JBL Xtreme - extrémne basy v štýlovom a odolnom tele

Recenzia poriadne hlasného Bluetooth reproduktora s extrémnymi údermi, ktorý poslúži aj ako záložný zdroj.

Vždy ma bavilo testovať rôzne príslušenstvo k mobilným telefónom a Bluetooth reproduktory patria k mojim najobľúbenejším. JBL Go prekvapí príjemnou cenovkou, JBL Charge dnes predávaný už v tretej generácii Charge 2+ poteší nielen prekvapivou hlasitosťou aj hĺbkami, ale aj odolnosťou voči vode a použitím ako záložného zdroja. Jeho 6000 mAh batéria teda poslúži aj na nabíjanie vášho smartfónu.

Základné parametre:

rozmery 126 x 283 x 122 mm, hmotnosť 2,1 kg, výkon 2 x 20 W, 2 x woofer 63 mm, 2 x tweeter 35 mm, frekvenčný rozsah 70 - 20 000 Hz, akumulátor 10 000 mAh, doba prehrávania do 15 hodín na jedno nabitie, indikácia stavu batérie LED diódami, Bluetooth 4:1 (profily A2DP V1.3, AVRCP V1.5, HFP V1.6, HSP V1.2), 2 x USB výstup, 3,5 mm audio vstup.

Obsah balenia:

červený, modrý alebo čierny reproduktor JBL Xtreme, sieťový adaptér, popruh na plece.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

JBL Xtreme však ide ešte ďalej. Ponúka ešte väčšiu maximálnu hlasitosť, nenormálne basy, výraznejšie výšky, lepšiu výdrž na jedno nabitie vďaka 10 000 mAh batérii, dva USB výstupy (1 A) pre nabíjanie telefónov, fotoaparátov či tabletov na cestách a nechýba mu atraktívny dizajn s materiálmi odolnými voči ošplechnutiu vodou.

Jediným nedostatkom je nutnosť používať špecifický adaptér do elektrickej siete, ktorý sa veľkosťou približuje tým notebookovým. Jeho výhodou je snáď len rýchle nabitie zariadenia (3,5 h), ale mne by nevadilo ani záložné pomalé nabíjanie cez microUSB, ktoré je tu prítomné len ako servisný konektor.

JBL žiaľ zasahuje do vyváženia zvuku, snaží sa o "krajšie" podanie, ale to je vždy len otázkou vkusu poslucháča. Záchranou môže byť použitie ekvalizéra v rámci hudobného prehrávača. Hĺbky by som takmer vždy mierne ubral. Pri testovaní som používal nastavenie "flat".

Výhodou je výrazná reprodukcia hĺbok aj pri nízkych hlasitostiach. V mojej malej obývačke oceňujem aj priestorovosť zvuku. Je dokonca pravdou, že som dával vždy prednosť JBL Xtreme pred stereo mikrosystémom Philips v podobnej hodnote. Všetku hudbu už totiž počúvam zo Spotify, takže pohodlie Bluetooth reproduktora s takými parametrami bolo jednoznačné. Stačilo prísť do izby, ťuknúť do vypínača a bolo. Reproduktor poslúži aj na hlasné telefonovanie, takže keď ste niekde na oslave a volá vám ďalší kamarát, že už dorazil, prehrávanie hudby sa pozastaví a vy môžete hovor rovno vybaviť nahlas. Alebo niekto z prítomných účastníkov.

Využití JBL Xtreme je mnoho. Môj prípad je takýto: Raz počúvam hudbu v obývačke malého domčeka, raz v pracovni, občas by ma potešil kvalitnejší reproduktor aj v spálni. Kupovať tri zostavy je zbytočne drahé. Reproduktor tohto typu je dizajnovo zaujímavý a do moderného bytu sa celkom hodí. Ideálne línie hľadajme radšej u Harman/Kardon alebo Bang Olufsen, no uznávam netradičné veci a Xtreme je netradičný natoľko, až sa mi páči. A môžem si ho vziať von na terasu či na grilovačku spojenú s oslavou narodenín synovca. Tam vydrží na plné nabitie hrať celý čas bez akýchkoľvek kompromisov.

Funkcia JBL Connect zabezpečí, že môžete z jedného mobilu streamovať hudbu do viacerých reproduktorov JBL Xtreme naraz. Ani si neviem predstaviť mať dva tieto netradičné valce v obývačke!

Orientačná cena: 249 - 279 eur (Vzdy.sk)

JBL Xtreme (recenzia Bluetooth reproduktora)

Záver

JBL Xtreme som najprv odsudzoval za extrémne hĺbky a odvážnu cenovku. Neskôr som si na ňom vypočul všetky možné žánre hudby a uznal, že som doma doteraz nič lepšie nemal. Možno Harman Kardon Go+Play Wireless, ale ten neobsahuje batériu, nie je odolný voči vode a celkovo je to iný typ zariadenia (hoci uznávam, že s vyváženejším zvukom a tiež bohovskými hĺbkami). Univerzálnosť aj netradičný dizajn JBL Xtreme sa mi v konečnom dôsledku veľmi páčia a pri citlivom použití ekvalizéra (v mojom prípade v rámci aplikácie Spotify) si s ním viem viac než dobre predstaviť môj každodenný život. A definitívne mi doma zaberie podstatne menej miesta než mikrosystém s dvojicou reproduktorov.

JBL Xtreme sa mi páči. Keby ešte ponúkal nabíjanie cez microUSB a trochu lepšie vyvážený zvuk, neváhal by som mu dať desať bodov z desiatich. Takto len tých deväť. Zaujímavou kúpou je výrazne lacnejší JBL CHarge 2+, s ktorým som Xtreme porovnával. No ten by mi už v konečnom dôsledku ako jediný audiosystém v domácnosti nestačil. Ako doplnkový produkt na internát, chatu či do detskej izby je však úplne dostatočný.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu