Poradňa: Ktorý kúpiť? iPhone 6 vs. Samsung Galaxy S6 edge

  • Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne 21.10.2015 - 18:41

    Pre niekoho, kto je dlhsie zvyknuty na Android a multitasking je prechod na iOS citelny krok spat. Chce to zvyk a naucit sa system pouzivat, vela veci funguje odlisne ako na Androide a aj sa k nim dopracovat trva nejaky ten klik dlhsie. iPhone by som bral, ak by som chcel na telefone hrat hry a natacat video, ktore viem upravit priamo v telefone a dat ho na youtube. S6 by som bral, ak by som fotil, hlavne v interieri, ak by praca so subormi (stahovanie priloh, doc, pdf dokumentov) bola mojou prioritou. Co sa tyka hier, je Android narokmi a plynulostou vzdy krok pozadu, iPhone ma skratka ovela silnejsi graficky cip a pridane efekty v hrach. Na stream videi z youtube je tiez lepsi S6, quadHD displej je oproti 750p poriadny rozdiel, ci pozerat video v 720p alebo v 1440p, je otazka ktoru si musi Patrik zodpovedat sam. iPhone ma dlhsiu uzitkovu hodnotu, do prichodu 7S v pohode vydrzi aj utiahne nove verzie OS, Samsung je skor taky "mobil na rok a dost". Vid S5 a Lollipop. Taktiez Android napriklad je viacej "deravy", neviem ako ostatnych pouzivatelov, ale mna Stagefright celkom desi. Tazke rozhodnutie. AK by som mal na mieste Patrika skusenosti s Androidmi, volim S6. Ak chcem telefon ktory funguje, customizacia mi nechyba, alebo zvladnem jailbreak, a chcem podporu vyrobcu, prislusenstvo, spolahlive aplikacie, tak iPhone.

  • Manobb21.10.2015 - 20:41 Trvalý odkaz

    Rišo, palec hore ..., ... takéto články ja osobne považujem za produkt s pridanou hodnotou, pretože na jednom mieste stručne "zhodnotíš" MT jednotlivo i v súhrne a pridáš aj svoj subjektívny názor vyplývajúci z osobnej skúsenosti.

    Budem rád, ak takýto "miniduel" nezostane jediným ... ;-)

    Kalendar21.10.2015 - 22:31 Trvalý odkaz

    Pekny clanok, riesim nieco podobne. Mam iPhone 5s 16 GB a chcem väcsi displej a väcsiu pamät. Premyslam o iPhone 6 64GB alebo o klasickej S6-ke 32 GB. V pospech samsungu hovori cena a vysie spomenute veci (displej atd.). V prospech iPhonu osobna spokojnost s iOS.

    Este by ma zaujimalo, co Ta Richard motivovalo vymenit iPhone 5s za 6-ku? Vo videach si sa stale vyjadroval v prospech 5s :-)

    Richard Hombauer22.10.2015 - 03:17 Trvalý odkaz

    V jeden den sa ma nahodou opytal kamarat, ci nepredam moj 5S 64GB a na druhy den som zistil, ze dobry kamarat predava 6 64GB. Spravil som to len kvoli zaostrovaniu videa a Full HD 60fps. Ak by som tym netocil videa, ostanem pri 5S. Ale nechcel som mat dvojrocny mobil, ked som mal takuto prilezitost za 150 eur mat o rok novsi. Bola to skratka zhoda nahod a pracovne dovody (zaznam videi) vyhrali nad osobnymi (male rozmery).

    Juraj22.10.2015 - 10:14 Trvalý odkaz

    To sa musíš rozhodnúť sám. Ináč ja by som žiadny smartfón od ruky nekúpil. Nejde o to, či Iphone, či HTC, či Samsung. Dňa roky starý mobil sa neoplatí kupovať podľa mňa aspoň. Náhodou, keď To niečo odíde tak za opravu v servise zaplatíš kopu peňazí. Čo je to Iphone, čo iný. Je to tak viem o čom hovorím. ...Smartfón má svoju životnosť. Je pravda, že dňa roky starý smartfón nieje žiadna zastarala vec. No k špičke nepatrí.Nejde o to. Osobne by som kupoval výhradne nový mobil. Kvôli záruke. Je to na zváženie. Rozhodne dať 400€za smartfón od ruky by som to nerobil,aspoň ja.

