Sony Xperia Z5 Compact - najlepší z malých androidov

Recenzia tradične populárneho 4,6'' androidu s HD displejom a odolnosťou voči vode a prachu. Disponuje 2 700 mAh batériou a 2 GB RAM.

Xperia Z5 Compact je zvláštny zjav. Nebojím sa povedať, že zo všetkých modelov Sony aktuálne púta najviac pozornosti práve ona, aj na úkor veľkej 5,2-palcovej Z5-ky a Z5-ky Premium s prinajmenšom diskutabilným využitím 4K displeja (len v systémových aplikáciách Album a Video). Veľký model som testoval v októbri, tento sa ku mne dostal koncom minulého roka.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z5 CompactZmenšená verzia vlajkovej lode s výbornou výbavou v kompaktnom tele s 4,6'' HD displejom, osemjadrovým procesoro, 23 Mpix fotoaparátom, OS Android 5.1 Lollipop, plnou dátovou výbavou, číťačkov odtlačkov a 2 700 mAh batériou.

Compact prichádza vždy s každou druhou generáciou Xperií - Z1 Compact, Z3 Compact a Z5 Compact. Posledné dve si už držia 4,6'' displej s HD rozlíšením. Napriek tomu sa mi však novinka páči menej ako Z3-ka.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Odporúčam porovnať si jednotlivé farebné varianty na vlastné oči, náš čierny totiž vyzeral trošku fádne. Sony používa masívnu obrubu zámerne, má odolávať pádom, no jej presahovanie najmä nad sklo na chrbte (ktoré však na dotyk vôbec nepôsobí ako sklenený panel) vyzerá, ako by ste mobil obliekli do nezvhľadného "bumperu". Menej praktický je aj zapustený vypínač, to je však daň za jeho kombináciu s čítačkou odtlačkov prstov. Chválim prítomnosť hardvérovej spúšte fotoaparátu, ktorá ho rýchlo naštartuje aj z uzamknutej obrazovky. Netradičné umiestnenie regulácie hlasitosti v spodnej polovici v 99 % času neprekáža, no je problémové v niektorých držiakoch do auta, kedy na + a - tlačí ich rám. Škoda.

Xperia Z5 Compact zostáva vodeodolná, mala by tak prežiť aj ponorenie do metrovej hĺbky v sladkej vode. Sony je však už s promovaním podmorských zážitkov na svojom webe oveľa opatrnejšie než v minulosti, snáď tak nebude problém s uznávaním prípadnej záruky. Rating IP65/68 sa podarilo dosiahnuť aj s odkrytým 3,5 mm audio jackom a microUSB konektorom. Za krytom je tak len slot na microSD a nanoSIM kartu. Hneď vedľa putka pre šnúrku, čo sa pod vodou hodí.

Displej už na rozdiel od prvej Xperie Z nepatrí k slabinám, rozlíšenie je viac než dostatočné, farby verné a v nastaveniach možno manipulovať s vyvážením RGB spektra i niekoľkými farebnými motívami vrátane živých tapiet v grafickej nadstavbe nad Androidom 5.1.1. Trojica ovládacích tlačidiel je len softvérová.

Nadstavba ponúka rýchly prístup k fotoparátu i telefónnej aplikácií a niekoľko panelov s poslednými notifikáciami už na uzamykacej obrazovke. Dlhodobo ma však hnevá klasická notifikačná lišta, kde chýba prepínač pre automatickú reguláciu jasu. Vedľa manuálneho posuvníka nie je a skrýva sa až v nastaveniach. Samotné prepínače možno preusporiadať, Wi-Fi a Bluetooth ale majú svoje stabilné miesto hore. Sú o niečo väčšie a umožňujú listovať medzi dostupnými sieťami.

Čítačka odtlačkov je rýchla a narozdiel od Xperie Z5 som už nemal problémy s náhodnou aktiváciou displeja dvojitým poklepaním vo vrecku. Tu to funguje len vtedy, kedy má. Nechýba režim ovládania v rukaviciach a menu skrýva aj integrovanú hlasovú schránku nezávislú na službách operátora (hovor prijme a nahrá smartón na pozadí). Na zmeškané udalosti a nabíjanie upozorní aj malá LED nad displejom.

