Bezpecnost OS Android

  • 93 príspevkov
  • fulminatrix 05.03.2011 - 21:36

    V sucasnosti vaham medzi vyberom Nokie N8 a HTC Desire HD. Nakolko Desire HD mam uz doma (zatial stale zabalene) a moznosti toho zariadenia su velmi zaujimave, zacal som sa blizsie zaujimat o OS Android voci ktoremu moc sympatii neprechovavam. Aplikacie ci rychlost systemu a animacie u mna velku rolu nehraju, nad DHD uvazujem hlavne koli HW a nadstavbe Sense. Pri blizsom skumani Androidu som vsak narazil na velke mnozstvo clankov o bezpecnostnych chybach v Androide, velkemu mnozstvu (a stale rastucemu) rozneho malware a spyware, ako aj pomerne nepriemnom spojeni ktore Android udrziava s Googlom a Google tak zbiera velke mnozstvo udajov o uzivateloch.
    Riesil som to v inej teme na fore, avsak nedockal som sa reakcie. Nakolko som zistil ze je to tema ktora zaujima viacerych ludi, rozhodol som sa zalozit novu temu. HTC Desire HD, ako aj niektore ine telefony zalozene na OS Android maju pomerne velky potencial pre pracovne vyuzitie, avsak s tym suvisi zaroven velke mnozstvo dokumentov a dovernych udajov ulozenych v telefone a tym padom zvysene naroky na bezpecnost zariadenia a obmedzenie kontroly Googlu nad telefonom. Moj prispevok som v prechadzajucej teme vymazal a nizsie ho uvadzam v povodnom zneni. Uvital by som diskusiu na tuto temu pre ulahcenie rozhodnutia ci ist do Androidu ( vmojom pripade DHD), alebo radsej uprednostnit Symbian 3.
    -
    To s cim mam problem nie je DHD, ale Android. Kazdu chvilu vide nejaka sprava o virusoch pre Android ktore dokazu sledovat zariadenie, spristupnit cely obsah telefonu, instalovat dalsie aplikacie, uskutocnovat samovolne spoplatnene hovory a sms.... 20% aplikacii v markete s ktorymi sa vela ludi tolko ohana umoznuje vydavatelovi pristup k urcitym polozkam v telefone. Google ma ma na dialku moznost vymazavat skodlive aplikacie co by bolo samo o sebe ok, lenze to znamena ze existuje moznost dosiahnut na dialku praktricky cely obsah telefonu a zneuzit to aj niekym inym. Neni to tak davno co bol problem s tym ze bolo mozne ziskat pristup k celej pamatovej karte. Google sa sam o sebe nijak netaji tym ze hlavne prijmy ma z reklamy, cize potrebuje o uzivateloch archivovat co najviac informacii. Ma pristup vdaka sparovaniu vyhladavaca s gmail uctom k vela informaciam uz z pocitaca a takto ziskava pristup este aj k mobilnemu zariadeniu s GPS.... Vacsina uzivatelov androidu ma v telefone ulozenych kopu e-mailov, dokumentov, nejake hesla, a nehovoriac o spravach a kontaktoch... Kazdy ma dnes kopu pristupovych udajov hesiel kolli roznym strankam a systemom. Drzat si ich vsetky v hlave proste nie je mozne a nosit ich na papieriku v penazenke je tiez kravina. Takze pomerne logickym riesenim je nejak si ich zasifrovat do telefonu aby boli stale po ruke. Pochopitelne hrozi ich odcudzenie v pripade straty telefonu, ale aby bola sanca ziskat ich aj na dialku?!?
    (Pri iPhone, hlavne v pripade JB, je to skoro to iste, ale ten neriesim). O prepojeni so spolocenskymi sietami a uvadzani polohy uz ani nehovorim. Ked su ludia blbi nech sa paci... FB stale pouzivam pretoze je to proste dobra moznost rozpravat sa s niektorymi ludmi vhodnejsim sposobom nez telefonatom, ale obmedzil som tam na minimum co sa da. Gmail pouzivam tiez lebo ma kopu dobrych funckii, ale tiez z toho nemam uplne najlepsi pocit... Napr. preco asi google ponuka bezplatny prekladac? Snad si nikto nemysli ze je to koli charite. Je to len preto, aby vedeli prekladat e-maily v co najviacerych jazykoch a prisposobovali tomu reklamu. Niekomu sa to mozno zda trochu prehnane a paranoidne, ciastocne to suvisi s vyvojom spoocnosti a technologii, ale pozrite sa ako fungoval FB a Google pred takymi 4 rokmi a co robia teraz. A ako to asi bude vyzerat za dalsie 4 roky? Ma niekto cas a nervy citat do detailov licencne podmienky? Nerobi to skoro nikto, lebo by sa zblaznil. Lenze ako casto dochadza k uprave podmienok ktora sa len niekde malym pisom spomenie a co vsetko taka zmena moze znamenat...
    -
    Ja viem ze aj na Symbian 3 existuju virusy a tiez je moznost nejakym sposobom sa dostat k obsahu telefonu, ale nie je to tak jednoduche a ocividne ako pri Androide. Je to skor zalezitost individualnych virov a aplikacii, cize to sa da obmedzit uzivatelom. Ale Nokia sama o sebe nie je na rozdiel od Googlu spolocnost zamerana na reklamu a pracu s/zbieranie udajov. Takze tych moznosti manipulovat s telefonom tam nie je az tolko,spolocnost sama o sebe na taku moznost neupozornuje a mozno aj tym ze S3 je uz oficialne pochovany OS (s vynimkou par buducich updatov) sa nan nebudu ludia tolko zameriavat.
    -
    Ja vysoko ocenujem moznosti DHD. Na Android tiez nechcem len nedavat a uznavam ze ma aj nejake vyhody. Velmi rad si necham DHD pokial ma niekto presvedci o tom, ze je mozne vymazat zbytocne predinstalovane aplikacie, napevno nastavit zakaz vsetkym programom a aplikaciam udrziavat aktivne, ci automaticke pripojenie na internet a mat plne pod kontrolou co je kedy online, nemusiet kazdu kravinu registrovat a spajat s gmail uctom a uplne zabranit g

