v SR, resp. ČR a roamingové služby v EÚ by nemali presiahnuť 20%. Službu považujeme za vhodnú pre zákazníkov, ktorí sa v zahraničí pohybujú krátkodobo s cieľom dovolenky, či pracovnej cesty. Nie je určený pre zákazníkov, ktorí v zahraničí žijú alebo pracujú.

K úprave podmienok Platinového a Diamantového paušálu sme pristúpili v zaujme transparentnosti a jednoduchosti pre zákazníka. Spätná väzba od zákazníkov bola taká, že pravidlo bolo pre nich v prípade dát len ťažko uchopiteľné.

Informovanie klientov:

Upresnenie pravidla 80:20 pre súčasných užívateľov Platinového paušálu je platné od 1.12.2016. Zákazníci sú o objeme dát v roamingu v rámci paušálu informovaní SMS pri prechode hranicou alebo ak sa už nachádzajú v zahraničí. Pri Platinovom O2 paušále nejde o zmenu doteraz platného pravidla, ale len o jeho upresnenie v záujme transparentnosti.

Definovanie pevného objemu dát využitelných na roamingu pri Diamantovom paušále bude pre súčasných klientov platné o 1.1.2017. Zákazníkov Diamantových paušálov informujeme prostredníctvom SMS.

Zákazníkov, pre ktorých je táto úprava relevantná sme informovali v súlade s platnou legislatívou mesiac vopred.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: o2.sk

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 01.12.2016 - 12:55

Tak, to bolo rýchle.

galaxi01.12.2016 - 13:09 Trvalý odkaz

Ľutujem každého kto im nato skočil.

bedo01.12.2016 - 13:27 Trvalý odkaz

Ale toto nie je nic nove, cital som o tom uz pred casom, ked na istom portali pisali o zlacneni O2 pausalov na polovicu. V podstate aj tu je o tom clanok, ale bez bonusu za prenos. Niekde som cital, ze sleduju 3 mes. obdobie a v pripade porusenia posielaju upozornujuce sms. Nikde sa ale nepise nic o spoplatneni. Ako to je v skutocnosti, netusim. Ak tieto podmienky neplatia od zaciatku a zakaznici o tom neboli informovani, potom je to dost velky preslap. O2 uz davno nie je fer, pred par rokmi som rozmyslal o prechode, ale odradila ma vyssia plna cena MT k pausalu, ako bez neho a slabe pokrytie, no to sa uz zlepsilo.

Lenka Ivančíková01.12.2016 - 13:35 Trvalý odkaz

Ja sama pouzivam Diamantovy O2 Pausal. Uz roky. Data v EU ma samozrejme velmi potesili, casto cestujem aj pracovne za hranice a dat nie je nikdy dost. Do dnesneho dna som zila v predstave, ze ked pojdem napriklad na MWC do Barcelony, nemusim hladat na spracovavanie clankov a fotografii Wi-Fi, ale vsetko budem riesit cez data. Osobne som sa na to pri uvedeni v septembri pytala, odpoved bola, ze pripadne zneuzivanie sluzby budu riesit individualne.

marek123401.12.2016 - 15:34 Trvalý odkaz

Lenka a to platíš 65 EUR mesačne??? Lebo od vás s Richardom by som čakal, že máte prehľad o paušáloch a práve pri vás by som čakal, že si pripravíte ponuku nad rámec všetkých smrteľných ponúk. :)
Ja používam HAPPY XL za 12.99 EUR (36 bez telefónu /2 za polovicu a za odporúčanie 2x2,5) a nikdy pri cestovaní som nemal problém so sieťou, nakoľko aj ma MWC Barcelone je neskutočne veľa free hotspotov aj pre novinárov. Už len z princípu im dať v podstate 65 EUR zato, že dostanem 1GB dát v zahraničí mi príde choré. Prímam bežne v zahraničí stovky minút v EU, nikdy ma to nestálo nič a za volanie 0,06 ct za minútu, no nech volám sto minút za pobyt tak mi to príde 0,06 * 100 minút je 6 EUR k tomu môj paušál za 13 = celkom 19 EUR! A to samozrejme ešte dávam do nákladov a DPH sa mi odráta.

Celá diskusia 15 príspevkov