Dilema: iPhone 6 vs. Samsung Galaxy S6 edge

Čitateľ Patrik nám píše: "Zdravim fony, mam taku otazku: Mam od vas pokukane recenzie aj videa, ale neviem sa rozhodnut medzi iPhone 6 a Samsung Galaxy S6 edge...". A keďže oba prístroje pravidelne používam, rozhodol som sa mu odpovedať verejne.

Ahoj Patrik!

Denne používam iPhone 6 (64GB) a Samsung Galaxy S6 edge (32 GB) a úprimne povedané, neviem, ktorý je lepší. Samsung ponúka krajší displej, ešte krajší dizajn, rýchle spustenie fotoaparátu s lepším prostredím, no napríklad prednú kameru mám radšej na iPhone. Je spoľahlivejšia. Optická stabilizícia mi na iPhone nechýba, lebo jeho digitálna je až neuveriteľná. Z aplikácií denne používam facebook, messenger, yr.no, feedly, waze, evernote, spotify, instagram... Ak sa mi niektorá viac pačí na jednom OS, je to vždy iOS. Napríklad Evernote, ktorý ponúka hneď režim úprav - ak chcem niečo na konci dokumentu dopísať, androidová verzia ma vráti na začiatok a môžem zase listovať. Tiež rýchlosť aktualizácií aplikácií je na iOS lepšia, to isté platí pre samotný OS. Ak vyjde iOS9, je k dispozícii pre všetky rok - tri roky staré iPhony. Nemusím sledovať, kedy sa môj výrobca uráči ponúknuť update na najnovší Android. Veľmi mi vyhovuje spôsob notifikácií na uzamknutej obrazovke. Posunom môžem označiť prijatý e-mail za prečítaný či si prečítať prvé riadky správy v messengeri bez toho, aby som ho musel otvárať. Ak máš v pláne nielen natáčať video, ale aj strihať, jednoznačne ber iPhone s appkou iMovie. Veľmi som si zvykol aj na jemné dvojité poklepanie po čítačke prstov, ktoré stiahne obraz na displeji smerom nadol a ja dočianem na horné prvky. Návykové je aj tlačidlo tichého režimu. iOS vyniká aj minimálnou spotrebou energie, keď s mobilom (či tabletom) nič nerobím. Android sa v nečinnosti vybíja rýchlejšie.

Recenzia: Apple iPhone 6

Samsung Galaxy S6 edge zase vyniká tlačidlom späť. Občas ho stláčam aj na iPhone, kde mi skrátka chýba. Ak idem fotiť auto pre web ZaVolantom.eu, vždy vytiahnem radšej Samsung. HDR a väčšie rozlíšenie pri dobrom svetle dokážu zázraky. Navyše, rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením hlavného tlačidla je nenormálne návykové. Na Android sa viem viac spoľahnúť pri odosielaní súborov na pozadí. Ak niečo uploadujem na YouTube alebo Dropbox, Android pracuje rovnako spoľahlivo aj po zhasnutí displeja. Na iOS mi nepomáha ani povolenie osviežovania danej aplikácie na pozadí. Klávesnica od Samsungu je podľa mňa lepšia než na iPhone, ale rovnako rýchlo píšem na oboch. Na iOS oceňujem klávesnicové skratky (napríklad "sfr" sa mi automaticky prepne na "Šoférujem"). Správca súborov na Androide je tiež veľkou výhodou. Ale mne na iOS nechýba, pracujem prakticky len s fotkami a videami. Samsung vyniká microUSB konektorom, do ktorého môžem zasunúť napríklad takýto USB kľúč a preniesť si naň väčšie súbory, prípadne si film rovno pozrieť z USB kľúča. To na iPhone nehrozí.

Recenzia: Samsung Galaxy S6 edge

Je toho veľa a chápem, že je veľmi ťažké sa rozhodnúť pre jeden či druhý model. Najväčší problém Samsungov je rýchlo klesajúca cenovka. Vlani som kúpil rok starý iPhone 5S 64 GB za 550 eur, dnes som ho po skončení záruky predal za 400 eur a za 550 eur kúpil opäť rok starý iPhone 6 64 GB. O tom môžem so Samsungami len snívať. Aj dvojročný iPhone má svoju cenu, pričom dvojročný Samsung je na tom s cenovkou na bazoši úplne inak. Dnes sa 32-gigový S6 edge predáva za 650 eur (Mobilonline.sk), no len pred tromi mesiacmi začínal na cenovke 850 eur! Ak by som si ho vtedy za tie peniaze kúpil, asi by ma šľak trafil. Dnešné ceny nových prístrojov sú porovnateľné: Galaxy S6 edge 64 GB za 710 eur a iPhone 6 64 GB za 749 eur (v rôznych serióznych obchodoch) opäť naznačujú, že ide o silných súperov.

