Fotoaparát v smartfónoch od Sony: Superior auto alebo manuálny režim?

Server Btekt sa podrobne pozrel na fotoaparát Xperie Z2 a porovnal 20,7 Mpix fotografie zachytené v manuálnom režime s 8-megapixelovými snímkami z automatického režimu Superior auto. Výsledky vás možno prekvapia.

Osem, trinásť, šestnásť alebo dokonca 41 megapixelov. Rozlíšenie snímačov fotoaparátov v dnešných smartfónoch rastie nezadržateľným tempom. Väčšina používateľov však vie, že pre dobre vyzerajúce snímky je dôležitejší kvalitný objektív, bok po boku s nízkou kompresiou výsledných .jpg súborov a softvérom ovládajúcim ich samotné spracovanie.

Sony napríklad do svojich najvýkonnejších Xperií už dlhodobo montuje 20,7-megapixelový snímač. Plné rozlíšenie z neho však dostanete iba vo formáte obrazu 4:3 a, čo je podstatnejšie, výhradne v manuálnom režime. Automatický mód Superior auto sa síce sám stará o aktiváciu HDR alebo scénických režimov či makra, no jeho rozlíšenie je limitované na 8 Mpix (teda menej než polovicu).

Mnoho majiteľov si tak určite kladie otázku, čo je lepšie. Zaznamenávať snímky s plným 20,7-megapixelovým rozlíšením alebo dôverovať "inteligentnej" automatike, no uspokojiť sa s menšou fotografiou? Server Btekt porovnal oba režimy pri testovaní Xperie Z2.

ikona

Recenzia: Sony Xperia Z2 - odolný rýchlik so stereo zvukomRecenzia vodeodolnej vlajkovej lode s 5,2'' Full HD displejom, 3 GB RAM, 20,7 Mpix fotoaparátom, OS Android 4.4 KitKat a silnejšou 3 200 mAh batériou.

Fotografia vľavo predstavuje 20,7 Mpix obrázok zachytený v manuálnom režime, stredná 8 Mpix v Superior auto a posledná je výrezom detailu z oboch (pri zväčšení 1:1). Porovnanie si pri otvorení odkazu na úložisku Mediafire môžete aj priblížiť.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení.

Btekt tvrdí, že snímky z manuálneho režimu ponúkajú viac detailov. Týka sa to však len záberov z vonkajšieho prostredia, kde mal čip fotoaparátu dostatok svetla. V miestnosti či pri použití blesku sa situácia diametrálne obracia a Superior auto tu už ponúka menej rozmazané výsledky.

Zdá sa teda, že v prípade Sony sa oplatí dôverovať automatike a obrovské rozlíšenie je skôr marketingová záležitosť. Dôležité môže byť aj to, že osemmegapixelový záber si z pamäte smartfónu odhryzne v priemere 3 MB, kým plné rozlíšenie kľudne dva či trikrát viac. Pokiaľ niektorú z posledných 20,7-megapixelových Xperií vlastníte aj vy, podeľte sa s nami v diskusii s tým, ktorý režim a rozlíšenie preferujete.

Zdroj: Btekt

Diskusia k článku:

aandrejj 03.02.2015 - 15:16

Mam Xperiu Z2 a na bezne fotenie pouzivam automatiku. manualny rezim prepnem len ked potrebujem vyslovene vela pixelov ako napr. odfotit si dokument s textom do pdf, alebo mapu bezeckych tras na Devinskej Kobyle .. rovnako test Z2 foto aj tu http://connect.dpreview.com/post/2560641839/sony-xperia-z2-camera-review

Michal03.02.2015 - 16:23 Trvalý odkaz

Takisto na bežné rýchlovky, momentky sa nezamýšlam nad nastavením a cvaknem to automatikou, pokial mi však ide o tak povediac "umeleckejšiu" fotku, ktorá sice nemusí uplne predstavovat skutočnost tak použivam manual, nastavit sa tam da velmi vela veci najma čo sa týka vyvaženia bielej. Ale niekedy trva 2 minuty a 10 testovacich fotiek kým to človek ponastavuje tak ako chce. Ta automatika pracuje dobre baví ma to pri detekcii tvare a usmevu, fotak si to krasne vie všetko nastavit a zaostrit a cvaknut sám ked sa dosiahne požadovaný efekt. Výsledne fotografie su nadpriemerne a uplne stačia, od špičky maju však ešte daleko, je to mobil. Je scestné to porovnavat so zrkadlovým canonom za 500e.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne03.02.2015 - 22:43 Trvalý odkaz

Ja by som automatiku do ruk SONY nezveril ani zadarmo. Ibazeby mi nevadila nekorektna expozicia, posun vyvazenia bielej do studenych tonov, a kasa namiesto jemnych detailov (napr konarov).

Ale clovek, ktory nema skusenosti s fotenim, resp so zrkadlovkami, moze automatiku tovarenskej aplikacie povazovat za dostatocnu.

Xperie maju vyborne fotoaparaty, pokial sa ovladanie hardveru zveri do inych ruk nez je sam vyrobca, napriklad taka Camera FV-5 dokaze vytiahnut zo snimaca aj bez korekcie expozicie dost vela.
http://forum.xda-developers.com/z3-compact/themes-apps/post-pictures-xp…

Ale automatika od SONY ktora sa objavi po spusteni spustou a prebije vsetky vytunene manualne nastavenia, tak to radsej fakt nie.