    Nikolas22.10.2015 - 11:24 Trvalý odkaz

    Ja som tiež mal presne túto istú dilemu do včerajška a hlavne posledné mesiace :D pozeral som všetky recenzie čo je lepšie čo je rýchlejšie čo krajšie fotí atď atď lebo predsa nebolo mi jedno dávať za mobil cez 800 euro už už som bol rozhodnutý že si zoberiem iPhone 6S kedže som aj vlastníkom iMacu tak synchronizácie medzi počítačom a telefónom ma velmi lákali ale jendého dňa som si všimol že v Nay v Auparku majú i iPhone 6S a Samsung Galaxy Edge a hneď som bol rozhodnutý :D v prospech Samsung nádherný displej a fotenie :) ale i to že ja som mal pred rokom a pol iPhone 5S po pár mesiacoch ma prestal baviť tak som to vymenil za Samsung Galaxy Note 3 a potom Samsung Galaxy Alpha s ktorým som najdlhšie vydržal a na koniec som si teraz kupil Samsung Galaxy Edge plus a nelutujem je to super mobil ale určite je aj iPhone všetko záleži od toho čo máš radšej ale odporúčam ak máš možnosť si tie telefóny pozrieť oba naživo :)

    Juraj22.10.2015 - 12:20 Trvalý odkaz

    Ja som majiteľom Samsungu Galaxy S4. Som spokojný. Vadí mi použitý plast. Ten má sklamal...Iphone čo sa týka spracovania bol vždy z poctivých materiálov!Nie som fanúšik Iphone.No vytknúť Iphone nemám čo čo sa týka spracovania smartfónu. Bodaj by nie. ..Za takéto prachy, žeby používali lacný plast?!To by so zhodili žeravé uhlie na hlavu. ..Je pravda, že Samsung Galaxy s6 je z poctivých materiálov. ..Keď budem kupovať tohto roku smartfón tak jedine HTC M9 potaže M9+,možno aj Iphone. Tiež budem pozerať na použité materiály .Už žiaden lacný plast!! Ktorý sa bude predávať za cenu smartfónu poctivých materiálov.

    janesbond122.10.2015 - 13:21 Trvalý odkaz

    Za mňa tiež jednoznačné Samsung... Iphone má síce lepšie spracovanie a možno stabilnejší systém (android menej kvôli jeho možnostiam), ale to je tak všetko.. Ostatné je pre mňa jednoznačne v prospech Samsung s6 .....na úpravu videa na androide treba skúsiť kinemaster = pre mňa top !
    Iphony sú dobré fony, ale nie pri takej cene.. Moj názor je, že jeden z najdrahších mobilov by mal mať už ozaj všetko to naj v sebe, vrátenie displeja, notifikačnej diody atď..

    ondrakomous22.10.2015 - 16:47 Trvalý odkaz

    iphone drzi cenu, samsung taky ale min, takze z hlediska investice je lepsi apple, ekonomicky hledisko vzdycky na prvnim miste.

    janesbond122.10.2015 - 17:11 Trvalý odkaz

    Pre mňa je prvoradé využitie daného telefónu...mám si kúpiť niečo pre mňa horšie a menej vyhovujúce len preto, že si to drží cenu? ..aj tak sa da...

    ondrakomous22.10.2015 - 20:37 Trvalý odkaz

    kdybych se rozhodoval mezi Iphonem 6 a samsungem s6, tak vezmu honor 7, protoze 7 je vic jak 6.

    ondrakomous22.10.2015 - 20:48 Trvalý odkaz

    jasnej argument, samsung ma spatnej software, kdyz to srovnam s IOS, tak je to nebe a dudy. Na applu muzu odinstalovat kompletne vsechno, k tomu apple smeruje, samsung bez rootu je plnej boatwaru a spywaru, to uz je lepsi si pockat na novy nexusy, podle me se to cekani vyplati.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne23.10.2015 - 03:50 Trvalý odkaz

    Podla mna ani nie. Fandim Nexusom no zda sa ze ten vacsi je privelky a ten mensi... Nedosahuje kvalit toho spred 2 rokov....