  • 7wcsnurka07.03.2011 - 11:21 Trvalý odkaz

    v androide staci zapnut data (nepisem o wifi,to si radsej vypinam)len raz,pokial nevypinas telefon....inac aj keby to bolo potrebne,trva to asi pol sekundy

    Marian07.03.2011 - 14:08 Trvalý odkaz

    nechapem jednu vec fulminatrix. strasne sa bojis o svoju bezpecnost, ale mobil pouzivas. je uplne jedno, ci vypnes vsetky datove prenosy, vyhadzes z telefonu vsetky aplikacie pre social services, ked aj tak pouzivas telefon, obcas zapnes net ci poslel sms. aj tak ti, ktori budu chciet, ti citlive data z telefonu ukradnu ak budu chciet.

    ak ta to potesi, my v robote pouzivame sluzobne E52. pracujem pre nato a symbiany mame ako sluzobne uz od nepamati. co neznamena, ze by boli bezpecne. nie su. ziaden telefon nie je.

    ak chces skutocne bezpecny telefon, mas z dostupnych momentalne na vyber iba jednu moznost - blackberry. blackberry ma totiz ako jedina platforma vacsinu bezpecnostnych certifikatov. v pripade nato napriklad - nato restricted. ale ani to ti nezaruci bezpecnost tvojich udajov.

    http://us.blackberry.com/ataglance/security/certifications.jsp

    fulminatrix07.03.2011 - 14:35 Trvalý odkaz

    Ja by som nepovedal ze strasne... Je trochu tazsie vysvetlit o co presne mi ide, bez toho aby to bolo zle interpretovane.
    Bezpecnost androidu (a aj tuto temu) som rozdelil na 2 kategorie.
    1) Prvou je cielene napadnutie telefonu ( o to sa tu neboji asi nikto a ja tiez nie, lebo s tym by som aj tak nic nezmohol) a potom virusy. Ano, vyzera to ze Android je na virusy asi najzranitelnejsi/najnapadanejsi OS, ale to sa da vyriesit cez antivirus a opatrnost s neznamymi aplikaciami. Kazdopadne je dobre o tom vediet, pouzivat android bez antiviru by bol akravina. Pokial by slo o cielene ziskanie udajov z telefonu, tam su preventivne opatrenia zbytocne a o to mi ani nejde.
    2) Druhou kategoriou (ktorej zneuzitie tu bolo trochu zvelicene), je zaujem Androidu (a dokonca aj sluzby htcsense.com) zbierat co najviac udajov za marketingovymi ucelmi. A mna zaujimalo do akej miery taketo zbieranie udajov funguje a na aku uroven je to mozne obmedzit.
    Nerobim s utajovanymi informaciami, nebojim sa vedomeho zneuzitia googlom kedze v tomto smere ochopitelne su iste regulacie,... Vadi mi z principu ze ma niekto zbierat sukromne informacie do ktorych v podstate nikoho nic nie je. A nie je mi prijemne aby niekde taka databaza udajov bola, co i len za marketingovymi ucelmi. Myslim ze je uplne normalne sa o to zaujimat a skor povazujem za chore ked je niekomu uplne jedno co kde o sebe zavesi.
    -
    K predchadzajucim prispevkom - teraz som trochu zneistel s tymi aplikaciami. Mne ide o to, aby boli vsetky aplikacia v offline rezime a spustili a az vtedy kedy to priamo ja v aplikacii povolim. Cize ziadne automaticke prenasanie dat.
    Podla poslednych 2-3 prispevkov mam teraz pocit ze akonahle ja pustena 3G siet a plosne povolene datove prenosy, tak si kazda aplikacia moze tahat co sa jej ako zachce. Na druhej strane keby sa zrusia data pre aplikacie, tak nepojde ani mail a internetovy prehliadac ked si ho otvorim. Chapem to spravne? Pride mi to uplne nelogicke

    Andrej07.03.2011 - 15:18 Trvalý odkaz

    atlis pokial si dobre pamatam OBAMOVI hackli BB ;) nechcel sa jej vzdat ked sa stal prezidentom..

    zemiak07.03.2011 - 15:34 Trvalý odkaz

    fulminatrix, zabudni na akykolvek Smartphone. Odporucil by som ti hocaky dumbphone a zakazat u operatora datove prenosy.
    S tvojou paranoiou ti nic ine neostava.
    Android je naviazany na Google ktory ma tvoje kontakty, kalendar a v AppStore ma nepreverene zavirene aplikacie
    iOS je viazany na iTunes Store, kde sice virusy nie su ale zly Apple o tebe zbiera info
    Symbian sice moze byt neviazany, ale ak instalujes aplikacie mimo Ovi Store (zbiera data) tak riskujes tiez virusy
    WinMo7 - tiez zbiera data (Live ucet)

    alebo: zober si nejaky OpenMoko, stiahni si zdrojaky, sprav si k nim vlastny bezpecnostny audit a vykompiluj si vlastny OS

    Kibus07.03.2011 - 17:13 Trvalý odkaz

    ZEMIAK tak ten tvoj komentar nema chybu!!! :-)
    Moooooc dobre som sa pobavil!
    Super!!

    taskar07.03.2011 - 21:33 Trvalý odkaz

    z fulminatrixa si robite srandu, ale ma pravdu. Vsetci vsetko zhromazduju ponukaju ti miesto na svojom PC "zdarma" a tvaria sa ze oni nic nesleduju a nic nekaleho nerobia. Presviedcaju ta o neskodnosti ich pocinania. Co ti moze usklodit a co nie, dnes este nevieme odhadnut. A nikto ti v recenzii nepovie vsetko, napr. ake nebezpecenstvo sa skryva za vyuzivanim nejakej sluzby, alebo softu, su predstavene iba "pozitiva"! Pokial fulminatrixa zaujima, co zbiera dany soft, OS atd. nie je to predsudok ani paranoja, ani ...., ale pokus o realny odhad potencialneho rizika. Myslim, ze cochvilu si toto nebezpecenstvo bude uvedomovat coraz viac ludi. Jedine, zeby vo svete zavladol idealny komunizmus, ked malo vsetko patrit vsetkym a nikto nemal zit na ukor inych.

