B&O Beoplay A1 - luxus za cenu strednej triedy

Recenzia malého Bluetooth reproduktora s výkonom aj basmi, ktoré určite nečakáte. Prekvapí tiež nabíjacím USB-C konektorom.

Ku značke Bang & Olufsen som mal vždy rešpekt. Ešte sa mi nestalo, že by som od tejto dánskej firmy počul produkt s priemerným zvukom. Lenže, spolu s krásnym dizajnom to vždy znamenalo aj cenovku z kategórie horných desaťtisíc. Séria BeoPlay si zachováva kvality značky B&O, no ponúka slúchadlá a reproduktory už od 129 eur. A jedným z cenovo atraktívnych kúskov je aj nový Bluetooth reproduktor BeoPlay A1 za 249 eur. Ten som si požičal na víkend zo štýlovej predajne Bang & Olufsen v bratislavskej Redute.

V peknom balení nájdete reproduktor aj USB káblik s novou koncovkou typu USB-C. BeoPlay A1 tak poteší napríklad majiteľov LG G5, Samsungu Galaxy Note 7 a ďalších smartfónov s novým konektorom. Stav batérie reproduktora vidíte aj v hornom riadku iPhonu, inak sa musíte spoľahnúť na intuíciu. Potešila by skupina LED diód priamo na reproduktore, ktoré by stav nabitia zabudovaného akumulátora na prvý pohľad indikovali.

Výrobca hovorí o výdrži až 24 hodín na strednej hlasitosti. Neviem, či som tento údaj schopný potvrdiť za jeden víkend testovania. Ale na desať hodín sa spoľahnúť môžete. Budeme radi, ak nám v diskusii pod článkom majitelia A1-ky reálnu výdrž potvrdia.

Veľkým prekvapením sú hĺbky. Zvukový rozsah od 60 Hz naozaj počuť. Mäkučké basy prekonávajú aj veľmi vydarený Harman Kardon Onyx Studio 2, ktorý je s dvestoeurovou cenovkou pre BeoPlay A1 veľkým konkurentom. Veľkým aj z hľadiska rozmerov. V obývačke vám bude zrejme vyhovovať skôr ten, no do ruksaku si radšej určite vezmete dánsku A1-ku. A pri porovnaní s Bose SoundLink Mini II, ktorého frekvenčný rozsah začína reálne až od asi 80 Hz, ešte viac počuť 20-herzový rozdiel. Bose je lacnejší, lepšie sa cíti v rohu miestnosti, ktorý mu pomôže s hĺbkami a do priestoru potom posiela (vzhľadom na rozmery) veľmi pekný zvuk. Lenže, trochu neprirodzený, často so zvýraznením niektorých tónov. Je to jeden z najlepších malých reproduktorov na trhu, ale netreba z neho robiť modlu. Za 200 - 250 eur tu sú aj vyváženejšie, triezvejšie znejúce reproduktory. Aj keď, aj s podstatne väčšími rozmermi. Našťastie, doma budete mať len jeden z nich, a pravdepodobne s ktorýmkoľvek renomovaným produktom v tejto cenovej kategórii budete veľmi spokojní.

BeoPlay A1 sa ako doma cíti v priestore. Na poličke pri stene dunením zaplnil celý môj príbytok, zato uprostred malej obývačky sa všetko razom zmenilo. Tam som s ním strávil niekoľko hodín písania a úpravy fotografií. Práve pri nižších hlasitostiach vždy ocením, keď reproduktor nezabúda ani na hĺbky, ktoré sa zvyknú na minimách strácať. Basové gitary tak miznú, hlas speváka sa mení a ja prestávam byť spokojný. Na BeoPlay A1 to chcelo iba trošilinku zvýrazniť výšky. Keď som v ekvalizéri v rámci Spotify (v najvyššej možnej kvalite skladieb) trochu pretlačil okrajové spektrum (15 kHz), bolo všetko presne podľa mojich predstáv. Takže, hĺbky na drobcovi od Bose nemáte z fyzikálnych dôvodov ako zvýrazniť, zmäkčiť, ale výšky na BeoPlay A1 ešte zachrániť dokážete. A navyše tu oceníte prirodzený zvuk bez podozrivých úprav.

Maximálna hlasitosť je priam šokujúca, no od polovice hlasitosti už nastáva zmena vyváženia. Basy sa stávajú ostrejšími, zvuk sa mení a to sa mi, pochopiteľne, nepáči. Na párty, kde bude mať každý v sebe minimálne päť pív, vám to všetkým bude už úplne jedno (hlavne, nech to ten zázrak reve čo najhlasnejšie), no na druhý deň bude pri počúvaní na normálnej hlasitosti všetko opäť, ako má byť. Lebo hlasná hudba vám vtedy aj tak nebude robiť dobre.