    Kalendar25.10.2015 - 16:06 Trvalý odkaz

    Spomenul som si na "iPhone killer" od Samsungu - Galaxy Alpha. Momentalne je cena o cca 150€ nizsia ako S6. Ma zmysel tie peniaze usetrit? Velkost a rozlisenie displeja podobne ako iPhone 6 takze v tom problem nevidim, 32 GB staci. a oproti iPhonu polovicna cena. Je vykonovo o tolko horsia aby nemalo zmysel sa nou zaoberat? Resp. je o tolko lepsia od iPhonu 5S aby malo zmysel ju kupit?

    ondrakomous26.10.2015 - 21:11 Trvalý odkaz

    Samsungu - Galaxy Alpha je vybornej telefon, tech 150 euro usetri. Alpha je o tridu lepsi jak iphone 5S, to je muj osobni nazor. klasicky samsung s5 je ale nejlepsi, ma vetsi baterku, odolnost vudci vode, ctecku otisku prstu, atd., i kdyz telo pristroje je plastove. v te cene je nejlepsi samsung note3, ale je to velky pristroj. iphone 5S je "opravdu malicky" kdyz to porovnas se samsungem s5, alpha. jeste je novy Samsung Galaxy S5 Neo G903F, ten vychazi taky dobre cenove, ale nema ctectu otisku prstu a bezdratove nabijeni, s5 tyto funkce ma. jinak jeste dalsi alternativa kovova od samsungu je Samsung Galaxy A7 A700F, ten byl strasne dobre hodnoceny na gsmarene, jestli se nepletu, taky chybi ctecka otisku a vodeodolnost. v takovy ty cene do 350 nema konkurenci Motorola Moto X Play, do toho bych jako sel, v recenzi na gsmarene vychazela fantasticky!!! vyhoda motoroly cena, system, vydrz baterky, rychlost, nejnovejsi hardware, to mas minimalne pet vyhod navic za lidovou cenu http://youtu.be/UJa9r_PR_e4

    Richard Hombauer26.10.2015 - 22:36 Trvalý odkaz

    ak bude chciet o rok predat mobil, motorolu nepreda. alpha je super stroj. poznam mnoho spokojnych majitelov. ale s6 je top. ja by som si za ten fotak a displej tych 150 eur asi priplatil. tazko povedat. tiez ako majitel 5S by som do alphy nesiel. podla mna nie je taka dobra. sam som takto pred rokom uvazoval a ostal som pri 5S. alpha je super stroj pre pouzivatelov starsich a slabsich smartfonov, nie ako rozumna investicia majitela 5S. ;)

    Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

    oxy26.10.2015 - 23:01 Trvalý odkaz

    riso preco by nepredal? roky motoroly predavam a uplne v pohode. kedze na bazosi je 1-2 motoroly na predaj staci 1-2 kupujuci na to aby sa vsetky vypredali :D.moto x play teraz kupi za 340 o rok preda za 200, strata za rok pouzivania 140-150€ kolko strati na ip6 alebo na s6 edge?

    ondrakomous26.10.2015 - 23:01 Trvalý odkaz

    Všechny ty samsungy s5 jsou už zastaralý, to stejný se dá říct o iPhone 5s, z hlediska investice je nejlepší iPhone 6, výhodu motoroly moto X Play vidím v androidu 6, na ten bude u samsungu čekat půl roku, ios je poslední dobou "experiment", padají apk, hry, některý hry a apk nejdou po updatu spustit, jiné padaji. Ano motorulu neprodá vyhodne, u nás není tak populární. 150 euro není málo, je to vždycky otázka priority daného uživatele, málokdo dokáže využít potencional hardwaru.