    Profile picture for user zedenko@gmail.com

    Ronn07.03.2011 - 22:12 Trvalý odkaz

    taskar precitaj si kompet temu a potom vyvodzuj sudy. Ok?
    Ak mu tu 750 345 krat nebolo pisane o (ne)bezpecnosti Androidu tak ani raz.

    Profile picture for user pan.el.x10@gmail.com

    pan.el07.03.2011 - 22:21 Trvalý odkaz

    2 fulminatrix:
    pozdravujem tvoju paranoju a posielam jej dva linky "na spanie" :evil:
    http://goo.gl/A88W5 - (toto som mal medzi zalozkami,
    neveril som ze sa mi ten link niekedy zide, ale odlozil som si ho,
    odporucam ten KML file co je tam na stiahnutie otvorit v Google Earth)
    a
    http://goo.gl/MhlZU - (btw., ak by si chcel byt uplne anonymny
    musel by si zacat od rodneho cisla - nie od Androida)
    a uz ho konecne vyber z tej skatule a zapni ho ...
    android je super aj ked nie je bez chyb

    fulminatrix07.03.2011 - 23:01 Trvalý odkaz

    :)
    Ja viem ze internet nezabuda... Aj ked ako vidim ten nick pouziva aj niekto iny.
    Inak na vsetky tie prehnane poznamky nebudem ani reagovat, myslim ze som sa dostatocne snazil vysvetlit podstatu tejto temy.
    -
    Taskar - som rad ze niekto pochopil a strucne zhrnul o co mi ide. Prve 3 vety to v skratke sumarizuju.
    Niektore reakcie sa totiz fakt nedaju citat. Ja viem ze vela ludi povazuje Android za spasenie, google sluzby za "bezplatny" darcek, bez rozmyslu tahaju jednu aplikaciu za druhou a na facebook dokazu zavesit kazdu fotku, napisat 5 krat za den co prave robia, zverejnit svoju polohu vzdy ked sa niekam pohnu, vyplnit pravdive udaje do vsetkych koloniek ktore FB ponuka a este si nehat verejne pristupny profil. Minule som skoro odpadol ked na mna FB vyplul upozornenie ze cim viac pravdivych info a detailov im poskytnem, tym bude moj zazitok socialnejsi !!!!!

    Pokial ja som priposraty a paranoidny, tak potom hentaki ludia su co? Cool a moderni? dajte sa vysetrit...
    Pouzivam FB, pouzivam gmail, pouzivam smartphone a vsetky programy a funkcie ktore su pre mna uzitocne, akurat sa prirodzene snazim chranit svoje sukromie a zaujima ma co kam odosielam. Co je na tom zvlastne? Nejde o konkretne podozrenie. Ide o princip. Nejdem proti dobe, s niektorymi vecami nic nezmozem, ale to co mozem sam ovplyvnit a sutrazit, chcem mat pod kontrolou.

    Ronn - sprav zalohu svojej pamatovej karty a posli mi ju. Vystavim Ti pisomne potvrdenie ze tvoje udaje nikomu neposuniem, avsak s dolozkou ze tuto zmluvu mozem kedykolvek v ramci platnej legislativy zmenit, poskytnut obsah karty mojim obchodnym partnerom a rovnako nerucim ze zneuzitie v pripade ak tu zalohu stratim.
    Mozno si tie udaje pozriem o rok, mozno o pat, a mozno nikdy. Bude ti ale uplne ukradnute ze ich mam?

    Marian07.03.2011 - 23:41 Trvalý odkaz

    fulminatrix, vsetko o bezpecnosti vies, tak co dalej riesis :)

    Profile picture for user zedenko@gmail.com

    Ronn07.03.2011 - 23:43 Trvalý odkaz

    fulminatrix. Citlive informacie alebo dokumenty alebo len hovory ktore povazujem za utajene (moc ich nie je) sa snazim nepchat do mobilu alebo ich nebudem riesit cez mobil, lebo viem ze to nie je spolahlive. Bud sa s tym zmieris alebo nie. Vacsina ludi sa s tym zmierila, tak to tak funguje. Bohuzial. Pokial sa ti to nepaci mozes pouzit vsetky legalne prostriedky aby sa to zmenilo.... Ja v mobile nemam nic coho by som sa obaval ze mozu zneuzit. Uz sa tu o bezpecnosti Androidu nedozvies nic viac, to by si musel volat uja Googlemana alebo ako sa ten majitel vola :D

    Picos08.03.2011 - 00:29 Trvalý odkaz

    Fulminatrix, tak teda ides do DHD alebo nie ? To by mal byt predsa zaver tejto diskusie.