Z 32 GB internej pamäte je po spustení k dispozícii len 20 GB, prostredie Z5 Compact teda patrí k tým nenažranejším, za čo môže hlavne množstvo softvéru navyše.

Okrem Albumu a prehrávača videí či hudby s rozpoznávaním hudby cez TrackID je tu trochu zbytočne aj antivírus od AVG a množstvo softvéru pre konzolu PlayStation. Na chvíľku možno zaujmú 3D augmented reality efekty fotoaparátu alebo Movie Creator, teda automatický tvorca zostrihov zo zachytených fotografií v úložisku a na SD karte. Takéto videozostrihy v maximálne FullHD rozlíšení potom možno zdieľať ďalej, napríklad na YouTube či Facebook. Je to konkurencia pre HTC Zoe a Xperia ich vytvára na pozadí automaticky - v pravidelných intervaloch vás na to upozorní notifikácia, no obsah samozrejme môžete vytvoriť aj sami.

Výborné sú natívne aplikácie pre E-mail, Správy či Kalendár a telefonovanie. Kalendár okrem udalostí zobrazuje i jednoduché počasie vo zvolený deň, e-mailový klient zas najbližšiu schôdzku a medzi kontaktami nechýba inteligentné alfanumerické ani fulltextové vyhľadávanie správnej osoby. To je dokonca možné aj medzi všetkými SMS-kami a ich obsahom. Systémovej klávesnici nechýba slovenská predikcia či karta so smajlíkmi, iba riadok s číslicami by nemusel byť skrytý. Android tu ponúka aj prepínanie používateľských profilov, to mi však príde zaujímavejšie na tabletoch, ktoré zdieľa viac členov domácnosti. Každý tak môže mať vlastné aplikácie, ich obsah alebo rozloženie ikon na domácej obrazovke.

Pre Sony sú špecifické aj miniaplikácie skryté v ponuke multitaskingu. Okrem praktických stopiek či časovača zobrazeného v plávajúcom okne teraz do takéhoto okna dokáže presunúť aj akýkoľvek z klasických widgetov aplikácií tretích strán. Ďalšie miniaplikácie potom ponúka obchod Google Play. Spomenúť musím aj FM rádio s RDS či podporu NFC alebo nahrávania obrazovky. To je skryté v menu po plhom podržaní vypínača. Telefón je pri ňom zľahka pomalší, no výsledný záznam diania na displeji môže byť na šírku, na výšku, v maximálne FullHD a dokonca doplnený aj obrazom z prednej kamery.

Jedným z najväčších ťahákov záujmu je určite 23-megapixelový fotoaparát (20 Mpix v režime 16:9), ktorý už toto rozlíšenie dokáže využívať v manuálnom režime i režime Superior Auto. Medzi jednotlivými režimami sa presúva ťahaním prsta na obrazovke nahor alebo nadol.

Počas používania Superior Auto môže používateľ nastaviť prakticky len expozíciu, aktivovať blesk alebo doladiť farebné spektrum. Ostatné režimy ovláda fotoaparát, čo je niekedy škoda, privítal by som aspoň prepínač HDR.

Manuálny režim bohužiaľ ponúkne navyše len zriedka používané nastavenia ISO či vyváženia bielej a práve spomínaný prepínač HDR (pre jeho manuálne ovládanie teda musím vždy nešikovne voliť manuálny režim). Bohužiaľ, tu jeho možnosti veľmi rýchlo končia a to je pri smartfóne, ktorý aspoň megapixlovo - na papieri ašpiruje na radenie sa medzi fotomobily, žalostne málo. Chcel by som aspoň možnosť nastaviť čas uzávierky, ak už nie clonu alebo ručne zaostrovať krok po kroku ako pri Lumiách. Zmätočné je aj nahrávanie videa - to bude štandardne maximálne vo Full HD rozlíšení (30 alebo 60 FPS) a 4K záznam je k dispozícii iba medzi zväčša hlúpymi efektami AR, nálepkami alebo zvukovou fotografiou. Prečo sa ním Sony nechváli viac? Prečo nemôžem v 4K nahrávať už po základnom spustení fotoaparátu?

