Účet za problematický Galaxy Note 7 sa šplhá k piatim miliardám eur

Samsung zrevidoval svoje straty spojené s ukončením predaja Galaxy Note 7. Zníženie zisku očakáva v troch po sebe idúcich kvartáloch a firma má mať prevádzkový zisk nižší spolu o 6,1 bilióna kórejských wonov.

Prvá oficiálna správa výrobcu o očakávaných stratách sa venovala len údajom za tretí tohtoročný kvartál. Samsung začiatkom týždňa prehodnotil svoje predpokladané finančné výsledky a priznal, že sa mu v Q3 2016 zníži prevádzkový zisk o viac než dve miliardy eur.

Vysoká suma, ktorá by nejedného konkurenta možno položila na lopatky, však nie je konečná. V piatok zverejnená tlačová správa Samsungu hovorí o negatívnom dopade aj na dva nasledujúce kvartály. Priame náklady na ukončenie predaja tabletofónu Galaxy Note 7 a pokles príjmov z možného predaja boli vyčíslené na 2,5 bil. kórejských wonov v štvrtom kvartáli 2016 a ďalší približne 1 bilión KRW v prvom kvartáli 2017.

Prepočítané na eurá ide o 2,006 miliárd eur v Q4 2016 a 802,5 miliónov eur nasledujúci Q1 2017. Keď k tomu pridáme zníženie prevádzkového zisku o 2,089 mld. eur v Q3 2016, vychádza účet za aféru s Note 7 vo výške 6,1 bilióna kórejských wonov - 4,895 miliárd eur. O takú závratnú sumu má mať Samsung nižší prevádzkový zisk spolu za Q3 2016 až Q1 2017.

Do budúcnosti sa plánuje Samsung zamerať na predaj kľúčových modelov Galaxy S7 a Galaxy S7 edge. Takisto chce sa venovať zvýšeniu bezpečnosti svojich výrobkov a uskutoční významné zmeny v procesoch zabezpečovania kvality.

Vlastníte Samsung Galaxy Note 7 a zatiaľ ste sa nezapojili do výmenného programu? Ako postupovať a na čo máte nárok sa dozviete z článku Samsung vydal bezpečnostné pokyny pre majiteľov Galaxy Note 7.

(1 EUR = 1246,06 KRW, kurz NBS platný k 14. 10. 2016)

Zdroj: news.samsung.com

Diskusia k článku:

Peter 16.10.2016 - 21:48

neviem no, cela kauza mi pride "divna". zas, tak vela fonov nezhorelo.... keby to bolo kazdy desiaty, ale ved v CR a SR bolo x kupcov, a nic im nehorelo.. nestacilo znizit vykon nabijacky? ved je to fon,ako kazdy iny. stacilo tam vymenit bateriu za nejaku bezpecnejsiu, dat nabijacku s mensim vystupnym prudom, a kludne vratit 50% ceny. plno ludi by s tym suhlasilo /ak by to bolo bezpecne/. takto ludom vzali dost zaujimavu hracku bez moznosti alternativy. neverim, zeby sa ludia "niektori" neuspokojili s vecami ako kratsia vydrz, dlhsie nabijanie... proste, samsung nevyskusal nic, rovno to zakaznikom vzal od "pysku" a papa.

ondrakomous17.10.2016 - 00:50 Trvalý odkaz

v cr bylo prodanych kolem tisicovky kusu, udajne samsung nevedel, kde je chyba, respektive on tam dal jiny baterie od jinyho vyrobce a baterkama to nebylo, prej se spekuluje o tom, ze byla spatne konstrukce, ze se baterka mohla klidne rozlomit vejpul, nebo ze chyba byla nekde v zarizeni. duvod proc to stahli byl asi jediny mozny reseni, takze ta zavada teoreticky mohla byt v uplne kazdym telefonu, tj vadnych 100%, ona se treba neprojevila hned, ale samsung musel vedet, ze se casem projevi, musela to byt fatalni chyba, jinak by nesahli po takhle drastickym reseni. kdyz vymenis baterku a ono to nepomuze, tak je chyba nekde jinde a to je ten prusvih. takze kazdy jednotlivy note 7 mohl teoreticky zacit horet, pokud byla chyba na konstrukci, nebo elektronice. baterky vyloucili.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease25.10.2016 - 12:48 Trvalý odkaz

Prvá vlna mala batérie od dcérskej spločnosti Samsung SDI (dodáva batérie aj Applu).
Druhá vlna bola osadená batériami ATL . Lenže problém je v tom, že pôvodný návrh počítal s menším akumulátorom. K tomu treba pripočítať velmi úzky profil fonu a pri Note7 zvýšenú tuhosť hliníka a skla. Izolačné dosky (oddelujúce anodu a katodu) boli u SDI príliš blízko seba a tým vyvíjaný enormný tlak. ATL toto opravilo, ale zrejme tam bolo stále "málo" miesta a tuhá hydroizolácia medzi batériou a bočným rámom.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease25.10.2016 - 13:37 Trvalý odkaz

teraz som čítal, že pôvodných objednávok na Note7 bolo 12 miliónov. Podla prieskumu polovica (6 mil.) prejde na iPhone 7 Plus (i keď mi to hlava nebere).
Samsung reaguje (zatial iba v Kórei) svojim UPgrade programom v ktorom si majitelia Note7 budú môcť v 2017 kúpiť Galaxy S8 a Note8 za 50% ceny..

ondrakomous25.10.2016 - 21:14 Trvalý odkaz

verim, ze 99% zakazniku preslo na apple a uz se k samsungu nikdy nevrati. ke komu jinymu bys chtel prechazet, tyhle dve firmy se o zakazniky pretahuji dlouho, samsung chtel apple predstihnout, paradoxne jim nahral na nejvetsi smec, vlastne kdyz ted premyslim, tak nahrali uplne vsem. byl jsem na jejich prodejne,nebyla tam ani noha. pred tim meli porad plnou prodejnu.

Celá diskusia 5 príspevkov