    Profile picture for user bcrs@azet.sk

    RoSta08.03.2011 - 13:59 Trvalý odkaz

    Je to sice mierne OT:
    Uz to bolo davno, ale nekde som cital, ze podla socialnych inzinierov, je najlepsi sposob, ako napadnut aj velmi dobre zabezpecene PC/siet, ak to nechate spravit samotnu obet... v tej dobe to bolo zabalene do diskety oznacenej ako "Odmeny manazmentu - prisne tajne", pre priklad...
    Teraz by to mohlo byt zabalene do cohokolvek, napriklad aj do SmartPhone...
    Zamerne neuvadzam Android...

    Celkom chapem fulminatrix-a... a tiez ma to obcas znepokojuje, tiez pouzivam FB len s minimom info o mne ale niektore sluzby vyuzivam tak, ze si uvedomujem ich potencialnu nebezpecnost pre mna a prisposobujem tomu svoje chovanie...

    Osobne pouzivam WM6.5 Smart... Made in China, no boh ma opatruj pred Maovim ludom... co ja mozem tusit, co vsetko tam je integrovane???
    Tak maily stahujem rucne (mam ich notifikovane - je to najpohodlnejsie), obcas kuknem net cez Operu a stahujem data do pocasia... zriedka a len vo velmi surnych pripadoch pozijem vzdialenu plochu...
    I tak som si isty, ze je toho o mne dost, co sa da zistit, ale nebudem tomu napomahat...

    Deathless_08.03.2011 - 15:23 Trvalý odkaz

    tiez suhlasim s prispevkom Picos-a :
    "Fulminatrix, tak teda ides do DHD alebo nie ? To by mal byt predsa zaver tejto diskusie."

    Vznes verdikt a uzavrite temu... furt to iste dokola...
    na medine sme mali taky predmet volal sa psychiatria (neber to osobne) ale boli tam ludia co si mysleli ze ich stale niekto sleduje - FBI, satelity, dokonca mimozemstania, mali zatiahnute zaluzie stale... dalsiemu sa zase niekto vrtal v hlave a kradol mu myslienky... tak pozor ze by ti to neprerastlo az do rozmerov kde bude potrebne liecenie... Tymto som sa ta nechcel dotknut, len konstatujem, ze takymto neustalym strachom o svoje sukromie, informacie sa mozes dostat casom do tazkosti, z ktorych je navrat velmi tazky. :roll: :|

    fulminatrix08.03.2011 - 15:46 Trvalý odkaz

    Rozhodnutie padne do konca tyzdna a potom ho sem zavesim.
    -
    Deathless - ja si myslim ze to tu uz viac ludi pochopilo o co mi ide. Ja som a bavil o uplne normalnej ochrane sukromia, proste neposkytovat to co nie je nevyhnutne. A snazil som sa dostatocne zdoraznit ako to myslim.
    Satelity a podobne kraviny ma absolutne nezaujimaju, k psychiatrii mam daleko a dobre viem ze keby niekto chce, tak si cielene cestu do mojho mobilu aj PC najde. To ma ale netrapi !! Cela diskusia bola bola o normalnej, beznej ochrane sukromia a o hladani sposobu ako z principu minimalizovat informacie ktore telefon o svojom uzivatelovi odosiela. Je to tak tazke pochopit?

    Deathless_08.03.2011 - 15:50 Trvalý odkaz

    ... Je to tak tazke pochopit?

    A je tak tazke pochopit odpoved aby si pouzival Dumb Phone - ne-software-ovy??

    fulminatrix08.03.2011 - 16:23 Trvalý odkaz

    Samozrejme. Z E51 prejdem na dumb ... tu bude dumb asi niekto iny.
    -
    Som vdacny kazdemu kto sa do diskusie zapojil a prispel niecim zmysluplnnym.
    Len neviem preco je problem zostat pri teme a odpustit si tie poznamky okolo. Nerobi mi problem odpovedat rovnakym stylom, ale kam by to asi viedlo...

    Deathless_08.03.2011 - 16:35 Trvalý odkaz

    a kam vedie tato cela tema?? Vsetko co si sa tu dozvedel, by si sa dozvedel, keby si si precital nejaky pat stranovy manual o androide... alebo jednoducho zapol ten telefon s androidom co mas v sufli, nepacilo by sa ti co to robi??tak by si ho vyhodil, splachol do wc alebo dal zlisovat pod valec od doprastavu aby niekto neobnovil data zo vstavanej pamate. Vsetko co prispievatelia vedia uz povedali...ale niekto nie a nie pochopit a stale si melie to iste dokola...

    fulminatrix08.03.2011 - 16:38 Trvalý odkaz

    Uprimne a k veci,
    sympatie ma trosku viac tahaju (aj ked trochu irracionalne, ale to je bezna ludska vlastnost) k Nokii a Symbianu. Cize v tomto pripade N8, pripadne E7 pokial by sa podarilo cez kamratov obchod rozumnou zlavou a nasledne odpoctom DPH dosiahnut akceptovatelnu cenu.
    Nad vyberom som stravil kopu casu a vzhladom k mojmu pracovnemu vytazeniu mozno az prilis.
    Na DHD som si podal inzerat, pockam do konca tyzdna ci sa preda za rozumnu cenu a cez weekend sa rozhodnem. Silit to a predavat za kazdu cenu urcite nebudem. Pokial nebude cena adekvatna, neham si DHD a viem ze to lutovat nebudem.
    Na vsetky otazky som sa sice odpoved nedozvedel, ale informacii uz mam dost na to aby som v pripade ze si neham DHD tomu mohol prosposobit moje pouzivanie a pristupovat k tomu telefonu tak, aby splnal moje poziadavky.

    Deathless_08.03.2011 - 16:44 Trvalý odkaz

    a za kolko predavas? za 450pade su uz nove v e-shopoch, uz len tym ze je u teba doma stratil na cene, nezalezi na tom ze je komplet zabaleny.. za 250beriem hned :) (pokial nie je od operatora)

    P.S.: Dufam ze nebudem ukamenovany ze sa tu riesi predaj...myslim ze v tejto teme je aj tak uz jedno co sa tu riesi :D

    fulminatrix08.03.2011 - 16:52 Trvalý odkaz

    Myslim ze ked uz riesit predaj, tak zaslanim mailu cez ss.
    Nuz logicky je od operatora. Asi by som ho nepredaval keby som ho kupil volne v obchode ;) Kazdopadne, Orange do tohto telefonu absolutne nijak nezasahuje, krabica je zaliata a podla toho co som zistoval by tam nemal byt jediny rozdiel. Jediny rozdiel je v tom, ze Orange v sucasnosti ako jediny predajca tohto telefonu na SR prihadzuje kupon na plnu verziu Sygic Aura s mapami celej Europy v hodnote 60eur. Zaruka je plna 24 mesiacov a jednorazovo sa vyriesi akurat overenim splnomocnenia u notara.

    Deathless_08.03.2011 - 18:01 Trvalý odkaz

    Este si ho mohol dostat ako dar ;)

    fulminatrix08.03.2011 - 18:10 Trvalý odkaz

    Nechcem uz do toho moc sturat, ja som to uz u seba uzavrel, ale prisiel mi pod ruku prave tento clanok (a diskusia k nemu):

    http://smartmania.mobilmania.cz/index.php?ind=news&op=news_show_sin…

    Tak sa potom nie je co divit, ze nie som jediny kto ma o Androide urcite pochybnosti. Take clanky vychadzaju pomaly kazdy tyzden. A rad by som len podotkol ze aplikacie povazuje vacsina majitelov za hlavnu vyhodu Androidu, pritom sa neda verit ani oficialnemu app storu.

    Picos08.03.2011 - 18:22 Trvalý odkaz

    fulminatrix, z toho co si teraz napisal mi je jasne, ze aj keby si komunikoval priamo s vedenim Googlu, tak mas z Androidu fobiu. Cela tato diskusia ta neposunula uplne nikam. Si na tom rovnako ako na jej zaciatku. Preto ma tato diskuzia len teoreticku vypovednu hodnotu a viacej si z nej zoberu asi vsetci ostatni. Na zaciatku ta to tahalo k N8 a C7 - Symbianu ale potom prisiel k DHD ten Sygic Aura, tak si zacal vahat a zalozil si tuto temu. Netvrdim, ze ta musela presvedcit v prospech DHD ale tvoja odpoved je rovnaka ako tvoja otazka, zase vahas. Za dobru cenu DHD zoberiem aj ja. Ved ponukni ho tu na fore.
    Ten clanok, ktory si tu zavesil som dnes cital a aj diskusiu k nemu a spomenul som si na Teba. Ano je to tak, ze dnes sa ti niekto moze prehrabat aj v mobile a to tak, aby si to nevedel. Ale co z toho plynie ?

    fulminatrix08.03.2011 - 19:55 Trvalý odkaz

    No plynie z toho to, ze Android nie je az taky zazrak ako sa to vseobecne berie. Aspon teda podla toho ako to vnimam ja, tak vela ludi povazuje Android za nieco uzasne co tu este nebolo, ale chyba im trochu triezvejsi pohlad a zvazenie aj rizik ktore tento OS ma.

    Nemyslim si ze by cela ta diskusia nemala pre mna ziaden prinos. Rozhodne som si vedomy ze Android treba pouzivat s antivirusom, nad cim som napr. pri S60 nikdy nerozmyslal, pritom internet pravidelne vyuzivam aj tam. Viem teraz co sa da od Androidu cakat, v com ma silne stranky a tiez kde ma este urcite medzery. A preto pokial by som si ten telefon nakoniec nehal, viem aspon ako k nemu pristupovat tak, aby som vyuzil jeho prednosti, ale zaroven si dal pozor na to, co mi prekaza. Pochopitelne Android je a vzdy bude systemom ktory so svojim vyrobcom komunikuje viac nez napr Symbian, ale ked uz o tom viem, tak tomu mozem prisposobit moje pouzivanie.

    Co sa tyka samotnych zariadeni, N8 aj DHD maju tolko roznych vyhod, ze sa objektivne rozhodnut neviem. Silne stranky DHD v mojom ponimani prevazuju, ale zas ked sa k tomu pripocitaju podvedome sympatie k Nokii a Symbianu a mierna averzia k Androidu, tak je to zas 50:50 ;)
    Preto som si povedal ze pockam do konca tyzdna a ked sa preda tak sa preda, ked nie tak nie. Som si isty ze lutovat nebudem ani jednu moznost. Viem ze to vyzera divne ze som taky nerozhodny, nestava sa mi to casto, ale v tomto pripade je to fakt z mojho pohladu nerozhodne ;)
    -
    samozrejme keby mal niekto zaujem, moze mi poslat navrh s mailovou adresou cez SS. Verejne sa o tom bavit nechcem, nakolko neviem ci to nie je proti pravidlam fora a taktiez k tomu nepotrebujem zbytocnych kibicov.