Aktivácia fotoaparátu je rýchla a dá sa urobiť aj bez odblokovania odtlačkom. Výsledky cez deň a za jasného počasia patria k lepším, no najmä pri slabšom osvetlení a v tme je to s Xperiou už horšie a potvrdzuje sa, že megapixely neznamenajú všetko. Dobrá je však predná 5 Mpix kamera schopná zaznamenávať Full HD video. Na videozáznamy z oboch kamer je takmer vždy radosť pozerať a výborne sa s ním pracuje aj pri rýchloposuve gestami v natívnom prehrávači alebo v integrovanom nástroji pre jeho úpravu a jednoduchý strih. V ňom je dokonca niektoré pasáže možné dodatočne spomaliť. Video je na tom skrátka o niečo lepšie ako statické snímky.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 126 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 69 MB / min.)

Druhým faktorom, ktorý môže zavážiť je obrovská 2 700 mAh batéria a množstvo šetriacich režimov v nastaveniach. Režim Stamina vypína Wi-Fi a dátové prenosy spolu s displejom, aby tak ušetril časť energie keď smafón iba leží na stole či vo vrecku. Samozrejme, dôležité aplikácie a messengery možno zaradiť medzi výnimky. Xperia tiež umožňuje dáta zaradiť do frontu. Jednotlivé aplikácie vtedy so svojimi servermi nekomunikujú každá samostatne kedy chcú, ale naraz. Procesor sa tak vybudí menej krát počas dňa. Režim Ultra Stamina potom aktivuje základný režim bez dátových prenosov. Na rozdiel od konkurencie je však farebný a dokáže pracovať so všetkými základnými aplikáciami, vrátane fotoaparátu či FM rádia a hudobného prehrávača. Výrobca hovorí o dvoch dňoch výdrže, čo je samozrejme prehnaná hodnota, cez jeden deň sa ale dostanete bezproblémov aj pri veľmi aktívnom používaní. .

K Xperii Z5 Compact sme nemali pribalenú originálnu nabíjačku ani slúchadlá, hlasité prehrávanie hudby obsluhuje iba horná štrbina nad displejom, teda mono zvuk.

Výhody:

+ kompaktné rozmery do jednej ruky

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ 32 GB vnútorné úložisko v základe

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov a prebúdzanie displeja poklepaním

+ skvelý záznam a úprava videí

Nevýhody:

- menej prémiový pocit zo sklenenej zadnej steny

- kvalita fotografií mierne zaostáva za očakávaniami

- menej možností manuálneho režimu fotoaparátu

- chaotická aktivácia automatickej regulácie jasu

- poloha tlačidiel ovládania hlasitosti

Orientačná cena: 449,99 € (mobilonline.sk)

Záver

Možno by si už zaslúžila výraznejšiu zmenu dizajnu, Xperia Z5 Compact však stále ostáva možno najlepším "malým androidom" na trhu vôbec. Ponúka garantovanú odolnosť voči vode a prachu a tradične výbornú výdrž na jedno nabitie, za ktorými nezaostáva ani hardvérová výbava na úrovni ostatných high-endov minulého roka. Je buclatejšia a s trocha lacnejšie pôsobiacim chrbtom, no výborne sa drží v ruke a používa, ponúka hardvérovú spúšť a najnovšie aj čítačku odtlačkov.

Chcelo by to výraznejšie osvieženie grafickej nadstavby od Sony, funkcie a možnosti jej však rozhodne nechýbajú. Jediná oblasť, v ktorej výsledky úplne nenapĺňajú vysoké čísla na papieroch, to sú výsledné snímky a prostredie 23 Mpix fotoaparátu. Mohli byť lepšie, aspoň tak dobré ako zaznamenávané videá.

