Služby, ktoré ste doteraz nepoužívali, pretože ste na ne nemali dátový balík

PR · V našich rukách sa objavujú stále výkonnejšie telefóny s čoraz lepšími displejmi a vďaka klesajúcim cenám dátových balíkov u mobilných operátorov je možností využitia smartfónov ešte viac. Bola by škoda používať mobil iba na fotografovanie, telefonáty a sociálne siete.

Okamžité zálohovanie fotografií a videí

Vďaka cloudovým službám môžete úplne zabudnúť na vyberanie pamäťovej karty i pripájanie smartfónov k počítaču USB káblom. Internetové služby sa postarajú o zálohu dát, kontaktov, fotografií a videí z dovolenky. Apple ponúka automatické zálohovanie fotografií na iCloud priamo v operačnom systéme iOS. V nastaveniach postačí zaškrtnúť položku iCloud Fotoknižnica. Posledné zníženie cien virtuálneho úložiska prináša 50 GB priestoru za príjemných 99 centov mesačne. Upload môže byť okamžitý, kdekoľvek sa nachádzate.

Alternatívou sú Dropbox a OneDrive. V súčasnosti nám ale najväčší význam dáva služba Google Photos dostupná pre Android aj iOS. Po spárovaní s vaším Gmail kontom a nastaveniach na "Pôvodnú veľkosť" postupne odkrajuje z priestoru v Google Drive (15 GB máte zadarmo, 100 GB stojí necelé dva doláre).

Prevratná je druhým variantom. Ak váš smartfón vytvára snímky s rozlíšením menším než 16 Mpx a nahráva maximálne Full HD video, bez obáv môžete použíť režim "Vysoká kvalita". Potom je úložisko v Google Photos neobmedzené a zálohovať môžete toľko fotografií a videí, koľko len chcete. Väčšie snímky a video sa na spomínaný limit automaticky orežú.

S dátami sa nikde nestratíte

Zabudované GPS moduly v smartfónoch využijú navigačné a fitness aplikácie. Mapy HERE pokrývajú celý svet a môžete si ich stiahnuť v pohodlí domova. Na každodenné dochádzanie do práce je výhodné byť pripojený online vďaka navigácii Waze. Tá neustále komunikuje s ostatnými používateľmi aplikácie. Podľa ich aktuálnej rýchlosti a polohy dokáže analyzovať dopravnú situáciu v meste. Nielenže naviguje z bodu A do bodu B, ale vašu trasu prispôsobí tak, aby ste sa vyhli dopravným zápcham. Samozrejmosťou sú upozornenia na nebezpečenstvo (odstavené vozidlá či výtlky) a policajné hliadky.

Fitness aplikácie dokážu presne zmerať čas a lokalitu vášho behu, cyklistického tréningu alebo jazdy na korčuliach. Populárne Endomondo, Strava, Runkeeper, Runtastic alebo Nike+ uložia aj priemernú rýchlosť a prevýšenie. V počítači pri pohľade na zosynchronizované dáta z posledných tréningov ľahko zistíte, či sa vaša kondícia posúva správnym smerom.

Zabudnite na CD-čká a kupovanie albumov

Vďaka dostatočne veľkým dátovým balíkom už do mobilu nemusíte presúvať ani vašu obľúbenú hudbu. Nahradia ju niekoľkonásobne väčšie databázy streamovacích služieb Spotify alebo Deezer. Obe služby ponúkajú základný balík s reklamami aj bez mesačného poplatku. Spotify bez komerčného obsahu a s vypnutým náhodným poradím skladieb v albumoch stojí 5,99 eur.

Na Slovensku už podobný formát ocenia aj fanúšikovia seriálov a filmov. Netflix ponúka prvý mesiac na vyskúšanie zadarmo. O neustále aktualizovaný zoznam titulov dostupných na našom území sa snaží služba Finder.com

Investícia do dátového balíka s dostatočným objemom megabajtov sa vám dokonca môže vrátiť. Napríklad Apple si za skok z 32 GB iPhonu 7 na model s väčším 128 GB úložiskom pýta doplatok 110 eur. Mobilný operátor 4ka napríklad nedávno predstavil dáta centrické produkty TO. 10 GB dát tak môžete mať už za 5 eur. Ak budete mať svoje fotografie, mapy a hudbu stále dostupnú online, veľké vnútorné úložisko či pamäťové karty nebudete vôbec potrebovať.

Článok vznikol s podporou operátora 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu