Fotoaparát v smartfónoch od Sony: Superior auto alebo manuálny režim?

  • aandrejj 03.02.2015 - 15:16

    Mam Xperiu Z2 a na bezne fotenie pouzivam automatiku. manualny rezim prepnem len ked potrebujem vyslovene vela pixelov ako napr. odfotit si dokument s textom do pdf, alebo mapu bezeckych tras na Devinskej Kobyle ..
    rovnako test Z2 foto aj tu http://connect.dpreview.com/post/2560641839/sony-xperia-z2-camera-review

  • Michal03.02.2015 - 16:23 Trvalý odkaz

    Takisto na bežné rýchlovky, momentky sa nezamýšlam nad nastavením a cvaknem to automatikou, pokial mi však ide o tak povediac "umeleckejšiu" fotku, ktorá sice nemusí uplne predstavovat skutočnost tak použivam manual, nastavit sa tam da velmi vela veci najma čo sa týka vyvaženia bielej. Ale niekedy trva 2 minuty a 10 testovacich fotiek kým to človek ponastavuje tak ako chce. Ta automatika pracuje dobre baví ma to pri detekcii tvare a usmevu, fotak si to krasne vie všetko nastavit a zaostrit a cvaknut sám ked sa dosiahne požadovaný efekt. Výsledne fotografie su nadpriemerne a uplne stačia, od špičky maju však ešte daleko, je to mobil. Je scestné to porovnavat so zrkadlovým canonom za 500e.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne03.02.2015 - 22:43 Trvalý odkaz

    Ja by som automatiku do ruk SONY nezveril ani zadarmo. Ibazeby mi nevadila nekorektna expozicia, posun vyvazenia bielej do studenych tonov, a kasa namiesto jemnych detailov (napr konarov).

    Ale clovek, ktory nema skusenosti s fotenim, resp so zrkadlovkami, moze automatiku tovarenskej aplikacie povazovat za dostatocnu.

    Xperie maju vyborne fotoaparaty, pokial sa ovladanie hardveru zveri do inych ruk nez je sam vyrobca, napriklad taka Camera FV-5 dokaze vytiahnut zo snimaca aj bez korekcie expozicie dost vela.
    http://forum.xda-developers.com/z3-compact/themes-apps/post-pictures-xp…

    Ale automatika od SONY ktora sa objavi po spusteni spustou a prebije vsetky vytunene manualne nastavenia, tak to radsej fakt nie.

    :)

    Michal04.02.2015 - 00:58 Trvalý odkaz

    Ok Wayne .. Camera FV 5, 2,99e zakupil som si ju. Musím povedat, mnoho nastavení, slabšia lokalizacia ale inak potrebne veci preložene, prostredie viac menej prehladné, ale vie to len fotit, funkcia kamery chýba.
    Je 23:49, teda v čase robenia fotiek bolo asi 23:40, som doma v izbe (interier)svetlo žlté, jedna wolframova 70w žiarovka na miestnost 4x5metra, fotene so svetlom za chrbtom, horsie svetelne podmienky a ešte luster s ružovým vzorom (nápad bývalej priatelky).
    Spravil Som seriu fotiek, Superior auto, manual a camera FV5, bez nejakeho nastavovania, len som si dal zaležat aby meranie isa, expozicie a vyvaženie bielej boli automatika a aby kvalita či možne rozlíšenie bolo v ramci nastavení čo najlepšie. Telefon Xperia Z1compact. 4.4.4. Oficialny SONY FW, nebrandovaný operatorom.
    Som zvedavý či sa trafíš a napišeš mi, že tá a tá fotka je najlepšia a fotena Camera FV 5, lebo a lebo preto. fotky neboli nijako upravované.

    Prvá scéna:
    http://i58.tinypic.com/f09do8.jpg
    http://i58.tinypic.com/96zuqx.jpg
    http://i62.tinypic.com/33uq45s.jpg
    http://i59.tinypic.com/29yh0ds.jpg

    Druhá scéna:
    http://i61.tinypic.com/9sx7kj.jpg
    http://i61.tinypic.com/3355h4z.jpg
    http://i58.tinypic.com/24e6iz8.jpg
    http://i62.tinypic.com/34fiao2.jpg

    Klik pravým a bud stiahnut alebo otvorit obrazok na novej karte.

    Prepáč, nemám vobec v zaujem ta nijako zhodit, len ma tak napadlo, že ty maš take pozorne oko (nemyslím ironicky) a tak sa vyznáš (tiež nemyslím ironicky) a ked to tvrdíš, tak verím tomu, že aj dokažeš na konkretnom prípade:) Uprimne z mojho pohladu, cez camera FV 5 je na fotkách zachytene najrealistickejšie vyvaženie bielej, ktoré sa najviac približilo skutočnosti(žlte svetlo s nadychom ružovej) všeobecne však rozdiely nevidim a budem sa opakovat, ta šošovka je velka ako šošovička, je to mobil a pokial mi mobil robí taketo zabery tak som hodne spokojný a nepotrebujem viac.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne04.02.2015 - 01:26 Trvalý odkaz

    Mas pocit, ze interier je vhodny priestor na dokumentovanie prepalov? Nic v zlom narazal som na denne fotografie, ked clovek ide na vylet, alebo ked chce odfotit nieco zaujimave a pekne. Do 15 (myslim) min ide platba v Google Play vratit, ak ta mrzia tie 3 eura, mohol si urobit fotky a aplikaciu beztrestne odovzdat spat.

