Android a iOS TIP: Google Fotky - neobmedzený fotoalbum v cloude

Máte v mobile množstvo fotografií a videí, ktoré zaberajú veľkú časť pamäte? Riešením môže byť bezplatné online úložisko od Google. Má to ale menší háčik.

Nároky používateľov na pamäť v mobilných zariadeniach sú stále vyššie. Môže za to množstvo nainštalovaných aplikácií, hier a fotografií či videí nasnímaných vo vysokom rozlíšení. Riešiť sa to dá nielen pamäťovou kartou alebo zakúpením smartfónu s veľkou vnútornou kapacitou, ale aj používaním online úložiska.

Aplikácia Google Fotky zálohuje vaše fotografie a videá do cloudu a kedykoľvek k nim máte prístup buď z mobilného zariadenia s operačným systémom Android, iOS alebo počítača. Aplikáciu môžete používať iba s Gmail kontom. Po zadaní prihlasovacích údajov si vyberiete, v akej kvalite sa budú fotografie a videá zálohovať.

Prvou a bezplatnou možnosťou je tzv. Vysoká kvalita. V tomto prípade sa rozlíšenie vašich fotografií zníži na 16 megapixelov. Ak má fotoaparát vášho mobilu nižšie rozlíšenie, snímky zostanú v pôvodnom rozlíšení. Videá sa do Google cloudu uložia až vo Full HD (1080p). Obsah v procese zálohovania prechádza miernou kompresiou, čo sa občas odrazí na zhoršenej kvalite snímok i videí.

Výberom možnosti Vysoká kvalita získate neobmedzené úložisko. To znamená, že si pokojne môžete zálohovať celú galériu smartfónu do cloudu a následne uvoľniť pamäť. Priamo v nastaveniach sa nachádza voľba "Uvoľnenie úložiska v zariadení", ktorá za vás po zálohe snímok a videí tento obsah z pamäte jednoducho vymaže.

Druhou možnosťou je zálohovať fotografie a videá v originálnej kvalite, v akej ste ich nasnímali. Tu si už zrejme so základným bezplatným 15 GB úložiskom nevystačíte a budete musieť siahnuť po peňaženke. Ďalších 100 GB vás bude stáť 1,99 € mesačne. Zakúpiť si môžete aj 1 TB za 9,99 € alebo 30 TB za 299 € mesačne. S uloženým obsahom môžete ďalej pracovať, vytvárať albumy, koláže a zdieľať.

Medzi najväčšie výhody aplikácie Google Fotky patrí aj inteligentné vyhľadávanie vo fotkách. Zadaním slova kvet rýchlo vyhľadáte všetky fotografie na ktorých sú kvety. Zadať môžete aj pojmy, napríklad Veľká noc a vyhľadávať môžete podľa polohy alebo ľudí. Výsledky sú vo väčšine prípadov adekvátne a správne.

Diskusia k článku:

Miso 14.11.2016 - 09:24

Za sumu 0,99€ mesacne sa da rozsirit ulozisko iCloud na 50GB. To by mohlo vacsine postacovat.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne14.11.2016 - 09:41 Trvalý odkaz

iCloud je vhodny na zalohy zariadeni, ak ma clovek doma viac apple zariadeni. Google fotky postacuju. Mne sa pacia zdielane albumy, kde za par sekund mam pre rodicov sumar fotiek a videi z vyletu s detvakom do Bratislavy...

jonjon14.11.2016 - 14:52 Trvalý odkaz

Ta kompresia nie je az taka mierna - je dost viditelna, co je skoda, inac by to bolo super. A nedopracoval som sa k tomu ako zablokovat aby album ktory som s niekym zdielal, uz ten clovek nemohol zdielat dalej.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne14.11.2016 - 16:30 Trvalý odkaz

Viditelna je pri 1:1. Na socialne siete a aj do tlace 10x15 to staci...

jonjon16.11.2016 - 11:24 Trvalý odkaz

Pocviem to teda inac: ak si odfotis fotku kvalitnym fotkaom, bde mat rozlisenie 4000x3000px a google ti ju sprzni komprimaciou, tak pri velkosti 2000x1000 ti to mozno az tak vadit nebude (vela ludom uz aj tu ano). Ale ked sa zvysi rozlisenie obrazoviek a budes si chciet raz tu fotku pozriet na 4K/8K obrazovke, ktora ti ju uz ukaze v plnej velkosti, tak uz tam uvidis aj tu komprimaciu.
Jednoducho, je to skoda ze komprimuju.

Celá diskusia 9 príspevkov