XDA Developers sa sťažuje na pomalé reakcie Galaxy Note 7

Najnovší top model Samsungu býva prezentovaný ako najvýkonnejší stroj na trhu, prví recenzenti chŕlia slová chvály. No je to naozaj tak?

Často skloňovanou prednosťou i slabinou smartfónov značky Samsung je používateľská nadstavba TouchWiz, ktorá ponúka množstvo užitočných nápadov, no je už roky akosi výkonovo náročnejšia než prostredie konkurencie.

S príchodom vlajkových lodí radu Galaxy S6 prišla tiež na svet upravená nadstavba. Výrobca výrazne znížil počet vopred nainštalovaných aplikácií, ktoré zaberali pamäť a zahlcovali systém, a bez rootu sa nedali odinštalovať. Zjednodušené prostredie bolo od začiatku svižnejšie a šikovné Samsung aplikácie aj naďalej nájdeme v obchode Galaxy Apps.

Napriek radikálnej zmene sa popri užitočných nápadoch ako spustenie fotoaparátu dvojklikom či zmenšenie obrazu trojklikom treba pripraviť aj na pomalšie reakcie pri spúšťaní a prepínaní aplikácií, občasné reštarty či spomalenia systému po mesiacoch používania.

Ani tohtoročná vlajková loď Galaxy S7 sa nevyhla problémom. Na druhý deň po kúpe mi napríklad počas pokusu o stiahnutie lišty zamrzla, a pomohol jej až reset použitím trojkombinácie tlačidiel. Ďalšie dni sa telefón párkrát sám od seba reštartoval, keď ležal na stole a niekoľko týždňov od kúpy sme sa stretli aj s tým, že ráno, po tom, čo bol celú noc na nabíjačke, bol telefón "mŕtvy". Nereagoval na nič. Opäť pomohol len reset trojhmatom. Naše skúsenosti sme opísali aj v recenzii Galaxy S7. Aj vlajková loď teda dokáže niekedy prekvapiť.

Tieto nedostatky často vyriešia rôzne aktualizácie a Samsung patrí k výrobcom, ktorí na svojich zákazníkov nezabúdajú. Dnes sme napríklad na Galaxy S6 edge plus potvrdzovali veľký update. Ale chápeme tiež každého, kto sa teší z nového telefónu a potom ostáva sklamaný, lebo rozsvietenie displeja, prepínanie aplikácíi či spúšťanie internetového prehliadača trvá podozrivo dlho.

obr: xda-developers.com

Podobné problémy s výkonom a systémom čerstvého modelu popisujú na stránke xda-developers.com v súvislosti s Galaxy Note 7. Napriek tomu, že recenzenti v týchto dňoch chŕlia na špičkovo vybavený Note 7 samé superlatívy, oni majú so štyrmi zariadeniami nielen pozitívne skúsenosti. I tentoraz sa potvrdzuje, že papierové parametre nemusia odrážať realitu.

Ich zistenia sa týkajú modelu Galaxy Note 7 s procesorom Snapdragon 820, ktorý je dostupný v USA. V Európe sa bude predávať verzia s vlastným procesorom Exynos, no ako upozorňujú, vyzerá to, že problém s výkonom nebude v type procesora, ale skôr v nadstavbe TouchWiz UI.

Ich Samsungy Galaxy Note 7 trpia oneskorenými rekaciami či sekaním, jednoducho sú často pomalšie než konkurencia. Testovali časy spustenia aplikácií i zahrievanie a výsledkom je zistenie, že pri rovnakých podmienkach zaostával Note 7 za OnePlus 3, HTC 10, ale aj ročným Nexusom 6. Keďže má Note 7 špičkový hardvér, je dôvod sa domnievať, že za problémom stojí nadstavba, ktorú sa Samsungu ani po rokoch nepodarilo vyladiť tak, aby boli používatelia dlhodobo spokojní. Softvér Samsungu je podľa skúseností na XDA Developers takmer v každej akcii pomalší než u konkurencie.

obr: xda-developers.com

Dobrým príkladom je počet bežiacich procesov po zatvorení všetkých aplikácií. Pri rovnakých doinštalovaných aplikáciách beží na pozadí na Note 7 až 96 procesov, kým na OnePlus 3 iba 50. Aj výkon pri spustení prehliadača Chrome je na Note 7 výrazne horší. Problémom je aj zahrievanie pri dlhodobom používaní, napríklad pozeraní videí alebo počúvaní hudby. V porovnaní s OnePlus 3 zistili, že na rovnakú úlohu využíva čínsky model účinnejšiu prácu s jadrami než Note 7.

Naše prvé krátke skúsenosti s Note 7 a vylepšeným dotykovým perom, ktorý je hlavným lákadlom tabletofónu, sme vám priniesli v našom článku Samsung Galaxy Note 7 naživo. Odo dnes testujeme Note 7 naplno a dúfame, že naše dojmy budu pozitívnejšie než postrehy a skúsenosti z XDA Developers. Dodávame tiež, že nadstavba TouchWiz patrí k našim obľúbeným a napríklad kolega Matej nedá dopustiť na vydarený model Galaxy A5 (2016). Stále si však prajeme, aby používateľská skúsenosť s TouchWizom bola rovnaká ako s čistým Androidom. A to očividne stále nie je možné.

Zdroj: xda-developers.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 22.08.2016 - 15:17

Toto som dnes nasiel: Pocet sluzieb beziaci na pozadi v roznych zariadeniach.. https://imgur.com/I0KaBJf

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy22.08.2016 - 16:33 Trvalý odkaz

pokial sa nebudu dat v androide jednoducho vypinat beziace aplikacie na pozadi, respektive sa nebude dat zakazat opatovne spustenie aplikacie po vypnuti tak sa budu telefony pouzivanim spomalovat a vydrzia stale menej a menej na baterku...

ondrakomous22.08.2016 - 17:26 Trvalý odkaz

wayne a co sis myslel? android=smirovaci program=google. motorolu sem si hacknul a nahral si tam cyanogenmod, to je jinci level androidu.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne22.08.2016 - 17:31 Trvalý odkaz

co si urobil s lumiou, ondro?

ondrakomous22.08.2016 - 17:35 Trvalý odkaz

hodil na bazos. pouzivam jen ios. windows sem vydrzel den, ale musim rict, ze bych s tim systemem prezil, kdybych zatnul vsechny zuby, zase ten fotak a kamera neskutecny!

Celá diskusia 7 príspevkov