Harman Kardon Onyx Studio 2 - vkusný dizajn aj zvuk

Recenzia 4-kanálového Bluetooth reproduktora s výkonom 60 W, veľmi pekným zvukom a výdržou 5 hodín na jedno nabitie.

V poslednej dobe som toho počul až až. Vyskúšal som si atraktívny puk Beoplay A1 za 249 eur, do domácej zbierky som konečne dokúpil Bose SoundLink Mini II v hodnote 220 eur, aby som s ním mohol porovnávať ostatné reproduktory, a od kamaráta som si tiež požičal Bose SoundLink III, čo je približne tristoeurový Bluetooth reproduktor s triezvym dizajnom. Čím viac toho vyskúšam, tým sa viac orientujem v týchto produktoch. Snáď každý z nich má svoje opodstatnenie. Jeden je úžasný v pomere rozmery / výkon, druhý zaujme dizajnom a musím povedať, že ma zatiaľ žiadny svojim zvukom vyslovene nesklamal. Dunivé reproduktory typu Beoplay A1 alebo rôzne kúsky od JBL (Charge 3, Xtreme) sa lepšie cítia v priestore a vonku. Iné zas kľudne môžete umiestniť do poličky. Takým je aj dnes testovaný produkt, ktorý môžete z rohu krásne nasmerovať do miestnosti.

Základné parametre:

28 x 26 x 16 cm, 2,15 kg, 4 x 15 W, Bluetooth 3.0, batéria 2600 mAh, výdrž do 5 h, nabíjanie 19 V / 2.0 A

H/K Onyx Studio II je dnes už trochu výbehový model vhodný skôr do obývačky než na prenášanie v batohu. Lenže, jeho cenovka aktuálne dosiahla príjemných 199 eur. A za tie ponúka viac muziky než všetky doteraz spomínané kúsky. Chýba mu síce pripojenie k druhému reproduktoru pre vytvorenie stereo efektu (čo ponúka napríklad Beoplay A1, niektoré reproduktory JBL ako aj novinka Onyx Studio 3), nemôžete ho obliať vodou a nenabijete ho cez microUSB (ako iné malé Bluetooth reproduktory), no tam jeho nevýhody asi aj končia.

Onyx Studio II je za dvesto eur zvukovo asi to najlepšie, čo si dnes môžete kúpiť. Drahší JBL Xtreme je úžasný stroj na party aj do obývačky, no, úprimne povedané, dizajnom sa hodí skôr von a tie výrazné hĺbky treba pri bežnom používaní tlmiť ekvalizérom. To pri Harman Kardone nehrozí. Zvuk z neho je krásne vyvážený. Hĺbky sú dostatočné, údery príjemne mäkké, no nie otravné. Stredy primerané a výšky sa vďaka tvaru a prítomnosti dvoch tweeterov pekne rozliehajú po celej izbe. Nechýba mu ani zabudovaná batéria či úchyt pre ľahké prenášanie. Dve nožičky zabezpečia, že aj napriek väčším rozmerom sa zmestí na útlu 20-centimetrovú poličku.

V obchodoch ho nájdete v čiernom a bielom prevedení; rovnako ako nový Onyx Studio 3, ktorý sa už v niektorých krajinách aj predáva. Ten, okrem iného, ponúkne pripojenie dvoch reproduktorov k jednému smartfónu súčasne. Jeho cenovka je však o čosi vyššia.

Výdržou na jedno nabitie sa Onyx Studio 2 (aj 3) radí k slabším. JBL Xtreme vydrží 10 hodín (čo je s 6600 mAh batériou aj pochopiteľné), tento elegán asi polovicu. Navyše, oba musíte nabíjať špeciálnou nabíjačkou ako k notebooku. To sa mi nepáči. Lenže, ja mám pre nabíjačku v obývačke špeciálne miesto. Keď je to nevyhnutné, raz či dvakrát do týždňa reproduktor nabijem, no inak je na svojom mieste umiestnený bez akýchkoľvek káblov. To je lepšie aj pre jeho batériu. Kde sú tie časy, čo som do obývačkovej steny vysekával žľab pre audio kábel, len, aby ho nebolo vidieť. Doba sa zmenila a ja si konečne prichádzam na svoje.