Rubrika Poradňa je novým typom článkov. Často sa nás totiž cez kontaktný formulár v pravom stĺpci webu Fony.sk pýtate otázky, ktoré trápia viacerých čitateľov. Tak prečo ich nezodpovedať verejne?

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 21.10.2015 - 18:41

Pre niekoho, kto je dlhsie zvyknuty na Android a multitasking je prechod na iOS citelny krok spat. Chce to zvyk a naucit sa system pouzivat, vela veci funguje odlisne ako na Androide a aj sa k nim dopracovat trva nejaky ten klik dlhsie. iPhone by som bral, ak by som chcel na telefone hrat hry a natacat video, ktore viem upravit priamo v telefone a dat ho na youtube. S6 by som bral, ak by som fotil, hlavne v interieri, ak by praca so subormi (stahovanie priloh, doc, pdf dokumentov) bola mojou prioritou. Co sa tyka hier, je Android narokmi a plynulostou vzdy krok pozadu, iPhone ma skratka ovela silnejsi graficky cip a pridane efekty v hrach. Na stream videi z youtube je tiez lepsi S6, quadHD displej je oproti 750p poriadny rozdiel, ci pozerat video v 720p alebo v 1440p, je otazka ktoru si musi Patrik zodpovedat sam. iPhone ma dlhsiu uzitkovu hodnotu, do prichodu 7S v pohode vydrzi aj utiahne nove verzie OS, Samsung je skor taky "mobil na rok a dost". Vid S5 a Lollipop. Taktiez Android napriklad je viacej "deravy", neviem ako ostatnych pouzivatelov, ale mna Stagefright celkom desi. Tazke rozhodnutie. AK by som mal na mieste Patrika skusenosti s Androidmi, volim S6. Ak chcem telefon ktory funguje, customizacia mi nechyba, alebo zvladnem jailbreak, a chcem podporu vyrobcu, prislusenstvo, spolahlive aplikacie, tak iPhone.

Manobb21.10.2015 - 20:41 Trvalý odkaz

Rišo, palec hore ..., ... takéto články ja osobne považujem za produkt s pridanou hodnotou, pretože na jednom mieste stručne "zhodnotíš" MT jednotlivo i v súhrne a pridáš aj svoj subjektívny názor vyplývajúci z osobnej skúsenosti.

Budem rád, ak takýto "miniduel" nezostane jediným ... ;-)

Kalendar21.10.2015 - 22:31 Trvalý odkaz

Pekny clanok, riesim nieco podobne. Mam iPhone 5s 16 GB a chcem väcsi displej a väcsiu pamät. Premyslam o iPhone 6 64GB alebo o klasickej S6-ke 32 GB. V pospech samsungu hovori cena a vysie spomenute veci (displej atd.). V prospech iPhonu osobna spokojnost s iOS.

Este by ma zaujimalo, co Ta Richard motivovalo vymenit iPhone 5s za 6-ku? Vo videach si sa stale vyjadroval v prospech 5s :-)

Richard Hombauer22.10.2015 - 03:17 Trvalý odkaz

V jeden den sa ma nahodou opytal kamarat, ci nepredam moj 5S 64GB a na druhy den som zistil, ze dobry kamarat predava 6 64GB. Spravil som to len kvoli zaostrovaniu videa a Full HD 60fps. Ak by som tym netocil videa, ostanem pri 5S. Ale nechcel som mat dvojrocny mobil, ked som mal takuto prilezitost za 150 eur mat o rok novsi. Bola to skratka zhoda nahod a pracovne dovody (zaznam videi) vyhrali nad osobnymi (male rozmery).

Juraj22.10.2015 - 10:14 Trvalý odkaz

To sa musíš rozhodnúť sám. Ináč ja by som žiadny smartfón od ruky nekúpil. Nejde o to, či Iphone, či HTC, či Samsung. Dňa roky starý mobil sa neoplatí kupovať podľa mňa aspoň. Náhodou, keď To niečo odíde tak za opravu v servise zaplatíš kopu peňazí. Čo je to Iphone, čo iný. Je to tak viem o čom hovorím. ...Smartfón má svoju životnosť. Je pravda, že dňa roky starý smartfón nieje žiadna zastarala vec. No k špičke nepatrí.Nejde o to. Osobne by som kupoval výhradne nový mobil. Kvôli záruke. Je to na zváženie. Rozhodne dať 400€za smartfón od ruky by som to nerobil,aspoň ja.

Celá diskusia 25 príspevkov