Diskusia k článku:

Enceladus 14.01.2016 - 09:41

Ahojte.mam tento mobil konecne doma.mal som predtym aj z1 aj z3 oba compact a mam ich vsetky tri doma a mozem povedat ze som ich porovnaval a tato z5 compact je v pohode tuto mam uz ciernu -skor by som ju nazval ocelovou alebo antracitovou (nie je proste cierna ako napriklad z2).som fanusikom sony a potrebujem vzdy tento compact model lebo som vela v pohybe a na designe mobilu mi nezalezi.myslim si ze v recenzii bolo vsetko podstatne povedane akurat by som dodal vlastny nazor a to je ten ze vobec si nie som isty ci je na zadnej stene sklo skor plast ale ja sa nehadam len proste ako sklo alebo ako nejaky tvrdy plast mi to nepride skor ako tenky plast a hotovo.nedrzi sa zle v ruke ale starsie sestry sa drzali lepsie citacka a tlacidlo napajania v jednom je ovela lepsie ako u predchadzajucich modelov.ide lahko,plynulo a hlavne je siroke a ked mas mobil aj v silikonovom puzdre urcite lepsie...ti co maju sony vedia... Moje postrehy z kratkeho ale intenzivnejsieho pouzivania: display lepsi,mne sa smyka v ruke ale silikon to vyriesi,od baterky som cakal viac nabija sa rychlo ale od 100 do 70% sa velmi rychlo vybija na co som u compact xperii nebol zvyknuty.mozno je to displayom mozno hardverom mozno softverom neviem nie som odbornik.fotoaparat neriesim mam zrkadlovku a na momentky mi kvalita staci,akurat ak mozem dodat urobil som asi dve tri fotky na automatike a je dost sirokouhlo ladeny...inac co sa tyka vykonu ja som vyuzival aj starsie modely tak ako tento tak ani necitim ci to ma osem jadier ci styri,nic narocne nerobim a ani vtedy a ani teraz pri najnarocnejsej cinnosti telefon nemrzne a nie je spomaleny.ved dve giga ram na maly display a kopu inych veci staci.jedine s cim nesuhlasim co bolo v recenzii je pouzivanie drziakov v aute aj na predoslych modeloch som mal problemy s uchopom do drziaka tkacidla hlasitosti vzdy zavadzali. Celkovo za kratke pouzivanie tohto maleho rychlika davam palec hore a som spokojny.kto ma rad sony kupi kto nie tak nie ale myslim si ze pre samsungovcov je najvyssi cas pochopit ze sony ma v plynulosti,praktickosti a vydrzi navrch. Dakujem ze som sa mohol laicky vyjadrit.

Matej Krajčovič14.01.2016 - 11:02 Trvalý odkaz

Aj na Z5 aj tu na Z5 Compact som bol aj po týždni presvedčený, že tam žiadne sklo nie je, web Sony ale hovorí jasne - "frosted glass back". Na dotyk to však poznať určite nie je.

Tlačidlá regulácie hlasitosti takto dolu môžu niekomu prekážať aj pri bežnom telefonovaní pri uchu.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.01.2016 - 11:48 Trvalý odkaz

To zadné tenké sklo je matné (zrejme leptané) takže na dotyk to sotva poznať.

To bol dáky vadný kus, keď nefungoval spodný reproduktor?

Marek14.01.2016 - 14:13 Trvalý odkaz

S umiestnenim tlacidiel je to v pohode.skor ako ich rozmiestnenie mi vadi ich velkost.to tlacidlo je kratke.mne reproduktory hraju oba takze asi ste mali vadny kus.

rtg14.01.2016 - 16:00 Trvalý odkaz

" - chaotická aktivácia automatickej regulácie jasu" preco? mne to zas pride vyhovujuce, ze je to az v nastaveniach, clovek to totiz raz zapne/vypne podla preferencie a je vybavene, nie je to zrovna funkcia, ktoru clovek ma nutkanie furt prepinat, staci menit jas, ale napriklad ani ten ja osobne nemenim, je na stred a vyhovuje...

Celá diskusia 47 príspevkov