Pri výbere toho pravého reproduktora veľa záleží od vašich uší, vášho vkusu a preferencií, od polohy zariadenia v miestnosti, od streamovanej kvality aj kvality nahrávky, a tiež od jej žánru. Tých faktorov a ciest k vašej spokojnosti je toľko, že je vždy ťažké určiť víťaza porovnania konkurenčných kúskov. Ak si však môžem dovoliť porovnať B&O PLAY s blízkymi súpermi, tak oproti Bose SoundLink Mini 2 vyniká tento puk s podobnými rozmermi maximálnym výkonom, výraznejšími hĺbkami, celkovou mohutnosťou aj vyváženosťou zvuku. Výhodou Bose môže byť nabíjanie cez microUSB, ale to je len otázkou času a pohľadu. Oproti podstatne väčšiemu H/K Onyx Studio 2 ponúkla A1-ka pri určitých skladbách výraznejšie basy, porovnávať sa môže v reálnom maximálnom výkone a za pohodlnejšie označujeme aj nabíjanie cez USB-C než veľkým adaptérom, aký poznáme z balení notebookov. Väčšie rozmery a dvojnásobný počet membrán prinášajú podľa mňa trochu krajší zvuk, treba si však uvedomiť, že BeoPlay A1 priamo a odvážne konkuruje trikrát väčšiemu Onyxu, ktorý sa lepšie cíti na kraji izby a A1-ka zase bližšie k stredu. Sú to teda dosť odlišné produkty a vy si iba musíte ujasniť, čo vlastne hľadáte. Ak čo najmenší reproduktor, ktorý zvukom zaplní celú obývačku, je dosť možné, že hľadáte BeoPlay A1.

Aplikácia pre iOS a Android umožní vyladiť zvuk pomocou intuitívneho, no prekvapivo účinného a citlivého ekvalizéra.

V aplikácii Beoplay tiež nájdete možnosť pripojiť dva reproduktory z jedného telefónu naraz a dosiahnuť tak stereo efekt.

Základné parametre:

priemer 133 mm, výška 48 mm, hmotnosť 575 gramov (overené), frekvenčný rozsah 60 - 24 000 Hz, Bluetooth 4.2, 3,5 mm audio jack, nabíjanie cez USB-C, stereo reprodukcia s dvomi Beoplay A1, výkon 2 x 30 W (woofer + tweeter), jednorazovo až 140 W, mikrofón pre handsfree telefonovanie, aplikácia Beoplay App, batéria 2200 mAh, v balení USB-A / USB-C kábel.

Tlačidlá: ovládanie hovoru, pridať hlasitosť hore, ubrať hlasitosť, Bluetooth, pripojenie, on/off.

Výhody

+ typický nestarnúci dizajn

+ bohovský pomer rozmerov a výkonu

+ reprodukcia hĺbok, basov

+ výborne sa cíti v priestore

+ aplikácia umožní pripojiť dva BeoPlay A1

+ perfektný ekvalizér v rámci appky

Nedostatky

- USB-C dnes ešte môže byť obmedzujúce

- potešila by jednoduchá indikácia stavu batérie

- tlačidlá sa ťažko stláčajú

- 2200 mAh

Orientačná cena: 249 eur

B&O Beoplay A1 (recenzia Bluetooth reproduktora)

Záver

BeoPlay A1 miluje priestor. Na poličke aj v rohu je zadumený. Nebojte sa ho ukázať všetkým. Vyzerá pekne, nezaberá veľa miesta a očarí výkonom. Najkrajší zvuk ponúkne na nižšej až strednej hlasitosti. Výšky som trochu zvýraznil ekvalizérom a spokojne s A1-kou strávil príjemný víkend. Tento dizajnovo vydarený kúsok nesklame ani výdržou na jedno nabitie a na rozdiel od starších konkurentov ho už nabijete USB-C káblom. Ak nehľadáte vodeodolný Xtreme od JBL, ak je pre vás H/K Onyx Studio 2 príliš veľký, alebo sa vám nehodí k nábytku, ak vám Bose SoundLink Mini 2 príliš zasahuje do vašich obľúbených skladieb, práve ste našli vášho nového kamoša. A keď si na ňom pustíte skladbu War od Digital 21, Slow Burn od Autografu či Nasty Silence od Moderat pochopíte, že ste kúpili výborne.

Diskusia k článku:

punkton 29.08.2016 - 09:37

Pekný kúsok. Rišo, skús otestovať Denon Envaya mini. S jeho veľkosťou, respektíve malosťou, to je zvukovo veľmi zaujímavé

Richard Hombauer29.08.2016 - 11:04 Trvalý odkaz

neviem, kde ho zohnat. denon a ultimate ears su asi dve znacky reproduktorov, ktore ma trapia :)

Celá diskusia 2 príspevky