TUSR: pozor na predvianocne nakupy

  • 18 príspevkov
  • Richard Hombauer 14.12.2007 - 12:22

    Pozor na unahlene nakupy a neuvazene podpisovanie zmluv

    tlacova sprava

    Telekomunikacny urad SR (TU SR) upozornuje spotrebitelov, aby nerobili unahlene nakupy televizorov a aby bez dokladneho uvazenia a poznania podmienok nepodpisovali zmluvy s poskytovatelmi telekomunikacnych sluzieb. Podla skusenosti TU SR spotrebitelia najma v predvianocnom obdobi bez uvazenia podpisuju zmluvy a nakupuju elektroniku, co neskor vedie k reklamaciam a v pripade neuznanej reklamacie k navrhu na mimosudne riesenie sporu.

    Pred uzavretim zmluvy o pripojeni s podnikom („telekomunikacnym operatorom“) je potrebne nielen dokladne si precitat zmluvu, ale aj dokladne sa oboznamit so vseobecnymi podmienkami sluzby a tarifou („cennikom“). V ziadnom pripade nie je mozne spoliehat sa na informacie z reklamnej kampane a na ustne informacie predavacov, lebo tie su neuplne a obvykle upozornuju len na benefity danej sluzby. Neznalost vsetkych podmienok a cien vedie k nedorozumeniam medzi uzivatelmi sluzieb a poskytovatelmi sluzieb, ktore vedu k reklamaciam. V pripade, ze reklamacia nie je uznana, resp. uzivatel sluzby nie je spokojny s vysledkom reklamacneho konania, tak sa obracia na TU SR, ktory riesi vzniknuty spor mimosudne. Aby sa spotrebitel vyhol takymto problemom mal by sa pred uzavretim zmluvy oboznamit s podmienkami zmluvy a zvazit ci a na ako dlho uzavrie zmluvu na dobu urcitu. Odstupenie od zmluvy uzavretej na dobu urcitu je mozne bez sankcii len v situaciach popisanych v zakone o elektronickych komunikaciach.

    Pred nakupom televizorov je potrebne si uvedomit, ze obvykle nejde o kratkodobu investiciu. Uz niekolko rokov je k dispozicii prijem TV programov zo satelitov v digitalnej kvalite (DVB-S), dalej na viacerych miestach Slovenska je k dispozicii digitalna televizia prostrednictvom roznych technologii (napr. DVB-C, IPTV, MVDS, digitalne MMDS) a najneskor do konca roku 2012 bude ukoncene terestrialne analogove TV vysielanie, ktore uplne nahradi digitalne vysielanie (DVB-T). Aby si spotrebitel „plne vychutnal“ kvalitativny rozdiel digitalneho vysielania je potrebne, aby mal televizor, ktory mu tento rozdiel umoznuje vidiet. Nove televizory a Hi-Def projektory su oznacovane znackou „HD Ready“ prip. znackou „Full HD“. Televizory umoznujuce priamo prijem digitalneho terestrialneho TV vysielania (DVB-T) maju zabudovany DVB-T tuner. K ostatnym bude potrebne dokupit pridavne zariadenie. Operatori, ktori poskytuju digitalnu televiziu prostrednictvom inych technologii (napr. DVB-C, IPTV, MVDS, digitalne MMDS) zabezpecuju pridavne zariadenie pre uzivatelov svojich sluzieb sami. V pripade nakupu satelitneho prijimaca je potrebne vybrat si digitalny prijimac (oznacenie DVB-S) a v pripade zaujmu o prijem platenych programov musi tento mat potrebne dekodovacie zariadenie do ktoreho sa vklada pristupova karta.

    Europska priemyselna asociacia EICTA, reprezentujuca sektory ICT a spotrebnej elektroniky definovala minimalne poziadavky, pri splneni ktorych mozu vyrobcovia HDTV zobrazovacich jednotiek oznacit svoje vyrobky logom 'HD ready'. Uvedene oznacenie znamena pre vyrobcov kvalitativne odlisenie od konkurencnych vyrobkov a pre spotrebitelov rychlejsiu a jednoduchsiu orientaciu pri vybere Hi-Def televizorov, monitorov a projektorov. Modely s este vyssim rozlisenim su zvycajne oznacovane ako „Full HD“.

    V Bratislave 13. decembra 2007.

  • Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease14.12.2007 - 13:55 Trvalý odkaz

    pozor na oznacenie "HD" i ked by logicky malo jednat o rozlisennie 1920x1080, nemusi byt tomu tak. V letakoch najdete pod touto skratkou aj tv s 1366x768. Je to sice chore, ale iba popis Full HD vam zaruci vysoke rozlisenie. "Toto je zelena a tamto plne zelena" :)

    v0zik14.12.2007 - 14:24 Trvalý odkaz

    aj rozlisenie 1366x768 je HD, ale je to HD Ready...takze oni neklamu, oficialne je to HD...existuje Full HD (1920x1080) ale aj HD Ready

    graffoo14.12.2007 - 14:42 Trvalý odkaz

    HD rozliseni je niekolko. dokonca aj rozlisenie s 1080 riadkami nemusi byt full HD ;) je to trosku komplikovane a uzivatelovi to moc nepomaha vyznat sa. kazdopadne mne sa podarilo zastavit segru pred kupou LCD bez DVB-T prijimaca. ani nevedela, ze sa digitalne vysielanie pripravuje a ze to je vlastne nieco ine ako analog. informovanost je zla.
    ohladom akcii nasich opov detto.

    Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

    mental.disease14.12.2007 - 15:06 Trvalý odkaz

    Vozik: HD vobec neznamena HD ready. To nema s rozlisenim nic spolocne. Aj tv s 800x600 moze byt HD ready. Naopak tv s 1366x768 nemusi byt HD ready. Znamena to iba ze je schopny spracovat signal 1080p.
    Vidim, ze mnohi v tom maju hokej - co je iba voda na mlyn pre predajcov/vyrobcov.

    cejko14.12.2007 - 18:01 Trvalý odkaz

    pokial viem dvbt uz bezi 2 roky v KE, BA, BB, zatial iba pokusne.

    kameo14.12.2007 - 18:59 Trvalý odkaz

    Ano bezi, na notebooku kukame telku ;)

    v0zik14.12.2007 - 20:45 Trvalý odkaz

    jasne zatial je to len skusobne ale analogove vysielanie bude za chvilu zrusene a nahradene bude digitalnym-vcera alebo predvcerom to davali v spravach na markize

    cejko14.12.2007 - 22:59 Trvalý odkaz

    ukoncenie analogu je zname min 4 r.

    Mikullas15.12.2007 - 00:22 Trvalý odkaz

    Skus si to precitat znova, mozno to pochopi tvoj nokiacky mozog :-P

    Anonym (bez overenia)15.12.2007 - 00:26 Trvalý odkaz

    Cital som to dnes vo vlaku, citam to teraz a nic. Mozno by sa mi zisiel sorrrry-erickxsonacky mozog :lol:

    Marian15.12.2007 - 00:31 Trvalý odkaz

    loool jaka odborna rec, uz si niekedy videl DUPLEXNY prijimac? Pises somariny, este 2,5r na ucnovke a budes vediet, ze elektrika kope...

    Mikullas15.12.2007 - 00:32 Trvalý odkaz

    ...nepodpisovali zmluvy s poskytovatelmi telekomunikacnych sluzieb...Pred uzavretim zmluvy o pripojeni s podnikom (telekomunikacnym operatorom) je potrebne nielen dokladne si precitat zmluvu, ale aj dokladne sa oboznamit so vseobecnymi podmienkami sluzby a tarifou (cennikom). V ziadnom pripade nie je mozne spoliehat sa na informacie z reklamnej kampane a na ustne informacie predavacov, lebo tie su neuplne a obvykle upozornuju len na benefity danej sluzby. Neznalost vsetkych podmienok a cien vedie k nedorozumeniam medzi uzivatelmi sluzieb a poskytovatelmi sluzieb, ktore vedu k reklamaciam. Odstupenie od zmluvy uzavretej na dobu urcitu je mozne bez sankcii len v situaciach popisanych v zakone o elektronickych komunikaciach.
    Ja mam sice normalny mozog, ale ten SE mozog je stale lepsi nez nokiacky ;)

    Anonym (bez overenia)15.12.2007 - 00:34 Trvalý odkaz

    Atlis, to neni mozne, zas mas pravdu.
    Somariny pises casto aj ty, a kvalitne. Kde konci zdravy rozum, ...

    Mikullas15.12.2007 - 00:37 Trvalý odkaz

    Uz viem preco sa nezaoberam hatermi... lebo su cudni a nikto ich neberie vazne :)

    EDIT: To muselo dat zabrat tolko krat menit podpis za den :)

    Anonym (bez overenia)15.12.2007 - 00:44 Trvalý odkaz

    Nj, precital som si co som napisal, a je to chyba. To sa stane obcas po par pivach, a byvaju to aj horsie chyby. Takze Atlas zas nekomanduj

    graffoo15.12.2007 - 01:07 Trvalý odkaz

    terentetebota, chodte na pivo a nehadajte sa tu. danke.