Harman Kardon Onyx Studio 2 je produkt absolútne dostatočný do každej menšej obývačky, internátnej izby či pracovne. Po príchode z práce tak v Spotify iba vyberiem žáner, na ktorý mám práve chuť, a vďaka pomocníkom akým je Onyx Studio 2 sú všetky tie večerné činnosti od prípravy večere až po umývanie riadu akési príjemnejšie.

Výhody

+ bohatý a svieži zvuk

+ elegantný dizajn v čiernej aj bielej farbe

Nevýhody

- nabíjanie pomocou špeciálnej nabíjačky

- výdrž len 5 hodín

Záver

Onyx Studio 2 je Bluetooth reproduktor s najkrajším zvukom, aký som kedy z produktu s cenovkou do dvesto eur počul. Prežil som s ním dva mesiace. V obývačke aj vonku na zastrešenej terase. Keď s návštevou vybehnete debatovať niekam na vzduch, päťhodinová výdrž zabezpečí počúvanie hudby počas celého večera. Maximálnu hlasitosť využijete asi len keď budete tento zázrak ukazovať kamarátovi.

Neviem si predstaviť ťahať tohto elegána na chatu s taškami plnými chľastu. Skôr ho vidím v obývačke či pracovni, kde slúži každý deň pre reprodukciu hudby na pozadí. Na nízkych hlasitostiach vydrží ešte dlhšie než udáva výrobca a vy sa budete tešiť, že vám z neho netrčia žiadne káble. A keď to bude treba, Onyx Studio 2 dobre poslúži aj na mini diskotéku v detskej izbe.

Diskusia k článku:

Piatro 25.09.2016 - 21:51

Zdravím redakciu a všetkých diskutérov fony. Chcel by som si nechať poradiť, prípadne, či nemá niekto skúsenosti s nejakým bluetooth receiverom? Mám starší Technics zosilňovač, ktorý za žiadnych okolností nechcem vymeniť. Mám iba jednu požiadavku, aby BT reciever podporoval aptX. Sem-tam ma už prestáva baviť zapájať kábel, či do telefónu/notebooku aby som si niečo v obývačke mohol pustiť.

Richard Hombauer27.09.2016 - 01:10 Trvalý odkaz

To by aj mňa zaujímalo. A skúšal si niečo hľadať na internete? :)

Matodrummer1@g…27.09.2016 - 10:32 Trvalý odkaz

Registroval som sa iba kvôli odpovedi. Používam Samsung level link. Prijíma aj odosiela, a podporuje aptx. Fajn spracovanie, ovládanie hudby aj cena. Môžem odporučiť, ak je to čo hľadáte.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease27.09.2016 - 16:19 Trvalý odkaz

Samsung Level Link je "portable" primárne určený na slúchadlá. On potrebuje niečo "desktopové" s pripojením do siete.

Takmer všetky prijímače s aptX™ nájdeš tu:
https://www.aptx.com/products?field_product_category_tid=128

kvalita závisí od ceny akú si ochotný investovať. pohybuje sa to v desiatkach/stovkách aj tisícoch eur.

dám ti dva tipy s dobrým pomerom cena/kvalita
http://www.whathifi.com/crystal-acoustics/bludac/review
https://www.amazon.com/Yamaha-YBA-11-Bluetooth-Wireless-Receiver/dp/B00…

Piatro01.10.2016 - 21:27 Trvalý odkaz

Yamaha by bola fajn, ale na zosilňovači nemám koaxial input. Zatiaľ je môj favorit Arcam miniBlink. Ale keďže ja som človek, ktorý pred každou kúpou rozmýšľa a hľadá vhodný produkt cca 3-4 mesiace, tak možno konečné rozhodnutie bude úplne iné.

Celá diskusia 5 príspevkov