    Picos08.03.2011 - 20:48 Trvalý odkaz

    Ja som presvedceny, ze pojdes do Nokie a preto ta chcem poprosit, aby si svoje dojmy z ci uz N8 alebo C7 napisal na toto forum. Velmi ma bude zaujimat tvoj nazor.

    fulminatrix08.03.2011 - 21:11 Trvalý odkaz

    :) Samozrejme, po vybere sa podelim s postrehmi.

    fulminatrix09.03.2011 - 21:34 Trvalý odkaz

    Tak. Dnes som mal cestu okolo celkom slusne vybavenej predajne s mobilmi, obsluha bola ochotna nechat telefony odskusat (okrem obrovskeho mnozstva novych telefonov tam maju aj jazdene, takze su potom ochotnejsi dat ich do ruky), tak som si konecne N8 a DHD v kratkosti bezprostredne porovnal.
    Skusim strucne zhrnut moje postrehy. Preferencie k OS z toho vynecham, porovnavam len telefony a ovladanie. Pokial ma niekto z majitelov inu skusenost nez ja za tych par minut, nech ma kludne opravi:

    - Su to asi najkvalitnejsie vyhotovene dotykove telefony
    - Na moje prekvapenie, materialy a prevedenie posobi na DHD este luxusnejsie nez N8. Sirsie ale tensie telo mi prislo este lepsie a osobne mi sadol do ruky jak rit na serbel. (ako maly som obdivoval prve PDA - xDA so SIM kartami, tak mozno vo mne este nieco z toho zostalo)
    - S3 mi pride dostatocne rychle pri kazdej aktivite. Na pohlad pomalsie reakcie systemu mi prisli vyhodne, nakolko som vzdy slacil presne to co som chcel a telefon nebol zbrkly
    - DHD ma samozrejme krajsie efekty, je sviznejsi, ale je aj lahsie ztlacit volbu omylom.
    - Virtualna klavesnica je bez debaty lepsia na vacsom displeji DHD. S klavesnicou N8 som ale tiez nemal ziaden problem. Povedal by som ze v horizontalnej polohe sa vdaka vacsim tlacitkam lepsie pise na DHD, vo vertiklanom stave vdaka mensej sirke zas na N8.
    - S-LCD (ignorujem teraz rozlisenia) ma podla mna krajsie a prirodzenejsie farby nez AMOLED
    - skutocne nechapem absenciu kamery na videohovory pri tak velkom telefone ako DHD
    - v internete samozrejme vedie DHD
    - v sprave internetoveho pripojenia zas N8
    - no a hlavny kamen urazu: Multitasking, alebo skor jeho absencia. Budem velmi rad ked ma niekto opravi, ale po tom co som zistil spolu s predavacom, si neviem predstavit ze by som s tym mohol normalne fungovat, navyse so 100MB mesacne. Ani v jednej aplikacii v DHD som nenasiel moznost ukoncit. Vsetko sa iba hodilo na pozadie a system si ich zatvoril sam ked uz toho bolo moc. Pokial to tak skutocne je, tak absolutne nechapem tu logiku. Potom sa nedivim ze Android potrebuje tak velku RAM a baterka moc nevydrzi. Taktiez potom neviem co robit s plikaciami ktore vyzaduju pripojenie na internet a mozu na pozadi tahat data ako sa im chce.
    - Na N8 stlacim cerveny krizik a vsetko je vyriesene. V multitaskingu zatial na Nokiu/Symbian asi nikto nema.

    Velmi povrchne zhrnutie na zaklade par minutoveho porovnania:
    DHD je efektnejsie, lepsie posobi a pouzitie robi viac radosti.
    N8 je praktickejsia a jednoduchsia na ovladanie.

    Edit: sniva sa mi, alebo fony.sk automaticky zmenia slovo r.i.t na kakac?

    Picos09.03.2011 - 21:55 Trvalý odkaz

    V pripade DHD si na ukoncovanie aplikacii stiahnes z marketu nejakeho toho killera - aplikacia na zatvaranie, aj automaticke. Od tvojich prvych slov v texte som cakal na to grand finale Nokie. Strasne je z tvojich slov citit, to co som pisal vyssie a nepomozu tomu ani diplomaticke chvalospevy na DHD ale vdaka za nazor, aj ked citim kam ta to taha.

    fulminatrix09.03.2011 - 22:25 Trvalý odkaz

    Mozno sa mi to nepodarilo tak ako som chcel, ale umyslom bolo nezaujate zakladne porovnanie oboch modelov. Aj na konci som to chcel len zhrnut, ale nevyvodzovat zavery.

    A ako potom taky task manazer funguje? Da sa integrovat priamo do multitaskingu, tak ze pri nahlade na spustene aplikacie bude pri kazdej moznost uzavriet, alebo treba ten program zakazdym osve otvorit a ukoncit cez neho aplikaciu?

    Picos09.03.2011 - 23:01 Trvalý odkaz

    Funguje automaticky, podla toho co si predvolis, ze sa ma zatvorit.

    fulminatrix10.03.2011 - 15:36 Trvalý odkaz

    Dik. Nejake programy som na to pozeral. Ako vidis snazim sa najst si nejak k tomu Androidu cestu, ale poznas to .... je to taky divny pocit ako ked sa snazis mat nieco rad, ale nejde ti to ;)

    Ako som pisal hore, nechcem tu na fore prevadzkovat obciansku inzerciu kedze neviem ci to nie je proti pravidlam, ale pokial by mal niekto zaujem kludne ma moze kontaktovat s ponukou. Akurat ceny dnes zacinaju v obchode tak okolo 460-470 eur, je k tomu original Sygic v hodnote 60 eur, krabica je zaplombovana, je to cista verzia, nie brandovana a zaruka je plna 24 mesiacov, takze ak by niekto zaujem mal, tak poprosim realne ponuky.

    raiderkilo11.03.2011 - 01:27 Trvalý odkaz

    Clanok z Tiscali

    Dnesni chytre telefony si vykonem v nicem nezadaji s vetsinou starsich pocitacu, netbooku a prenosnych hernich konzoli, a protoze se prodavaji jako dive a po kapsach je maji stovky milionu lidi, delaji se na ne uz nejaky ten patek hry. To pro vas asi urcite nebude zrovna sokujici novinka. Novinkou ovsem je, ze je rada techto her velice dobra. Rozhodli jsme se vam tedy v serii clanku priblizit jednotlive mobilni operacni systemy a ty nejlepsi hry, ktere si na nich muzete zahrat. A protoze je velmi pravdepodobe, ze v budoucnosti telefony zcela ovladnou kapesni hrani a dost mozna casem vytlaci i velke herni konzole, budeme se mobilni zabave v budoucnu venovat cim dal tim casteji. Jako prvni na radu prichazi momentalne asi nejrozsirenejsi operacni system, ktery zazil v poslednich letech doslova raketovy vzestup – Android.