:)

Michal04.02.2015 - 00:58 Trvalý odkaz

Ok Wayne .. Camera FV 5, 2,99e zakupil som si ju. Musím povedat, mnoho nastavení, slabšia lokalizacia ale inak potrebne veci preložene, prostredie viac menej prehladné, ale vie to len fotit, funkcia kamery chýba.
Je 23:49, teda v čase robenia fotiek bolo asi 23:40, som doma v izbe (interier)svetlo žlté, jedna wolframova 70w žiarovka na miestnost 4x5metra, fotene so svetlom za chrbtom, horsie svetelne podmienky a ešte luster s ružovým vzorom (nápad bývalej priatelky).
Spravil Som seriu fotiek, Superior auto, manual a camera FV5, bez nejakeho nastavovania, len som si dal zaležat aby meranie isa, expozicie a vyvaženie bielej boli automatika a aby kvalita či možne rozlíšenie bolo v ramci nastavení čo najlepšie. Telefon Xperia Z1compact. 4.4.4. Oficialny SONY FW, nebrandovaný operatorom.
Som zvedavý či sa trafíš a napišeš mi, že tá a tá fotka je najlepšia a fotena Camera FV 5, lebo a lebo preto. fotky neboli nijako upravované.

Prvá scéna:
http://i58.tinypic.com/f09do8.jpg
http://i58.tinypic.com/96zuqx.jpg
http://i62.tinypic.com/33uq45s.jpg
http://i59.tinypic.com/29yh0ds.jpg

Druhá scéna:
http://i61.tinypic.com/9sx7kj.jpg
http://i61.tinypic.com/3355h4z.jpg
http://i58.tinypic.com/24e6iz8.jpg
http://i62.tinypic.com/34fiao2.jpg

Klik pravým a bud stiahnut alebo otvorit obrazok na novej karte.

Prepáč, nemám vobec v zaujem ta nijako zhodit, len ma tak napadlo, že ty maš take pozorne oko (nemyslím ironicky) a tak sa vyznáš (tiež nemyslím ironicky) a ked to tvrdíš, tak verím tomu, že aj dokažeš na konkretnom prípade:) Uprimne z mojho pohladu, cez camera FV 5 je na fotkách zachytene najrealistickejšie vyvaženie bielej, ktoré sa najviac približilo skutočnosti(žlte svetlo s nadychom ružovej) všeobecne však rozdiely nevidim a budem sa opakovat, ta šošovka je velka ako šošovička, je to mobil a pokial mi mobil robí taketo zabery tak som hodne spokojný a nepotrebujem viac.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.02.2015 - 01:26 Trvalý odkaz

Mas pocit, ze interier je vhodny priestor na dokumentovanie prepalov? Nic v zlom narazal som na denne fotografie, ked clovek ide na vylet, alebo ked chce odfotit nieco zaujimave a pekne. Do 15 (myslim) min ide platba v Google Play vratit, ak ta mrzia tie 3 eura, mohol si urobit fotky a aplikaciu beztrestne odovzdat spat.

Moja linka bola len tip na 1 aplikaciu, existuje ich viac, niektore low cost / free ako Open Camera alebo Camera2API vyuzivajuca L camera (zatial zial len pre Nexusy), maju citlivejsie algoritmy na meranie expozicie. Ja nie osm dvorny fotograf - mozno Richard alebo niekto z redaktorov, kto denne krmi zrkadlovku k tomu ma svoj resp odbornejsi nazor.

Vezmi si napriklad
http://fortheloveoftech.com/category/reviews/camera-comparisons/sony-ca…

V kazdom porovnani ma Z3C chladnejsie farby a (vacsinou) prepalenu scenu.

Verim vsak, ze v novom update, ktory je schedulovany do konca februara, to bude lepsie a softver vyzmyka zo snimaca viac.

Pripadam si ako nejaky antiSONY fanboi ale ja neviem, vsetky ostatne mobily ktore som za posledny polrok mal (iPhone 5S, Lumia 930, v dobrom svetle aj Nexus5, ak stihne spravne zaostrit), maju lepsie vyvazenie bielej aj lepsie meranie expozicie. A to som nad Z3C slintal od prvej spravy a tesil sa na nu najviac.

ale ako sa hovori v englictine, your mileage may vary (YMMV), a mozno ty si ten spokojny zakaznik, ktory zapory nevidi ako napr. ja.

:)

PS
A vdaka za Tvoju snahu a porovnanie, velmi si vazim zbytocne usilie, ktore si vynalozil a takto mrhal vzacnym casom aby si nejakemu neznamemu cloveku z internetu nieco predviedol.

Hint: Nabuduce odstran exif, mam v prehliadaci plugin, ktory mi ho zobrazuje nad kazdou fotkou, no naslepo by som vybral tie najstudensie, ze su s factory appkou, tj prva scena 3. a 4, pravdepodobne 3 na auto, 4 na manual a z druhej serie urcite prva je FV-5, tie dalsie tazko povedat, tam by si ma asi nachytal, lebo ak by som nepozrel exif nevedel by som ktora je ktora.

PPS
Skus to vonku na slnku, najlepsie by bolo bez snehu, sneh matie automatiku mnohych aparatov, aj tych lepsich.

Ale nemusis naozaj, fot tak, aby ty si mal zo snimok radost, ci uzitok.

Ked toto cita nejaky nezaujaty pouzivatel, si tu teraz musi mysliet veci... :D

Celá diskusia 9 príspevkov