    RRfafsa28.10.2015 - 07:56 Trvalý odkaz

    Je pravda, že Samsung Galaxy s6 je z poctivých materiálov. ..Keď budem kupovať tohto roku smartfón tak jedine HTC M9 potaže M9+,možno aj Iphone. Tiež budem pozerať na použité materiály .

    ondrakomous28.10.2015 - 10:11 Trvalý odkaz

    kazdy material ma sve vyhody a nevyhody, neni zadny "poctivy", plast je vyborny material, pokud je kvalitne provedeny a zpracovany, kupovat si HTC je stejny, jak kdyz si koupis "dostihovyho kone, kterymu je dvacet let a chces s nim vyhravat zavody," HTC nedelaji kvalitni telefony, protoze jim to nedovoluje ekonomicka situace, tam kde nejsou prachy, tak necekej kvalitni telefony, nejlepsi je koupit motorolu x play, x style, mototorole s lenovem se dari, ale dari se i samsungu. jenze po strance softwaru nebude customizovany android od vyrobce bezpecny, nejvetsi rozdily jsou v softwaru, je obrovsky rozdil mit v telefonu android bez zasahu treti strany a mit tam upravovany android. iphone, motorola, to sou firmy, ktery si software instaluji sami. posledni dobou bylo dost afer, ktere prave ukazaly, ze android je velice snadno zranitelny. firmy jako lenovo, huawei, samsung, se dostavaji k uzivatelskym datum velice snadno, prave pres predinstalove aplikace, ktere sbiraji data o uzivatelich, takova firma muze mit kompletni pristup k tvym kompletnim datum, staci, android 6 bude z hlediska prav aplikaci vylepseny, verim, ze prave samsung s tim bude mit nejvetsi problemy, uz ted na updatu na android 5 museli pulku veci vyhazet, protoze jsou pro uzivatele neprinosne a lidove receno "v tichosti smiruji uzivatele", nedokazu si predstavit, ze bych si v roce 2015 mel koupit mobil s "upravovanym androidem" a cekat na updaty pul roku, rok a dele, jak je to bezna praxe prakticky u vsech vyrobcu, update na android 5 nebyl rychly, u samsungu se cekalo pomerne dlouho, proto si myslim, ze je delako lepsi zvolit telefon s cistym androidem, pri takhle velke investici by se clovek mel zamyslet nad budoucnosti, budoucnost vidim jen v IOS a cistem androidu, sorry.

    Majo Harbulak06.01.2016 - 15:41 Trvalý odkaz

    Ahojte,mám otázku. Som majiteľom Samsungu Galaxy S6 32GB,mam ho nejakých pár mesiacov a teraz po dohode s nejakým pánom,by som mohol meniť za Apple iPhone 6 64GB. Len sa neviem rozhodnúť,či je to dobrá voľba alebo nie,pretože som viac menej spokojný so Samsungom,čo sa týka foťáku,displeja,výzoru a tak. Ale telefón som už raz resetoval do povodných nastavení,a taktiež sa teraz troška ako keby seká už. Ak by niekto kto sa vyzná vedel poradiť tak to uvítam. Samozrejme applaci su za iphone androidaci za android,ale skúste na to nehľadieť teraz. Ďakujem (srry za chyby prípadné.)

    Marek07.01.2016 - 05:23 Trvalý odkaz

    Ostaň pri jednej značke a samsung galaxy s6 je krásny a výborne funkcie má ,môj brat má iphone 6 asi rok už bude a neni spokojný s výdržou baterie dva krát za deň ho nabíja .. Ale je odvaha prechádzať na iphone z androidu či naopak :-)

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne07.01.2016 - 10:09 Trvalý odkaz

    Ked ho vymenis za iPhone, budes mat pocit ze v Androide si mal toho ovela viac. Ak mas 0 skusenosti s iPhonom a nemas ziadne aplikacie kupene - nerob to. Kym na S6 vidis v pohode web na vysku na iPhone budes musiet otacat na lezato obrazovku alebo zoomovat. Ked kupovat novy iPhone tak 6S, hoci je drahsi, ten vykon je dost znacny, 6/6+ nie su ovela vykonnejsie ako starsi 5S. Na tu dobu to stacilo, ale teraz...