    Moja linka bola len tip na 1 aplikaciu, existuje ich viac, niektore low cost / free ako Open Camera alebo Camera2API vyuzivajuca L camera (zatial zial len pre Nexusy), maju citlivejsie algoritmy na meranie expozicie. Ja nie osm dvorny fotograf - mozno Richard alebo niekto z redaktorov, kto denne krmi zrkadlovku k tomu ma svoj resp odbornejsi nazor.

    Vezmi si napriklad
    http://fortheloveoftech.com/category/reviews/camera-comparisons/sony-ca…

    V kazdom porovnani ma Z3C chladnejsie farby a (vacsinou) prepalenu scenu.

    Verim vsak, ze v novom update, ktory je schedulovany do konca februara, to bude lepsie a softver vyzmyka zo snimaca viac.

    Pripadam si ako nejaky antiSONY fanboi ale ja neviem, vsetky ostatne mobily ktore som za posledny polrok mal (iPhone 5S, Lumia 930, v dobrom svetle aj Nexus5, ak stihne spravne zaostrit), maju lepsie vyvazenie bielej aj lepsie meranie expozicie. A to som nad Z3C slintal od prvej spravy a tesil sa na nu najviac.

    ale ako sa hovori v englictine, your mileage may vary (YMMV), a mozno ty si ten spokojny zakaznik, ktory zapory nevidi ako napr. ja.

    :)

    PS
    A vdaka za Tvoju snahu a porovnanie, velmi si vazim zbytocne usilie, ktore si vynalozil a takto mrhal vzacnym casom aby si nejakemu neznamemu cloveku z internetu nieco predviedol.

    Hint: Nabuduce odstran exif, mam v prehliadaci plugin, ktory mi ho zobrazuje nad kazdou fotkou, no naslepo by som vybral tie najstudensie, ze su s factory appkou, tj prva scena 3. a 4, pravdepodobne 3 na auto, 4 na manual a z druhej serie urcite prva je FV-5, tie dalsie tazko povedat, tam by si ma asi nachytal, lebo ak by som nepozrel exif nevedel by som ktora je ktora.

    PPS
    Skus to vonku na slnku, najlepsie by bolo bez snehu, sneh matie automatiku mnohych aparatov, aj tych lepsich.

    Ale nemusis naozaj, fot tak, aby ty si mal zo snimok radost, ci uzitok.

    Ked toto cita nejaky nezaujaty pouzivatel, si tu teraz musi mysliet veci... :D

    Michal04.02.2015 - 02:29 Trvalý odkaz

    O trištvte na dvanast v noci ti tažko spravim pekne fotky vonku za denneho svetla, kedže som chcel promptne reagovat.

    Chcel som tým povedat, že to nie je v aplikácii, tá sama sebou nerobí žiadne zázraky. Rozdiely su preto minimalne viditelné.

    A vobec neviem prečo maš pocit, že na teba utočim, pokial si pamatam nikdy som na teba za nič neutočil a popravde je mi jedno či si antisony albo sonyfil, ja tiež niesom ani jedno a týmto prispevkom som vobec nechcel dokazovat nejaku skvelu kvalitu alebo niečo podobne, ale len vyvratit že aplikacia samo sebou nespravi nič.

    A či som spokojný, ano tých telefonov mi prešlo viac cez ruky, mobil si vyberam podla toho čo ja sam potrebujem od neho a SONY mi proste sadlo zo všetkeho najviac. Ani ja niesom dvorný fotograf, tak preto kvalitu tých fotacikov v tenučkých mobiloch neriešim, tie fotky proste niesu zle a ked poviem že niesu zle myslim tým že niesu zle a nie že ich teraz chvalim ake su užasne. A ano vyvaženie bielej je velmi chladné preto aj som pisal pri prvom prispevku v tejto diskusii, že pokial chcem povedzme "umeleckejsiu" fotku tak volim manula, najma kvoli vyvaženiu bielej.

    ondrakomous04.02.2015 - 21:01 Trvalý odkaz

    pouzivam a better camera, proCapture. specialne better camera je posledni dobou hodne super. BC mi vyhovuje asi nejvic, nastaveni je hodne podobny jako ve fotaku, prehledny, da se nastavit uplne vsechno.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne04.02.2015 - 21:24 Trvalý odkaz

    ProCapture som vyuzival casto na Mi2, som aj zabudol, ze to mam zakupene :-) Suhlas, BC je zaujimava aplikacia. Na iOS sa mi najviac osvedcil ProShot, a na WindowsPhonoch vstavana Lumia Camera, najma s Rich Capture. To je uzasne, co to dokaze. Hned ako sa mi Lumia930 vrati z reklamacie, asi spisem nejake skusenosti pre sobotnajsi obcasnik :)

    Joker10.02.2015 - 23:18 Trvalý odkaz

    Dnes som trosku porovnal fotky z galérii čo mám už nejaký rok nafotene a môžem napísať že xperia Z3 Compact fotí ako Samsung galaxi s2 čo je pre mňa dosť nepochopiteľné aj keď s2 na svoju dobu fotila fajn v dnešnej konkurencii má compact fakt podriemerny foťák čo je veľká škoda! Porovnával som fotky aj z lumia 1020 ktorý tiež vlastnim a iphone 5s ktory má syn ale tam už Z3 Compact stráca na celej čiare :-( Písal som aj do Sony či plánujú nejako vylepšiť alebo aktualizovať fotoaparát ale bez reakcie ;-) Uvidíme či lízatko