    Kapesni Linux

    Android se proslavil diky Googlu, ale pro nekoho mozna prekvapive ho stejne jako mnoho dalsich dobrych veci ze sve staje Google nevymyslel, ale koupil od jedne zacinajici firmy. Jadro Androidu je postaveno na Linuxu a za pozornost urcite stoji, ze cely system je open source a Google, ktery ho navenek cely zastituje a z velke casti plati, na nem primo nevydelava ani korunu. Zda se to mozna silene, ale hosi z Google to maji vymyslene velice dobre. Protoze je system zadarmo, muze ho do sveho zarizeni pouzit prakticky kazdy (proto je ebay plny megalacinych cinskych tabletu s Androidem), a protoze se Google postaral, aby na nej byl dostatek aplikaci (sponzoringem ruznych vyvojarskych soutezi a zrizenim vlastniho obchodu), kazdy ho take pouzit chce. Diky tomu se Android za dva roky od sveho vzniku rozsiril jako lavina a prevalcoval dokonce i iPhone.

    Google vydelava na podilech z kazde prodane aplikace v Android Marketu, ale predevsim nam vstupuje do zivota jako Velky bratr a ziskal platformu, pomoci ktere do nas muze pumpovat reklamu jako o zavod. Diky telefonu zna Google vasi polohu, vase emaily, vase pratele, vase zaliby, vase oblibene aplikace. Pomoci techto dat uz se da docela slusne predvidat budoucnost, a kdyz dokazete predvidat budoucnost, mate obrovskou moc (Google v zasade realizuje vizi Isaaca Asimova z knizni serie Nadace v praxi). Vsechno se to pri tom deje, aniz by Google sam jakkoli fusoval do vyroby hardwaru jako treba Apple (Google si sice nechal vyrobit nejake telefony se svym logem, ale zadne fabriky rozhodne nevlastni).

    Dnes se podle tvrzeni Google proda tri sta tisic Android zarizeni denne. Celkem je to vic nez sedmdesat milionu a to uz je pro vyvojare aplikaci slusna kupni sila. Je to vic nez pocet prodanych Xboxu a PS3 a priblizne stejne jako mnozstvi prodanych PSP. Nintendo DS se svymi temer sto padesati miliony zatim stale vede, ale jeho naskok se velice rychle zmensuje.

    Windows jinak

    V cem spociva kouzlo Androidu, ze se behem roku rozsiril jako mor (na konci roku 2009 ho melo asi osm milionu lidi a na konci 2010 uz sedmdesat)? V cem je tak vyrazne lepsi nez ostatni operacni systemy? Mozna se budete divit, ale v zasade v nicem. Android neni vyjimecny tim, co dela, ale tim, co nedela.

    Nejvetsi vyhodou je nepochybne fakt, ze nikdo nechce po vyrobcich zadne penize. Pokud chce nekdo vyrobit telefon, ktery bude umet browsit po internetu, otevirat emaily, prehravat a natacet videa a zaroven zvladne nejake hry, nejjednodussi je sahnout prave po Andoroidu. Vyrobci to rychle pochopili a vysledkem jsou mraky novych zarizeni. Dalsi nespornou prednosti droida je, ze se vam nesnazi, jako treba iOS, branit v ruznych ukonech, ktere nema rad Steve Jobs. Taky neni moc slozity a zaroven ani prilis jednoduchy. Android proste prisel v pravou chvili, aby nahradil zastarale a tezkopadne Windows Mobile 6 a nabidl uzivatelum v zasade to same, jenom v modernejsim a mene komplikovanem provedeni.

    Design a la Google

    Google nema dobre designery. Je to videt na jejich domovske strance, je to videt na jakekoli jejich aplikaci a je to videt i na Androidu. Samotne rozhrani operacniho systemu sestava z nekolika prazdnych obrazovek, na ktere si muzete rozhazet ikonky a widgety. Ani ikonky ani widgety v zakladu nevypadaji moc dobre. Stejne tak samotne uzivatelske rozhrani ruznych menu. Ovladani je casto nejednotne a pro uzivatele prichazejiciho ze sveta Windows i dost nepochopitelne.

    Android dokonce neni ani nijak zavratne rychly. Kdyz si zkusite na HTC Desire otevrit padesatimegove pdf, radne se pri tom zapoti. Kdyz to same pdf zkusite otevrit na v zasade stejne hardwarove vybavenem HTC HD2 pod Windows 6.5, zvladne to tolikrat proklinany zastaraly system levou zadni.

    Hlavni kouzlo Androidu je v tom, ze se jedna o nepopsany list a zalezi jen na vas nebo na vyrobci vaseho zarizeni, cim ho zaplni. Nelibi se vam uzivatelske prostredi? Nahrajte si do nej nejaky sexy Launcher (vrele doporucuji Launcher Pro Plus). Nezdaji se vam ikonky aplikaci? Zmente si je za vlastni. Nelibi se vam widgety? Stahnete si jine, v marketu jsou jich mraky. Tvurci vam n

    fulminatrix11.03.2011 - 01:55 Trvalý odkaz

    No co k tomu povedat... Ze sa neneham strhnut davom ktory slepo naskakuje na Android lebo to je teraz in? Lebo je "otvoreny" a majitelia vyzeraju ako cool programatori ktori vyuzivaju svoj telefon na maximum, sposobom o ktorom sa hlupim Symbian-ovcom ani nesniva?
    Ja uznavam vyhody Androidu (tie skutocne vyhody) a niektore su celkom fajn. Len sa nenecham nalakat prvym dojmom a snazim sa zistit co vsetko zeleny robot obnasa.

