JBL Everest 100 - športové slúchadlá za stovečku

Recenzia Bluetooth športových slúchadiel, ktoré oceníte pri behu, v lietadle aj na ulici.

JBL je členom skupiny Harman, ktorú poznáte podľa výrobkov s logom Harman / Kardon. Táto trojpísmenková firma sa zameriava skôr na mladšie publikum. Ich Bluetooth slúchadlá a reproduktory sú typické mladistvým dizajnom a často výraznejšími hĺbkami. K top produktom radíme prevratný reproduktor JBL Xtreme, ktorý by nemal chýbať na žiadnej poriadnej záhradnej oslave (alebo skôr párty).

Občas si chcete hudbu vypočuť súkromne, napríklad počas pohybovej aktivity alebo pri cestovaní. A práve JBL Everest 100 je v takýchto situáciách ideálnym spoločníkom.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V poslednej dobe som sa pri Bluetooth slúchadlách stretol s tromi modernými riešeniami:

- štuple tradične prepojené káblikom, ako v dnešnom prípade

- štuple na káblikoch vychádzajúcich z plastovej konštrukcie Samsung Level U

- bezdrôtové štuple z budúcnosti Samsung Gear Icon X

Riešenie Samsung Level U je asi najšikovnejšie. Keď vyberiem z ucha jedno alebo obe slúchadlá, môžem ich na krku nosiť aj celý deň a nespadnú. Lietadlo pristane, hudbu teda vypnem, obliekam sa, na chrbát si dávam batoh, kontroly, hľadanie verejnej dopravy...a keď už sedím v metre či autobuse, zase si dám slúchadlá do uší a počúvam ďalej. Problém je, že vo vrecku takéto riešenie zaberá veľa miesta.

Ako najlepší nápad sa zdajú futuristické Gear Icon X. Každé slúchadlo funguje samostatne, ovládate ich dotykovou plochou, klopkáte si tak po ušiach a užívate si muziku, ktorú máte radi. Lenže, na jedno nabitie vydržia hodinu a keď mi jedno slúchadlo náhodou vypadlo medzi vlakovými vozňami a skoro mi odskočilo cez medzeru na koľajnice, pochopil som, že toto nie je nič pre mňa.

A že najradšej vyberiem z vrecka pomotaný káblik s dvomi výborne znejúcimi štupľami na konci, s tradičným ovládaním pomocou trojice tlačidiel a s lepšou elimináciou okolitého hluku. JBL Everest 100 príjemne prekvapili zvukom, ktorý je bohatší a celkovo krajší než Samsung Level U. Navyše, keď som si bol zabehať a po pár minútach som hudbu počúvať nechcel, ovinul som Everest 100 jednoducho okolo prstov.

Základné parametre:

16 gramov, menič s membránou 5,8 mm, Bluetooth 4.1, frekvenčný rozsah 10 - 22000 Hz, výdrž až 8 hodín počúvania hudby na jedno nabitie.

Žiaľ, JBL Everest 100 nie sú vodeodolné. Kvôli zvýšenej odolnosti sa radšej obzrite po JBL Reflect Mini BT s rovnakým zvukom, výdržou aj cenovkou. Už z názvu vyplýva, že ponúkajú navyše aj vysoko reflexný káblik, ktorý sa odráža od svetiel áut či bicyklov.

Nesmiem však zabudnúť ešte na jednu dôležitú vec - tvar slúchadiel. Treba sa naučiť ich nasadiť, dôkladne si musíte zvoliť aj jednu z troch veľkostí gumených nástavcov a pripraviť sa musíte aj na tlačenie v ušiach. Ja som ich vždy vydržal nosiť maximálne dve hodiny. Potom som si na chvíľu musel dať prestávku. A vždy bolo rozumnejšie nenechávať ich na krku, ale radšej ich zmotať do vrecka. Pretože už po pár minútach chôdze či iného pohybu sa vždy zošmykli na jednu stranu. Občas som ich zachytil v poslednej chvíli pred zošmyknutím na zem. Našťastie, aj na toto výrobca myslel a JBL Everest 100 vybavil drobným prvkom pre ukotvenie oboch slúchadiel v štýle náhrdelníka. Spoľahlivosť tohto malého patentu je však v istých situáciách otázna. Modelu JBL Reflect Mini BT však chýba úplne. A to je ešte horšie.

Cenovka týchto slúchadiel je 99 eur. Uznávam, nie je to málo. Oproti mierne lacnejším Samsung Level U však ponúka JBL Everest 100 ľahšie prenášanie vo vrecku, lepšiu elimináciu okolitých ruchov (čo oceníte najmä v lietadle) a podstatne čistejší a živší zvuk. Ten nie je prebasovaný, ale pekne vyvážený. Výraznejšie hĺbky sú však pri pohybe ulicami miest či cestovaní rôznymi dopravnými prostriedkami skôr žiadúce.

A samozrejme, že s JBL Everest 100 môžete aj telefonovať.

Videorecenzia:

Orientačná cena: 99 eur (Vzdy.sk)

Záver

Za seba môžem povedať, že Everest 100 sú asi najlepšie Bluetooth slúchadlá, aké som tento rok testoval. Zvuk zodpovedá vyššej cenovke, tvar zase zabezpečí zníženie ruchu okolia, čo znamená počúvanie hudby na tichšej hlasitosti. Keď si ich však kúpite, dávajte si pozor na nosenie na krku. Po vybratí z uší ich radšej strčte rovno do vrecka, lebo inak ich zaručene stratíte. K osemhodinovej výdrži na jedno nabitie nemám výhrady a to, že po dvoch hodinách v uchu tlačia je vlastne pri takto tvarovaných slúchadlách úplne normálne.

Diskusia k článku:

martian 17.10.2016 - 18:32

Je bluetooth povoleny v lietadle??? :)

Celá diskusia 2 príspevky