Orange v Q3 2016: mierny pokles výnosov, nárast zákazníkov

Orange zverejnil svoje výsledky hospodárenia za tretí tohtoročný kvartál, ktorý ukázal mierny medziročný pokles výnosov, ale nárast zákazníkov mobilných služieb.

Výnosy Orangeu dosiahli k 30. 9. tohto roka 409,7 mil. eur, čo medziročne predstavuje pokles o 2 %. V rámci výnosov z mobilných služieb boli už tradične najrýchlejšie rastúcou zložkou výnosy z mobilných dátových služieb. Na celkových výnosoch z mobilných služieb tvorili takmer 23 % a medziročne sa zvýšili o 4 %.

Stále významnejší podiel na celkových výnosoch tvoria výnosy z fixných služieb. Počet zákazníkov fixných služieb dosiahol 193-tisíc, z čoho viac než 78-tisíc sú zákazníci využívajúci digitálnu TV.

V treťom kvartáli 2016 spustil Orange aj jeden zo svojich najväčších investičných projektov do rozširovania svojej pevnej siete v posledných rokoch. Výška plánovanej investície je 36 miliónov eur.

Pokrytie širokopásmovým mobilným internetom od Orangeu už prekročilo 95 % populácie Slovenska, pričom 4G sieť je dostupná už pre 77,1 % obyvateľstva. Za posledné obdobie Orange posilnil svoju 4G sieť predovšetkým v regiónoch a od začiatku roka ňou pokryl približne 650 obcí. Medziročne narástla dátová prevádzka o 25 %, z čoho 40 % dát bolo prenesených v 4G sieti. Okrem dátovej prevádzky rástol aj počet zákazníkov mobilných dátových služieb a dosiahol 1,32 milióna, o 10 % viac než v rovnakom období minulého roka.

K 30. septembru 2016 evidoval Orange 2,89 milióna aktívnych zákazníkov mobilných služieb, čo je oproti tretiemu kvartálu 2015 mierny nárast. Priemerný mesačný výnos na jedného zákazníka (ARPU) je 12,2 eur. Pred rokom to bolo 12,9 eur. Pre porovnanie; ARPU v O2 je 9,65 eur.

V oblasti digitálnych inovácií Orange pokračoval v rozširovaní dostupnosti nového konceptu svojich inšpiratívnych predajní a spustil i digitálnu faktúru, s ktorou majú zákazníci lepší prehľad o svojej spotrebe za služby.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 27.10.2016 - 02:44

V roku 2012 bolo ARPU Orangeu 17 eur. Dnes priemerny zakaznik minie 12 eur mesacne. Velmi zaujimave. http://www.fony.sk/clanky/7006-orange-hospodarske-vysledky-za-rok-2012

Manobb27.10.2016 - 08:44 Trvalý odkaz

Richard, ľudia proste aj viac používajú rozum a majú aj viac informácií o ponukách v EÚ, či vo svete. Dnes už babenka na pultíku má horšiu pozíciu, ako kedysi, keď rady boli aj pred predajňou (najmä na začiatkoch mesiaca).

Ešte aj dnes si pamätám, ako každý mesiac išli v TV nové reklamné šoty a nie ako dnes, kedy Ťa tá istá reklama "trýzni" aj viac mesiacov.

A aj "socializmom ohlúpených" ľudí čoraz viac ubúda, mladí proste majú lepšie možnosti na získavanie informácií spoza hraníc, či spoza dediny/mesta ako mali ich rodičia /starí rodičia/.

Peter Čapkovič27.10.2016 - 09:45 Trvalý odkaz

„V rámci výnosov z mobilných služieb boli tradične najrýchlejšie rastúcou zložkou výnosy z dátových služieb. Na celkových výnosoch z týchto služieb tvorili takmer 23 percent, medziročne sa zvýšili o 4 percentá,“ uviedol Orange.

Je to jasne, kedže tu su najvyššie výnosy, tak tam zvýšia ceny, aby bol zisk ešte väčší. Inak ako nenažranosť sa to nedá nazvať.... To sa potom nemuia čudovať, ak im to bude klesať aj nadalej, čo predpokladám, že bude a ešte rýchlejšie ak konečne nezačnú počúvať ľudí a ich skutočne potreby. Je doba smartfonov, potrebujeme dáta dáta dáta a ešte raz dáta. Nie paušál 30€ síce neobmedzené volania, ale k tomu smiešnych 5000MB v superrýchlej sieti, kde ich minie za den dva... Načo taká sieť, ked ju nemam ako využívať??

nanoSIM07.11.2016 - 22:02 Trvalý odkaz

Zaujímavá je aj reklama Orangeu teraz v 2016: Volá sa Odmena za prenos čísla.
"a predstavte si, keď k nám privediete svojho známeho, môžete dostať spoločnú odmenu až 300€" To je už aké ARPU od Orangeu :-)

Celá diskusia 5 príspevkov