    Vymen ich, vedz ale ze mozes tu vymenu olutovat. Fotoaparat je horsi, display kockatejsi, nie je to AMOLED, iPhone 6 je trosku pomalsi. Nedas si mp3 ako vlastne zvonenie, neposles cez BT ziadny textak, pesnicku ani fotku, nemozes sahat do stiahnutych suborov, nemozes manipulovat s datami aplikacie - na Androide pre Spotify vymazes cache, na iOS musis aplikaciu preinstalovat, a tak dalej a tak dalej.

    Ja som aj napriek tomu fanboi Apple a iPhone pouzivam denne, lebo veci ktore chybaju nepouzivam alebo nemaju pre mna podstatny vyznam.

    Majo Harbulak14.01.2016 - 14:44 Trvalý odkaz

    Ďakujem za rady,no mal som iphone 3G,3GS,4ku,ale ta kto bolo dávno. V iOS sa viem bežne pohybovať,taktiež s itunes narábať.Samsung je pekný na pohľad,foťák je vynikajúci,len sa bojím toho čo bude do konca roka s nim. Keď príde Android 6.0 s Touchwizom ako to dopadne. či bude mobil plynulý,alebo bude za rok zasekaná sklenená škatuľka. Ja využívam telefón každý deň,internet mi ide nonstop-Messenger,Facebook,Gmail,Hudba a Fotoaparát. Toto je u mňa na dennom poriadku,je pravda že teraz sem tam hrám hru a sekne troška ale to pripisujem EA GAMES,nie telefonu. Mám aj možnosť zámeny za IPHONE 6PLUS. Ďakujem

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne14.01.2016 - 15:18 Trvalý odkaz

    Ked iPhone, tak rozhodne novu 6Stkovu radu. Predosly rocnik nebol ovela silnejsi od 5S, az minuly rok prisiel narast vykonu, ktory naozaj citit. Ak ho zamenis za 6Plus, tak ho predaj a kup si 6S alebo 6S Plus. Nie preto, ze by si bol cavo a mohol machrovat, ale preto, ze ten telefon je naozaj rychly, ma vacsiu devizu do buducnosti, podobne ako 5S s touchID. Ist z S6 na 6+... Neviem, rozmyslel by som si to.

    Pozitiva zmeny:
    - vacsia bateria; o telefon sa nebudes musiet starat, vydrzi toho naozaj dost
    - plynule aplikacie; niektore hry mi idu krasne aj na iPad mini2, ktory ma A7 CPU z 5S.
    - rok - dva konstatne vysledky a vykon (ak ich nepokazi nova aktualizacia OS)

    nevyhody:
    - menej detailne fotografie; hoci krajsie exponovane - pre mna je obrovska vyhoda, ze expozicia je _vzdy_ presna, iPhone nema tendenciu tlacit scenu do prepalov aby zachoval detaily. Fotky z S6 budu sice svetlejsie a mozno pacivejsie, tie z iPhonu su .. take.. sofistikovanejsie, neviem to opisat velmi dobre slovami...

    - pomale nabijanie (ak nemas iPad nabijacku); no mne sa 6S+ nabije z 0 na 100 pod 90 min, s 2A iPad nabijackou, zapnutym setriacim rezimom, ak s nim nic nerobim. Este som to neberal, ale to nabijanie je fakt rychle. Neviem ako je na tom 6+, neviem ci ma setriaci rezim, pokial si pamatam bola to vysada novej Skovej rady.

    A este maly vs velky iPhone. Maly ma UI (launcher, ..) beziace na 60fps, velky na 30 fps. Vsimnes si to len ked ich mas vedla seba. Ak vypnes transparetne efekty, dostanes 60fps aj na velkom, ale potom je cely launcher je skaredy...

    Ospravedlnujem sa za dlhsi prispevok, skusenosti a porovnavania by tu boli mozno aj na cely dalsi clanok.... Alebo aj dva :)