    raiderkilo dik za zaujimavy clanok

    Kibus11.03.2011 - 09:31 Trvalý odkaz

    raiderkilo - dik za dobre citanie!

    nerd12.03.2011 - 08:49 Trvalý odkaz

    nieco k bezpecnosti

    Vo stvrtok, druhy den hackerskej sutaze Pwn2Own konanej vramci bezpecnostnej konferencie CanSecWest vo Vancouveri, bezpecnostni experti kompletne hackli iOS 4.2.1 beziaci na iPhone 4 a BlackBerry OS 6 beziaci na BlackBerry Torch 9800.

    iPhone 4 hackol Dion Blazakis spolu s Charlie Millerom, ktory tak ziskal cenu na Pwn2Own uz stvrtykrat po sebe.

    Dvojica zneuzila chybu v mobilnom Safari a po navsteve podvrhnutej webovej stranky demonstrovala hacknutie ziskanim pristupu k celemu zoznamu kontaktov.

    Pouzity exploit nie je priamo funkcny na najnovsej verzii iOS 4.3 vydanej vo stvrtok, kedze tato verzia k ochrane DEP, Data Execution Prevention, pridava do iOS aj ochranu ASLR, Address Space Layout Randomization. Samotna zneuzita chyba v mobilnom Safari sa nachadza aj v iOS 4.3.

    BlackBerry OS hackol tim zlozeny z trojice expertov Vincenzo Iozzo, Willem Pinckaers a Ralf Philipp Weinmann.

    Rovnako ziskal kontrolu nad zariadenim po navsteve podvrhnutej stranky, ziskanie kontroly demonstroval ziskanim pristupu k zoznamu kontaktov, obrazkom aj vytvorenim suboru na zariadeni.

    Oba timy ziskali odmenu vo vyske 15 tisic dolarov a zariadenia, ktore hackli.

    Experti mohli vo stvrtok hackovat aj Windows Phone 7 na Dell Venue Pro a Android na Nexus S, nikomu sa to zatial nepodarilo. V pripade smartphonov bolo mozne preniknut do zariadenia nielen zneuzitim chyb v prehliadacoch a inych standardnych aplikaciach ale tiez zneuzitim chyb v GSM firmveri pomocou vlastnej simulovanej BTS zakladne. Ziadny z expertov tuto moznost zatial ale nevyuzil.

    Nadalej bolo mozne tiez hackovat v stredu nehacknute webove prehliadace pre PC, Firefox a Chrome, ani vo stvrtok sa to nikomu nepodarilo. Organizator sutaze, HP TippingPoint, tento rok pravidla sutaze nespristupnil verejnosti respektive ich dokonca od februaroveho oznamenia viackrat menil, ake obmedzenia preto platili pri hackovani prehliadacov vo stvrtok nie je jasne.

    Podla povodneho oznamenia mali experti prekonavat najnovsie RC verzie prehliadacov, nakoniec islo o posledne stabilne verzie. Kedze viacero tvorcov OS a prehliadacov vydalo bezpecnostne aktualizacie bezprostredne pre sutazou, nie je zaroven jasne, ake presne buildy boli hackovane. V pripade Chrome, financne ceny za prekonanie ktoreho poskytol Google, platilo minimalne podla povodneho oznamenia organizatora obmedzenie na moznost vyuzivania chyb v jedinom plugine, zabudovanom prehliadaci PDF.

    fulminatrix12.03.2011 - 16:24 Trvalý odkaz

    Tak a je rozhodnute. Dakujem vsetkym co sa zapojili do diskusie s uzitocnymi radami. Desire HD je super a trochu mi je za nim luto, ale uz odisiel...

    Prehodnotil som si priority a zistil som, ze Android pre mna nebude to prave. A Nokia N8 tiez nie je ten najlepsi telefon pre moje potreby. Takze konecne rozhodnutie po 2 mesiacoch vyberu padlo na telefon, ktory ma absolutne uchvatil ked som ho prvy krat uvidel, ale po zisteni ceny som ani len nepomyslel na to, ze by som ho niekedy mohol mat. Rozumna zlava a odpis DPH to nakoniec umoznili, a vitazom sa stava.....

    Nokia E7

    ;) Ked pride, sa podelim s dojmami. Dufam ze to bude stat zato.
    Vsetkym Android-akom zelam vela stastia, mozno sa k vam raz pripojim, ale kym mam tu moznost si este vychutnam to najlepsie co Symbian ponuka. Mna osobne zatial chvalabohu nikdy nesklamal, dufam ze to tak bude aj teraz.

    chuckz15.03.2011 - 22:19 Trvalý odkaz

    pekna tema, vyborne reakcie, zaujimave citanie, necakane rozuzlenie :)

    Big Ben19.09.2011 - 17:01 Trvalý odkaz

    teda chlape cakal som ze pojdes do pevnej linky a pokial mozno este so selektorovym vytacanim cisla / s koleckom / a nie do Nokie E7. Mozem povedat ze asi 20 rockov som robil okolo bezpecnosti v tomto state od MO cez MDPT az po MV takze ja by som tu mohol byt paranoidny, ale podla teba by mohli napisat celkom dobry film. Tie tvoje otazky v teme niesu urcene pre IT odbornikov ale pre J. Cimickeho a jemu podobnych odbornikov. A prosim neber to ako urazku ale ako dobru radu velmi choremu cloveku, ktory silno potrebuje pomoc. Neviem ci sa podla toho zariadis lebo aj ja poznam prislovie ze aj stokrat mozes povedat hlupakovi ze je hlupy aj tak ti neuveri.